Lichidul amniotic: ce rol are în dezvoltarea fătului

Lichidul amniotic asigură fătului un mediu cu o temperatură constantă și menține cordonul ombilical în poziție normală. O cantitate prea mare sau insuficientă din acesta reprezintă un risc atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Ce este lichidul amniotic

Lichidul amniotic este un fluid transparent, ușor gălbui care înconjoară fătul în timpul sarcinii. Este localizat în sacul amniotic, în care fătul se dezvoltă. Fătul plutește în acest lichid amniotic, care ajunge la o cantitate de aproximativ 800 ml în săptămâna 34 de sarcină. Când se apropie perioada nașterii, fătul este înconjurat de aproximativ 600 ml de lichid amniotic. Acest fluid este într-o continuă mișcare, pe măsură ce copilul îl inhalează, îl înghite și apoi îl eliberează.

În primă fază, lichidul este alcătuit din apa produsă de mamă, dar până în săptămâna 20 de sarcină apa este înlocuită de urina fetală, pe măsură ce fătul înghite și excretă fluidul. Lichidul amniotic conține, de asemenea, elemente vitale, precum nutrimente, hormoni și anticorpi care să combată infecțiile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă lichidul amniotic este verde sau maroniu, indică faptul că fătul a eliberat din intestine meconiu, o materie compusă din grăsimi, secreții digestive, mucus etc., care în mod normal este eliberată după naștere. Meconiul eliberat în lichidul amniotic poate fi problematic. Poate cauza o afecțiune respiratorie, numită sindrom de aspirație de meconiu care are loc când această materie pătrunde în plămâni. În anumite cazuri, copilul va avea nevoie de tratament după naștere.

Ce rol are lichidul amniotic în dezvoltarea fătului

Lichidul amniotic are mai multe roluri:

  • Protejarea fetusului: acest fluid acționează ca un tampon în fața șocurilor, protejând fetusul de presiuni externe.
  • Ținerea sub control a temperaturii: Fluidul înfășoară fătul, păstrându-i o temperatură a corpului potrivită (practic, îi ține de cald).
  • Ținerea sub control a infecțiilor: lichidul amniotic conține anticorpi.
  • Lubrifiere: Lichidul amniotic împiedică anumite părți ale corpului precum degetele de la mâini și de la picioare să crească lipite. Acest lucru se poate întâmpla dacă nivelul de fluid este prea mic.
  • Suținere a cordonului ombilical: Fluidul din uter previne compresia cordonului ombilical. Acest cordon transportă mâncare și oxigen din placentă spre făt.
  • Contribuie la dezvoltarea sistemului respirator și digestiv: prin inhalarea și înghițirea lichidului amniotic, copilul își antrenează mușchii acestor sisteme pe măsură ce se dezvoltă.
  • Contribuie la dezvoltarea mușchilor și a oaselor: cum fătul plutește în interiorul sacului amniotic, el are libertate de mișcare, oferindu-le oasleor și mușchilor șansa de a se dezvolta adecvat.

Când femeii gravide i se rupe apa, sacul amniotic se rupe, iar fluidul începe să se scurgă prin colul uterin spre vagin și apoi spre exterior. Apa se rupe spre finalul primului stadiu al nașterii, iar când acest lucru se întâmplă, femeia trebuie să fie transportată imediat la spital.

Măsuri în caz de lichid amniotic prea mult sau prea puțin

Anumite afecțiuni pot determina dacă lichidul amniotic există într-o cantitate prea mică sau prea mare. Oligohidraminoza înseamnă că în sac se află prea puțin lichid amniotic, în timp ce polihidraminoza înseamnă că lichidul amniotic este într-o cantitate prea mare.


Oligohidraminoza apare în cazuri rare (4% dintre sarcini și 12% dintre sarcinile prelungite), fiind prezentă când indicele de lichid amniotic măsurat în timpul unei ecografii este mai kic de 5 cm (un indice normal este între 5 și 25).

Dacă această afecțiune apare în primele luni de sarcină, crește riscul de avort, naștere prematură, apariție a defectelor congenitale și deces al fătului. Dacă oligohidraminoza apare în ultimul trimestru de sarcină, apar riscuri precum creștere fetală încetinită, complicații la naștere, necesitatea unei nașteri prin cezariană. În cazul apariției oligohidraminozei, nu există tratament, dar sarcina va fi atent monitorizată pentru a asigura dezvoltarea normală a fătului.

Polihidraminoza apare și mai rar, la 1% dintre sarcini. În acest caz, femeia poate avea dureri abdominale și dificultăți la respirație. Alte complicații ale polihidraminozei includ nașterea înainte de termen, ruptura prematură a membranelor, nașterea unui copil decedat, hemoragie postpartum, prolaps cardiac. Cazurile moderate de polihidraminoză se rezolvă de obicei de la sine, dar în cazurile severe mediul poate indica indometacin sau o amniocenteză.

Ce indică scurgerile de lichid amniotic

Uneori, încep să apară scurgeri de lichid amniotic înainte ca apa să se rupă, situație în care medicul trebuie anunțat de urgență. Dacă lichidul scurs nu are culoare și miros, indică faptul că se apropie momentul nașterii. Dacă lichidul este verzui, maroniu sau miroase neplăcut, poate fi vorba de prezența meconiului sau de o infecție.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Unsplash
Bibliografie:
https://medlineplus.gov/ency/article/002220.htm
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/low-amniotic-fluid/faq-20057964 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0