Greutatea mică la naștere, factor de risc pentru bolile de inimă [studiu]

Greutatea mică la naștere nu doar că poate duce la complicații la naștere, dar crește și riscul bolilor cronice mai târziu în viață, atrag atenția cercetătorii. Într-un studiu recent 1, cercetătorii americani au examinat modul în care greutatea mică la naștere se corelează cu factorii de risc cardiovascular în copilărie. Oamenii de știință au evaluat datele a 20.000 de copii de clasa a V-a născuți în Virginia de Vest, Statele Unite ale Americii. Ei au descoperit că micuții care au avut  o greutate mică la naștere erau mai susceptibili să se confrunte cu probleme cardiace în copilărie.

Cercetătorii spun că până la efectuarea acestui studiu se credea că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare apar doar la adulți, deoarece bolile cardiovasculare sunt mai frecvente la adulți. Dar, în ultimii ani, oamenii de știință au observat că și copiii se confruntă cu astfel de boli. 

În ce a constat studiul privind greutatea mică la naștere

Copiii care au participat la studiu s-au născut între 1994 și 2010. Toți erau din Virginia de Vest. Cercetătorii au analizat greutatea pe care au avut-o la naștere și indicele de masă corporală a copiilor când au ajuns în clasa a cincea, printre alte variabile. De asemenea, au evaluat nivelul de trigliceride al fiecărui copil  și diferite tipuri de colesterol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit oamenilor de știință, greutatea mică la naștere a fost asociată cu niveluri mai mari de colesterol „ rău” (LDL) și niveluri mai scăzute de colesterol„ bun” (HDL). Potrivit specialiștilor, copiii cu o greutate mică la naștere tind să aibă un nivel mai mare de trigliceride. Aceste trăsături sunt factori de risc pentru atacul de cord, accidentul vascular cerebral, afecțiuni ale arterei periferice, ateroscleroză și alte tulburări cardiace. 

Chiar și după ce cercetătorii au avut în vedere indicele de masă corporală al copiilor, factorii socio-demografici, istoricul medical al familiei, dar și alți factori, relația dintre acești factori de risc și greutatea mică la naștere a rămas semnificativă.

Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze ale morbidității și mortalității în întreaga lume. Greutatea mică la naștere este un predictor important al sănătății copilului în copilărie, atrag atenția specialiștii. 

Ce cauzează greutatea mică la naștere?

Cauza primară este nașterea prematură, înainte de 37 de săptămâni de gestație; un bebeluș născut mai devreme are mai puțin timp în uterul mamei pentru a crește în greutate, mai ales că fătul se dezvoltă mai mult și ia mai mult în greutate în cea de-a doua parte a sarcinii. 

O altă cauză a greutății mici la naștere este restricția de creștere intrauterină. Acest lucru apare atunci când un bebeluș nu se dezvoltă așa cum ar trebui  în utero din cauza problemelor placentei sau din cauza unor defecte de naștere. Bebelușii cu restricție de creștere intrauterină pot să se nască prematur.

Orice copil născut prematur are riscul să aibă o greutate mică la naștere. Cu toate acestea, există și alți factori care pot favoriza o greutate mică  la naștere. Acestea includ:

  • Rasă - Potrivit specialiștilor, bebelușii afro-americani sunt mai susceptibili să aibă o greutate mică la naștere, spre deosebire de bebelușii caucazieni.
  • Vârsta mamei - mamele adolescente (în special cele care au 15 ani) au un risc mult mai mare de a naște un copil cu o greutate mică la naștere.
  • Naștere multiplă - crește riscul de bebeluși prematuri.  
  • Sănătatea mamei - Bebelușii ai căror mame consumă droguri ilicite, alcool și țigări au mai multe riscuri să aibă greutate redusă la naștere. Mamele cu statut socio-economic scăzut sunt, de asemenea, mai susceptibile să aibă o alimentație scăzută în vitamine, minerale, substanțe nutritive, să aibă parte de o, îngrijire prenatală adecvată și chiar complicații în timpul sarcinii.

Aproape toți copiii care se nasc cu o greutate mică la naștere au nevoie de îngrijiri de specialitate în Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală, până când iau în greutate, pentru a pleca acasă. 

Poate fi prevenită greutatea mică la naștere?

Îngrijirea prenatală este un factor-cheie în prevenirea nașterilor premature și a copiilor cu greutate mică la naștere. Deoarece alimentația mamei și creșterea în greutate sunt legate de greutatea la naștere a bebelușului, adoptarea unei diete sănătoase în sarcină este esențială. Viitoarele mame  ar trebui să evite alcoolul, țigările și drogurile ilicite, care pot contribui la greutate mică la naștere a fătului, printre alte complicații.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association between birth weight and childhood cardiovascular disease risk factors in West Virginia”, publicat în Journal of Developmental Origins of Health and Disease, 2019; 1 DOI: 10.1017/S204017441900045X, autori: Amna Umer, Candice Hamilton, Lesley Cottrell, Peter Giacobbi, Kim Innes, George A. Kelley, William Neal, Collin John, Christa Lilly
Boston Children's Hospital - Low Birthweight in Newborns | Symptoms and Causes
http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/l/low-birthweight-in-newborns/symptoms-and-causes

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0