Fumezi langa copilul tau? Ce efecte poate avea pe termen lung

Daca esti deja parinte, este important sa stii care sunt efectele fumatului pasiv asupra copiilor, mai ales daca esti fumator. Pe de alta parte, chiar daca tu nu fumezi, si fumatul "la mana a treia" are efecte asupra micutilor, asa ca este bine sa fii cat mai informat asupra pericolelor care ii pandesc pe copiii tai cand se afla in preajma fumatorilor.

Fumatul pasiv ("la mana a doua") creste riscul de ADHD la copii

Un studiu din 2015 arata ca expunerea la fumatul pasiv (chiar si pe o perioada mica de timp, egala cu o ora pe zi) creste dramatic riscul copilului de ADHD - aproape ca tripleaza acest risc, in comparatie cu micutii care nu sunt expusi la fumul de tigara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Neurotoxinele, precum plumbul, mercurul si pesticidele organofosforice au fost asociate cu un coeficient de inteligenta (IQ) mai redus, cu tulburarile de spectru autist si cu ADHD, scrie healthline.com.

Pesticidele si alte substante chimice care se gasesc in mod frecvent intr-o gospodarie tipica sunt identificate ca neurotoxine la anumite nivele de expunere. Si ele s-au dovedit a fi corelate cu ADHD-ul.

Mai nou, fumul de tigara (ne referim la fumatul pasiv), care contine mai mult de 70.000 de substante chimice potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA, poate fi adaugat pe lista de factori care pot creste riscul unui copil de a suferi de ADHD.

Sistemul nervos al copiilor inca se dezvolta rapid pana la varsta de 2 ani, asa ca pana si o mica expunere la neurotoxine precum cele de mai sus poate cauza o afectare semnificativa a creierului, chiar efecte de durata mare.

Aproximativ 40% dintre copiii cu varste intre 3 ani si 11 ani sunt expusi la fumatul pasiv, arata o statistica a americanilor. Este recomandat, astfel, ca micutii sa nu fie expusi la fumatul pasiv cat timp sistemul lor nervos este inca in curs de dezvoltare.

In plus, expertii recomanda parintilor sa fie proactivi si sa evite sa ii expuna pe cei mici la fumul de tigara, atat acasa, cat si atunci cand sunt in aer liber.

Trebuie sa imbunatatesti mediul inconjurator in care copiii tai isi petrec timpul

Ce poti face tu, ca parinte, pentru a limita efectele toxinelor din mediul inconjurator pentru copiii tai? In primul rand, oamenii de stiinta spun sa nu fumezi in preajma copilului sau copiilor tai. In al doilea rand, expertii spun sa nu permiti nici altor persoane, rude sau prieteni sa isi aprinda tigara in apropierea micutilor. Chiar daca fiul sau fiica ta ar putea avea deja ADHD, simptomele cognitive si comportamentale se pot agrava o data cu expunerea continua la aceste substante chimice toxice.

Ce efecte are fumatul "la mana a treia" asupra copiilor?

Fumatul la mana a treia se refera la expunerea reziduala prin intermediul suprafetelor care au intalnit fumul de tigara. In comparatie cu fumatul pasiv, cel la mana a treia, pe de alta parte, are de-a face cu suprafetele pe care tu si copiii tai le atingeti, care au reziduuri de nicotina pe ele. Astfel de suprafete pot fi:

•    articolele de imbracaminte
•    podelele
•    mobila din casa
•    jucariile
•    autovehiculele
•    peretii.

Contactul poate, totodata, sa aiba loc cand inspiri unele dintre substantele gazoasa ramase pe aceste suprafete. Fumatul la mana a treia poate fi deosebit de toxic daca se combina cu alti factori poluanti din interiorul locuintei.

Evitarea expunerii la fumatul la mana a treia, ca nefumator, poate fi o adevarata provovcare, mai ales daca ai in familie un membru care fumeaza. Adevarul e ca fumul de la tigara ramas in incapere de la cineva care fumeaza afecteaza pe toata lumea din familia ta, indiferent de varsta.

Efectele la copii mai mari

Exista multiple efecte pe care fumatul la mana a treia le are asupra copiilor. De fapt, potrivit medicilor, copiii sunt cei mai vulnerabili la astfel de efecte. Asta pentru ca micutii au o probabilitate mai mare sa atinga suprafetele si sa aduca obiectele expuse fumului de tigara aproape de nasul si de gura lor.

Copiii expusi la fumatul la mana a treia acasa au o probabilitate mai mare sa aiba:

•    astm
•    infectii ale urechii
•    imbolnaviri frecvente
•    pneumonie.

In plus, copiii care cresc in aceeasi casa cu parintii care fumeaza sunt supusi unui risc crescut de a fuma si ei, la randul lor.

Efecte la sugarii/ copiii mici

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si acestia pot fi afectati de fumatul la mana a treia. Un studiu sugereaza ca expunerea la fumul de tigara este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sindromul de moarte subita a sugarului (SMSS) sau "moarte in patut". Celalalt factor major de risc pentru sindromul mortii subite la sugari este pozitia necorespunzatoare in timpul somnului.

Pe langa riscul pentru acest sindrom ce duce la moartea inexplicabila a bebelusului, expunerea la fumatul la mana a treia ii supune pe bebelusi la unele dintre aceleasi riscuri pentru sanatate, ca si in cazul copiilor mai mari, inclusiv imbolnaviri frecvente si probleme respiratorii.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0