Debutul si manifestarile clinice in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida (PR) este o boala inflamatorie care afecteaza o mare parte din populatia tarii, care este mult subdiagnosticata deoarece simptomele se confunda adesea cu cele ale unei simple artroze.

Debutul clinic este insidios (de la saptamani – pana la luni) si cel mai frecvent, boala apare la 60-65% dintre cazuri. De obicei, ea afecteaza simetric articulatiile mainilor si eventual ale picioarelor. Poate asocia astenie, subfebrilitate, pierdere ponderala si inapetenta (lipsa poftei de mancare).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Debutul acut si subacut este mai rar, doar 15-20% dintre cazuri. Interesarea articulara poate fi simetrica, dar si asimetrica, uneori insotita de ascensiune termica.

Exista si alte modalitati de debut al poliartritei reumatoide (oligoarticular, palindromic) care sunt mult mai rare si mai putin caracteristice.

Manifestarile clinice in poliartrita reumatoida sunt: afectarea articulara si cea sistemica.

Sinoviala (membrana sinoviala) este sediul procesului patogenic, iar articulatiile sunt afectate:

•    Precoce: articulatiile mici ale mainiilor si ale picioarelor (radiocubitocarpiana RCC, metacarpofalagiana MCF, interfalagiana proximala IFP, metatarsofalangiene MTF);
•    Tardiv: articulatii mari (genunchi, coate, glezne, umeri si solduri).

Nu sunt afectate: articulatiile interfalagiene distale – IFD si articulatiile coloanei (exceptand coloana cervicala superioara, la nivelul articulatiei atlanto-axiala).

In poliartrita reumatoida, afectarea articulara este la mai mult de 5 articulatii, iar persistenta simtomatologiei e mai mult de 6 saptamani. Simptomele principale in poliartrita reumatoida sunt:

•    durerea si tumefactia +/- functio laesa (pierderea functiei), dar fara eritem local;
•    caracterul inflamator al durerii (cresterea intensitatii in repaos, ameliorare la miscare);
•    prezenta redorii (intepenelii) matinale peste 30-60 minute (cu accentuarea simptomelor noaptea si in prima parte a zilei).

Cum debuteaza poliartrita

In stadiile incipiente, este posibil ca persoanele cu poliartrita reumatoida sa nu observe roseata sau tumefactia (umflarea) articulatiilor, insa pacienti pot sa se confrunte cu durerea articulara si cu sensibilitatea la durere.

Urmatoarele simptome de la nivelul articulatiei sunt "indicii" care arata prezenta artritei reumatoide:

* Durere articulara, sensibilitate la durere, tumefactie ori redoare (intepeneala), pe o perioada mai lunga de 6 saptamani;

* redoare matinala, care are o durata de peste 30 de minute

* boala afecteaza mai mult de o articulatie, deci pacientul simte durere si disconfort in mai multe zone

* articulatiile mici (incheieturile mainii, anumite articulatii ale mainilor si picioarelor) sunt afectate

* sunt afectate aceleasi articulatii, depe ambele parti ale corpului.

Ce simptome mai are poliartrita reumatoida

Pe langa durere, multe persoane se confrunta si cu oboseala, pierderea apetitului si cu subfebrilitate.

Simptomele si efectele poliartritei reumatoide pot sa apara si sa dispara de la sine. O perioada de activitate intensa a bolii (caracterizata de intensificarea inflamatiei si a altor simptome) este numita puseu sau "puseu inflamator". Un astfel de puseu de activitate a artritei reumatoide poate dura zile sau chiar luni.

Nivelurile mari ale inflamatiei, care se prelungesc in timp, pot cauza probleme prin tot corpul pacientului. De exemplu, artrita reumatoida poate afecta organele si anumite sisteme ale organismului:

* Ochii - apar uscaciunea oculara, durerea, roseata, sensibilitatea la lumina si tulburarile de vedere

* Gura - apar uscaciunea gurii si gingiile iritate ori infectii ale gingiilor

* Pielea - pot sa apara noduli reumatoizi, acei mici noduli care se formeaza sub pielea din zonele osoase

* Plamanii - inflamatia poate duce la dispnee (dificultate in respiratie)

* Vasele de sange - inflamatia vaselor de sange poate duce la degradarea nervilor, pielii si a altor organe

* Sangele - apare anemia, caracterizata de un numar mai mic de eritrocite (globule rosii ale sangelui) decat ar fi normal.

Cum recunosti semnele

Poliartrita reumatoida este o boala care afecteaza, in principal, articulatiile. Durerea asociata cu artrita reumatoida este, de regula, o durere pulsatila, o durere sursa, continua. Ea se agraveaza dimineata si dupa o perioada de inactivitate.

In plus, articulatiile afectate de poliartrita reumatoida se simt "intepenite", rigide. Daca, de exemplu, pacientul are mainile afectate de aceasta boala, el nu isi poate indoi complet degetele, pentru a inchide pumnul.

Membranele articulatiilor afectate de boala sunt inflamate, ceea ce face ca articulatiile sa se umfle si sa devina calde si sensibile la atingere. La unii pacienti, se pot dezvolta noduli reumatoizi sub pielea din preajma articulatiilor afectate.

Ar trebui sa mergi la medicul curant daca crezi ca ai simptomele poliartritei reumatoide, deoarece el te poate ajuta si poate stabili diagnosticul corect.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/rheumatoid-arthritis/symptoms.php
  • NHS inform (Scotia) - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/rheumatoid-arthritis#symptoms
  • National Health Service (NHS, Anglia) https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0