Sarcina pe săptămâni: primul trimestru

1. Despre sarcina pe săptămâni
2. Primul trimestru de sarcină

      a. Săptămânile 1-3 de sarcină
      b. Săptămâna 4 de sarcină
      c. Săptămâna 5 de sarcină
      d. Săptămâna 6 de sarcină
      e. Săptămâna 7 de sarcină
      f. Săptămâna 8 de sarcină
      g. Săptămâna 9 de sarcină
      h. Săptămâna 10 de sarcină
      i. Săptămâna 11 de sarcină
      j. Săptămâna 12 de sarcină

Despre sarcina pe săptămâni

Săptămânile de sarcină sunt datate din prima zi a ultimului ciclu menstrual. Acest lucru înseamnă că în primele două săptămâni nu ești de fapt însărcinată, ci corpul tău se pregătește pentru ovulație, eliberând un ovul ca de obicei. Fătul petrece aproximativ 38 de săptămâni în uter. Află în cele ce urmează totul despre sarcina pe săptămâni: ce transformări au loc în corpul tău, cum se modifică emoțiile tale în fiecare săptămână și cum arată calendarul dezvoltării fătului. Nu mai puțin important, află ce presupune îngrijirea prenatală atât în ceea ce privește controalele medicale, cât și stilul tău de viață. 

Primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcină poate fi copleșitor, deoarece este marcat de transformări invizibile, dar uimitoare. Este important să știi ce schimbări fizice și emoționale au loc în acest prim trimestru ca să faci față cu încredere acestei perioade din viața ta.

În ceea ce privește corpul tău, în primul trimestru de sarcină te poți aștepta să ai sânii umflați și sensibili, din cauza modificărilor hormonale care au loc după concepție. Pe măsură ce corpul se adaptează la aceste moficiări, disconfortul scade.

Grețurile încep adesea la o lună după ce ai rămas însărcinată. De obicei, e vorba de grețurile de dimineață, dar pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții, având în vedere modificările hormonale. Pentru a atenua greața, evită să ai stomacul gol. E bine să mănânci încet și în cantități mici la fiecare 1-2 ore, alimente cu conținut scăzut de grăsimi și să bei multe lichide. Dacă greața și vărsăturile sunt severe, cere sfatul medicului.

O altă schimbare pe care o vei observa în primul trimestru de sarcină este faptul că vei urina mai des decât de obicei. Cantitatea de sânge din corp crește în timpul sarcinii, iar rinichii procesează lichid suplimentar care ajunge în vezica urinară.

Având în vedere că în timpul primelor luni de sarcină nivelul hormonului progesteron crește, vei constata că ești mai obosită și că îți este mai somn decât de obicei. Odihnește-te cât poți și adoptă o dietă sănătoasă, alături de efectuarea unor exerciții fizice care să te ajute să-ți crești energia.

În această perioadă s-ar putea să devii mai sensibilă la anumite mirosuri, iar gusturile ți s-ar putea schimba, ceea ce te-ar putea face să poftești la anumite alimente pe care nu le consumi de obicei. E posibil să te confrunți și cu arsuri la stomac, deoarece hormonii din sarcină relaxează supapa dintre stomac și esofag. Pentru a preveni arsurile la stomac, soluția o reprezintă mesele mici și frecvente și evitarea alimentelor prăjite și picante, a citricelor și a ciocolatei.

Nivelurile ridicate ale progesteronului pot încetini tranzitul alimentelor prin sistemul digestiv, provocând constipație. Pentru a preveni sau a ateanua constipația, include multe fibre în dietă și bea multe lichide, în special apă sau apă în care ai pus la înmuiat prune uscate. Activitatea fizică regulată ajută, de asemenea, la combaterea constipației.

În ceea ce privește emoțiile, în primul trimestru de sarcină te poți simți atât încântată și entuziasmată, cât și temătoare sau epuizată. Este firesc și să te bucuri, și să îți faci griji cu privire la sănătatea bebelușului, la felul în care ți se schimbă viața și multe altele. De asemenea, e normal ca în această perioadă să treci prin schimbări de dispoziție rapide. Dacă modificările de dispoziție devin prea severe și sunt deranjante, cere sfatul medicului.

Medicul te va sfătui și te va ajuta să privești lucrurile obiectiv pe tot parcursul sarcinii. Prima vizită la medic se va concentra pe evaluarea stării generale de sănătate, identificarea oricăror factori de risc și stabilirea vârstei gestaționale a bebelușului. După prima vizită, ți se vor programa controale la fiecare patru săptămâni pentru primele 32 de săptămâni de sarcină. 

Este posibil ca aceste controale să fie mai frecvente, în funcție de starea de sănătate și de istoricul tău medical. În timpul acestor întâlniri, discută cu medicul despre orice întrebări, preocupări și temeri pe care le ai despre sarcină sau despre naștere.

Kilogramele adunate în timpul sarcinii au legătură și cu creșterea fătului, dar și cu faptul că organismul gravidei depozitează grăsime. Dacă numărul de kilograme adăugate în sarcină este prea mare sau prea mic, atât gravida, cât și fătul pot dezvolta probleme de sănătate. În timpul primului trimestru de sarcină ar trebui să iei în greutate între 500 grame și 2 kilograme. 

Săptămânile 1-3 de sarcină

Săptămânile de sarcină sunt datate din prima zi a ultimului ciclu menstrual. Concret, cronologia este următoarea:

  • Ziua 1 de sarcină: prima zi a ultimului ciclu
  • Aproximativ ziua 14 de sarcină: ovulația
  • La 24 de ore după ovulație: ovulul este fertilizat dacă ai întreținut relații sexuale în ultimele zile fără a folosi o metodă contraceptivă.
  • La 5-6 zile după ovulație: ovulul fertilizat se implantează în mucoasa uterină și se poate spune că ești însărcinată.

În primele zile și săptămâni de sarcină, este posibil să nu îți dai seama că ești însărcinată. Majoritatea testelor de sarcină vor fi pozitive abia după momentul în care observi că nu ți-a mai venit menstruația. Alte simptome timpurii ale sarcinii includ senzație de oboseală, senzație de balonare, urinări mai dese decât de obicei, schimbări de dispoziție, greață și sâni sensibili. Aceste simptome nu apar toate deodată, dar de obicei apare măcar unul dintre ele.

În săptămâna a treia ai putea să te confrunți cu crampe abdominale de intensitate mică sau să observi o secreție vaginală numită sângerare de implantare (apare când ovulul se implantează în mucoasa uterină). Sângerarea poate semăna cu cea de la menstruație, însă este mai deschisă la culoare și în cantitate mai mică, uneori doar câteva picături. Unele femei pot să nu o observe sau, pur și simplu, să nu o aibă deloc.

Ce poți face în această perioadă? Dacă ai decis să încerci să rămâi însărcinată, ai întreținut relații sexuale fără protecție și te pregătești, deci, pentru o eventuală sarcină, e bine să iei un supliment de acid folic de 400 micrograme pe zi. Ia în considerare și administrarea unui supliment de vitamina D de 10 micrograme pe zi. Dacă vrei să iei vitamina D și acid folic într-o singură tabletă, alături de alte vitamine și minerale, asigură-te că tableta nu conține și vitamina A (sau retinol) - excesul de vitamina A în primul trimestru de sarcină este asociat cu defecte congenitale. Nu fuma, bea suficientă apă și adoptă o dietă sănătoasă, bazată pe legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe.

Foarte important, există o serie de medicamente care sunt strict interzise în sarcină, și anume alprazolamul, talidomida, clomifenul, hormonii estrogeni, steroizii anabolizanți. Medicamente care pot duce la anomalii, dar pe care medicul le poate recomanda când beneficiul depășește riscul, sunt aspirina, tetraciclina, kanamicina, diazepamul și fenobarbitalul. Alte medicamente nocive în sarcină sunt ketoconazolul, omeprazolul, ciprofloxacinul șoi norfloxacinul, dexametazona, hidrocortizonul. 

Atenție, dacă gravida are o boală cronică de care se trata înainte de sarcină, tratamentul nu se va întrerupe după ureche, ci se urmează întocmai recomandările medicului. Este crucial să întrebi medicul exact ce medicmaente ai voie și ce nu și să nu iei nimic fără acordul lui.

Săptămâna 4 de sarcină

În săptămâna 4 de sarcină, embrionul crește și se dezvoltă în interiorul mucoasei uterine. Celulele exterioare se întind pentru a forma legături cu aportul de sânge al mamei. Celulele interioare se formează în două și ulterior în trei straturi. Fiecare dintre aceste straturi va deveni o parte diferită a corpului bebelușului.

Stratul interior devine sistemul respirator și digestiv, inclusiv plămânii, stomacul, intestinul și vezica urinară. Stratul mediu devine inima, vasele de sânge, organele sexuale, rinichii, mușchii și oasele. Stratul exterior devine creierul și sistemul nervos, ochii, smalțul dinților, pielea și unghiile. În acest stadiu de dezvoltare, embrionul nu măsoară mai mult de un milimetru și deci are dimensiunea aproximativă a unei sămânțe de mac.

În aceste săptămâni timpurii de sarcină, embrionul este atașat de un sac mic care îi asigură hrană. Câteva săptămâni mai târziu, placenta va fi complet formată și va prelua transferul nutrienților către embrion. Embrionul este înconjurat de lichid în interiorul sacului amniotic, iar stratul exterior al acestui sac se dezvoltă în placentă. Celulele din placentă cresc adânc în peretele uterului, stabilind un aport bogat de sânge. Astfel, bebelușul primește tot oxigenul și substanțele nutritive de care are nevoie.

În ceea ce privește starea gravidei în această a patra săptămână, e posibil să nu observe, încă, niciun semn de sarcină. Unele femei se pot confrunta cu schimbări de dispoziție, crampe și balonări, altele pot să nu simtă nimic. Primul lucru pe care o femeie însărcinată îl observă în ceea ce privește sarcina este, de cele mai multe ori, lipsa menstruației. Pentru a afla dacă ești într-adevăr însărcinată, poți face un test de sarcină, apoi poți merge la medic pentru primul consult. 

Săptămâna 5 de sarcină

Sistemul nervos al embrionului se dezvoltă deja, iar bazele organelor sale majore deja s-au pus. În acest stadiu, embrionul are aproximativ 2 mm lungime - cam cât o sămânță de portocală. Inima se formează ca o structură simplă, asemănătoare unui tub. Bebelușul are deja unele dintre vasele sale de sânge - și sângele începe să circule. Un șir de astfel de aceste vase conectează bebelușul de gravidă prin ceea ce va deveni cordonul ombilical.

În același timp, stratul exterior de celule al embrionului dezvoltă o canelură și se pliază pentru a forma un tub gol numit tub neural. Aceasta va deveni creierul și măduva spinării a bebelușului. Defectele unui capăt („capătul cozii”) al tubului neural duc la  spina bifida. Defectele din celălalt capăt duc la anencefalie, când oasele craniului nu se formează corespunzător. Acidul folic previne spina bifida, deci, dacă nu luai deja, ar trebui să iei acest supliment imediat ce afli că ești însărcinată.

Săptămâna a cincea este în general momentul când femeia constată că nu a mai avut menstruație și începe să ia în calcul că ar putea fi însărcinată. Dacă testul de sarcină este pozitiv, se va face apoi primul consult medical, care presupune un examen ginecologic, un test al secreției vaginale, un test Babeș-Papanicolau, luarea tensiunii și a pulsului. Se va face și o ecografie pelvină pentru a stabili existența sarcinii, a vârstei acesteia, dacă este o sarcină unică sau multiplă. Sunt necesare, de asemenea, teste de sânge și sumarul de urină. De asemenea, este important să afli ce Rh ai.

În fiecare trimestru, deci și în primul, se indică o morfologie fetală care poate depista anumite afecțiuni ale mamei sau ale fătului. De asemenea, se rcomandă investigații pentru depistarea eventualelor malformații fetale. O analiză foarte importantă este profilul TORCH, care diagnostichează acele boli care pot fi transmise de la mamă la făt și care pot provoca infecții, malformații sau chiar avort: toxoplasmoza și alte infecții (sifilis, varicelă, hepatita B etc.), rubeola, citomegalovirusul și herpesul simplex.

Primul control medical este extrem de important, mai ales dacă suferi de o afecțiune care ar putea influența negativ sarcina, cum ar fi o boală cardiacă sau pulmonară, epilepsie, probleme de sănătate mentală, diabet sau astm. Medicul te va sfătui legat de medicamentele pentru afecțiunile tale și îți poate oferi îngrijirea de specialitate de care ai nevoie. Nu întrerupe medicația pe care o ai prescrisă pentru afecțiunea ta fără să ai acordul medicului!

Dacă încă mai fumezi în această săptămână de sarcină, e timpul să renunți la acest viciu. De asemenea, e bine să începi să te preocupi de ceea ce mănânci. Majoritatea alimentelor nu sunt interzise în sarcină, însă e bine să cunoștti excepțiile.

După ce ai aflat că ești însărcinată, evită brânzeturile cu mucegai (tip gorgonzola, brie etc.), lactatele nepasteurizate, carnea crudă sau prea puțin gătită, preparatele din ficat, pateurile, mezelurile, produsele de fast-food, ouăle crude sau prea puțin gătite și produsele cu ouă crude, peștii precum rechinul, marlinul, peștele-spadă, peștele crud și fructele de mare crude.

Limitează cofeina la cel mult 200 mg pe zi și evită alcoolul. Consumul de cofeină poate face ca fătul să aibă o greutate prea mică la naștere. Consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul de avort și poate afecta negativ dezvoltarea creierului fătului. 

Legat de cantitatea de mâncare, în primul trimestru de sarcină este suficient să mănânci ca de obicei. În trimestrul 2 ar trebui ca aportul caloric să fie cu aproximativ 350 de calorii mai mare decât consumai în mod normal, iar în trimestrul 3 de sarcină să consumi cu aproximativ 450 de calorii mai mult decât de obicei.

În această săptămână pot apărea pofte alimentare și posibile modificări în ceea ce privește preferințele (de exemplu, dacă de felul tău nu-ți plăcea iaurtul, acum poți să constați că ai o poftă neașteptată să consumi acest aliment). De asemenea, te poți confrunta cu senzația de rău de la stomac și cu salivare excesivă.

Dacă ești obișnuită să faci sport regulat, poți continua cu rutina ta, iar dacă nu obișnuiai să faci mișcare, e bine să începi. Cere, însă, sfatul medicului legat de ce exerciții fizice poți face în timpul sarcinii. Ca regulă generală, evită sporturile de contact și scufundările.

Săptămâna 6 de sarcină

În săptămâna a șasea de sarcină, capul și chipul fătului prind contur, la fel rinichii, ficatul și plămânii, iar inima a început să bată (acest lucru se întâmplă în săptămânile 5-6). Brațele și picioarele în curs de dezvoltare devin vizibile ca umflături mici (muguri ai membrelor). Micile gropițe de pe partea laterală a capului vor deveni urechi și există îngroșări în care vor fi ochii. În acest punct, embrionul este de dimensiunea aproximativă a unui bob de mazăre. Dacă abia acum afli de existența sarcinii, acesta este momentul în care vei face primul consult medical.

Este posibil ca la exterior corpul să nu ți se fi schimbat deloc, dar greața și balonarea te pot însoți în această săptămână, la fel sensibilitatea sânilor și oboseala. De asemenea, vei urina frecvent, deoarece hormonii sarcinii cauzează o creștere a fluxului de sânge în zona pelvină, iar rinichii devin mai eficienți în eliminarea deșeurilor. În plus, uterul în creștere va începe să împingă în vezică. Atenție, nu trebuie să reduci lichidele pentru a te duce mai rar la baie, pentru că ai nevoie să rămâi hidratată constant! 

Ca să gestionezi eventualele grețuri de dimineață, e bine să ai lângă pat o farfurie cu o felie de pâine prăjită și, imediat ce te-ai trezit dimineața, să iei o mușcătură-două din felie. Creează-ți un plan alimentar bazat pe o alimentație sănătoasă, importantă și pentru tine și pentru dezvoltarea fătului.

Săptămâna 7 de sarcină

În săptămâna a șaptea, embrionul a ajuns la circa 10 mm lungime, având dimensiunea aproximativă a unei afine. Creierul se dezvoltă accelerat și acest lucru are ca rezultat creșterea mai rapidă a capului față restul corpului. Embrionul are o frunte mare, iar ochii și urechile continuă să se dezvolte. Se dezvoltă și urechea internă, dar partea externă a urechilor nu apare în această săptămână. Se formează cordonul ombilical care furnizează embrionului oxigen și substanțe nutritive și elimină deșeurile din fluxul sangvin.

Mugurii membrelor încep să formeze cartilaj, care se va dezvolta în oasele picioarelor și ale brațelor. Mugurii brațelor devin mai lungi, iar capetele se aplatizează (acestea vor fi mâinile). Celulele nervoase continuă să se înmulțească și să se dezvolte pe măsură ce creierul și măduva spinării încep să prindă contur. Deocamdată nu se poate spune ce gen va fi copilul.

În ceea ce privește gravida, uterul tău a crescut la dimensiunea unei lămâi. Dopul de mucus (dopul gelatinos) se instalează la deschiderea colului uterin, sigilând uterul și protejându-l până la naștere.

Probabil te simți obosită, sânii sunt sensibili și măriți și probabil urinezi mai des decât de obicei. Unele femei însărcinate încep să se simtă rău în această perioadă, confruntându-se cu greață și vărsături. Aceste stări se pot atenua în jurul săptămânii 14. Aversiunile alimentare sunt frecvente în această perioadă, când e posibil ca unele dintre mâncărurile tale preferate să-ți provoace greață.

Atenție, unele infecții pot dăuna sarcinii, deci, dacă bănuiești că ai putea avea o infecție, anunță imediat medicul pentru a primi îngrijirea corectă cât mai curând. De asemenea, este posibil ca în această perioadă să te confrunți cu sângerări sau dureri de gingii. O igienă bună a gurii și controale dentare regulate la medicul stomatolog reprezintă cel mai bun mod de a evita, respectiv de a trata problemele gingivale.

Săptămâna 8 de sarcină

În această săptămână începe să se formeze retina, picioarele se mai lungesc puțin (deși diferitele părți ale piciorului nu sunt încă distincte), iar sexul începe să se formeze, deși încă nu se poate spune cu certitudine dacă va fi vorba de o fată sau de un băiat. Coada embrionului aproape a dispărut, iar degetele abia încep să se diferențieze. Se formează buza superioară și vârful nasului. Embrionul se află încă în sacul său amniotic și placenta continuă să se dezvolte, formând structuri care ajută la atașarea placentei de peretele uterului. Dimensiunea lui este cam cât un fruct de zmeură.

În ceea ce privește gravida, oboseala, sânii dureroși și urinarea frecventă sunt la ordinea zilei. De asemenea, greața poate fi încă prezentă și poate să apară și leucoreea, o secreție vaginală cu aspect lăptos care funcționează ca o barieră în calea infecțiilor. Te poți confrunta cu constipația, pe care o poți gestiona printr-un aport adecvat de fibre și de lichide.

Volumul de lichid amniotic crește și uterul se extinde (acesta are dimensiunea aproximativă a unui grepfrut). Probabil că sarcina nu se observă, dar poți simți că pantalonii au început să te strângă puțin în jurul taliei.

Deși nu mai este vorba de ciclu menstrual, unele femei pot avea o sângerare mică în această săptămână a sarcinii. Nu uita, orice sângerare și orice durere nefirească în timpul sarcinii trebuie semnalate medicului!

Săptămâna 9 de sarcină

În această săptămână, coada embrionului a dispărut, fața se formează treptat, ochii capătă o anumită culoare, s-au format gura, limba și papilele gustative minuscule. Mâinile și picioarele se mai dezvoltă puțin, la fel organele interne majore, cum ar fi inima, creierul, plămânii, rinichii și intestinul. În săptămâna a noua de sarcină, bebelușul a crescut până la aproximativ 22 mm lungime. Inima se poate auzi la o ecografie Doppler.

În ceea ce te privește, vei observa că ai sânii mai voluminoși, ceea ce poate necesita folosirea unui sutien mai mare. Oboseala extremă se poate instala, îți va fi greu să te trezești dimineața, iar seara vei adormi devreme, dar acest simptom este unul obișnuit în sarcină.

De asemenea, emoțiile tale pot să varieze frecvent, să te simți fericită într-un moment și tristă în următorul. Nu îți face griji, aceste stări sunt normale în această perioadă. La fel de normal este să ai mai multe scurgeri vaginale - dar, dacă secrețiile au un miros neplăcut sau ciudat, simți mâncărimi sau dureri, anunță medicul. Acestea ar putea fi semne ale unei infecții vaginale, care trebuie tratată.

Ai grijă la ceea ce mănânci, nu lua mese mari, ci tinde spre 6-7 mese mici și gustări sănătoase de-a lungul zilei. Această metodă de alimentație te ajută să ții greața în frâu și să ai o digestie ușurată în această perioadă în care stomacul este sensibil și ești predispusă la indigestie și balonare. Ceaiul de ghimbir poate fi un ingredient util în gestionarea senzației de greață.

Săptămâna 10 de sarcină

Din această săptămână, nu mai este vorba despre embrion, ci despre făt. Creșterea acestuia se desfășoară accelerat: mugurii dinților se formează sub gingii (deși dinții copilului nu vor apărea până spre vârsta de 6 luni), stomacul produce sucuri digestive, iar rinichii produc urină. Partea externă a urechilor începe să se dezvolte, la fel și oasele maxilarului, iar inima este acum complet formată. Începând cu această săptămână până în săptămâna 14 sunt recomandate screening-ul pentru sindromul Down și o ecografie.

Gravida poate observa o ușoară rotunjire a abdomenului inferior (uterul este cam cât un grepfrut) și se poate confrunta în continuare cu constipația. Evitarea pâinii albe, a pastelor albe și a orezului alb poate fi de ajutor, la fel și consumul de fructe uscate hidratate în apă.

Un alt lucru pe care îl poți observa sunt venele de pe abdomen și de pe piept, vizibile mai ales la persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare. Prin aceste vene este transportat sângele necesar pentru dezvoltarea fătului. Pe măsură ce sarcina evoluează, și venele de pe brațe și picioare pot deveni mai proeminente.

Oboseala, greața și vărsăturile, arsurile la stomac și indigestia, precum și diversele pofte alimentare pot fi în continuare prezente. În săptămâna a zecea de sarcină te poți confrunta și cu dureri de cap ocazionale, amețeli și stare de leșin, așa că e bine să fii atentă și să te așezi dacă simți că pierzi controlul. Evită mirosurile puternice, ia-ți suplimentele indicate de medic (nu uita de vitamina D și acizii grași Omega-3) și odihnește-te cât poți de mult.

Săptămâna 11 de sarcină

În săptămâna a unsprezecea, oasele feței fătului sunt formate, urechile continuă să crească , degetele de la mâini și de la picioare se separă, corpul se îndreaptă și se dezvoltă în continuare. De asemenea, încep să se formeze foliculii de păr. 

În această săptămână, gravida se poate simți ceva mai înfometată decât de obicei, iar grețurile matinale ar putea începe să mai cedeze. Ai grijă să consumi alimente nutritive și să-ți iei în continuare suplimentele cu acid folic, calciu, fier, vitamina D, acizi grași Omega-3 și iod.

Progesteronul care contribuie la sănătatea sarcinii vine și cu părți mai puțin plăcute, astfel încât te poți confrunta cu balonare frecventă, eructații și flatulență. Progesteronul relaxează țesutul muscular neted din corp, inclusiv tractul gastrointestinal, îngreunând digestia pentru a oferi mai mult timp substanțelor nutritive din alimente să fie absorbite în fluxul sangvin și să ajungă la făt. În plus, pe măsură ce uterul crește, înghesuie stomacul și intestinele, punând și mai multă presiune pe tractul digestiv și contribuind și mai mult la balonare.

Urinarea frecventă continuă și în această săptămână de sarcină, sânii vor fi în continuare sensibili și te poți confrunta cu amețeli și senzație de leșin. 

În ceea ce privește libidoul, pentru unele femei poate crește în această perioadă, în timp ce pentru altele va fi extrem de scăzut. Exercițiile fizice sunt recomandate, dar dacă nu te încâtă foarte tare acest aspect, poți încerca yoga. Posturile de yoga te ajută să fii mai flexibilă și mai relaxată în vederea nașterii, scad riscul de naștere prematură și ajută la combaterea anxietății și a depresiei.

Săptămâna 12 de sarcină

În această săptămână, fătul este complet format. Organele, mușchii, membrele și oasele sunt la locul lor, iar organele sexuale sunt bine dezvoltate. De acum înainte, fătul trebuie doar să crească. Deși acesta se mișcă puțin, este prea devreme pentru a-l putea simți. La acest moment, fătul este de dimensiunea aproximativă a unei lămâi – practic, în ulimele trei săptămâni și-a dublat mărimea.

În săptămâna a douăsprezecea, sistemul digestiv al fătului începe să funcționeze, măduva osoasă începe să producă celule albe, iar glanda pituitară începe să producă hormoni. La ecografie se va putea auzi inima fătului.

Pentru gravidă, această săptămână este una de cotitură, în sensul că în sfârșit apare o ușurare a senzației de greață (sau dispariția ei totală) și încetarea dorinței constante de a urina, iar salivarea excesivă se micșorează. De asemenea, sensibilitatea sânilor se diminuează, la fel oboseala și aversiunile alimentare. Deși ai luat puțin în greutate în zona taliei, sarcina încă nu se observă așa de mult.

Te vei confrunta, însă, mai serios, cu amețeala, provocată tot de progesteron. Acest hormon duce la relaxarea și lărgirea vaselor de sânge în săptămânii 12 de sarcină, crescând fluxul de sânge către făt, dar încetinind întoarcerea sângelui către gravidă. Astfel, te poți confrunta cu scăderea tensiunii arteriale și cu scăderea fluxului sangvin în tot corpul, inclusiv în creier. Acești factori pot contribui la acea senzație de amețeală ușoară - mai ales când te ridici prea repede. 

O altă cauză a amețelii în sarcină este nivelul scăzut al zahărului din sânge, care poate apărea dacă nu mănânci regulat. Așa că nu sări peste mese și nu uita că te vei simți mai bine cu mese mici și dese, decât dacă mănânci prea mult deodată. Când ți se pare că amețești, așază-te sau pune-ți capul între genunchi și respiră adânc de câteva ori. 

Simțul mirosului ți se poate dezvolta excesiv în această perioadă și nu e exclus să ți se facă greață de la mirosuri cu care înainte de sarcină nu aveai nicio problemă. Ține pe lângă tine o coajă de lămâie sau alt ingredient a cărui aromă nu te deranjează pe care să-l duci repede la nas când dai peste un miros neplăcut.

Dacă te gândești să naști natural, în această săptămână poți începe practicarea exercițiilor Kegel. Efectuarea exercițiilor destinate podelei pelvine poate duce la o recuperare mai rapidă după naștere. De asemenea, întărirea mușchilor care susțin vezica urinară, uterul, intestinul și rectul reduce șansele de apariție a problemelor vezicii.

Este important ca în această perioadă să-ți faci și vaccinul antigripal. Gripa poate avea o formă mai gravă la femeile gravide decât la femeile de vârstă reproductivă care nu sunt însărcinate. Modificările sistemului imunitar, ale inimii și ale plămânilor în timpul sarcinii fac ca gravidele să fie mai predispuse la boli severe cauzate de gripă, inclusiv care duc la spitalizare. De asemenea, gripa poate fi dăunătoare pentru făt. Un simptom obișnuit al gripei este febra, care poate fi asociată cu defecte ale tubului neural.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - 1st trimester pregnancy: What to expect
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208
NHS - Pregnancy week-by-week
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/
What to expect - Your Pregnancy Week-by-Week
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/
CDC - Flu Vaccine Safety and Pregnancy 
https://www.cdc.gov/flu/highrisk/qa_vacpregnant.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0