Remedii naturiste pentru tuse

Pe parcursul unei răceli, ne confruntăm cu tusea seacă și tusea productivă, ambele la fel de sâcâitoare. Natura ne ajută, însă, cu câteva remedii ușor de folosit, pentru ameliorarea tusei.

Tusea este un reflex natural care apare atunci cand ceva îți irită gâtul sau căile respiratorii. Tuse cauzată de astm, infecțiile și alergiile ar trebui tratate de un medic. Cu toate acestea, dacă tusea continuă să persistă după o infecție virală sau este rezultatul unei iritații, iată cum o poți trata acasă.

Remedii tuse seacă

Ceapa

Da, puteți trata tusea cu succes folosind ceapă, atât sub formă de sirop, cât și sub formă de ceai. Pentru ceai, fierbeți ceapa și adăugați o jumătate de lămâie, câteva frunze de mentă și puțină miere de albine. Ideal este să consumați patru căni de ceai de ceapă pe zi. Dacă optați pentru siropul de ceapă, trebuie să știți că acesta ajută și la decongestionarea căilor respiratorii, dar reduce și febra și combate tusea seacă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ridichea neagră

Indiferent dacă tusea care vă supără este seacă sau productivă (cu expectorație), ridichea neagră este răspunsul problemei voastre. Puteți cumpără siropul de ridiche neagră din farmacii naturiste, dar la fel de bine îl puteți prepara în casă. Tăiați frunzele și în scobitura rămasă, adăugați câteva linguri de miere și lăsați la macerat peste noapte. De a doua zi, puteți începe administrarea cu 3-6 lingurițe, de preferință între mese.

Miere

Pe lângă folosirea în combinație cu sucul de lămâie sau hreanul, mierea de albine este indicată în cazul tusei pentru proprietățile sale calmante. Mai mult, mierea de albine are aceeași putere de vindecare ca și dextrometorfanul, un ingredient activ folosit de majoritatea siropurilor împotriva tusei. Mai puteți amesteca mierea cu tinctura de propolis sau cu suc de ridiche neagră, tot pentru calmarea și combaterea tusei.

Cimbru

Cimbrul este o plantă care se crede că ameliorează spasmele musculare netede, inclusiv cele cauzate de tuse. Un studiu mai vechi, publicat în jurnalul german Drug Research, a constatat că un tratament combinat cu cimbru și iederă ameliorează tusea și alte simptome ale bronșitei acute.

Pentru a calma tusea, cimbrul poate fi consumat sub formă de tinctură, ceai sau sub formă de pastile.

Hrean

Sezonul rece este unul dintre cei mai mari dușmani ai sistemului imunitar, însă mulți specialiști recomandă hreanul drept un antibiotic natural și o sursă importantă de calciu, magneziu și vitamina C. Toate acestea sunt eficiente în lupta cu stafilococii și streptococii, dar prezintă și proprietăți expectorante. Pentru calmarea tusei, cea mai bună metodă este să consumați rădăcină de hrean rasă, în amestec cu mierea de albine.

Lămâie

Mulți medici sunt de acord că cel mai bun remediu pentru tuse este reprezentat de siropul de lămâie și miere preparat în casa. De exemplu, puteți amesteca sucul de la una sau două lămâi cu două sau trei lingurițe de miere de albine. Siropul rezultat are proprietăți calmante, dar în același timp și dezinfectante, însă aveți grijă să nu mai consumați nimic cel puțin 30 de minute după administrarea siropului.

Recomandările Experților DOC

Pătlagină

Frunzele de pătlagină sunt cunoscute pentru proprietățile lor emoliente, antiinflamatoare și antimicrobiene, deci vă puteți baza pe aceasta plantă în caz de tuse, dar întrebuințările pătlaginii se extind și în cazul laringitelor, faringitelor sau a răcelilor. Că mod de administrare, patlagină se poate consuma sub formă de pulbere după mese, ca infuzie sau ca sirop.

Tei

Amestecat cu bicarbonat de sodiu, ceaiul de tei este folosit pentru gargară și poate trata cu succes amigdalele inflamate și tusea convulsivă. În plus, ceaiul de tei are și un efect ușor sedativ datorită substanțelor active conținute de florile de tei, ceea ce ajută la calmarea iritațiilor produse de tuse, dar și la combaterea tulburărilor de somn.
 
Ciuboțica-cucului

Ciuboțica-cucului este una dintre primele plante care apar primăvara, iar florile au un parfum asemănător cu cel al freziilor. Pentru siropul de tuse, se folosesc rădăcinile, care se administrează de mai multe ori pe zi, fără a depăși doza de două, maximum trei lingurițe. Pentru dureri de gât, se recomandă o linguriță rasă din pulberea obținută prin măcinarea florilor de ciuboțica-cucului, de trei ori pe zi, între mesele principale.

Muguri de pin

Bogați în tanin și vitamina C, mugurii de pin sunt alegerea naturistă ideală în cazul tusei, datorită proprietăților antiseptice și expectorante pe care le oferă. Sunt, de asemenea, eficienți și în cazul bronșitelor, iar ca administrare, mugurii de pin pot fi prezenți sub formă de ceai sau sirop.

Ghimbir

Poate ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate, inclusiv greața, răceală sau ameliorarea simptomelor chimioterapiei.

La fel ca mierea, compușii bioactivi din ghimbir au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Ghimbirul are, de asemenea, un gust picant, care stimulează producția de salivă și poate ajuta la îmbunătățirea uscăciunii gurii sau gâtului.

Ghimbirul este un remediu eficient în tratarea tusei astmatice, având proprietăți antiinflamatoare. Substanțele active din ghimbir relaxează membrana căilor respiratorii, reușind să combată și să prevină tusea. Fierbe câteva felii de ghimbir în apă, oprește focul, acoperă recipientul cu o farfuriuță și lasă-l câteva minute. Consumă apoi ceaiul îndulcit cu miere, dar și cu un strop de zeamă de lămâie.

Majoritatea oamenilor consumă ghimbir proaspăt sau uscată, totuși, se poate administra și ca supliment, fie sub formă de capsulă, fie sub formă de tinctură.

Rădăcină de nalbă-mare

Frunzele și rădăcinile acestei plante au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a trata durerile de gât și pentru a suprima tusea.

Un studiu din 2020, care a fost realizat într-un laborator, a arătat că nalba-mare a fost eficientă în reducerea tusei datorită efectului său calmant asupra țesuturilor iritate ale gâtului și sinusurilor 1. Acest lucru se poate datora proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale plantei.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Rădăcina de nalbă-mare conține și mucilagii, care acoperă gâtul și calmează iritația. Poți consuma planta sub formă de ceai sau sub formă de capsule. Ceaiul cald poate fi liniștitor pentru o tuse însoțită de o durere în gât. Deși planta este în general considerată sigură, atât rădăcina, cât și frunzele nu sunt recomandate copiilor.

Gargară cu sare

Într-un mic studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, gargara cu apă simplă a avut tendința de a slăbi simptomele infecțiilor tractului respirator superior și chiar de a preveni apariția infecțiilor 2

Într-un alt studiu pilot publicat în ianuarie 2019 în Scientific Reports, s-a demonstrat că gargara cu apă sărată caldă (împreună cu irigarea nazală) are unele beneficii pentru ameliorarea simptomelor răcelii și reducerea duratei simptomelor precum tusea 3.

Inhalații cu aburi

Tusea productivă, care produce mucus, poate fi ameliorată cu ajutorul inhalațiilor cu aburi. Fă-ți un duș fierbinte cu aburi din belșug și respiră abdominal cât timp stai în baie. După ce ieși din baie, asigură-te că bei un pahar plin cu apă pentru a preveni deshidratarea.

Deși unele remedii, cum ar fi să bei ceai cu miere sau să faci gargară cu apă sărată, te pot ajuta să te oprești tusea, ele nu vor trata o boală de bază. De aceea, dacă în ciuda acestor remedii, tusea nu trece, este important să consulți medicul. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Phytohustil® and Root Extract of Althaea officinalis L. on Macrophages in vitro”, Sec.Ethnopharmacology
https://doi.org/10.3389/fphar.2020.00290, Gabriel A. Bonaterra, Kevin Bronischewski, Pascal Hunold, Hans Schwarzbach, Ennio-U. Heinrich, Careen Fink, Heba Aziz-Kalbhenn, Jürgen Müller și Ralf Kinscherf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.00290/full
2 Studiul „Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial”, Am J Prev Med. 2005 Nov;29(4):302-7, Kazunari Satomura, Tetsuhisa Kitamura, Takashi Kawamura, Takuro Shimbo, Motoi Watanabe, Mitsuhiro Kamei, Yoshihisa Takano, Akiko Tamakoshi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16242593/
3 Studiul „A pilot, open labelled, randomised controlled trial of hypertonic saline nasal irrigation and gargling for the common cold”, Scientific Reports volume 9, Article number: 1015 (2019), Catriona Graham, Jenny Dove, Lynn Morrice & Aziz Sheikh 
https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3


 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-tuse-seaca}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0