Cele mai comune afecțiuni bucale

Contrar legendelor urbane, igiena orală nu previne doar problemele dentare, ci ajută și la prevenirea altor boli care pot avea consecințe în alte părți ale corpului nostru. 

Cele mai comune afecțiuni bucale

Contrar legendelor urbane, igiena orală nu previne doar problemele dentare, ci ajută și la prevenirea altor boli care pot avea consecințe și în alte părți ale corpului nostru. Așadar, trebuie să învățăm încă de mici să fim atenți cu igienă dentară, să o facem corespunzător și să avem grijă la alimentație.

Trebuie să evităm, pe cât posibil, consumul de dulciuri, băuturi alcoolice, carbogazoase, cafea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iată care sunt principalele afecțiuni orale cu care ne putem confrunta: 

Gingivita

Este una dintre problemele cel mai des întâlnite și reprezintă inflamarea gingiei, structura suport a dintelui. Netratată, gingivita poate duce chiar la căderea dinților. În plus, unii cercetători asociază această boală cardiopatiei, diabetului sau artritei.

Halitoza

Halitoza sau respirația urat mirositoare este o boală ce poate indică prezența altor anomalii, cum ar fi ulcerul stomacal sau o necroză a dinților.

Senzația de gură uscată

Uscăciunea gurii este provocată de stoparea temporară a producției de salivă. Aceasta este, în mod normal, o problemă ocazională, dar poate deveni cronică atunci când sunt administrate pilule antidepresive, în cazul chimioterapiei la cap sau gât. Senzația de gură uscată poate apărea și în momentele tensionate, în care stresul și anxietatea apar.

Cariile dentare

Una dintre cele mai comune boli este caria dentară. Practic, majoritatea populației a avut măcar o carie înainte de împlinirea a 45 de ani. Pe lângă afecțiunea dintelui, caria reprezintă și o poartă deschisă pentru că bacteriile prezente în cavitatea bucală să atace dintele. Cea mai bună metodă pentru a evita apariția cariilor este o igienă orală bună, însoțită de vizite periodice la medicul stomatolog.

Bruxismul

Este o afecțiune care se manifestă prin scrâșnirea violentă a dinților, în mod excesiv. În timp, această boală poate provoca afecțiuni și fracturi ale dinților. Ea provoacă durere intensă, sunete neplăcute, rigiditate a gâtului, inflamație musculară, anxietate, insomnii, dureri de cap. Tratamentul este diferit de la o persoană la alta, însă pacientul trebuie tratat atât la dentist, cât și la psiholog. Înainte de a trata afecțiunea, trebuie stabilită cauza care determină această afecțiune.

Leziunile/ aftele bucale

Aftele sunt leziuni care apar la nivelul cavității bucale. Cauzele apariției acestora sunt nenumărate, începând de la expunerea la stres, problemele de imunitate, sensibilități/alergii alimentare, alte infecții în organism sau purtarea unui aparat dentar.

Herpesul oral

Herpesul oral apare în urmă unei infecții cu virusul herpes simplex. Primele semne ale infecției sunt simptomele similare răcelii, dar și apariția unei bășici sau a unei leziuni la nivelul gingiilor, limbii sau buzelor. Virusul rămâne în organism după vindecarea herpesului, în stare latentă, și se poate reactiva oricând. În jur de zece zile durează până când herpesul se vindecă – după primele două zile se sparge bășica și se scurge lichidul din interiorul acesteia, iar apoi herpesul se usucă și se vindecă treptat.

Cancerul oral (bucal)

Mortalitatea cauzată de cancerul oral (bucal) este de aproape două ori mai mare la unele minorități (în special bărbații negri) decât la persoanele cu tenul alb. Prevenirea comportamentelor cu risc ridicat, printre care fumatul și consumul excesiv de alcool sunt esențiale în prevenirea cancerului oral. Detectarea precoce este esențială pentru creșterea ratei de supraviețuire a acestui tip de cancer. Infecția cu virusul Papiloma uman este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală, care poate provoca cancere în partea din spate a gâtului, numite cancere oro-faringiene. 

Îngrijirea cavității bucale – sfaturi și recomandări

Sănătatea orală depinde de eforturile pe care le faci pentru îngrijirea cavității bucale.

Igiena orală este extrem de importantă pentru sănătatea cavității bucale. O igienă deficitară poate favoriza bolile inflamatorii, afecțiunile bacteriene, precum și apariția cariilor.

Pentru a ține sub control placa bacteriană, se recomandă spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi, precum și folosirea zilnică a aței dentare și a apei de gură.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fumatul afectează, de asemenea, sănătatea orală. Renunțând la fumat, reduci considerabil riscul de afecțiuni bucale. Tutunul conține substanțe chimice care nu îți afectează numai plămânii, ci și cavitatea bucală. Respirația urât mirositoare, pigmentarea dinților, placa dentară și aftele sunt doar câteva consecințe ale fumatului.

Și consumul de alcool este dăunător sănătății bucale. Băuturile alcoolice colorate precum cocktailurile pigmentează dantura, în timp ce băuturile alcoolice spirtoase afectează mucoasa bucală, favorizând apariția aftelor la nivelul acesteia. Întrucât băuturile alcoolice conțin adesea cantități mari de zahăr, acestea favorizează și apariția cariilor.


Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0