Stenoza de valva aortica: simptome, factori de risc, complicatii
Stenoza de valva aortica: simptome, factori de risc, complicatii
Stenoza de valva aortica: simptome, factori de risc, complicatii
Stenoza de valvă aortică sau „stenoza aortică" are loc atunci când inima trebuie să facă un efort mai mare pentru a pompa sângele în artera aortă, printr-un orificiu îngustat. Pentru a compensa acest efort, musculatura ventriculului stâng se îngroașă, tocmai pentru ca inima să poată să pompeze mai puternic sângele. Cu alte cuvinte, stenoza de valvă aortică înseamnă îngroșarea valvei aortice, care duce la îngustarea acelui orificiu prin care sângele trebuie să circule.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, s-a observat că la unii oameni calciul se depune în zona valvei aortice din inimă. Există și alți factori care pot crește riscul ca o persoană să dezvolte stenoza de valvă aortică, care mai este numită și „stenoza calcificată de valvă aortică" ori „scleroză de valvă aortică".
Simptome în stenoza de valvă aortică
Stenoza de valvă aortică variază de la forme ușoare, până la forme severe. În general, semnele și simptomele se dezvolta atunci când îngustarea valvei este severă. Unii pacienți care suferă de stenoză de valvă aortică pot să nu aibă niciun simptom ani de zile. Semnele și simptomele pot fi:
• un sunet anormal al inimii (murmur cardiac), care se aude cu ajutorul unui stetoscop;
• durere în piept (angină) sau senzația de „strângere" ori presiune în piept, care apare la efort fizic;
• senzația de leșin sau de amețeală; persoana poate să leșine la efort;
• dificultate la respirație, în special când persoana a fost activă fizic;
• oboseală, în special în perioadele de activitate fizică crescută;
• palpitații - persoana are senzația că inima îi bate rapid, într-un ritm anormal
• pacientul nu mănâncă suficient (în special copiii care au stenoză de valvă aortică)
Efectele stenozei de valva aortică pot să slăbească inima și pot duce la insuficiență cardiacă. Semnele și simptomele insuficienței cardiace sunt: oboseală, dificultăți de respirație, glezne și picioare umflate.
Când să mergi la doctor
Dacă ai un murmur cardiac, medicul tău îți poate recomanda să mergi la un cardiolog. Dacă dezvolți orice simptome care pot sugera o stenoză de valvă aortica, mergi imediat la doctor.
Cauze stenoză de valvă aortică
Stenoza de valvă aortică poate să apară din mai multe cauze.
Congenitale
O valvă anormală congenital cu calcifiere suprapusă poate provoca stenoză aortică. Valva aortică bicuspidă este cea mai frecventă cauză de stenoză aortică la pacienții cu vârsta sub 70 de ani din țările dezvoltate, potrivit statisticilor.
Dobândite
Pacienții au un risc mai mare să se confrunte cu această problemă de sănătate dacă au fost diagnosticați cu boala valvulară reumatică, calcificarea valvei cu trei foițe, alcaptonurie, lupus eritematos sistemic, ocronoză, iradiere, lipoproteinemie homozigotă de tip II și boli metabolice, cum ar fi boala Fabry.
De altfel, specialiștii atrag atenția că tulburările metabolice, cum ar fi boala renală în stadiu terminal, contribuie la calcificarea valvei.
Factori de risc în stenoza de valvă aortică
Factorii de risc în cazul stenozei de valva aortică sunt:
- vârsta înaintată;
- anumite boli ale inimii, prezente la naștere, cum ar fi valva aortică bicuspidă;
- un istoric medical de infecții care afectează inima;
- dacă persoana are factori de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul, colesterolul mărit (hipercolesterolemie) și hipertensiune arterială;
- boala cronică renală
- un istoric medical de radioterapie efectuată în zona pieptului.
- contractarea febrei reumatice în copilărie.
Stenoza aortică la tineri
Valva aortică bicuspidă este un defect congenital în care cresc doar doi cuspizi în loc de cei trei cât ar fi normal. Iar din acest motiv se poate instala stenoză aortică. O altă cauză posibilă a acestei probleme de sănătate poate fi faptul că deschiderea supapei nu crește odată cu inima. Acest lucru face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în deschiderea restricționată. Pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, supapa defectă capătă rigiditate și se îngustează, din cauza acumulării de calciu.
Stilul de viață, vinovat de apariția stenozei de valvă aortică?
Deoarece atât obezitatea, cât și hipertensiunea arterială sunt factori de risc pentru stenoza de valvă aortică, oamenii de știință au încercat să afle dacă activitatea fizică duce la pierderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, până acum nu a fost stabilită o asociere semnificativă între activitatea fizică (evaluată prin chestionar) și riscul de stenoză de valvă aortică.
Acest lucru poate sugera că efectul activității fizice asupra factorilor de risc cardiovascular este prea modest pentru a oferi o reducere semnificativă a incidenței stenozei de valvă aortică. Pe aceeași linie, dieta influențează factorii de risc cardiometabolici, dar nu au fost raportate asocieri între modelele generale de alimentație sănătoasă sau grupurile de alimente majore cu riscul de stenoză de valvă aortică.
Iar asta i-a făcut pe oamenii de știință să ajungă la concluzia că dieta echilibrată și un program regulat de mișcare nu sunt suficiente pentru a modifica riscul de stenoză de valvă aortică, spre deosebire de beneficiile pe care o dietă sănătoasă și un program regulat de mișcare sănătoase îl au asupra riscului de infarct miocardic, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.
Astfel, chiar dacă datele existente astăzi sugerează că, deși intervențiile în stilul de viață privind dieta și activitatea fizică pot fi mai puțin probabil să afecteze direct stenoza de valvă aortică, ar trebui să adoptăm un program de activitatea fizică și o dietă sănătoasă, având în vedere potențialele efecte benefice asupra inimii pe care le au acestea și de care știm.
Oamenii de știință mai spun și că consumul de alcool ușor până la moderat pare a fi protector pentru calcificarea valvei și scăderea incidenței senozei de valvă aortică. De asemenea, studiile observaționale au descoperit că fumatul curent este asociat cu un risc crescut de stenoză de valvă aortică de 30% până la aproape dublu și un risc mai mare cu creșterea intensității fumatului.
Oamenii de știință spun că renunțarea la fumat, fiind un factor de risc modificabil pentru stenoza de valvă aortică, poate să scadă foarte mult riscul de îmbolnăvire la foștii fumători, în funcție de timpul trecut de la renunțarea la fumat.
Complicații în stenoza de valvă aortică
Stenoza de valvă aortică poate provoca complicații, precum:
- insuficiența cardiacă
- accidentul vascular cerebral
- cheagurile de sânge
- hemoragiile
- aritmii cardiace
- infecții care afectează inima, cum ar fi endocardita
- decesul.
Cum se pune diagnosticul
Ecocardiografia rămâne metoda de abordare standard pentru evaluarea și urmărirea pacienților cu stenoză aortică și stratificarea acestora pentru intervenții chirurgicale. Această investigație permite imagistica anatomiei valvei și severitatea calcificării valvei și totodată vizualizarea directă a zonei orificiului.
O altă investigație care prezice evenimentele adverse, inclusiv mortalitatea, este imagistica longitudinală a deformării sistolice. Testul de efort ajută la demascarea simptomelor la pacienții asimptomatici, dar este o investigație nerecomandată pacienților simptomatici.
Utilizarea tomografiei computerizate cardiace (CT) este o investigație indicată pacienților cu boală calcificată a valvei aortice. Însă este important de știut că aceasta se recomandă doar atunci când toate testele neinvazive sunt neconcludente. Imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (IRM) poate evalua masa, funcția și volumul valvei aortice, atunci când nu poate fi obținută cu ușurință prin ecocardiografie.
Ce tratament este indicat
Înlocuirea valvei aortice este metoda de tratament recomandată de mulți specialiști. Deoarece hipertensiunea arterială însoțește boala de cele mai multe ori, poate exista o oarecare reticență din partea pacienților în tratarea hipertensiunii la acest subgrup de pacienți, deoarece stenoza aortică este cunoscută a fi o afecțiune cu postsarcină fixă.
Totuși, este important de menționat că, în ciuda acestora, cercetări mai vechi au arătat că, chiar și la pacienții cu stenoză aortică severă, vasodilatația este însoțită de o creștere a volumului stroke.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei și blocanții receptorilor de angiotensină sunt medicamente care se recomandă pacienților. Diureticele pot ajuta la scăderea congestiei și pot oferi ameliorarea simptomatică înainte de intervenția chirurgicală.
Valvuloplastia aortică cu balon poate să ducă la o îmbunătățire modestă a stării hemodinamice a pacienților. Deși oferă o îmbunătățire pe termen scurt a supraviețuirii și a calității vieții, beneficiile nu sunt susținute, susțin oamenii de știință.
Prognostic în stenoza de valvă aortică
La pacienții asimptomatici, imagistica repetată este de obicei efectuată la fiecare 3 până la 5 ani, dacă aceștia au fost diagnosticați cu stenoza aortică ușoară, 1 până la 2 ani pentru stenoza aortică moderată și 6 până la 12 luni pentru stenoza aortică severă, cu excepția cazului în care aceștia încep să acuze simptome.
Din păcate, pentru specialiști este dificil de prezis rata de progresie a stenozei aortice deoarece este foarte variabilă. Cu toate acestea, este important de știut că vârsta înaintată, calcificarea severă a foilor, hipertensiunea, obezitatea, fumatul, hiperlipidemia, insuficiența renală, sindromul metabolic, nivelurile circulante crescute ale lipoproteinei A și activitatea crescută a lipoproteinei-A sunt asociate cu regresia hemodinamică rapidă.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Aortic Stenosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557628/
European Society of Cardiology - Risk factors for aortic stenosis
https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-18/risk-factors-for-aortic-stenosis
American Heart Association - Aortic Stenosis Overview
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-valve-problems-and-disease/heart-valve-problems-and-causes/problem-aortic-valve-stenosis
Te-ar mai putea interesa și...