Herpesul și sexul oral: care sunt riscurile la femei? (studiu)

Contactul vaginal și relațiile sexuale orale pot crește riscul de infectare a unei femei cu virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1). Acesta este tipul de herpes cunoscut pentru că provoacă infecții la nivelul gurii și buzelor.

HSV-1 și un alt virus herpes - virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) - provoacă herpesul genital. Se estimează că 45 de milioane de persoane cu vârsta de minim 12 ani din SUA au avut herpes genital, arată Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Asta înseamnă că unul din cinci adolescenți sau adulți a fost infectat la un moment dat. Numărul de persoane din SUA cu herpes genital a crescut cu 30% de la sfârșitul anilor 1970 până la începutul anilor 1990, mai precizează CDC.

În mod obișnuit, se consideră că HSV-1 se răspândește „deasupra taliei”, în timp ce HSV-2 are reputația de transmitere prin activitate sexuală „sub centură”, explică cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh.

Într-un studiu, ei au arătat că femeile pot lua HSV-1 și prin sex vaginal sau oral.

Care este diferența dintre herpesul genital și herpesul oral?

Deoarece există 2 tipuri diferite de virusuri herpes simplex (HSV-1 și HSV-2) care pot trăi în multe părți ale corpului, mulți oameni sunt confuzi cu privire la diferențele dintre aceste infecții. Lucrurile sunt, de fapt, destul de simple:

Dacă ai HSV-1 sau HSV-2 pe sau în jurul organelor genitale (vulvă, vagin, colul uterin, anus, penis, scrot, fund, coapse interioare), acesta se numește herpes genital.

Dacă ai fie HSV-1, fie HSV-2 pe sau în jurul buzelor, gurii și gâtului, se numește herpes oral. Leziunile de herpes bucal sunt uneori numite herpes labial sau vezicule febrile.

HSV-1 cauzează de obicei herpes oral, iar HSV-2 cauzează de obicei herpes genital - fiecare tulpină se dezvoltă în zona sa favorită. Dar este posibil ca ambele tipuri de herpes simplex să infecteze oricare dintre zone. De exemplu, poți avea HSV-1 pe organele genitale dacă cineva cu herpes pe buze îți face sex oral. Și poți lua HSV-2 la gură dacă faci sex oral cuiva cu HSV-2 pe organele genitale. 

Cum se transmite herpesul?

Herpesul se transmite cu ușurință prin contactul direct cu cineva care are virusul. Îl poți lua atunci când organele genitale și/sau gura ating organele genitale și/sau gura partenerului - de obicei în timpul sexului oral, anal și vaginal.

Herpesul poate fi transmis chiar dacă penisul sau limba nu au contact direct cu vaginul, anusul sau gura. Este nevoie doar de o atingere rapidă piele pe piele. De asemenea, poți lua herpes dacă săruți pe cineva care are herpes oral.

Pielea de pe organele genitale, gură și ochi poate fi infectată cu ușurință. Alte zone ale pielii se pot infecta dacă există o modalitate prin care virusul herpesului poate pătrunde, cum ar fi printr-o tăietură, arsură, erupție cutanată sau alte răni. Nu trebuie să faci sex pentru a face herpes. Uneori, herpesul poate fi transmis în moduri non-sexuale. Majoritatea persoanelor cu herpes oral l-au avut când erau copii. O mamă poate transmite herpesul genital unui copil în timpul nașterii vaginale, dar acest lucru este destul de rar.

Poți răspândi herpesul în alte părți ale corpului dacă atingi o leziune și apoi duci mâna la gură, organe genitale sau ochi fără să te speli mai întâi. De asemenea, poți transmite herpesul altcuiva în acest fel.

Herpesul este cel mai contagios atunci când rănile sunt deschise și umede, deoarece lichidul din veziculele herpesului răspândește cu ușurință virusul. Dar herpesul se poate răspândi și poate fi transmis la alții și atunci când nu există răni vizibile, iar pielea ta arată complet normal.

Majoritatea oamenilor iau herpes de la cineva care nu are leziuni. Virusul poate trăi în corpul tău ani de zile fără a provoca niciun simptom, așa că este foarte greu să știi când și cum l-ai luat.

Deoarece virusul moare rapid în afara corpului, nu poți lua herpes din îmbrățișări, strângeri de mâini, tuse, strănut sau vase de toaletă. 

Studiul a arătat că femeile care fac sex oral sunt mai expuse riscului de herpes

Studiul a arătat că femeile care au făcut sex oral au prezentat riscuri de aproape nouă ori mai mari de a se infecta cu HSV-1 decât cele care au fost abstinente sexual. Acest lucru a fost dovedit chiar dacă femeile active sexual au făcut doar sex oral, fără a avea contact vaginal.

Femeile care au avut act sexual vaginal au avut de șase ori mai multe riscuri decât femeile abstinente din punct de vedere sexual de a face HSV-1, arată studiul.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii prin monitorizarea infecției cu herpes la 1.200 de femei tinere din zona Pittsburgh. După o vizită inițială de evaluare clinică, femeile s-au întors pentru trei vizite de monitorizare, programate la intervale de patru luni. Ele au raportat practicile lor sexuale obișnuite și au dat probe de sânge, care au fost analizate pentru detectarea virusurilor herpetice.

Toate femeile aveau între 18 și 30 de ani. La începutul studiului, 38% aveau HSV-1, arată studiul, publicat în revista Sexually Transmitted Diseases.

Studiul nu a specificat dacă partenerii femeilor aveau herpes și nu a putut exclude sărutul ca mijloc de transmitere.

Riscul de herpes este în creștere la adulții tineri

Rata infecției cu HSV-1 în copilărie a scăzut în SUA și în alte țări dezvoltate. În schimb, acum există o „populație tot mai mare de adulți tineri care sunt susceptibili fie la infecția orală, fie la infecția genitală cu HSV-1”, se arată în concluziile studiului.

„Deoarece infecțiile cu HSV-1 pe cale orală sunt mai puțin frecvente în copilărie și adolescență, vor fi necesare strategii de prevenire viitoare pentru a lua în considerare o susceptibilitate crescută pentru HSV-1 în rândul adulților tineri și contribuția importantă a HSV-1 la extinderea epidemiei de herpes genital”, notează cercetătorul Thomas Cherpes, care lucrează în divizia de boli infecțioase a școlii de medicină a Universității din Pittsburgh.

Tratament 

În prezent, există trei antivirale aprobate  pentru herpesul oral sau genital: Aciclovir (Zovirax), Valaciclovir (Valtrex) și Famciclovir (Famvir). Dar deocamdată nu există vaccinuri aprobate împotriva herpesului. Nu există un tratament vindecator  pentru herpes. Cu toate acestea,  medicamentele antivirale enumerate  pot preveni sau scurta focarele aparute. Unul dintre aceste medicamente anti-herpes poate fi luat pe o anumita perioada, la recomandarea medicului  și scade probabilitatea  să transmiteți infecția partenerului (partenerilor) dvs. sexual.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0