Durerile cauzate de lupus sunt accentuate de vremea ploioasa?

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune cronică de natură autoimună, care cauzează inflamație în tot organismul. Pacienții bolnavi de lupus pot resimți, în timpul unui puseu de activitate a bolii, simptome precum dureri articulare, dureri musculare, fotosensibilitate, febră, anemie sau oboseală cronică.

Se știe că simptomele lupusului pot fi declanșate sau agravate de expunerea la soare, însă și vremea ploioasă are un impact negativ asupra pacienților care suferă de lupus.

STUDII VIITOARE PENTRU LUPUS

Presiune atmosferică și durerea

Presiunea barometrică, cunoscută și sub denumirea de presiune atmosferică, variază oarecum de-a lungul Planetei. Căldura de la soare modifică presiunea prin încălzirea aerului și făcându-l să se ridice și să se miște; aerul rece se scufundă și devine „mai greu”. Pentru că Planeta noastră se rotește în jurul Soarelui, zonele de aer încălzit, ușor și aer rece și greu se rotesc și creează ceea ce numim modele meteorologice. Sistemele de înaltă presiune rețin apa și ajung să aibă mai puțină umiditate. Pe de altă parte, sistemele de joasă presiune sunt mai predispuse la ploaie.

Furtunile apar atunci când un sistem de înaltă presiune se întâlnește cu un sistem de joasă presiune și eliberează apa pe care o reține. Această schimbare de presiune este rapidă. Este posibil ca mulți oameni să simtă efectele acestei schimbări. Mulți oameni altfel sănătoși au dureri de cap, dureri musculare, oboseală și depresie din cauza schimbărilor de presiune asociate cu fronturile de furtună.  

Pentru persoanele cu dureri articulare, totuși, presiunea atmosferică se poate resimți mult mai intens. Articulațiile dureroase se umflă și devin mai dureroase, creierul simte presiunea și funcționează mai puțin eficient (ducând la încetinirea concentrării). Presiunea, împreună cu umiditatea, pot face ca activitatea fizică și exercițiile fizice să fie efectuate mult mai greu, și chiar să crească inflamația din cauza stresului.

Schimbarea vremii a fost mult timp asociată cu o varietate de afecțiuni de sănătate, de la alergii sezoniere la migrene și dureri articulare. Acum, un nou studiu sugerează că schimbarea vremii poate face ca persoanele care au lupus să fie mai susceptibile la apariția unor simptome specifice1.

Studiul, prezentat la reuniunea anuală a Colegiului American de Reumatologie/Asociația Profesioniştilor în Reumatologie din 2019 din Atlanta, a analizat date privind 1.628 de pacienți cu lupus între 1999 și 2017, precum și date de mediu și atmosferă de la protecția mediului din Statele Unite ale Americii (SUA). Scopul acestui studiu a fost de a determina dacă condițiile meteorologice de mediu cu 10 zile înainte de un control s-ar corela cu modificările simptomelor pacientului.

Potrivit autorilor, se pare că ar exista o asociere puternică între modificările variabilelor atmosferice și de mediu cu 10 zile înainte de controlul medical al pacientului și puseele de activitate ale bolii. 
Deși nu au găsit o legătură cu afectările sistemice care afectează toate organele, specialiștii au stabilit că anumiți factori de mediu erau strâns legați de erupțiile unor simptome specifice: pe măsură ce temperatura creștea, la fel a crescut și riscul de erupție cutanată, inflamație articulară, probleme renale, serozita (inflamația membranelor țesuturilor netede) și probleme hematologice, cum ar fi anemia și numărul scăzut de globule albe.

Condițiile de vânt au fost, de asemenea, susceptibile să ducă la o creștere a problemelor hematologice, plus o creștere a simptomelor neurologice și pulmonare. Oamenii de știință spun că umiditatea crescută și accentuarea poluării aerului (particule fine) au fost corelate cu o creștere a erupțiilor cutanate, a articulațiilor, a serozitei și a erupțiilor hematologice.

Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele acestei cercetări, aceste descoperiri reprezintă un pas important în gestionarea bolii, căci această maladie poate să fie influențată de schimbările meteorologice.

Pacienții cu lupus sunt extrem de sensibili la modificările presiunii atmosferice. Mai mult decât atât, umiditatea specifică zilelor ploioase poate cauza declanșarea sau accentuarea durerilor articulare.
În unele cazuri, pacienții cu lupus pot resimți accentuarea simptomelor chiar cu câteva ore înainte de a începe ploaia – asta pentru că simt modificările presiunii atmosferice.

Din păcate, lupusul eritematos sistemic nu este o boală ce poate fi vindecată. Tot ce poate să facă pacientul care suferă de această afecțiune este să se odihnească și să evite alți factori careîi  pot agrava simptomatologia.

Discută cu medicul tău despre sensibilitatea pe care o ai la modificările presiunii atmosferice. Acesta este cel în măsură să îți ofere sfaturi și recomandări pentru ameliorarea simptomelor cu care te confrunți.

Un psiholog poate fi de mare ajutor pacientului care primește diagnosticul de lupus eritematos sistemic, acesta ajutându-l să își accepte boala și să își adapteze viața în funcție de simptomele cauzate de aceasta. Cu cât pacientul reușește să accepte mai ușor simptomele lupusului și învață să își adapteze viața în funcție de factorii declanșatori ai simptomelor specifice acestei boli autoimune, cu atât mai mult va fi sporită calitatea vieții sale.

Ce mai arată alte studii

Temperaturile scăzute afectează semnificativ persoanele cu lupus care au și sindromul Raynaud, atrag atenția oamenii de știință. Această maladie face ca mâinile să devină extrem de reci atunci când sunt expuse la temperaturi moderat scăzute. Pielea poate deveni albă, albastră, violetă sau roșie, ceea ce poate fi destul de dureros.

Ce s-a mai descoperit cu ajutorul studiilor: 

  • Că nivelurile ridicate de poluare în aer cresc inflamația căilor respiratorii și sistemică (la nivelul întregului corp) în rândul pacienților cu lupus juvenil2;
  • Fumul de incendiu, care creează particule fine, poate agrava simptomele bolii;
  • Expunerea la temperaturi scăzute poate să ducă la creșterea reinternările în spital pentru persoanele cu lupus eritematos sistemic;
  • Se știe că expunerea la lumină ultravioletă (UV) agravează simptomele lupusului eritematos sistemic și unele cercetări sugerează că aceasta poate fi legată de dezvoltarea lupusului. 

Anotimpurile și simptomele lupusului

Un studiu recent publicat în revista de cercetare Advances in Meteorology a explorat legătura dintre anotimpuri și simptomele cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic. În cadrul acestui studiu au participat 394 de persoane completând un chestionar cu întrebări despre experiențele lor3

La finalul studiului, cercetătorii au descoperit corelații puternice între intensitatea durerii cu care se confruntau acești pacienți și vremea când temperatura și umiditatea relativă erau constant ridicate. Rezultatele au sugerat, de asemenea, că temperaturile foarte scăzute, prezente iarna în foarte mulți zone ale lumii, duc la o cantitate mai mică de durere, în timp ce temperaturile foarte ridicate sunt asociate cu o scădere a severității durerii.

Se știe că iarna este deosebit de dificilă pentru persoanele cu lupus. Vremea rece poate pune o presiune foarte mare asupra organismului, deoarece este reținută mai puțină căldură și corpul trebuie să folosească mai multă energie pentru a menține homeostazia.  

Acestea fiind spuse, căldura poate duce la multe provocări în rândul pacienților cu lupus. Căldura și durerea accentuată pot duce la treziri frecvente în timpul nopții pentru mulți pacienți cu lupus, împiedicându-i să doarmă suficient. Lipsa somnului poate interfera cu sănătatea fizică și mentală generală și poate accentua stresul, agravând simptomele durerii.

Ce poți face pentru ameliorarea simptomelor lupusului eritematos sistemic

Adoptă o dietă antiinflamatoare 

Dieta joacă un rol extrem de important atunci când vine vorba despre simptomele lupusului. Adoptă o dietă sănătoasă, bazată pe alimente de proveniență organică. Evită alimentele cu potențial inflamator precum preparatele procesate, zaharurile sau produsele de panificație.

Practică sport

Exercițiile fizice practicate în mod regulat ameliorează simptomele lupusului, reducând nivelul de stres, îmbunătățind calitatea somnului, sporind flexibilitatea și reducând durerile articulare. Este foarte important însă să nu exagerezi pentru că suprasolicitarea organismului poate favoriza oboseala și epuizarea, la care oricum pacientul cu lupus este predispus.

Odihnește-te suficient 

Odihna este foarte importantă pentru pacienții cu lupus, care se pot confrunta cu insomniile și oboseala acută. Pentru a-ți regla somnul, fă-ți un program fix de somn. Respectă un program strict, cu aceeași ora de culcare/ trezire în fiecare zi. Astfel, îți vei antrena creierul în așa fel încât să adoarmă la timp. Evită, de asemenea, consumul de cofeină, ciocolata sau alcoolul, care îți pot „fura” somnul.

Folosirea remediilor naturale pentru tratarea durerii 

Uleiurile esențiale pot reduce inflamația, calmând durerile. De pildă, uleiul de lavandă are efecte terapeutice în tratarea durerilor, la fel ca și cel de ghimbir. Uleiul poate fi aplicat pe articulațiile dureroase ori pe zona care provoacă neplăceri.

Yoga și exercițiile de stretching ameliorează, de asemenea, durerile cauzate de lupusul eritematos sistemic. Băile cu sare Epsom pot și ele să contribuie la îmbunătățirea stării pacientului cu lupus. O altă metodă eficientă pentru calmarea durerilor consta în folosirea acupuncturii sau a masajului terapeutic.

Evitarea expunerii te poate proteja de soare, ploaie, vânt, umiditate și de efectele pe care le poate avea temperatură asupra simptomelor acestei boli. Chiar și în interior, presiunea atmosferică poate rămâne o provocare. Planificarea călătoriilor pentru a minimiza expunerea la lumina ultravioletă  poate fi de ajutor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Environmental and Atmospheric Factors in Systemic Lupus Erythematosus: A Regression Analysis”, 2019 ACR/ARP Annual Meeting
https://acrabstracts.org/abstract/environmental-and-atmospheric-factors-in-systemic-lupus-erythematosus-a-regression-analysis/ 
2 Studiul „Influence of air pollution on airway inflammation and disease activity in childhood-systemic lupus erythematosus”. Clin Rheumatol. 2018; Alves AGF, de Azevedo Giacomin MF, Braga ALF, et al. 
https://link.springer.com/article/10.1007/s10067-017-3893-1
3 Studiul „Perceived Influence of Weather Conditions on Rheumatic Pain in Romania”, Advances in Meteorology, Adina-Eliza Croitoru, Gabriela Dogaru, Titus Cristian Man, Simona Mălăescu, Marieta Motricală, Andreea-Sabina Scripcă
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2019/9187105


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0