Turmericul diminuează durerile provocate de artrita reumatoidă?

Deși cauza precisă a artritei rămâne necunoscută, aceasta este asociată cu inflamația în cartilaje, care afectează articulațiile de la nivelul șoldului și genunchiului și este însoțită de durere. Cele mai frecvente soluții de tratament sunt administrarea de analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Totuși, medicamentele au efecte adverse grave pentru tractul gastrointestinal și pentru sistemul cardiovascular. Astfel, remediile naturiste care pot combate durerea și inflamația, printre care și turmericul, au fost investigate ca potențiale terapii primare sau adjuvante pentru ușurarea simptomelor.

Rezultatele studiilor au arătat că tratamentul cu turmeric standardizat poate reduce simptomele, având efecte similare ibuprofenului și diclofenacului. Deși turmericul este cunoscut mai bine în bucătărie, ca acel condiment galben care se pune în curry-uri sau în alte mâncăruri de inspirație orientală, acest rizom a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu în India și China. Occidentul a descoperit în ultimii ani că turmericul poate combate durerile și inflamația din corp. Cercetările științifice recente arată că extractul de turmeric poate fi folosit cu prudență pentru a ușura simptomele osteoartritei și ale artritei reumatoide.

Curcumina din turmeric, utilă în poliartrita reumatoidă

Nu turmericul în sine este cel care inhibă inflamația prezentă în cazul poliartritei reumatoide, ci curcumina, substanța activă din turmeric. Cercetătorii au observat că această substanță naturală blochează anumite enzime și citokine care duc la inflamație. Rezultatele studiilor sugerează pobilitatea ca această substanță din compoziția turmericului poate fi folosită ca tratament adjuvant în diversele tipuri de artrită.

Proprietățile antiinflamatoare ale curcuminei pot fi utile atât în cazurile de artrită degenerative (osteoartrită), cât și în cele inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, gută și altele).

Cum se poate introduce turmericul în dietă

În România, turmericul se găsește sub formă de pudră și poate fi utilizat în mâncăruri gătite, în salate, supe sau smoothie-uri. Absorbția turmericului este potențată de asocierea cu piper negru. De asemenea, se poate consuma sub formă de ceai. În 500 ml de apă se fierb timp de 15 minute la foc mediu o linguriță de turmeric pudră și ½ linguriță de piper negru. Se strecoară ceaiul, se adaugă o linguriță de miere și 1 linguriță de zeamă de lămâie și se bea. Cei care nu se împacă prea bine cu gustul turmericului în mâncare sau sub formă de ceai pot lua suplimente alimentare.

Precauții legate de consumul de turmeric

Deși în general turmericul este sigur pentru consum, e indicat să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare sau de a consuma acest condiment în cantități mai mari. Deși nu s-au raportat efecte adverse, e posibil ca anumite persoane să nu-l tolereze. Curcumina poate să interacționeze cu anumite medicamente și să le scadă eficiența. Prin urmare, se recomandă să-ți întrebi medicul dacă poți lua suplimente cu turmeric sau dacă poți consuma cantități mai mari din acest condiment în cazul în care iei medicamente pentru diabet sau colesterol mărit ori dacă iei antiinflamatoare sau medicamente pentru subțierea sângelui. 

Unele suplimente alimentare cu turmeric pot conține și piperină, care de asemenea interferează cu anumite medicamente, precum fenitoina și propranololul. În plus, aceste suplimente cu curcumină trebuie evitate de femeile însărcinate sau care alăptează și de persoanele care au lipsă de fier.

Ce alimente au efecte antiinflamatorii

Unele substanțe care se regăsesc în mod natural în alimente par să aibă proprietăți antiinflamatoare, care contribuie la reducerea inflamației și a durerilor în cazul suferinzilor de poliartrită reumatoidă. Astfel, e bine ca acestea să aibă o alimentație care să pună accentul pe:

  • Pește gras (ton, macrou, somon, sardine etc.)
  • Fructe proaspete sau congelate (mere, caise, banane, struguri, kiwi, portocale, ananas, avocado)
  • Ulei de măsline și de semințe de in
  • Nuci românești, nuci de macadamia și migdale crude
  • Legume verzi cu frunze (spanac, broccoli, salată verde, varză creață etc.) și alte legume precum conopida, țelina, ceapa și cartofii dulci
  • Cereale integrale (grâu, orez, mei, quinoa etc.)
  • Tofu
  • Apă minerală și ceai verde

Ce alimente trebuie evitate

Persoanele afectate de poliartrita reumatoidă ar trebui să evite alimentele care promovează inflamația și anume:

  • Semipreparatele și produsele de fast-food
  • Carnea roșie
  • Preparatele din făină albă (pâine, paste)
  • Zahărul rafinat, dulciurile din comerț și băuturile acidulate îndulcite 
  • Prăjelile
  • Uleiul de porumb, de soia, de arahide și de șofran
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/
https://www.arthritis-health.com/blog/how-turmeric-can-treat-arthritis-pain-and-inflammation
https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis/rheumatoid-arthritis-turmeric#dosage

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0