Deteriorarea nervilor optici

Micile celule fotoreceptoare ale retinei percep lumina și transmit impulsuri către nervul optic. Nervul optic din fiecare ochi transportă impulsuri către creier, unde informațiile vizuale sunt interpretate. Deteriorarea unui nerv optic sau deteriorarea căilor sale către creier duce la pierderea vederii. La o structură a creierului numită chiasma optică, fiecare nerv optic se desparte și jumătate din fibrele sale trec pe cealaltă parte. Din cauza acestei anatomii, deteriorarea de-a lungul căii nervului optic provoacă modele specifice de pierdere a vederii. 

Cauzele tulburărilor ereditare ale nervului optic

Pierderea vederii se poate dezvolta inca dîn copilărie sau adolescență și afectează ambii ochi, iar acestia  pot avea, de asemenea, funcții anormale ale inimii sau ale sistemului nervos.
Diagnosticul se face prin evaluarea unui medic și uneori confirmat prin teste genetice. Tulburările nu pot fi inversate, dar se iau măsuri pentru a ajuta vederea.

Atrofia optică dominantă și neuropatia optică ereditară Leber sunt tulburări moștenite cauzate de gene anormale. Ambele tulburări sunt mai puțin frecvente, în special neuropatia optică ereditară Leber.

Atrofia optică dominantă este moștenită de la mamă sau tată ca genă dominantă, ceea ce înseamnă că este necesară o singură copie a genei pentru ca tulburarea să se dezvolte. Cu alte cuvinte, dacă fie tatăl, fie mama are boala, atunci fiecare copil are risc de 50% să o dezvolte.

Neuropatia optică ereditară Leber este moștenită numai prin intermediul mamei, deoarece genele anormale sunt localizate în mitocondrii. Mitocondriile sunt structuri din celule care furnizează energie celulei și au propriile lor gene interne care sunt moștenite numai de la mamă. Bărbații afectați nu pot transmite boala copiilor lor. Neuropatia optică ereditară Leber este mai frecventă la bărbați.

 Simptome ale tulburărilor ereditare ale nervului optic


În atrofia optică dominantă, pierderea vederii începe înainte de vârsta de 10 ani. Unele persoane pot avea, de asemenea, nistagmus (o mișcare rapidă a ochilor într-o direcție care alternează cu o deplasare mai lentă înapoi la poziția inițială), pierderea auzului sau ambele. De asemenea, oamenii au probleme în a distinge nuanțele de albastru și galben.

În neuropatia optică ereditară Leber, pierderea vederii începe de obicei între 15 și 35 de ani. Unii oameni au o conducere anormală a inimii sau o funcție a sistemului nervos.

 Diagnosticul tulburărilor ereditare ale nervului optic presupune  evaluarea unui medic si uneori teste genetice
 Persoanele care pot avea neuropatie optică ereditară Leber fac electrocardiografie pentru a-și evalua inima.

 Tratamentul tulburărilor ereditare ale nervului optic

 

  • Ajutoare pentru vederea scăzută
  • Nu există un tratament eficient, dar se studiază noi tratamente. Limitarea consumului de alcool, care poate afecta mitocondriile, și neutilizarea produselor din tutun poate ajuta la încetinirea ratei pierderii vederii.
  • Lupele, dispozitivele cu litere mari și ceasurile vorbitoare (ajutoare pentru vederea scăzută) pot ajuta persoanele cu pierderea vederii.
  • Ar trebui luată în considerare consilierea genetică.
  • Persoanele care au probleme cu inima sau sistemul nervos sunt trimise la specialisti.

Neuropatia optică ischemică

Reprezinta  afectarea nervului optic cauzată de blocarea alimentării sale cu sânge. Blocarea poate apărea cu inflamația arterelor, numită arteritică, de obicei ca parte a unei tulburări numită arterită cu celule gigantice sau fără inflamarea arterelor numită nonarteritică. Singurul simptom constant este pierderea nedureroasă a vederii, care poate fi bruscă.
Medicii pun diagnosticul prin simptome și prin privirea în ochiul persoanei cu un oftalmoscop.
Testele de sânge și uneori biopsia țesutului arterei temporale sunt făcute pentru a diagnostica arterita cu celule gigantice.
Tratamentul pentru varietatea nonarteritică nu este eficient.
Tratamentul pentru tipul arteritic nu restabilește vederea, dar poate ajuta la protejarea ochiului neafectat.
(Vezi și Prezentare generală a tulburărilor nervului optic.)

 Cauzele neuropatiei optice ischemice
 

Blocarea alimentării cu sânge a părții nervului optic din interiorul ochiului poate duce la funcționarea afectată a celulelor nervului optic și la pierderea vederii. Pot apărea două tipuri: nonarteritice și arteritice.

Neuropatia optică ischemică nonarteritică apare mai frecvent și apare de obicei la persoanele de aproximativ 50 de ani și peste. Pierderea vederii nu este de obicei la fel de severă ca în neuropatia optică ischemică arteritică. Factorii de risc includ hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul și ateroscleroza. Alți factori de risc pot include apneea obstructivă în somn, utilizarea anumitor medicamente (de exemplu, amiodarona și posibil medicamente care inhibă fosfodiesteraza, cum ar fi sildenafilul, care sunt utilizate pentru a trata disfuncția erectilă), tendința de a forma cheaguri de sânge și tensiunea arterială scăzută la noapte.

Neuropatia optică ischemică arteritică apare de obicei la persoanele de aproximativ 70 de ani și peste. Alimentarea cu sânge a nervului optic este blocată din cauza inflamației arterelor (arterita), în special a arteritei cu celule gigantice.

 Simptomele neuropatiei optice ischemice


Pierderea vederii poate fi rapidă (pe câteva minute, ore sau uneori zile), dar este nedureroasă. În funcție de cauză, vederea poate fi afectată la unul sau ambii ochi. Vederea în ochiul sau ochii implicați poate varia de la aproape normal la orbire completă.

Persoanele cu arterită cu celule gigantice tind să fie mai în vârstă, iar pierderea vederii tinde să fie mai severă. Pot avea dureri de maxilar atunci când mestecă, dureri de cap, dureri și dureri musculare și dureri de scalp când își pieptănează părul.

 Diagnosticul neuropatiei optice ischemice

 

  • Evaluarea unui medic, inclusiv examinarea câmpului vizual
  • Pentru arterita cu celule gigantice, analize de sânge și biopsie
  • Uneori imagistică sau alte teste

Diagnosticul presupune examinarea posterioară a ochilor cu o lumină cu lentile de mărire (oftalmoscop) și o examinare a câmpului vizual pentru a măsura pierderea vederii centrale sau periferice. Determinarea cauzei implică determinarea dacă persoana are vreuna dintre tulburările cunoscute a fi factori de risc.

Dacă arterita cu celule gigantice este suspectată ca cauză, se pot face teste de sânge și îndepărtarea și examinarea unei probe de țesut de arteră temporală la microscop (biopsie) pentru a confirma diagnosticul. Testele de sânge determină viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH), nivelul proteinei C reactive și nivelurile anumitor tipuri de celule sanguine (hemograma completă). Rezultatele acestor teste pot indica inflamația care este caracteristică arteritei cu celule gigantice. Dacă o persoană nu are simptome de arterită cu celule gigantice, se poate face imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT) a creierului pentru a se asigura că nervul optic nu este comprimat de o tumoare.

Alte teste pot fi necesare, în funcție de cauzele probabile. De exemplu, dacă oamenii au simptome de apnee obstructivă în somn (cum ar fi somnolență excesivă în timpul zilei sau sforăit), se poate face polisomnografia. Dacă oamenii au avut cheaguri de sânge, se pot face teste de sânge pentru a diagnostica tulburările de coagulare a sângelui.

 Prognosticul neuropatiei optice ischemice


Nu există un tratament eficient pentru neuropatia optică ischemică nonarteritică. Cu toate acestea, aproximativ 40% dintre persoanele cu neuropatie optică ischemică nonarteritică își recuperează spontan o vedere utilă. În această afecțiune, episoadele repetate în același ochi sunt extrem de rare.

În varietatea arteritică cauzată de arterita cu celule gigantice, pierderea vederii este de obicei mai mare decât în ​​neuropatia optică ischemică nonarteritică. Tratamentul prompt nu restabilește vederea pierdută la ochiul afectat, ci protejează ochiul neafectat. Tratamentul inadecvat crește riscul pierderii vederii la celălalt ochi.

 Tratamentul neuropatiei optice ischemice

Pentru neuropatia optică ischemică nonarteritică, controlul factorilor de risc pentru ateroscleroză
Pentru neuropatia optică ischemică arteritică cauzată de arterită cu celule gigantice, corticosteroizi și tocilizumab
La persoanele cu neuropatie optică ischemică nonarteritică, tratamentul pentru restabilirea pierderii vederii este ineficient. Tratamentul implică reducerea factorilor de risc pentru ateroscleroză, inclusiv controlul tensiunii arteriale și diabetului. Alte cauze, cum ar fi tulburările de coagulare a sângelui și apneea obstructivă în somn, pot necesita, de asemenea, tratament.

Neuropatiile optice nutriționale și toxice

Acestea sunt leziuni ale nervului optic cauzate de subnutriție (neuropatii optice nutriționale) sau de expunerea la o substanță dăunătoare nervului optic, cum ar fi plumbul, metanolul (alcool de lemn sau alcool metilic), etilenglicolul (antigel). ), sau anumite medicamente (neuropatii optice toxice).
O deficiență nutrițională sau o substanță toxică este adesea cauza neuropatiei optice.
Vederea se deteriorează de obicei treptat.
Oamenii ar trebui să evite expunerea în continuare la substanțe toxice sau să ia suplimente nutritive

O neuropatie optică care este cauzată de o deficiență nutrițională (în special a vitaminelor B1 și B12 sau a acidului folic se numește neuropatie optică nutrițională. Alcoolicii și persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică (scădere în greutate) sunt deosebit de susceptibile la neuropatiile optice nutriționale. Cauza reală este probabil subnutriția, mai degrabă decât un efect toxic al alcoolului.

Rareori, neuropatia optică toxică este cauzată de medicamente (cum ar fi cloramfenicol, izoniazidă, etambutol și digoxina) sau de toxine precum plumb, etilen glicol (antigel) sau metanol (alcool din lemn sau alcool metilic).

Nevrita optică

Reprezinta  o inflamație a nervului optic si cea mai frecventă cauză poate fi scleroza multiplă, in care se dezvolta pierderea vederii și poate apărea durere la mișcarea ochilor.
 

Cauzele nevritei optice

Nevrita optică este cea mai frecventă în rândul adulților cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Nevrita optică este cel mai adesea cauzată de scleroza multiplă. Cu toate acestea, unele persoane care au nevrită optică au scleroză multiplă abia mai târziu. Nevrita optică poate fi cauzată și de următoarele:

Infecții precum encefalita virală (în special la copii), meningita, sifilisul, sinuzita, tuberculoza și virusul imunodeficienței umane (HIV)
Răspândirea unei tumori canceroase la nervul optic
Produse chimice sau medicamente, cum ar fi plumbul, alcoolul metilic, chinina, arsenul și anumite antibiotice
Neuromielita optică (NMO)
Boala autoanticorpului glicoproteină a oligodendrocitelor de mielină (MOG-IgG).
Cauzele rare includ diabetul, anemia pernicioasă, anumite boli autoimune, boala Graves care afectează orbita (priva care ține globul ocular), înțepăturile de albine și rănile. Cu toate acestea, cauza nevritei optice este adesea necunoscută.

 Simptomele nevritei optice


Nevrita optică provoacă pierderea vederii, care poate fi ușoară sau severă și poate apărea la unul sau ambii ochi. Pierderea vederii poate crește în 1 sau 2 zile. Vederea în ochiul sau ochii implicați poate varia de la aproape normal la orbire completă. Vederea culorilor poate fi afectată în mod deosebit, dar persoana poate să nu-și dea seama. Majoritatea oamenilor au o ușoară durere oculară, care se simte adesea mai rău cu mișcarea ochilor. În funcție de cauză, vederea revine de obicei în 2 până la 3 luni, dar nu întotdeauna complet. Unii oameni au episoade repetate de nevrită optică.

 Diagnosticul nevritei optice


Evaluarea unui medic oftalmolog si de obicei imagistica prin rezonanță magnetică
Diagnosticul presupune examinarea reacțiilor pupilelor și observarea spatelui ochilor cu o lumină cu lentile de mărire (oftalmoscop). Capul nervului optic din partea din spate a ochiului (discul optic) poate părea umflat. Testarea câmpului vizual poate dezvălui pierderea unei părți a câmpului vizual. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a creierului poate arăta dovezi de scleroză multiplă, boala autoanticorpului glicoproteină a oligodendrocitelor de mielină (MOG-IgG) sau, rar, o tumoare care apasă pe nervul optic. Imagistica măduvei spinării poate fi făcută la persoanele cu simptome neurologice.

 Tratamentul nevritei optice

 

  • Uneori corticosteroizi
  • Pentru tumori, ameliorarea presiunii

În unele cazuri, cum ar fi atunci când scleroza multiplă pare posibilă, corticosteroizii pot fi administrați pe cale venoasă pentru a trata nevrita optică. După câteva zile se administrează corticosteroizi pe cale orală. Aceste medicamente pot grăbi recuperarea și pot reduce șansa unei recidive. Dacă nevrita optică este legată de scleroza multiplă sau de o infecție, trebuie tratată și boala de bază.

Dacă o tumoare apasă pe nervul optic, vederea se îmbunătățește de obicei odată ce presiunea cauzată de tumoră este eliberată.

Lupele, dispozitivele cu litere mari și ceasurile vorbitoare (ajutoare pentru vederea scăzută) pot ajuta persoanele cu pierderea vederii.

Leziunile nervilor optici in contextul COVID Lung

Leziunile nervoase și acumularea de celule imune în cornee pot fi un semn de COVID-19 lung, un sindrom care apare la unele persoane după ce au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, sugerează un studiu apărut în British Journal of Ophthalmology.

COVID-19 lung se caracterizează printr-o serie de simptome potențial debilitante care se dezvoltă la cel puțin 10% dintre persoanele care și-au revenit după o infecție acută cu SARS-CoV-2. Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni grave sunt cele mai susceptibile de a experimenta simptome persistente, dar chiar și tinerii sănătoși se pot simți rău săptămâni sau luni la rând după infecție. 

Printre simptomele frecvente care persistă în timp la persoanele cu COVID-19 lung se numără oboseala, dificultățile de respirație, ceața mentală, lipsa mirosului și a gustului, depresia, anxietatea, amețeala când stau în picioare, leziunile pulmonare, sindromul Guillain-Barré și altele.

Această diversitate de simptome sugerează că persistența bolii poate apărea parțial din cauza deteriorării celulelor nervoase din corp. Potrivit unui studiu¹ apărut în iulie 2021 în British Journal of Ophthalmology, leziunile nervoase și acumularea de celule imune în cornee pot fi un semn de COVID-19  lung. 

Mai exact, dovezile preliminare sugerează că simptomele de COVID-19 lung pot implica deteriorarea fibrelor nervoase mici - fire subțiri care se ramifică din celulele nervoase specifice din corp și transmit informații senzoriale despre durere, temperatură și mâncărime, printre alte senzații ale sistemului nervos central.

Celulele nervoase cu fibre mici ajută, de asemenea, la controlul funcțiilor corporale involuntare, cum ar fi ritmul cardiac și mișcările intestinului; prin urmare, deteriorarea acestor celule poate provoca o gamă largă de simptome. 

Simptomele neurologice de COVID-19 lung, corelate cu leziuni nervoase în cornee

Folosind o tehnică numită microscopie confocală corneeană, oamenii de știință au realizat instantanee ale celulelor nervoase din cornee, stratul transparent al ochiului care acoperă pupila și irisul. Echipa a folosit procedura neinvazivă pentru a cuantifica numărul total de celule nervoase cu fibre mici din cornee, evaluând în același timp lungimea și gradul de ramificare a acestor fibre.

În activitatea lor anterioară, care implica alte afecțiuni, echipa a constatat că, atunci când se găsesc leziuni la nivelul nervilor cu fibre mici ale corneei, acest lucru indică adesea că există daune similare în altă parte a corpului.

Potrivit studiului de față, persoanele care dezvoltă simptome neurologice după o infecție cu SARS-CoV-2 prezintă o pierdere semnificativă a nervilor cu fibre mici în cornee, în comparație cu supraviețuitorii COVID-19 fără simptome neurologice persistente. Mai mult, gradul de afectare a fibrelor nervoase este corelat cu severitatea simptomelor participanților, ceea ce înseamnă că leziunile nervoase mai mari sunt asociate cu simptome mai pronunțate.

Acest mic studiu a inclus 40 de persoane care își reveniseră din infecția cu SARS-CoV-2 cu 1-6 luni înainte de evaluare; dintre acestea, 29 își reveniseră după COVID-19 cu cel puțin trei luni înainte. Pe lângă scanarea corneei, fiecare participant a răspuns la un sondaj care a inclus întrebări cu privire la orice simptome neurologice de COVID-19 lung ar fi avut. 

De asemenea, cei înscriși în studiu au completat chestionare despre durerea neuropată, care poate include senzații de amorțeală, înțepături și arsuri în corp, precum și slăbiciune musculară. Un alt chestionar i-a ajutat pe cercetători să identifice localizarea și severitatea durerii musculare a participanților; de asemenea, a contribuit la semnalarea simptomelor suplimentare, cum ar fi oboseala și problemele intestinale.

Din totalul de 40 de participanți, 22 au prezentat simptome neurologice persistente (inclusiv dureri de cap, amețeli și amorțeli) la patru săptămâni după recuperarea lor după infecțiile inițiale cu COVID-19. De asemenea, 13 dintre cei 29 care se recuperaseră de cel puțin trei luni au raportat simptome neurologice în săptămâna 12 după infecție. 

Autorii studiului afirmă că, la analiza graficelor, devine foarte clar că persoanele cu simptome neurologice au o reducere a nervilor cu fibre mici, în timp ce restul persoanelor, nu. Aceștia au evaluat, de asemenea, 30 de persoane sănătoase fără antecedente de boală COVID-19 pentru comparație. Ei au descoperit că, în comparație cu acești 30 de participanți, toți supraviețuitorii bolii COVID-19 aveau un număr mare de celule imune pe cornee, mai precis, celule dendritice, care ajută la informarea sistemului imunitar despre apariția invadatorilor străini.

Persoanele cu simptome neurologice persistente au arătat o creștere de aproximativ cinci ori a acestor celule dendritice, comparativ cu persoanele sănătoase din grupul de control, iar cele fără simptome neurologice au prezentat o creștere de două ori a celulelor respective. 

Cercetătorii spun că există un proces imunitar aflat încă în desfășurare chiar și după eliminarea infecției inițiale cu SARS-CoV-2, deci este posibil să existe un declanșator imun care este activat și care are nevoie de timp pentru a se stabiliza. În acest timp, însă, răspunsul imunitar dăunează celulelor nervoase.

Savanții subliniază că acest studiu nu poate dovedi că un răspuns imun a cauzat leziunile nervoase observate, dar ideea se aliniază cu dovezile existente că majoritatea daunelor neurologice cauzate de COVID-19 sunt cauzate de inflamație, nu de virusul care infectează direct celulele nervoase.

Microscopia confocală corneeană ar putea detecta sindromul post-COVID-19

În lucrare, autorii mai sugerează că microscopia confocală corneeană ar putea fi utilizată ca instrument de diagnostic pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu COVID-19 lung, în special a celor cu simptome neurologice, dar, în prezent, tehnica este utilizată în principal pentru cercetare și nu este disponibilă pe scară largă în mediile clinice.

Standardul de aur pentru evaluarea deteriorării nervilor cu fibre mici implică prelevarea unei mici biopsii a pielii de la picior și măsurarea terminațiilor nervoase din interior. Medicii pot depista simptomele leziunilor nervoase prin sondaje scrise și examene neurologice, dar în prezent necesită o biopsie a pielii pentru a confirma diagnosticul. Din acest motiv, concluzionează cercetătorii, ar fi util ca studiile viitoare ale pacienților cu COVID-19 lung să includă aceste biopsii cutanate, împreună cu chestionarele standard utilizate pentru depistarea neuropatiilor senzoriale cu fibre mici.

Oamenii de știință intenționează să urmărească pe mai departe acest grup de 40 de participanți, pentru a vedea cum li se schimbă în timp nervii corneei și simptomele de COVID-19 lung. În plus, ei intenționează să repete studiul în grupuri mai mari de pacienți pentru a valida rezultatele obținute. Există tratamente pentru neuropatiile postinfecțioase, rămâne de văzut dacă ar funcționa pentru pacienții cu COVID-19 lung cu neuropatie postinfecțioasă cu fibre mici și, dacă da, cum se pot aplica cel mai bine.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Journal of Ophtalmology - Corneal confocal microscopy identifies corneal nerve fibre loss and increased dendritic cells in patients with long COVID
https://bjo.bmj.com/content/early/2021/07/08/bjophthalmol-2021-319450
1. Studiul „Corneal confocal microscopy identifies corneal nerve fibre loss and increased dendritic cells in patients with long COVID”, apărut în British Journal of Ophthalmology 26 July 2021. doi: 10.1136/bjophthalmol-2021-319450, autori: Bitirgen G., Korkmaz C., Zamani A. et al.
CDC - Post-COVID Conditions
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0