Explorarile paraclinice in poliartrita reumatoida

Explorarile paraclinice in poliartrita reumatoida sunt utile in completarea tabloului clinic pentru precizarea diagnosticului pozitiv si realizarea celui diferential.

Parametrii biologici cel mai bine corelati cu evolutia sinovitei reumatoide sunt proteinele de faza acuta. Raspunsul de faza acuta se masoara indirect prin analiza VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) care este aproape constant crescuta la valori de peste 30mm/ora sau direct prin nivelul proteinei C reactive (PCR).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nivelul bazal scazut, cresterea rapida si timpul scurt de injumatatire al proteinei C reactive (comparativ cu fibrinogenul, care este determinantul major al VSH-ului) recomanda proteina C reactiva ca marker mai adecvat al activitatii poliartritei reumatoide.

In poliartrita reumatoida precoce, nivelul proteinei C reactive este bine corelat cu:

  • evolutia leziunilor radiologice
  • tumefactiile articulare
  • gradul de pierdere osoasa (determinata prin masuratori DEXA).

 

Proteina C reactiva este considerata de aceea parametrul biologic cel mai bine corelat cu evolutia poliartritei reumatoide, fiind utilizat atat pentru a prezice progresia acesteia, cat si pentru a urmari eficienta terapiilor administrate pacientului.

Factorii reumatoizi se intalnesc intr-o proportie de 80% in serul bolnaviilor afectati de poliartrita reumatoida, asociindu-se cu formele severe sau agresive de boala, cu manifestarile extra-articulare si antigenul de histocompatibilitate HLA DR4.

Testele de aglutinare (Waaler-Rose si Latex) sunt metodele serologice cele mai raspandite pentru evidentierea factorului reumatoid (FR) de clasa IgM (imunoglobulinei IgM), singurii aglutinati.

Anticorpii antinucleari sunt, de obicei, absenti, complementul seric este normal sau crescut, iar valorile uricemiei (cresterea cantitatii de acid uric din sange) se situeaza in limite normale.

Radiografiile osteo-articulare pot evidentia urmatoarele tipuri de modificari (devin aparente, de obicei, mai tarziu in evolutia poliartritei reumatoide):

•    tumefierea partilor moi
•    osteoporoza juxtaarticulara
•    ingustarea spatiului articular
•    eroziuni marginale
•    deformare articulara
•    anchiloza.

Testele folosite in diagnosticarea poliartritei reumatoide sunt multe, iar medicul specialist le va interpreta, incercand sa excluda alte posibile cauze sau afectiuni.

Ce arata VSH

Testul VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) masoara inflamatia, prin faptul ca la analiza se vede modul in care hematiile (globulele rosii din sange) se sedimenteaza, se aduna in acelasi loc. In cadrul acestui test, mostra de sange a pacientului este pusa intr-un tub special, pentru a se observa cat de repede eritrocitele (asa cum mai sunt numite hematiile) ajung sa se sedimenteze pe fundul tubului.

Proteinele care indica inflamatia fac ca hematiile sa se lipeasca unele de altele si sa se aglomereze pe fundul tubului. O viteza mai mare de sedimentare a eritrocitelor inseamna o inflamatie mai mare in organismul pacientului.

Proteina C reactiva

Aceasta proteina de forma unui inel este produsa de ficat, ca rezultat al inflamatiei. Proteina C reactiva nu confirma, insa poliartrita reumatoida. Ea scoate la iveala severitatea unei afectiuni si nu arata in mod clar ce este in neregula in organism. Testul care determina valorile proteinei C reactive poate fi mai sensibil decat analiza VSH.

In cazul in care ai un rezultat fals negativ al testului de depistare a factorului reumatoid, analiza VSH sau proteina C reactiva poate oferi un indiciu al artritei reumatoide.

Factorul reumatoid

Anticorpii din cadrul factorului reumatoid  se aduna in membrana sinoviala a articulatiilor. Anticorpii pot, de asemenea, sa apara la analize si daca ai o alta afectiune. Cea mai intalnita forma a anticorpului este numita imunoglobulina IgM. Cand acest anticorp se ataseaza de tesuturile sanatoase ale corpului, el poate crea stricaciuni sau daune. Testul pentru factorul reumatoid nu este perfect pentru a determina daca o persoana are poliartrita reumatoida. In timp ce multi pacienti cu poliartrita reumatoida prezinta acest factor, exista si unele persoane care nu il au.

Anticorpii antinucleari

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testele pentru depistarea anticorpilor antinucleari sunt un indicator general al unei afectiuni autoimune, categorie din care face parte si poliartrita reumatoida. Un rezultat pozitiv la acest test inseamna ca organismul tau produce anticorpi. Un nivel mare al acestor anticorpi antinucleari ar putea sa insemne ca sistemul imunitar ataca organismul. Pentru ca artrita reumatoida este o boala autoimuna, multi pacienti cu aceasta afectiune au rezultate pozitive la testele pentru anticorpii antinucleari. Chiar si asa, un rezultat pozitiv in privinta prezentei acestor anticorpi nu inseamna neaparat ca suferi de poliartrita reumatoida.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0