Schema completă de vaccinare la copii și adolescenți: 0 luni - 18 ani

Pentru a împiedica apariția și răspândirea unor boli care pot fi mortale, precum difteria, tetanosul sau tuberculoza, medicii recomandă părinților să-și vaccineze copiii, încă din prima lună de viață. În cele ce urmează, află mai multe despre schema completă de vaccinare la copii și despre bolile de care aceștia sunt feriți prin intermediul vaccinării.

Vaccinurile dau imunitate împotriva unor boli foarte grave, printre care tuberculoza, difteria, tetanosul, hepatita A și multe altele. În vaccinuri se găsește, într-o cantitate foarte mică și care nu pun viața în pericol, timerosal (agent de conservare ce are în compoziție mercur), aluminiu și formaldehidă (substanță folosită pentru a inactiva bacteriile din vaccinuri). Vaccinurile pot duce la apariția unor efecte adverse precum durere la locul injectat, febră, vărsături sau iritabilitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile sunt produse medicale utilizate pentru a proteja împotriva bolilor infecțioase. Acestea conțin componente care stimulează sistemul imunitar al organismului pentru a recunoaște și a lupta împotriva agenților patogeni specifici, cum ar fi bacterii sau virusuri, responsabile de cauzarea bolilor.

Vaccinurile pot conține antigene, care sunt fragmente sau forme inactivate ale agenților patogeni, sau pot fi create utilizând tehnici de inginerie genetică pentru a produce componente specifice ale agenților patogeni. Aceste componente stimulează sistemul imunitar să producă răspunsuri specifice împotriva agentului patogen, cum ar fi producerea de anticorpi sau activarea celulelor imunitare specifice.

Prin administrarea unui vaccin, sistemul imunitar este expus în mod controlat la antigenii specifici, permițându-i să învețe să-i recunoască și să-i neutralizeze. Astfel, dacă persoana vaccinată intră ulterior în contact cu agentul patogen real, sistemul imunitar este pregătit să răspundă rapid și eficient, prevenind sau reducând severitatea bolii.

Vaccinuri care se fac în primul an de viață

Schema completă de vaccinare la copii în primul an de viață arată astfel:

Vaccinuri care se fac în maternitate

Primele 24 de ore de la naștere - vaccinul Hepatitic B. Acest vaccin previne infecțiile hepatice cauzate de virusul Hepatitei B.
1-7 zile de la naștere - vaccinul de tip Calmette Guerin BCG - este un vaccin administrat pentru a preveni tuberculoza. Acesta poate lăsa o cicatrice mică pe braț.

Vaccinuri care se fac la medicul de familie

2, 4 și 11 luni - vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B) - protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, infecției cu haemophilus influenzae tip B și hepatitei virale tip B.
2, 4, 11 luni - vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe.
Până la vârsta de 6 luni - vaccin antirotavirus, administrat oral, în 2 doze.
12 luni - vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR).

Vaccinuri care se fac după primul an de viață

Schema completă de vaccinare la copii după ce au trecut de un an:

  • 1 an - vaccinare anti hepatită A, urmată de un rapel la 6-12 luni.
  • După 2 ani - vaccinare împotriva septicemiei şi meningitei cu meningococ.
  • 4 ani - vaccin DtaP (împotriva difteriei).
  • 5 ani - vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - rapel 2.
  • 6 ani - vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI.
  • 7 ani - vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - rapel 3.
  • 8 ani - vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI.
  • După 9 ani - vaccinul anti-HPV (împotriva cancerului de col uterin) bivalent, tetravalent și nonavalent. Se administrează intramuscular, în 3 doze separate.
  • Între 1 și 12 ani - vaccin contra varicelei, administrat în 2 doze.
  • 14 ani - vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți.
  • Anual - vaccinul antigripal.  

Precizări despre schema completă de vaccinare la copii

  • Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
  • Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.
  • Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).

Ce boli pot să apară la copii dacă nu sunt vaccinați?

Dacă nu se respectă calendarul vaccinurilor obligatorii și opționale, există riscul să apară boli precum:

Difteria

Difteria este o boală produsă de bacteria Corynebacterium diphtheriae, care afectează sistemul respirator și care se răspândește prin contactul direct cu lichidul din tuse sau strănut. Difteria poate cauza formarea unei membrane în gât și amigdale, ceea ce poate duce la dificultăți respiratorii severe. Această membrană poate bloca parțial sau complet căile respiratorii, punând în pericol viața pacientului.

Infecția cu bacteria Corynebacterium diphtheriae poate deschide calea pentru alte infecții secundare, cum ar fi pneumonie, sinuzită sau otită medie. Difteria poate afecta sistemul cardiovascular și poate duce la inflamații ale mușchiului inimii (miocardită difterică) sau ale nervilor care controlează ritmul cardiac (neuropatia cardiacă). Aceste complicații pot provoca aritmii cardiace și insuficiență cardiacă. 

Tetanosul

Este o infecție provocată de bacilul Clostridium tetani. Când o rană este infectată cu pământ care conține spori de tetanos, există riscul să fie afectat sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Este foarte important ca boala să se prevină prin vaccinare și revaccinare periodică.

Unul dintre principalele simptome ale tetanosului sunt spasmele musculare severe, care pot afecta mușchii din tot corpul. Aceste spasme sunt de obicei dureroase și pot duce la rigiditate musculară. Spasmele musculare pot afecta și mușchii implicați în respirație, cum ar fi diafragma. Acest lucru poate provoca dificultăți de respirație și poate necesita asistență ventilatorie. Infecția poate afecta sistemul nervos central și poate duce la convulsii, modificări ale stării mentale și chiar comă.

Pertussisul sau tusea convulsivă

Este o infecție care poate pune viața în pericol, iar la vârste mici crește riscul de pneumonie și de alte complicații grave. Tusea convulsivă poate duce la inflamația și infecția plămânilor, ceea ce poate provoca pneumonie. Aceasta poate necesita tratament medical și, în unele cazuri, internare în spital. La sugari și copii mici, tusea convulsivă poate duce la convulsii. Acestea pot fi rezultatul lipsei de oxigen în timpul acceselor de tuse intensă. Convulsiile au nevoie de evaluare și tratament adecvat.

Hepatita A

Hepatita A este o infecție a ficatului, care se răspândește prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin apa și alimente contaminate. Specialiștii recomandă administrarea a două doze de vaccin contra hepatitei A, pentru o protecție de durată. Prima doză de vaccin trebuie administrată între vârsta de 12 luni și 23 de luni, iar a doua între 6 -18 luni de la prima doză.

Hepatita B

Hepatita B este o infecție a ficatului, care se răspândește prin expunerea la sânge prin instrumente medicale sau pe cale sexuală. În cazul în care infecția cu virusul hepatitei B persistă mai mult de 6 luni, se consideră că persoana are hepatită cronică, boală care poate duce la cicatrizarea țesutului hepatic (fibroză) și, în cele din urmă, la ciroză hepatică. Ciroza hepatică poate afecta grav funcționarea ficatului și poate duce la insuficiență hepatică, o complicație severă care poate necesita transplant hepatic. Persoanele cu hepatită B cronică au un risc crescut de a dezvolta cancer de ficat.

Infecția cu Haemophilus influenzae de tip b

Haemophilus influenzae tip b este cauza principală a meningitei bacteriene la copiii sub 5 ani. Boala provoca simptome grave, cum ar fi febră înaltă, dureri de cap severe, rigiditate a gâtului și sensibilitate la lumină, poate duce la deteriorarea neurologică pe termen lung și poate fi fatală.

Cancer de col uterin

Vaccinul anti HPV protejează împotriva papilomavirusului uman, o cauză majoră a cancerului de col uterin la femei și cancer anal și negi genitali la femei și bărbați. Cancerul de col uterin poate crește și se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în pelvis, organele vecine (cum ar fi vezica urinară și rectul) și organele distante (cum ar fi plămânii și ficatul). 

Rujeola sau pojarul

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli virale, cauzată de virusul rujeolic. O persoană poate contracta boala foarte ușor, prin tuse sau strănut. Rujeola poate provoca infecții ale urechii medii (otită medie). Acestea pot duce la durere și scăderea auzului. Encefalita este o inflamație a creierului care poate apărea ca o complicație a rujeolei.

Rubeola, pojarul german, pojărelul ori pojarul de trei zile

Rubeola este cauzată de virusul Rubella și este o boală a copilăriei. Infecția cu rubeola în primul trimestru de sarcină poate duce la sindromul rubeolic congenital, care poate provoca fătului o serie de malformații congenitale grave, inclusiv defecte de vedere, surditate, probleme cardiace, retard mintal și întârziere în dezvoltarea fizică și mentală.

Oreionul

Boala se transmite fie direct, prin contactul unui copil sănătos cu unul bolnav, fie indirect, prin atingerea unor obiecte (veselă, jucării etc.) recent contaminate cu picături de salivă și secreții nazale. La femei, oreionul poate provoca inflamația glandei mamare, cunoscută sub numele de mastită. În cazul bărbaților, oreionul poate duce la orhită (inflamația testiculelor), care mai departe poate duce la infertilitate sau la afectarea funcției testiculare.

Varicela sau vărsatul de vânt

Varicela este o boală contagioasă a copilăriei, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se manifestă prin inapetență, stare generală proastă, dureri în gât, bubițe roșii mărunte, care se transformă ulterior în vezicule cu lichid și se acoperă de coji.

Gripa

Din octombrie până în martie medicii recomandă vaccinarea antigripală. Serul se administrează intramuscular și are în compoziție virus inactiv. Imunizarea obținută prin vaccinare este de 6 luni. 

Pneumonia

Pneumonia este o infecție a plămânilor, care se răspândește prin tuse și strănut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CNSCBT - Calendarul național de vaccinare 
https://www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare/file
CDC - Recommended Vaccines by Age 
https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/vaccines-age.html
ECDC - Vaccine-preventable diseases 
https://www.ecdc.europa.eu/en/immunisation-vaccines/facts/vaccine-preventable-diseases


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0