Expunerea la soare iti provoaca iritatii? Ar putea fi vorba despre lupus

Ai observat ca, dupa expunerea la soare, iti apar iritatii cutanate? Mergi la medic, e posibil sa fie vorba despre lupus eritematos sistemic.

 

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, care determina hiperactivitatea sistemului imunitar. Astfel, apare inflamatie in mai multe zone din organism, inflamatie ce provoaca o serie de simptome ce difera de la un pacient la altul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii care sufera de lupus pot avea sensibilitate crescuta la radiatiile ultraviolete. Acestia au de-a face cu eruptii cutanate in urma expunerii la soare. Eruptiile cele mai frecvente sunt eruptiile de tip fluture, adica cele care se intind pe ambii obraji si pe nas. Exista insa si situatii in care eruptiile cutanate apar in alte zone de pe corp.

 

Lupusul este o boala care se manifesta diferit de la un pacient la altul. Asadar, e posibil ca iritatia de la nivelul pielii sa fie singurul simptom prin care se manifesta boala. Daca apar si alte simptome, acestea pot fi: inflamatia si durerile la nivelul articulatiilor, febra ori caderea parului.

In cazul in care observi ca eruptiile de pe piele apar dupa ce iti expui pielea la soare, ar trebui sa mergi la un medic dermatolog. In cazul in care nu e vorba despre o iritatie cauzata de soare, eruptia poate fi un simptom al bolii autoimune lupus.

Uneori, expunerea la radiatiile ultraviolete poate declansa un puseu de activitate a bolii, iar astfel apar si simptome precum:

  • Slabiciune
  • Oboseala
  • Febra
  • Dureri articulare


Daca slabiciunea si oboseala pot fi puse pe seama unei insolatii, febra si durerile articulare tradeaza o problema mai grava si consultul medical este obligatoriu.

In mod normal, celulele pieli, dar si celelalte celule din organism trec printr-un proces natural de moarte programata, denumit adaptoza. In timpul acestui proces, organismul elimina celulele care nu ii mai sunt utile. Insa la pacientii cu lupus, adaptoza se petrece intr-un ritm mai alert decat ar trebui, atunci cand pielea e expusa la radiatiile UV, cauzand inflamatie si alte complicatii. Astfel apar eruptiile cutanate lupice.

 

 

Cu cat pacientul cu lupus primeste diagnosticul mai rapid, cu atat este sporita calitatea vietii acestuia. De aceea, este bine sa fim vigilenti si sa mergem la medic imediat ce observam semne si simptome neobisnuite, ce pot fi atribuite lupusului.

Cum poti combate fotosensibilitatea daca suferi de lupus eritematos sistemic

Daca suferi de fotosensibilitate, trebuie sa inveti sa te protejezi. Reducand expunerea la radiatiile ultraviolete nu previi numai eruptiile cutanate, ci si declansarea sau acutizarea celorlalte simptome ale lupusului.

Acopera-ti pielea cu haine din materiale naturale, poarta bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi cand petreci timp in aer liber si nu uita de lotiunea de plaja cu factor de protectie de minimum 30. Nu uita sa aplici un strat generos de lotiune cu factor de protectie solara si in zone precum spatele urechilor, tamplele ori partea din spate a picioarelor.

Lotiunea cu SPF se va aplica si in zilele innorate, intrucat radiatiile ultraviolete au capacitatea de a penetra norii. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca lotiunea cu SPF trebuie reaplicata o data la cateva ore pentru a oferi protectia de care pielea are nevoie.

Pe langa hainele care acopera pielea, poti folosi si palarii cu boruri mari, care protejeaza fata, decolteul si ceafa de radiatiile solare.

Protectia solara nu trebuie neglijata nici in masina, atunci cand suntem la volan, ori la birou, daca stam langa o fereastra prin care patrund razele soarelui.

Medicul iti va face recomandarile necesare, astfel incat sa reusesti sa te protejezi de expunerea la radiatiile UV si sa reduci riscul de declansare a unui puseu de activitate a bolii.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0