

De ce e importanta deparazitarea animalelor, chiar si pentru sanatatea oamenilor
De ce e importanta deparazitarea animalelor, chiar si pentru sanatatea oamenilor
De ce e importanta deparazitarea animalelor, chiar si pentru sanatatea oamenilor
Paraziții sunt organisme care trăiesc pe seama altor organisme, cauzându-le acestora din urma boli și, în cazurile grave, chiar și moartea. Puricii și căpușele sunt cei mai comuni paraziti atunci când vine vorba despre animalele de companie. Însă și păduchii și viermii intestinali pot ataca, de asemenea, animalul tău de companie.
Oamenii pot fi infestați cu paraziții pe care îi au animalele lor de companie, așa că deparazitarea este importantă atât pentru sănătatea și starea de bine a prietenului tău necuvântător, cât și pentru sănătatea ta și a familiei tale.
Medicul veterinar este cel mai în măsură să îți spună ce vaccinuri trebuie să îi faci prietenului necuvântător, dar și ce măsuri de prevenție poți lua pentru a evita infestarea acestuia cu paraziți.
Deparazitarea este de două feluri: internă și externă, în funcție de paraziții care trebuie eliminați. În cazul viermilor intestinali, spre exemplu, bineînțeles că e necesară o deparazitare internă, în timp ce pentru eliminarea puricilor și a căpușelor e musai să îi faci animalului de companie o deparazitare externă.
Simptomele care anunță o infestare cu viermi
La prima vedere, este dificil să distingem prezența viermilor intestinali la câini. Prezența lor nu este întotdeauna perceptibilă sau constantă în excrementele animalului tău de companie. Cu toate acestea, există câteva semne și simptome care ar trebui să-ți ridice suspiciuni. Printre acestea se numără:
- vărsături
- diaree
- pierderea poftei de mâncare
- pierdere în greutate
- comportament letargic
- frecarea posterioarelor pe pământ pentru a se ușura
- probleme respiratorii și tuse recurentă
- pete albe care arată ca boabe de orez în scaun
Dacă câinele sau pisica ta se confruntă cu unul sau mai multe dintre aceste semne, este indicat să consulți medicul veterinar. Acesta îți va recomanda să-i faci animalului tău de companie o analiză a scaunului. În felul acesta medicul veterinar va putea determina cu exactitate ce tip de viermi sunt prezenți: viermi rotunzi (nematode), tenia (cestode) sau protozoare.
Ca să previi totuși o posibilă infestare cu viermi a animalului tău de companie, este esențial să-ți deparazitezi micul necuvântător în mod regulat pentru a evita aceste infestări care îl slăbesc, fie că este vorba despre un cățel, un câine adult sau un câine în vârstă. Aceeași regulă se aplică și dacă micul tău prieten necuvântător este o pisică.
Deparazitarea internă
Paraziții intestinali sunt extrem de comuni în cazul câinilor, mai ales atunci când aceștia sunt foarte tineri. Viermii intestinali se manifestă atât în cazul câinilor, cât și în cazul pisicilor prin simptome precum: pierderea apetitului, scădere în greutate, abdomen balonat, vomă, diaree și constipație.
Paraziții intestinali slăbesc sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că animalul tău de companie este predispus și unor boli mai grave. Imediat ce observi asemenea simptome la animalul tău de companie, mergi la cabinetul veterinar pentru deparazitare.
Diferite tipuri de viermi cu care animalele se pot infesta
Viermi rotunzi
Aceștia sunt viermii care ne preocupă cel mai mult la puii de animale. Ciclul de viață al viermilor rotunzi poate fi complicat, însă este important de menționat că aceștia pot infecta și oamenii, iar transmiterea nu depinde de contactul direct cu fecalele sau animalul care poartă paraziții. În special copiii mici și persoanele imunodeprimate sunt expuse riscului. Prin urmare, este recomandabil să deparaziți câinii în mod regulat.
Anchilostoma
La fel ca și în cazul viermilor rotunzi, acești viermi ne pot afecta animalele de companie încă de când sunt pui. Acești viermi pot fi contractați prin ingerarea unui ou infecțios sau chiar prin pătrunderea larvelor în piele, iar viermii adulți trăiesc de obicei în intestinele gazdei lor, unde se hrănesc cu sângele gazdei. Acest lucru poate duce la anemie la animalele grav infectate.
Potrivit statisticilor, aproximativ 20% dintre animalele de companie sunt infectate cu Anchilostoma. Larvele se găsesc în mod obișnuit în solul umed, nisipos, inclusiv în zone umbroase sub tufișuri, sub verandă ori în lăzi cu nisip. Acest parazit este mult mai frecvent la câini decât la pisici și se poate transmite la om, fie prin ingerarea de ouă infecțioase, fie prin pătrunderea larvelor în piele. Vestea bună este că pot fi tratați cu ușurință cu aceleași produse recomandate pentru viermi rotunzi.
Tenia (viermii plați)
Tenia pune, de asemenea, în pericol sănătatea animalului tău de companie. De regulă, ouăle de tenie pătrund în sângele animalului tău prin intermediul puricilor. Dacă observi că prietenul tău necuvântător se scarpină într-una și nu este în apele lui, mergi la veterinar pentru că e posibil să fie nevoie de o deparazitare internă, pentru îndepărtarea teniei, dar și de una externă, pentru a elimina puricii. Pentru prevenirea puricilor, este esențial să pui la gâtul animalului tău de companie o zgardă antipurici, care îi va ține pe aceștia la distanță.
Recent, o altă tenia se află în centrul atenției. Este vorba despre Echinococcus. Aceasta poate fi foarte problematică la oameni. Echinococul poate afecta organele interne (ficatul, chiar creierul) unde poate forma chisturi și poate duce la leziuni extinse. Tratarea teniei necesită medicamente specifice.
Giardia
Giardia este un alt parazit protozoar. Se răspândește prin consumul de apă infectată și provoacă diaree abundentă apoasă, uneori sângeroasă. Acest parazit poate fi dificil de diagnosticat din cauza fragilității și dimensiunilor mici.
Deparazitarea externă
Deparazitarea externă se face pentru a îndepărta paraziții precum puricii și căpușele, care la rândul lor pot fi purtători de paraziți interni. Din această cauză, medicul veterinar îți va recomanda să îți deparazitezi animalul de companie atât intern, cât și extern.
Animalele de companie trebuie deparazitate intern și extern, o dată sau de două ori pe luna până când ating vârsta de minimum 3 luni, iar apoi de 4 ori pe an. Pentru prevenirea infestării cu paraziți, poți face și tu câteva lucruri. În primul rând, perierea blănii animalului de companie trebuie făcută în mod frecvent. Astfel, vei observa dacă sunt probleme și vei apela în timp util la ajutorul medicului veterinar.
Și mediul în care trăiește animalul de companie este important, așa că nu face compromisuri atunci când este vorba despre curățarea cuștii în care doarme prietenul necuvântător ori despre spălarea și îngrijirea jucăriilor sale.
Întrucât atât paraziții externi, cât și cei interni, pot fi transmiși de către câine sau pisică stăpânului acestuia, deparazitarea prietenilor patrupezi nu este importantă numai pentru sănătatea acestora, ci și pentru sănătatea ta și a întregii familii.
Tratament în caz de infestare cu viermi
Infestările cu viermi la animalele de companie pot implica diverse specii și fiecare tip de vierme necesită un tratament specific sau un tratament combinat pentru a-l elimina eficient. De altfel, tratamentul se alege și în funcție de vârsta și de dimensiunea animalului de companie, precum și de perioada anului.
La cățelușii și pisoii foarte tineri și mici, se poate folosi numai un produs pentru viermi rotunzi și anchilostomi. Aceste produse sunt mai sigure pentru animalele la această vârstă. Pe măsură ce îmbătrânesc, este de preferat să se folosească un produs cu spectru complet.
În general, pisoii și cainii trebuie deparazitați lunar începând cu vârsta de 4 – 8 săptămâni, pană la vârsta de 6 luni. Deparazitarea la adulți ar trebui făcută de cel puțin 4 ori pe an cu un deparazitant cu spectru larg - mai ales dacă obișnuiești să îți scoți animalul de companie la plimbare în parcuri și în spații deschise, deoarece deseori de acolo câinele se infestează cu ouăle de viermi.
Un alt lucru important de menționat este că riscă să fie infestate cu viermi și animalele de companie din interior. Cum? Foarte simplu. Acestea pot fi aduse de proprietari înșiși pe pantofi. Teniile sunt o problemă deosebit de comună și persistentă la animalele de companie. Aceștia sunt contractați prin ingestia de purici și, de asemenea, sunt observați mai ales în lunile călduroase, când puricii sunt mai răspândiți. De aceea, tratamentul cu un produs cu spectru larg este deosebit de important în această perioadă a anului.
Tabletele sunt formulate special pentru a combate toți viermii, inclusiv teniile, oferind o soluție fiabilă pentru eradicarea completă. Urmând recomandările veterinarului, te asiguri că animalul tău de companie este complet protejat împotriva tuturor viermilor, inclusiv a infestărilor cu tenia.
Pentru a determina cea mai potrivită metodă de deparazitare pentru animalul tău de companie, este întotdeauna recomandabil să te consulți cu un medic veterinar. Acesta îi va evalua nevoile specifice ale animalului de companie, va ține cont și de istoricul medical al acestuia și poate chiar să ofere recomandări personalizate.
Cum îți convingi animalul de companie să-și ia tratamentul?
Administrarea tratamentelor de deparazitare animalelor noastre de companie poate fi uneori o sarcină dificilă. Tabletele sunt cel mai ușor de administrat. Ele pot fi ascunse cu ușurință într-o cantitate mică de hrană, făcându-le mai gustoase și mai ușor de consumat de către animalul tău de companie.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Met Medical Center - Intestinal Parasites in Dogs and Cats
https://www.pet-medcenter.com/patient-resources/health-topics/intestinal-parasites-in-dogs-and-cats#
Te-ar mai putea interesa și...