Boala zgârieturii de pisică: cauze, simptome și tratament

Boala zgârieturii de pisică, cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella henselae.

De regulă, pisicile nu sunt agresive dacă nu se simt atacate, de aceea ar trebui să manifești precauție față de o pisică pe care nu o cunoști, chiar dacă te vizitează des și se bucură când îi oferi mici recompense. Evită să o iei în brațe sau să o bagi cu forța în casă, întrucât te poate zgâria și mușca, transmițându-ți astfel infecția bacteriană. Pisicile au o psihologie diferită față de câini, dornici de atingerea omului, dar asta nu înseamnă că nu manifestă afectivitate față de tine. Poate că tocmai de aceea a fost "dotată" cu plăcutul "tors". 

Cauze boala zgârieturii de pisică

Recomandările experților DOC.ro

Aproximativ jumătate dintre pisici sunt purtătoare ale acestei bacterii la un moment dat, însă nu prezintă simptome, pentru că Bartonella henselae nu îmbolnăvește pisicile. Cea mai frecventă cale de transmitere a B. henselae între pisici este prin puricii Ctenocephalides felissau, în fecalele acestora bacteriile pot supraviețui cel puțin nouă zile.

Controlul puricilor pare a fi singura modalitate eficientă de a preveni infectarea pisicilor. Utilizarea antibioticelor pentru a trata pisicile clinic sănătoase infectate cu B. henselae este controversată, deoarece bacteriemia poate persista timp de 22-33 săptămâni la pisicile infectate experimental. Cu toate acestea, pisicile pot fi tratate cu doxiciclină dacă sunt bacteriemice și când proprietarii solicită.

Însă, zgârietura sau mușcătura unei pisici purtătoare a bacteriei poate cauza boala zgârieturii de pisică la om. Această bacterie poate pătrunde în organismul uman și dacă pisica infectată linge o rană deschisă a omului.

Simptome boala zgârieturii de pisică

Abia la 14 zile după ce bacteria pătrunde în organism, apar semnele infecției. Zona infectată poate apărea umflată și roșie, cu leziuni rotunde, ridicate. O persoană cu această boală poate avea, de asemenea, febră, dureri de cap, apetit scăzut și epuizare. Mai târziu, ganglionii limfatici de lângă zgârietura sau mușcătura inițială se pot inflama, devenind sensibili sau dureroși.

În prima fază, porțiunea de piele cu care a intrat în contact pisica se înroșește și devine dureroasă. Pielea este caldă la atingere și poate apărea puroiul.

Alte simptome sunt:

  • Febra
  • Durerile de cap
  • Pierderea apetitului
  • Oboseala
  • Inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona capului, gâtului ori axilei.

 La persoanele cu un sistem imunitar slăbit, boala aceasta poate cauza probleme mai grave. Pacienții cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmează tratamente ce le slăbesc sistemul imunitar ar trebui să evite contactul cu pisicile care le pot transmite o asemenea bacterie. Într-un număr mic de cazuri, boala zgârieturii de pisică poate provoca edem cerebral sau infectarea inimii. Asemenea infecții pot fi fatale dacă nu sunt tratate corespunzător. Însă, majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc grav de la zgârietura de pisică sunt imunocompromiși.

Imediat ce observi aceste simptome, mergi la un consult de specialitate. Medicul va stabili diagnosticul și îți va oferi o serie de indicații pentru vindecarea rapidă.

Diagnosticare boala zgârieturii de pisică

Dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba despre boala zgârieturii de pisică, va face examinarea fizică, precum și analiza de sânge PCR (reacția de polimerizare în lanț), astfel încât să depisteze bacteria B. henselae în organism.

  • Infecția cu B. henselae poate fi diagnosticată clinic la pacienții cu semne și simptome tipice și cu un istoric de expunere compatibil. Este o bacterie fastidioasă, cu creștere lentă. Culturile din timpul analizelor trebuie păstrate timp de cel puțin 21 de zile. Este adesea util ca furnizorii să alerteze laboratorul de microbiologie că se suspectează B. henselae pentru a optimiza condițiile de creștere.
  • Serologia poate ajuta la diagnosticarea B. henselae, deși reactivitatea încrucișată cu alte specii de Bartonella poate limita interpretarea. Furnizorii ar trebui să fie conștienți de faptul că testele serologice nu diferențiază în mod fiabil între speciile de Bartonella și că rezultatele pozitive pot persista ani de zile chiar și după un tratament eficient.
  • ADN-ul B. henselae poate fi detectat prin analiza moleculară a aspiratelor ganglionare sau a sângelui, deși sensibilitatea acestor metode nu este optimă pentru probele de sânge. Cu toate acestea, aspirarea ganglionilor limfatici nu este în general recomandată decât pentru ameliorarea durerii și a umflăturii severe sau în cazurile în care diagnosticul este neclar.
  • Pacienții cu endocardită infecțioasă au uneori valve cardiace deteriorate care trebuie înlocuite chirurgical. Țesutul extirpat din valva inimii poate fi testat prin analiză moleculară pentru a confirma infecția cu B. henselae.

Complicații boala zgârieturii de pisică

În general, boala zgârieturii de pisică se tratează de la sine, în câteva zile, însă există și situații mai grave, în care pot apărea complicații precum:
Encefalopatia – dacă bacteria ajunge la creier, apare această complicație ce poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul pacientului.

Neuroretinita – inflamația nervului optic și a retinei este o altă posibilă complicație a bolii zgârieturii de pisică. Aceasta apare dacă bacteria ajunge la ochi. Vederea încețoșată cauzată de neuroretinită dispare odată cu vindecarea infecției.
Osteomielita – această infecție bacterială osoasă apare dacă bacteria luată de la pisică ajunge la nivelul sistemului osos. Dacă aceasta produce daune severe, poate fi necesară amputarea unui membru.

Când e cazul să apelezi de urgență la medic?

Dacă ai fost zgâriat sau mușcat de o pisică și ai următoarele simptome, mergi la medic de urgență:

  • Inflamarea ganglionilor (pot apărea și durerile la atingere în zona acestora)
  • Leziunea cutanată nu se vindecă
  • Leziunea cutanată prezintă semnele unei infecții
  • Apare febra
  • Stare generală de rău.

Este important să mergi la medic mai ales dacă te afli într-una dintre categoriile de pacienți cu risc crescut de complicații – adică ai sistemul imunitar slăbit.

Tratament boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică nu este o afecțiune gravă și, de cele mai multe ori, nu e necesar tratamentul.

În cazul pacienților cu sistemul imunitar compromis, medicul poate folosi tratamentul cu antibiotice. În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice precum azitromicina poate fi de ajutor. Pot fi utilizate alte antibiotice, inclusiv claritromicină, rifampină, trimetoprim-sulfametoxazol sau ciprofloxacin.

Leziunea cutanată se va vindeca în 1-3 săptămâni. Ganglionii limfatici vor reveni la dimensiunile normale în 2-4 luni.

Prevenire boala zgârieturii de pisică

În primul rând, limitează contactul cu pisicile care te-ar putea zgâria. Dacă ai pisici acasă, nu le învăța să se joace agresiv, astfel încât să te zgârie sau muște. De asemenea, dacă ai o leziune cutanată, nu lăsa pisica să te lingă în zona respectivă.

Pisicile trebuie deparazitate extern în mod regulat, pentru că puricii pot transmite bacteria Bartonella henselae de la o pisică la alta. Din fericire însă, puricii nu pot transmite această bacterie omului.

Dacă ai fost zgâriat sau mușcat de o pisică, spală-te imediat pe zona respectivă cu apă și săpun.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Bartonella henselae or cat scratch disease (CSD) FAQs - https://www.cdc.gov/bartonella/bartonella-henselae/faq.html#:~:text=What%20is%20Bartonella%20henselae%20infection%20(CSD)%3F&text=CSD%20is%20a%20bacterial%20infection,cats%20and%20fleas%20are%20found. 
Bartonella henselae infection or cat scratch disease (CSD) - https://www.cdc.gov/bartonella/bartonella-henselae/index.html 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0