

Sensibilitatea dentară - cauze, simptome, tratament
Sensibilitatea dentară - cauze, simptome, tratament
Sensibilitatea dentară - cauze, simptome, tratament
Când te confrunți cu sensibilitatea dentară, anumite activități, precum periajul sau consumarea unor alimente sau băuturi, pot provoca dureri ascuțite, temporare de dinți. Această problemă dentară apare din cauza unor factori, cum sunt retragerea gingiilor, periajul excesiv sau scrâşnirea dinţilor (bruxism).
Sensibilitatea dinților sau hipersensibilitatea dentinară se manifestă prin durere sau disconfort la nivelul dinților, ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi temperaturile calde sau reci. Această problemă poate fi temporară sau se poate transforma într-una cronică și poate afecta un dinte, mai mulți dinți sau toți dinții.
Simptome dinți sensibili
Persoanele cu dinți sensibili se pot confrunta cu durere sau disconfort ca răspuns la anumiți factori declanșatori, precum:
- alimente și băuturi calde;
- alimente și băuturi reci;
- aer rece;
- alimente și băuturi dulci;
- alimente și băuturi acide;
- apă rece;
- periajul dinților;
- clătirea gurii cu o apă de gură care are în compoziție alcool.
Cauzele sensibilității dentare
Sensibilitatea dentară apare în urma expunerii treptate a părţii mai moi a dintelui, situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de dentină, la anumiți factori declanșatori. Dentina este străbătută de canalicule, canale mici, care conţin terminaţii nervoase şi sunt pline cu fluid. Când consumăm alimente şi băuturi fierbinţi, reci sau dulci acest fluid se mişcă. Ca răspuns la mişcarea fluidului din canalicule, terminaţiile nervoase declanșează disconfort sau dureri scurte, ascuţite, bruște.
În majoritatea cazurilor, smalțul dinților se poate uza din cauza:
- Unui periaj prea puternic sau în urma folosirii unei periuțe de dinți cu perii tari. Aceste obiceiuri pot deteriora smalțul, determinând expunerea dentinei sau favorizând retragerea gingiilor.
- Retragerea gingiilor. Acest lucru se întâmplă adesea la persoanele care suferă de boală parodontală.
- Dinților crăpați. Bacteriile din placa bacteriană pot provoca inflamații la nivelul pulpei dintelui. În cazuri mai severe, pot duce la abces și infecție.
- Măcinarea sau încleștarea dinților. Acest lucru poate uza smalțul dentar.
- Unor proceduri dentare. Dinții pot fi sensibili după curățarea profesională, înlocuirea coroanei dentare, dar și în urma altor proceduri de restaurare a dinților. De obicei, durerea dispare în patru - șase săptămâni.
Ce afecțiuni favorizează sensibilitatea dentară
Uneori, alte afecțiuni pot duce la sensibilitatea dentară. Refluxul gastroesofagian, de exemplu, poate determina ca sucul gastric să ajungă frecvent în esofag, uzând astfel dinții. Afecțiunile care provoacă vărsături frecvente - inclusiv gastropareză și bulimie - pot provoca, de asemenea, uzarea smalțului. Și retragerea gingiilor poate lăsa secțiuni ale dintelui expuse și neprotejate, provocând și sensibilitate dentară.
Dinții se pot confrunta și cu sensibilitate dentară temporară când sunt efectuate lucrări dentare, cum ar fi obturarea sau albirea dinților. În acest caz, sensibilitatea va apărea la nivelul unui dinte sau la dinții care înconjoară dintele care a fost supus intervenției stomatologice. Această sensibilitate ar trebui să dispară după câteva zile.
Îngrijirea dinţilor sensibili
Dacă ai dinţi sensibili, există câţiva paşi pe care trebuie să-i urmezi, pentru a ameliora sensibilitatea dentară cu care te confrunți:
- Optează pentru o pastă de dinți etichetată ca fiind special creată pentru dinți sensibili. Aceste paste de dinți nu au în compoziție ingrediente iritante, ci ingrediente desensibilizante care ajută la ameliorarea disconfortului dentar.
- Nu renunța la apa de gură! Pentru că cea care conține alcool este contraindicată persoanelor care se confruntă cu sensibilitate dentară, folosește una fără alcool.
- Folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi și periajul blând pot fi de mare ajutor.
Dacă aceste tratamente la domiciliu nu funcționează, discută cu medicul stomatolog despre pasta de dinți și apa de gură pe care ar trebui să le folosești, ca să ameliorezi sensibilitatea dentară. Medicul îți poate recomanda și aplicarea unui gel cu fluor. Acesta ajută la întărirea smalțului și la protejarea dinților. Există însă un studiu care arată că pentru a proteja dinții nu este suficient ca pastele de dinți sau gelurile recomandate de medicul dentist să aibă în compoziție doar fluor 1. Autorii studiului sugerează că produsele care au în compoziție tetrafluorură de titan, ioni metalici polivalenți și unii polimeri pot oferi mai multă protecție. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a determina eficacitatea acestor aditivi.
Pe lângă acestea, este foarte important să tratezi afecțiunile medicale care determină sensibilitatea dinților. În cazul refluxului gastroesofagian, de exemplu, medicul îți poate prescrie antiacide. Acestea neutralizează acidul gastric refluat cu ameliorarea rapidă a simptomatologiei.
În cazurile de sensibilitate intensă și disconfort cauzate de retragerea gingiilor, medicul dentist poate recomanda utilizarea unei grefe gingivale. Această procedură presupune prelevarea unei grefe dintr-o regiune sănătoasă a gingiei sau de pe cerul gurii și atașarea acesteia de țesutul gingival afectat. În felul acesta, este acoperită rădăcina expusă a dintelui.
Ca să eviți bruxismul nocturn, gestionează stresul și evită cofeina înainte de culcare. Dacă acest lucru nu funcționează, poți purta o gutieră pe timpul nopții.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Future of Fluorides and Other Protective Agents in Erosion Prevention”, publicat în Caries Research, 2015;49(suppl 1):18-29, autori Lussi A. · Carvalho T.S.
Live science - Tooth Sensitivity: Causes, Remedies & Treatment
Healthline - Why Are My Teeth So Sensitive?
Mayo Clinic - What causes sensitive teeth, and how can I treat them?