Debutul si manifestarile clinice in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează o mare parte din populația țării și care tinde să fie subdiagnosticată, deoarece simptomele se confundă adesea cu cele ale altor afecțiuni. Să vedem ce semne și simptome îți pot indica faptul că e posibil să ai poliartrită reumatoidă.

Peste 200.000 de persoane din România suferă de poliartrită reumatoidă, iar la nivel mondial, numărul pacienților cu această boală pare a fi undeva pe la 18 milioane. Cam 70% dintre toți pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt femei. Iată cum se dezvoltă boala și ce simptome te pot face să te gândești că ai putea avea poliartrită reumatoidă.

Recomandările Experților DOC

Poliartrita reumatoidă afectează articulațiile simetric

Debutul clinic este insidios (de la săptămâni - până la luni) și cel mai frecvent, boala apare la 60‑65% dintre cazuri. De obicei, poliartrita reumatoidă afectează simetric articulațiile mâinilor și eventual ale picioarelor. Poate asocia astenie, subfebrilitate, pierdere ponderală și inapetență - deci lipsa poftei de mâncare. Debutul acut și subacut este mai rar, doar 15‑20% dintre cazuri. Interesarea articulară poate fi simetrică, dar și asimetrică, uneori însoțită de ascensiune termică. 

Există și alte modalități de debut al poliartritei reumatoide (oligoarticular, palindromic) care sunt mult mai rare și mai puțin caracteristice. Manifestările clinice în poliartrita reumatoidă sunt: afectarea articulară și cea sistemică. Membrana sinovială este sediul procesului patogenic, iar articulațiile sunt afectate:

  • Precoce: articulațiile mici ale mâinilor și ale picioarelor (radiocubitocarpiana RCC, metacarpofalangiana MCF, interfalangiana proximală IFP, metatarsofalangiene MTF);
  • Tardiv: articulații mari (genunchi, coate, glezne, umeri și șolduri).

Nu sunt afectate articulațiile interfalagiene distale - IFD și articulațiile coloanei (exceptând coloana cervicală superioară, la nivelul articulației atlanto-axială).

În poliartrita reumatoidă, afectarea articulară este la mai mult de 5 articulații, iar persistența simtomatologiei e mai mult de 6 săptămâni. Simptomele principale în poliartrita reumatoidă sunt:

  • durerea și tumefacția +/- functio laesa (pierderea funcției), dar fără eritem local;
  • caracterul inflamator al durerii (creșterea intensității în repaus, ameliorare la mișcare);
  • prezența redorii (articulații înțepenite) matinale peste 30‑60 minute (cu accentuarea simptomelor noaptea și în prima parte a zilei).

Ce simptome are o persoană cu poliartrită reumatoidă?

În stadiile incipiente, este posibil ca persoanele cu poliartrită reumatoidă să nu observe roșeața sau tumefacția (umflarea) articulațiilor, însă pacienții pot să se confrunte cu durerea articulară și cu sensibilitatea la durere. Următoarele simptome de la nivelul articulației sunt indicii pentru prezența poliartritei reumatoide:

  • Durere articulară, sensibilitate la durere, tumefacție ori redoare (înțepeneală), pe o perioadă mai lungă de 6 săptămâni;
  • Redoare matinală, care are o durată de peste 30 de minute;
  • Boala afectează mai mult de o articulație, deci pacientul simte durere și disconfort în mai multe zone;
  • Articulațiile mici (încheieturile mâinii, anumite articulații ale mâinilor și picioarelor) sunt afectate;
  • Durerea apare în aceleași articulații de pe ambele părți ale corpului.

Ce alte simptome mai poate avea poliartrita reumatoidă?

Pe lângă durere, multe persoane se confruntă și cu oboseala, pierderea apetitului și cu subfebrilitate. Simptomele și efectele poliartritei reumatoide pot să apară și să dispară de la sine. O perioadă de activitate intensă a bolii, caracterizată de intensificarea inflamației și a altor simptome, este numită puseu sau puseu inflamator. Un astfel de puseu de activitate a artritei reumatoide poate dura mai multe zile sau chiar luni.

Nivelurile mari ale inflamației, care se prelungesc în timp, pot cauza probleme prin tot corpul pacientului. De exemplu, poliartrita reumatoidă poate afecta organele și anumite sisteme ale organismului:

  • Ochii - apar uscăciunea oculară, durerea, roșeața, sensibilitatea la lumină și tulburările de vedere;
  • Gura - apar uscăciunea gurii și iritarea ori infecții ale gingiilor;
  • Pielea - pot să apară noduli reumatoizi, acei mici noduli care se formează sub pielea din zonele osoase;
  • Plămânii - inflamația poate duce la dispnee (dificultate în respirație);
  • Vasele de sânge - inflamația vaselor de sânge poate duce la degradarea nervilor, a pielii și a altor organe;
  • Sângele - apare anemia, caracterizată de un număr mai mic de eritrocite (globule roșii ale sângelui) decât ar fi normal.

De reținut că poliartrita reumatoida este o boală care afectează, în principal, articulațiile. Durerea asociată cu această afecțiune este, de regulă, o durere pulsatilă, o durere continuă, care se agravează dimineața și după o perioadă de inactivitate. În plus, articulațiile afectate de poliartrită reumatoidă se simt înțepenite, rigide. Dacă, de exemplu, pacientul are mâinile afectate de această boală, el nu își poate îndoi complet degetele, pentru a închide pumnul.

Membranele articulațiilor afectate de boală sunt inflamate, ceea ce face ca articulațiile să se umfle și să devină calde și sensibile la atingere. La unii pacienți, cum spuneam, se pot dezvolta ca simptome de poliartrită reumatoidă acel noduli reumatoizi sub pielea din preajma articulațiilor afectate. Dacă bănuiești că problemele cu care te confrunți ar putea fi simptome de poliartrită reumatoidă, mergi la medicul de familie, care îți poate da o trimitere mai departe la un reumatolog.

Ce să faci dacă ai fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă?

Primirea diagnosticului de poliartrită reumatoidă poate fi copleșitoare, dar există mai mulți pași pe care îi poți urma pentru a gestiona afecțiunea și a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Chiar dacă boala este una progresivă, care nu se vindecă, poți lua multe măsuri pentru a o ține în frâu. Iată câteva recomandări generale:

Informare

Caută să înțelegi cât mai multe despre poliartrita reumatoidă. Informațiile te pot ajuta să cunoști mai bine boala cu care te confrunți și să iei decizii informate privind gestionarea acesteia. Întreabă-ți medicul despre boală și despre ce anume ai putea să citești ca să afli mai multe.

Colaborare

Lucrează îndeaproape cu reumatologul și alți membri ai echipei medicale pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat. Acesta poate include medicamente, terapie fizică și alte intervenții. Raportează medicului tău orice schimbare a simptomelor sau eventuale efecte secundare ale medicamentelor. Comunicarea deschisă este crucială pentru ajustarea planului de tratament.

Medicație

Urmează planul de tratament prescris de medicul tău. Medicamentele antiinflamatoare, medicamentele modulatoare ale sistemului imunitar și analgezicele pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și a controla durerea corelate cu poliartrita reumatoidă.

Terapie fizică și ocupațională

Dacă medicul îți recomandă, participă la ședințe de terapie fizică și ocupațională pentru a menține sau a îmbunătăți mobilitatea și funcționalitatea articulațiilor.

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice regulate, precum mersul pe jos, înotul sau mersul pe bicicletă, pot ajuta la menținerea flexibilității și la întărirea musculaturii. Însă, este important să discuți cu medicul înainte de a începe sau a schimba un program de exerciții, pentru a te asigura că mișcarea îți face bine și nu îți agravează simptomele. De exemplu, nu se recomandă sporturile care pun presiune mare pe articulații, cum ar fi alergarea sau sărit coarda.

Gestionarea stresului

Gestionarea stresului poate fi de mare ajutor pentru controlul simptomelor. Fiecare persoană își poate găsi metode proprii de relaxare, dar există dovezi că activitități precum respirația profundă, plimbările în natură, yoga și alte forme de mișcare pot fi extrem de utile.

Odihnă și somn adecvat

Asigură-te că ai suficient timp de odihnă și că beneficiezi de un somn corespunzător pe timpul nopții. Odihna adecvată este importantă pentru o stare cât mai bună de sănătate în general, nu doar pentru a gestiona mai bine acele simptome deranjante cauzate de poliatrita reumatoidă.

Alimentație hrănitoare

Unele alimente pot avea efecte antiinflamatoare (legumele frunzoase, roșiile, uleiul de măsline, somonul, macroul, tonul, sardinele, căpșunile, afinele, cireșele, portocalele, nucile și migdalele) și pot contribui la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, în timp ce altele agravează inflamația (cartofii prăjiți, pâinea albă, burgerii, hot dog-ul, margarina, pâinea albă, zahărul și produsele cu zahăr), așa că ai grijă cum îți compui meniul zilnic.

Suplimente alimentare

Acizii grași Omega 3 din uleiul de pește au dovedit proprietăți antiinflamatoare și deci pot ajuta la reducerea simptomelor poliartritei reumatoide. Și curcumina, substanța activă din turmeric, are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, unele studii sugerând că poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației asociate cu poliartrita reumatoidă. Sulfatul de glucozamină și condroitina sunt utilizate de multe persoane pentru susținerea sănătății articulațiilor, însă rezultatele studiilor privind eficacitatea lor în cazul poliartritei reumatoide sunt variate. Poți încerca aceste suplimente după ce discuți cu medicul, însă e bine de avut în vedere că nu toate persoanele reacționează la fel și deci nu știi ce funcționează la tine și ce nu până nu încerci.

Suport emoțional

Sprijinul și înțelegerea familiei, prietenilor sau ale unui grup de suport format din alți pacienți sunt necesare pentru a face față aspectelor emoționale ale bolii. 

În concluzie, durerea articulară, înțepenirea articulațiilor și oboseala pot să-ți dea de bănuit că ai poliartrită reumatoidă. Traiul cu această boală cronică poate fi unul dificil, deoarece afectează calitatea vieții; afecțiunea poate avea și un impact emoțional semnificativ, depresia și anxietatea fiind probleme frecvente asociate, iar adaptarea la schimbările aduse de boală poate fi dificilă. Însă, urmând un tratament adecvat și acordând atenție stilului de viață, mulți oameni îți pot gestiona bine simptomele și pot duce o viață activă.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Symptoms. Rheumatoid arthritis 
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms/
Harvard Health Publishing - Foods that fight inflammation
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0