Expunerea la soare iti provoaca iritatii? Ar putea fi vorba despre lupus

Ai observat că, după expunerea la soare, îți apar erupții cutanate? Recomandarea noastră este ca, dacă se întâmplă să te confrunți cu iritații ale pielii, să mergi la medic, pentru că e posibil să fie vorba despre lupus eritematos sistemic. Cam jumătate dintre pacienții cu lupus tind să sufere de fotosensibilitate.

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune de natură autoimună, care determină hiperactivitatea sistemului imunitar. Astfel, apare inflamație în mai multe zone din organism, inflamație care provoacă o serie de simptome care diferă de la un pacient la altul.

Multe dintre persoanele cu lupus tind să sufere de fotosensibilitate: 40% până la 70% dintre persoanele cu lupus vor descoperi că boala lor se agravează prin expunerea la razele ultraviolete de la lumina soarelui sau lumina artificială. Alte cercetări arată că între 23% și 83% dintre pacienții cu lupus eritematos sistemic sunt raportați a fi sensibili la ultraviolete. Fotosensibilitatea este o reacție anormală la expunerea la lumina soarelui care duce la o erupție cutanată sau la formarea de leziuni, fiind, potrivit oamenilor de știință, unul dintre cele 11 criterii de clasificare pentru lupus eritematos sistemic.

Reacțiile la razele ultraviolete pot apărea până la 3 săptămâni după expunere, pacienții confruntându-se inclusiv cu oboseală și artralgii. Pacienții confundă adesea aceste erupții cutanate cu arsuri solare, acnee sau rozacee, ceea ce întârzie și mai mult tratamentul, arată studiile științifice.

Recomandările Experților DOC

De ce apare fotosensibilitatea în general?

  • Unele medicamente pot crește sensibilitatea pielii la lumină, pentru că interacționează cu razele ultraviolete.
  • Afecțiuni autoimune precum lupusul eritematos sistemic pot duce la fotosensibilitate. În lupus, expunerea la radiațiile UV poate declanșa reacții imune care duc la inflamație și leziuni la nivelul pielii.
  • Anumite substanțe chimice sau substanțe din produsele cosmetice, loțiuni sau alte produse aplicate pe piele pot provoca fotosensibilitate la unii oameni.
  • Există și anumite boli genetice rare care pot duce la o sensibilitate crescută la lumină. 
  • Unele infecții virale sau bacteriene pot provoca fotosensibilitate, iar acest lucru poate fi legat de modul în care organismul răspunde la infecție.
  • O expunere prelungită la soare fără protecție solară poate crește riscul de fotosensibilitate.
  • Unele boli ale pielii pot fi asociate cu fotosensibilitate. De exemplu, eczema și psoriazisul pot face ca pielea să devină mai sensibilă la lumină.

Pacienții cu lupus, sensibili la soare

Pacienții care suferă de lupus pot avea sensibilitate crescută la radiațiile ultraviolete (UV). Aceștia au de-a face cu erupții cutanate în urma expunerii la soare. Aceste iritații mai frecvente sunt cele de tip fluture, adică cele care se întind pe ambii obraji și pe nas. Există însă și situații în care apar erupții cutanate în alte zone de pe corp.

Cum spuneam, lupusul este o boală care se manifestă diferit de la un pacient la altul. Așadar, e posibil ca, la unii oameni, aceste iritații de la nivelul pielii să fie singurul simptom prin care se manifestă boala. Dacă apar și alte simptome, acestea pot fi inflamația și durerile la nivelul articulațiilor, febra ori căderea părului.

În cazul în care observi că, după ce îți expui pielea la soare, te confrunți cu erupții cutanate, ar trebui să mergi la un medic dermatolog. În cazul în care nu e vorba despre o iritație cauzată de soare, erupția poate fi un simptom al bolii autoimune lupus.
Uneori, expunerea la radiațiile ultraviolete poate declanșa un puseu de activitate a bolii, iar astfel apar și simptome precum slăbiciune, oboseală, febră și dureri articulare. Dacă slăbiciunea și oboseala pot fi puse pe seama unei insolații, febra și durerile articulare trădează o problemă mai gravă și consultul medical este necesar.

În mod normal, celulele pielii, dar și celelalte celule din organism trec printr-un proces natural de moarte programată, denumit apoptoză. În timpul acestui proces, organismul elimină celulele care nu îi mai sunt utile. Însă la pacienții cu lupus, apoptoza se petrece într-un ritm mai alert decât ar trebui, atunci când pielea e expusă la radiațiile UV, cauzând inflamație și alte complicații. Astfel, apar erupțiile cutanate lupice.

Cu cât pacientul cu lupus eritematos sistemic primește diagnosticul mai rapid, cu atât este sporită calitatea vieții acestuia. De aceea, este bine să fim vigilenți și să mergem la medic imediat ce observăm semne și simptome neobișnuite, care ar putea fi atribuite acestei boli.

De ce persoanele cu lupus eritematos sistemic sunt mai sensibile la lumina soarelui?

Sensibilitatea la lumina solară este un simptom comun în lupus. Mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, dar se pare că există mai multe procese implicate. Unul dintre factorii implicați este legat de expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui. Radiațiile UV pot declanșa reacții în piele și pot provoca modificări la nivelul țesuturilor. În cazul lupusului, se crede că sistemul imunitar reacționează la aceste modificări, provocând inflamații și leziuni în țesuturile afectate.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!

În plus, persoanele cu lupus pot avea o sensibilitate crescută la anumite componente ale luminii solare, cum ar fi razele UVB sau cele UVA. Aceste raze pot activa celulele din piele numite keratinocite, care, la rândul lor, pot elibera substanțe chimice care declanșează răspunsul imunitar.

Într-o cercetare recentă se arată că „razele UVA și UVB pătrund în epidermă și dermă și contribuie la formarea leziunilor cutanate și la căile apoptotice în piele, deși prin mecanisme potențial diferite. Cele UVB induc deteriorarea directă a ADN-ului prin formarea de dimeri de pirimidină și pot activa calea de moarte celulară dependentă de p53. Radiația UVB declanșează moartea celulară dependentă de CD95 prin agregarea crescută a receptorilor, independent de CD95L. În urma expunerii la razele UVB, citokinele crescute și factorii imunomodulatori au fost măsurate în piele, inclusiv interleukina-1 (IL-1), factorul de necroză tumorală-α (TNF-α), molecula de adeziune intracelulară-1 și moleculele de clasa II de histocompatibilitate (de exemplu, HLA-DR3). În contrast, razele UVA au fost asociate cu cauzarea de leziuni mitocondriale și cu creșterea speciilor reactive de oxigen, care în cele din urmă induc moartea celulelor prin calea mitocondrială”.

De asemenea, fotosensibilitatea în lupus poate fi legată de anumite medicamente utilizate pentru a trata boala. Unele medicamente pot crește sensibilitatea pielii la lumina solară ca efect secundar.

Ce medicamente cresc riscul de fotosensibilitate?

Există mai multe clase de medicamente care pot crește sensibilitatea la lumina solară și pot provoca fotosensibilitate. Iată câteva exemple:

Antibiotice

Tetracicline (de exemplu, doxiciclină, minociclină)
Fluorochinolone (de exemplu, ciprofloxacin, levofloxacin)

Antiinflamatoare nesteroidiene

Ibuprofen
Naproxen

Diuretice

Hidroclorotiazidă
Furosemidă

Antifungice

Griseofulvină

Medicamente pentru sistemul nervos central

Amiodarona (un antiaritmic)
Fenotiazina (utilizat în tratamentul psihozelor)
Antidepresive triciclice

Medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)
Antagoniști ai receptorilor de angiotensină II (sartani)

Cum poți combate fotosensibilitatea dacă suferi de lupus eritematos sistemic?

Dacă suferi de fotosensibilitate, trebuie să înveți să te protejezi. Reducând expunerea la radiațiile ultraviolete nu previi numai erupții cutanate, ci și declanșarea sau acutizarea celorlalte simptome ale lupusului.

Acoperă-ți pielea cu haine din materiale naturale, cum este bumbacul, poartă bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi când petreci timp în aer liber și nu uita să aplici o cremă sau o loțiune cu factor de protecție solară de minimum 30. Un strat generos de cremă cu protecție solară trebuie aplicat și în zone precum spatele urechilor, tâmplele ori partea din spate a picioarelor, dacă nu porți pălărie și pantaloni. Pentru vară, ia-ți pantaloni și bluze foarte subțiri, care să nu te facă să te încălzești foarte tare, dar care să te protejeze de razele soarelui.

Această cremă cu factor de protecție solară se va aplica și în zilele înnorate, întrucât radiațiile ultraviolete au capacitatea de a penetra norii. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că loțiunea trebuie reaplicată o dată la câteva ore pentru a oferi protecția de care pielea are nevoie. Protecția solară nu trebuie neglijată nici în mașină, atunci când ești la volan, ori la birou, dacă stai lângă o fereastră prin care pătrund razele soarelui.

Pe lângă hainele lungi care acoperă pielea, poți folosi și pălării cu boruri mari, care protejează fața, decolteul și ceafa de radiațiile solare.

Tratamentele pentru leziunile cutanate legate de lupus implică și sfătuirea pacienților să reducă expunerea la soare în special între orele 10.00 și 16.00.

În acest context, suplimentele de vitamina D pot fi indicate la pacienții cu lupus eritematos sistemic, deoarece deficitul este frecvent la oamenii care evită lumina directă a soarelui. 

Se pare că mai mult de două treimi dintre cei diagnosticați cu lupus constată că și luminile fluorescente le pot agrava simptomele. Pentru a reduce riscul declanșării acestora, mulți oameni care trăiesc cu boala evită să se expună acestor lumini puternice de interior. Aceștia au raportat că iluminarea cu becuri LED le provoacă mai puține erupții cutanate.

Dacă suferi de lupus, medicul tău îți va face și el recomandările necesare, astfel încât să reușești să te protejezi de expunerea la radiațiile UV și să reduci riscul de declanșare a unui puseu de activitate a bolii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Photosensitivity
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/photosensitivity
Wiley Online Library - New concepts on abnormal UV reactions in systemic lupus erythematosus and a screening tool for assessment of photosensitivity
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/srt.13247
Studiul „New concepts on abnormal UV reactions in systemic lupus erythematosus and a screening tool for assessment of photosensitivity”, apărut în Skin Research and Technology, Volume29, Issue3, March 2023, https://doi.org/10.1111/srt.13247, autori: Danielle Corbin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0