Cum recunoști pneumonia la copii

Pneumonia este o infecție a plămânilor care poate afecta copiii de toate vârstele. Este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii la copii și poate fi cauzată de o varietate de agenți patogeni, inclusiv bacterii, virusuri și fungi.

Pneumonia este o afecțiune de natură infecțioasă care nu trebuie neglijată, mai ales la copii, deoarece aceștia fac parte din principalele grupe de risc, alături de vârstnici și persoanele cu astm. Ea apare în urma inflamării țesutului plămânilor (se poate stabili la un plămân sau la ambii), inflamație cauzată, de cele mai multe ori, de o infecție bacteriană sau virală. 

Printre cele mai comune bacterii responsabile pentru pneumonia bacteriană se numără: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pneumococ) și Haemophilus influenza. După cum spuneam, însă, există și o serie de virusuri (gripale și paragripale) care pot duce la apariția pneumoniei, cum ar fi coronavirus, rinovirus, adenovirus, care dau aşa-numita pneumonie virală. Pneumonia fungică este rară la copii, dar poate fi cauzată de fungi precum Candida și Aspergillus.

Recomandările experților DOC.ro

Ce se întâmplă în cazul inflamării țesutului pulmonar este că săculeții de aer de la capătul tuburilor respiratorii din plămâni se umplu cu lichid, ceea ce duce la obstrucționarea și inflamarea căilor respiratorii, apariția mucusului și reducerea cantității de oxigen în organism. 

Pneumonia este o afecțiune des întâlnită la copii, deoarece este o boală contagioasă, care poate fi ușor luată de la grădiniță, creșă sau școală. Este important de reținut faptul că cel mic poate suferi de pneumonie chiar și după vaccinarea împotriva Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenza, deoarece aceasta poate fi declanșată și de alte bacterii și virusuri. Astfel, majoritatea copiilor suferă de un episod de pneumonia până la vârsta adultă. 

Simptome pneumonie la copii

Simptomele pneumoniei la copii depind de vârsta celui mic, dar și de natura pneumoniei, prin urmare acestea pot fi mai dificil de depistat. Astfel, dacă cel mic are pneumonie de natură bacteriană, simptomele sunt bruște și violente, cu febră mare, tuse și probleme respiratorii imediate. La polul opus se află pneumonia virală, caz în care copilul va suferi de simptome mai puțin severe la început, dar care se vor intensifica treptat. 

De cele mai multe ori, pneumonia se manifestă ca o gripă sau răceală mai puternică, iar boala în sine ajunge să fie diagnosticată odată ce se acutizează sau apar complicații. Printre primele simptome cel mai des întâlnite la copii sunt:

 • febră mare, cu transpirație și frisoane;
 • dificultăți în respirație (se poate recunoaște cu ușurință deoarece respirația grea este, adesea, zgomotoasă, iar cel mic va avea dificultăți de respirație vizibile);
 • pierderea apetitului;
 • tuse productivă, cu durere în piept la tușire;
 • oboseală accentuată, însoțită adesea de stare de iritabilitate;
 • dureri musculare generalizate și dureri toracice pregnante.

În cazul copiilor foarte mici (sub 2 ani), simptomele pot fi mai puțin evidente sau pot fi confundate cu alte boli respiratorii sau infecții. De asemenea, copiii cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni preexistente pot avea simptome mai severe. Dacă suspectezi că copilul tău ar putea avea pneumonie, este important să soliciți asistență medicală imediată.

Tratament pneumonie copii

Tratamentul pneumoniei la copii depinde de cauza subiacentă a bolii. În majoritatea cazurilor, pneumonie bacteriană se tratează cu antibiotice, în timp ce pneumonie virală nu răspunde la antibiotice și se tratează simptomatic. În cazurile severe de pneumonie, copilul poate necesita spitalizare și oxigen suplimentar.

Dacă este lipsită de complicații, pneumonia poate fi tratată acasă, cu ajutorul antibioticelor (în cazul pneumoniei de natură bacteriană) și a remediilor pentru tuse și febră, precum medicamente pe bază de paracetamol și siropuri expectorante. De cele mai multe ori, odihna, consumul adecvat de lichide și ferirea de frig ajută la o recuperare rapidă a celui mic. În cele mai multe cazuri, recuperarea se manifestă în felul următor:

 • dispariția febrei în aproximativ o săptămână;
 • dispariția durerilor toracice și a celor musculare în aproximativ 3-4 săptămâni;
 • dispariția tusei, a mucusului și a dificultăților respiratorii în aproximativ 6 săptămâni;
 • recuperare completă, între 3 și 6 luni.

Este important ca tratamentul să fie început cât mai curând posibil, pentru a preveni complicațiile și a îmbunătăți șansele de recuperare.

Complicații ale penumoniei la copii

Acestea apar cel mai des la copiii foarte mici și la bebeluși, iar cea mai des întâlnită complicație este pleurezia parapenumonică, o complicație a pneumoniei de natură bacteriană, care apare atunci când cavitatea pleurală este umplută în exces cu lichid. Pleurezia parapneumonică poate apărea când tratamentul cu antibiotice nu a fost administrat corespunzător sau când organismul copilului nu a răspuns la tratamentul prescris.  

Alte complicații mai grave și mai rar întâlnite ale pneumoniei sunt abcesul abdominal, adică o infecție la nivelul cavității abdominale, și septicemia

Măsuri de precauție 

Dacă remarci unul sau mai multe simptome amintite mai sus la copilul tău, este extrem de important să consulți un medic cât mai repede, deoarece majoritatea cazurilor de pneumonie la copii necesită spitalizare. De asemenea, este esențială respectarea schemei de tratament prescrisă de medicul curant. Adesea, pneumonia recidivează sau generează complicații dacă tratamentul nu este luat în întregime și după cum a fost prescris. Nu în ultimul rând, asigurarea unei surse de căldură permanentă, administrarea adecvată de lichide calde, sub forma de ceai cu miere și supe clare, precum și asigurarea unui somn liniștit, sunt foarte importante în procesul de recuperare.

Există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a ajuta la prevenirea pneumoniei la copii:

 • Asigură-te că copilul tău primește toate vaccinurile recomandate, în special vaccinul pneumococic.
 • Spală-te pe mâini în mod regulat și încurajează copilul să facă același lucru.
 • Evită expunerea copilului la fumul de țigară și alte substanțe iritante ale plămânilor.
 • Asigură-te că copilul tău are o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu suficiente vitamine și nutrienți pentru a menține sistemul imunitar puternic.
 • Încurajează copilul să facă exerciții fizice regulate și să se mențină activ, pentru a întări plămânii și sistemul imunitar.
 • În cazul în care copilul are risc crescut de a dezvolta pneumonie (cum ar fi copiii cu afecțiuni pulmonare cronice sau cu sistem imunitar slăbit), este important să discutați cu medicul tău despre alte măsuri preventive, cum ar fi administrarea de antibiotice preventive.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
“Pneumonia” - https://kidshealth.org/en/parents/pneumonia.html
“What is pneumonia in children?” - https://www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia-in-children
“Childhood pneumonia: Everything you need to know” - https://www.unicef.org/stories/childhood-pneumonia-explained#:~:text=As%20pneumonia%20is%20an%20infection,the%20chest%20expands%20during%20inhalation).
“Pneumonia in Children” - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=pneumonia-in-children-90-P02958 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0