Sensibilitatea dentara - cauze, simptome, tratament
Sensibilitatea dentara - cauze, simptome, tratament
Sensibilitatea dentara - cauze, simptome, tratament
Când te confrunți cu sensibilitatea dentară, anumite activități, precum periajul sau consumul unor alimente sau băuturi pot provoca dureri de dinți ascuțite, temporare. Această problemă dentară apare din cauza unor factori, cum sunt retragerea gingiilor, periajul excesiv sau scrâşnirea dinţilor (bruxism).
Nu este neobișnuit ca la un moment dat să experimentăm durere și disconfort dentare. Indiferent de câte ori te speli pe dinți, disconfortul nu dispare. Acest lucru se petrece pentru că ai dezvoltat o afecțiune orală comună cunoscută sub numele de sensibilitate dentară.
Sensibilitatea dinților sau hipersensibilitatea dentinară se manifestă prin durere sau disconfort la nivelul dinților, ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi temperaturile calde sau reci. Această problemă poate fi temporară sau se poate transforma într-una cronică și poate afecta un dinte, mai mulți dinți sau toți dinții.
Simptome dinți sensibili
Persoanele cu dinți sensibili se pot confrunta cu durere sau disconfort ca răspuns la anumiți factori declanșatori, precum:
- alimente și băuturi calde;
- alimente și băuturi reci;
- aer rece;
- alimente și băuturi dulci;
- alimente și băuturi acide;
- apă rece;
- periajul dinților;
- clătirea gurii cu o apă de gură care are în compoziție alcool.
Cauzele sensibilității dentare
Sensibilitatea dentară apare în urma expunerii treptate a părţii mai moi a dintelui, situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de dentină, la anumiți factori declanșatori. Dentina este străbătută de canalicule, canale mici, care conţin terminaţii nervoase şi sunt pline cu fluid. Când consumăm alimente şi băuturi fierbinţi, reci sau dulci acest fluid se mişcă. Ca răspuns la mişcarea fluidului din canalicule, terminaţiile nervoase declanșează disconfort sau dureri scurte, ascuţite, bruște.
În majoritatea cazurilor, smalțul dinților se poate uza din cauza:
- Unui periaj prea puternic sau în urma folosirii unei periuțe de dinți cu perii tari. Aceste obiceiuri pot deteriora smalțul, determinând expunerea dentinei sau favorizând retragerea gingiilor. Atunci când îți periezi dinții prea tare, gingiile pot fi afectate. Periajul excesiv poate, de asemenea, uza smalțul și poate expune rădăcina dintelui, ceea ce poate afecta nervii.
- Folosirii excesive a apei de gură. Când te grăbești și nu ai timp să te speli pe dinți, apelezi la apa de gură? Specialiștii atrag atenția că această clătire constantă a gurii cu apă de gură poate fi dăunătoare pentru dinți, pentru că unele produse de acest gen au în compoziție acizi care îți pot sensibiliza dinții. Recomandarea medicilor este să folosești apă de gură o dată sau de două ori pe zi.
- Retragerii gingiilor. Acest lucru se întâmplă adesea la persoanele care suferă de boala parodontală.
- Dinților crăpați. Bacteriile din placa bacteriană pot provoca inflamații la nivelul pulpei dintelui. În cazuri mai severe, pot duce la abces și infecție.
- Măcinării sau încleștării dinților. Acest lucru poate uza smalțul dentar.
- Unor proceduri dentare. Dinții pot fi sensibili după curățarea profesională, înlocuirea coroanei dentare, dar și în urma altor proceduri de restaurare a dinților. De obicei, durerea dispare în patru - șase săptămâni.
- Consumului excesiv de alimente acide. De-a lungul timpului, consumul excesiv de alimente acide fără o îngrijire orală adecvată poate deteriora smalțul și poate slăbi zona gingiilor, expunând dentina la un mediu acid. Printre alimentele acide „vinovate” de această problemă se numără: murăturile, roșiile, citricele, iaurtul și fasolea. Consumul moderat și spălatul corect pe dinți ar trebui să ajute la prevenirea acestei probleme dentare.
- Lipsei unor vitamine și minerale. Potrivit unui studiu mai vechi, deficiențele de calciu sau vitaminele D și/sau B12 pot favoriza apariția de carii dentare și/sau boli ale gingiilor, care pot duce la sensibilitatea dentară.
Ce afecțiuni favorizează sensibilitatea dentară
Uneori, alte afecțiuni pot duce la sensibilitatea dentară.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian, de exemplu, poate determina ca sucul gastric să ajungă frecvent în esofag, uzând astfel dinții.
Bulimia
Afecțiunile care provoacă vărsături frecvente - inclusiv gastropareza și bulimia - pot provoca, de asemenea, uzarea smalțului. De altfel, gura uscată asociată cu aceste afecțiuni creează, de asemenea, un mediu propice pentru reproducerea bacteriilor, ceea ce duce la alte probleme dentare.
Retragerea gingiilor
Și retragerea gingiilor poate lăsa secțiuni ale dintelui expuse și neprotejate, provocând și sensibilitate dentară.
Obturarea sau albirea dinților
Dinții se pot confrunta și cu sensibilitate dentară temporară când sunt efectuate lucrări dentare, cum ar fi obturarea sau albirea dinților. În acest caz, sensibilitatea va apărea la nivelul unui dinte sau la dinții care au fost supuși intervenției stomatologice. Această sensibilitate ar trebui să dispară după câteva zile.
Carii dentare
Sensibilitatea dentară poate să apară și atunci când se dezvoltă carii dentare sau atunci când dinții sunt rupți sau ciobiți. În cazul unei carii, în primă instanță, există riscul să simți o anumită sensibilitate doar atunci când consumi alimente acide, calde sau reci. Dar, în timp, bacteriile atacă smalțul dinților, expunând nervii dentinei. Dacă obișnuiești să mănânci bomboane tari și să le spargi cu dinții, pe lângă obturații mari pe dinți, acest obicei se poate afla în spatele unui dinte ciobit sau rupt.
Bruxismul
Dacă crezi că îți scrâșnești dinții, ia legătura cu un medic stomatolog cât mai curând posibil. Este posibil ca bruxismul să apară din cauza stresului sau de vină să fie anumite tulburări de somn. Ca să eviți bruxismul nocturn, gestionează stresul și evită cofeina înainte de culcare. Dacă acest lucru nu funcționează, poți purta o gutieră pe timpul nopții.
Utilizarea anumitor medicamente poate favoriza sensibilitatea dentară
Anumite medicamente precum acidul acetilsalicilic, inhalatoarele, antihistaminicele, antibioticele și medicamentele care au și zahăr, cum sunt siropurile pentru copii, printre multe altele, pot duce la deteriorarea dinților în timp.
Ce tratamente stomatologice sunt indicate în caz de sensibilitate dentară
În timpul unei examinări, medicul va analiza dinții tăi pentru a afla ce anume cauzează sensibilitatea cu care te confrunți. Dacă te confrunți cu dureri de dinți din cauza unor carii, boli ale gingiilor sau dinți ori plombe sparte, medicul dentist va trata aceste afecțiuni pentru a elimina sensibilitatea dentară.
Apoi va aplica produse speciale de „desensibilizare” pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. De exemplu, medicul îți poate recomanda și aplicarea unui gel cu fluor. Acesta ajută la întărirea smalțului și la protejarea dinților. Există însă un studiu care arată că pentru a proteja dinții nu este suficient ca pastele de dinți sau gelurile recomandate de medicul dentist să aibă în compoziție doar fluor. Autorii studiului sugerează că produsele care au în compoziție tetrafluorură de titan, ioni metalici polivalenți și unii polimeri pot oferi mai multă protecție dentară. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a determina eficacitatea acestor aditivi. O altă soluție ar fi sigilarea dintelui, acolo unde dintele și gingia se întâlnesc, pentru a acoperi dentina expusă.
Îngrijirea dinţilor sensibili
Dacă ai dinţi sensibili, există câţiva paşi pe care trebuie să-i urmezi, pentru a ameliora sensibilitatea dentară cu care te confrunți:
- Optează pentru o pastă de dinți etichetată ca fiind special creată pentru dinți sensibili. Aceste paste de dinți nu au în compoziție ingrediente iritante, ci ingrediente desensibilizante care ajută la ameliorarea disconfortului dentar.
- Nu renunța la apa de gură! Pentru că apa de gură care conține alcool este contraindicată persoanelor care se confruntă cu sensibilitate dentară, folosește una fără alcool.
Folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi și periajul blând pot fi de mare ajutor.
Potrivit specialiștilor americani, pasta de dinți pentru dinți sensibili necesită de obicei mai multe aplicații înainte ca sensibilitatea să se reducă. Dacă aceste tratamente la domiciliu nu funcționează, discută cu medicul stomatolog despre pasta de dinți și apa de gură pe care ar trebui să le folosești, ca să ameliorezi sensibilitatea dentară.
Pe lângă acestea, este foarte important să tratezi afecțiunile medicale care determină sensibilitatea dinților. În cazul refluxului gastroesofagian, de exemplu, medicul îți poate prescrie antiacide. Acestea neutralizează acidul gastric refluat cu ameliorarea rapidă a simptomatologiei.
În cazurile de sensibilitate intensă și disconfort cauzate de retragerea gingiilor, medicul dentist poate recomanda utilizarea unei grefe gingivale. Această procedură presupune prelevarea unei grefe dintr-o regiune sănătoasă a gingiei sau de pe cerul gurii și atașarea acesteia de țesutul gingival afectat. În felul acesta, este acoperită rădăcina expusă a dintelui.
Nu există o modalitate prin care să înlocuiești smalțul dentar care a dispărut, dar poți restabili sănătatea smalțului dentar prin consumul de alimente bogate în vitamine și minerale, reducând aportul de alimente și băuturi acide, menținându-te hidratat și adoptând o bună igienă orală.
A avea dinții sensibili poate fi dureros și inconfortabil. Cu toate acestea, menținerea unei bune igiene orale, inclusiv periajul dinților de două ori pe zi cu o pastă de dinți special concepută pentru dinții sensibili, poate contribui în mare măsură la reducerea sau prevenirea sensibilității dentare.
Un alt lucru important pe care ar trebui să îl faci este să mergi regulat la controale stomatologice. În felul acesta, ajuți la prevenirea sau eliminarea hipersensibilității dentinei prin tratarea potențialelor probleme, cum ar fi cariile și bolile gingiilor.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oral Health Foundation - Sensitive teeth
https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth
National Library of Medicine - Prevalence of dentin hypersensitivity: Systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30639724/
Te-ar mai putea interesa și...