Schema completă de vaccinare la copii și adolescenți: 0 luni - 18 ani

Pentru a împiedica apariția și răspândirea unor boli care pot fi mortale, precum difteria, tetanosul, hepatita virală A și tuberculoza, medicii recomandă părinților să-și vaccineze copiii, încă din prima lună de viață.

Vaccinurile sunt produse care au în compoziție derivate ale unor microorganisme, care dau imunitate împotriva unor boli foarte grave, prin producerea de anticorpi. Printre bolile de care protejează vaccinurile se numără: tuberculoza, difteria, tetanosul, hepatita A. În vaccinuri se găsește, într-o cantitate foarte mică și care nu pun viața în pericol, timerosal (agent de conservare ce are în compoziție mercur), aluminiu și formaldehidă (substanță folosită pentru a inactiva bacteriile din vaccinuri). Vaccinurile pot duce la apariția unor efecte adverse precum durere la locul injectat, febră, vărsături sau iritabilitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Vaccinuri care se fac în primul an de viață

Vaccinuri care se fac în maternitate:

Primele 24 de ore de la naștere - vaccinul Hepatic B. Acest vaccin previne infecțiile hepatice cauzate de virusul Hepatitei B.

1-7 zile de la naștere - vaccinul de tip Calmette Guerin BCG - este un vaccin administrat pentru a preveni tuberculoza. Acesta poate lăsa o cicatrice mică pe braț.

Vaccinuri care se fac la medicul de familie:

2, 4 și 11 luni - vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B) - protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, infecției cu haemophilus influenzae tip B și hepatitei virale tip B.

2, 4, 11 luni - vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe.

Până la vârsta de 6 luni - vaccin antirotavirus, administrat oral, în 2 doze.

12 luni - vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR).

Vaccinuri care se fac după primul an de viață:

1 an - vaccinare anti hepatită A, urmată de un rapel la 6-12 luni.

După 2 ani - vaccinare împotriva septicemiei şi meningitei cu meningococ.

4 ani - vaccin DtaP (împotriva difteriei).

5 ani - vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - rapel 2.

6 ani - vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI.

7 ani - vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - rapel 3.

8 ani - Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI.

După 9 ani - vaccinul anti-HPV (împotriva cancerului de col uterin) bivalent, tetravalent și nonavalent. Se administrează intramuscular, în 3 doze separate.

Între 1 și 12 ani - vaccin contra varicelei, administrat în 2 doze.

14 ani - Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți.

Anual - vaccinul antigripal.

*Precizări ale Ministerului Sănătății

  • Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
  • Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.
  • Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).

Ce boli pot să apară

Dacă nu se respectă calendarul vaccinurilor obligatorii și opționale, există riscul să apară boli precum:

Difteria - este o boală produsă de bacteria Corynebacterium diphtheriae care afectează sistemul respirator și care se răspândește prin contactul direct cu lichidul din tuse sau strănut.

Tetanosul - este o infecție provocată de bacilul Clostridium tetani. Când o rană este infectată cu pământ care conține spori de tetanos, există riscul să fie afectat sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Este foarte important să previi boala prin vaccinare și revaccinare periodică.

Pertussisul sau tusea convulsivă - este o infecție care poate pune viața în pericol, iar, la vârste mici crește riscul de pneumonie și de alte complicații grave. 

Hepatita A - este o infecție a ficatului, care se răspândește prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin apa și alimente contaminate. Specialiștii recomandă administrarea a două doze de vaccin contra hepatitei A, pentru o protecție de durată. Prima doză de vaccin trebuie administrată între vârsta de 12 luni și 23 de luni, iar a doua între 6 -18 luni de la prima doză.

Hepatita B - este o infecție a ficatului, care se răspândește prin expunerea la sânge prin instrumente medicale sau pe cale sexuală.

Infecția cu Haemophilus influenzae de tip b - Haemophilus influenza tip b este cauza principală a meningitei bacteriene la copiii sub 5 ani.

Cancer de col uterin - vaccinul HPV protejează împotriva papilomavirusului uman, o cauză majoră a cancerului de col uterin la femei și cancer anal și negi genitali la femei și bărbați.

Gripă - din octombrie până în martie medicii recomandă vaccinarea antigripală. Serul se administrează intramuscular și are în compoziție virus inactiv. Imunizarea obținută prin vaccinare este de 6 luni.

Rujeola sau pojarul - este una dintre cele mai contagioase boli virale, cauzată de virusul rujeolic. O persoană poate contracta boala foarte ușor, prin tuse sau strănut.

Rubeola, pojarul german, pojărel ori pojarul de trei zile - este cauzată de virusul rubeolia și este o boală a copilăriei.

Oreion - boala se transmite fie direct, prin contactul unui copil sănătos cu unul bolnav, fie indirect, prin atingerea unor obiecte (veselă, jucării etc.) recent contaminate cu picături de salivă și secreții nazale.

Pneumonie - infecție a plămânilor, care se răspândește prin tuse și strănut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varicelă sau vărsat de vânt - este o boală contagioasă a copilăriei, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se manifestă prin inapetență, stare generală proastă, dureri în gât, bubițe roșii mărunte, care se transformă ulterior în vezicule cu lichid și se acoperă de coji.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

CDC Immunization Schedules - vaccines.procon.org/2019-cdc-immunization-schedules/

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0