Demontam 5 mituri despre raceala si gripa

Probabil ca ati citit deja multe articole, ati auzit multe pareri ale celor din jur dar as dori sa clarific cateva lucruri (multe din ele auzite de la pacientii mei) desi sezonul virozelor respiratorii este pe sfarsit.

 

Raceala si gripa sunt cuvinte care descriu aceeasi boala

Fals.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Raceala se manifesta prin secretii nazale apoase (rinoree), tuse (fara expectoratie sau cu expectoratie de culoare alb-galbuie), dureri in gat si uneori febra. Raceala este cauzata de peste 200 de virusuri (virusuri paragripale) dintre care cel mai frecvent este rinovirusul dar imunitatea noastra este suficient de puternica incat sa duca la vindecarea bolii in 7-10 zile (tocmai din aceasta cauza nu se fabrica vaccinuri). Tratamentul este simptomatic.

Gripa este cauzata de virusul gripal iar manifestarile sunt mult mai severe: stare generala alterata, febra mare (39-40 grade C), dureri musculare, dureri de cap (cefalee). Poate pune in pericol viata, mai ales in cazul persoanelor imunodeprimate (copii, batrani, persoane ce sufera de anumite boli cronice). Tratamentul este simptomatic dar in cazurile grave se pot folosi medicamente anti-virale (doar la recomandarea medicului). Vaccinarea previne eficient aparitia bolii.

Pot preveni aparitia racelii daca iau paracetamol sau aspirina, daca beau ceaiuri sau daca iau vitamine.

Partial adevarat.

Paracetamolul (valabil si pentru aspirina) este util in raceala doar pentru ameliorarea durerilor sau scaderea febrei (doar cand aceasta depaseste 38 de grade C), in rest nu are nici un efect!

O hidratare corespunzatoare asigura si un raspuns imunitar mai bun deci ceaiurile pot ajuta. Si vitaminele asigura un raspuns imunitar bun, dar daca alimentatia este echilibrata, necesarul de vitamine este asigurat. In majoritatea cazurilor aportul suplimentar nu este necesar.

Daca am febra, trebuie sa iau antibiotic.

Fals!

Antibioticul trebuie recomandat doar de medic! Daca apare febra, de obicei dispare de la sine in 2-3 zile. In acest caz, singurul tratament este cu paracetamol sau antiinflamatorare nesteroidiene (de ex. ibuprofen). Daca febra persista, consultati un medic. Automedicatia cu antibiotice nepotrivite de obicei face mai mult rau decat bine din multe puncte de vedere.

Raceala a trecut dar tusea presista. Trebuie sa iau antibiotic.

Partial adevarat.

Uneori, infectiile virale se pot suprainfecta cu bacterii. Atunci persista febra, starea generala ramane la fel sau se inrautateste, iar expectoratia devine galben-verzuie sau ruginie. Este o situatie care poate impune tratament antibiotic dar iarasi, doar cu recomandarea medicului!

 

 

M-am vaccinat dar tot am racit. Vaccinul nu a fost eficient.

Fals!

Vaccinul anti-gripal este eficient doar impotriva virusurilor care cauzeaza gripa. Raceala nu necesita vaccin, cum am mentionat mai sus. Astfel, este posibil ca in timpul unui sezon rece sa contactam 2-3 virusuri paragripale si sa nu contactam un virus gripal. De asemenea este posibil sa fi existat un contact cu un virus gripal dar sa nu stim tocmai pentru ca vaccinul a fost eficient.

 

N.B. Acest articol se refera la infectiile respiratorii ale adultilor si copiilor peste 12 ani. In cazul copiilor mici, infectiile respiratorii sunt cauzate de virusuri diferite iar parintii trebuie sa urmeze recomandarile medicului pediatru sau ale medicului de familie.

 

 

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Razvan Lungu.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0