Cum îți afectează solarul pielea

Bronzul obținut la solar este o alternativă la îndemână pentru cei care și-au programat concediul abia la finalul verii și își doresc să se bronzeze. Din păcate însă, bronzul obținut la solar îți pune sănătatea în pericol.

Despre radiațiile UV emise de solar 

Radiațiile UV, indiferent că vin direct de la soare sau din lămpile din solarul de la salon, sunt la fel de periculoase pentru piele, cauzând pete, îmbătrânire prematură, riduri, dar și risc crescut de cancer de piele. Potrivit specialiștilor americani, pericolul este mai mare pentru persoanele tinere întrucât expunerea excesivă la soare în timpul adolescenței crește riscul de melanom.

Recomandările experților DOC
 
Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că persoanele tinere sunt mai atrase de bronzul de solar. Din nefericire, atât adolescentele, cât și părinții lor, au senzația că bronzul de solar este mai sănătos decât expunerea directă la soare. Unele tipuri de radiații UV au capacitatea de a modifica structura ADN-ului, creând predispoziție pentru cancer de piele.

Importanța produselor cu factor de protecție solară

Un alt lucru îngrijorător este faptul că, de regulă, persoanele care merg la solar nu obișnuiesc să folosească înainte de a se expune radiațiilor UV un produs cu factor de protecție împotriva acestor radiații.

Radiațiile UV provoacă efecte dăunătoare asupra pielii, inclusiv arsuri solare, inflamații, cancer de piele și îmbătrânire prematură. Iradierea cronică cu UVA induce hiperplazia epidermică și modifică grosimea stratului cornos. Expunerea la UVB provoacă efecte dăunătoare, cum ar fi deteriorarea ADN-ului și producerea de specii reactive de oxigen (SRO). Multe studii au demonstrat că UVR activează în general mai multe kinaze, cum ar fi kinaza p38 MAP și kinaza c-Jun N-terminală (JNK) și stimulează transcripția mediată de proteina activatoare-1 (AP-1) în piele. Astfel, protecția pielii împotriva radiațiilor UV poate ajuta la inhibarea îmbătrânirii premature a pielii.

Riscuri la care te expui atunci când te bronzezi la solar

Atunci când alegi să mergi la solar pentru a-ți închide culoarea pielii te expui următoarelor lucruri:

  • Departamentul pentru Sănătate Publică, dar și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului susțin că radiațiile ultraviolete emise de lămpile din solar sunt, la fel ca și cele emise direct de soare, cancerigene.
  • Studiile au scos la iveală faptul că lămpile din solar emit atât radiații UVA, cât și radiații UVB. De asemenea, în unele cazuri radiațiile din solar sunt mai puternice decât cele emise de soare.
  • Potrivit cercetătorilor, în SUA bronzul artificial obținut la solar se face vinovat de până la 400.000 de cazuri de cancer de piele anual. Acest mod de bronzare crește riscul de a dezvolta cele mai comune două tipuri de cancer de piele - carcinomul cu celule scuamoase cu 58% și carcinomul bazocelular cu 24%. Dovezile că bronzarea la solar crește în mod dramatic riscul de a face cancer de piele este atât de puternică încât Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a solicitat etichete de avertizare pe toate echipamentele de bronzat în salon.
  • Mersul la solar înainte de împlinirea vârstei de 35 de ani crește cu 59 de procente riscul de melanom, forma de cancer de piele care cauzează cele mai multe decese. Riscul crește cu fiecare expunere la radiațiile UV din solar.
  • Bronzul la solar îmbătrânește pielea mai repede, asemeni expunerii excesive la soare. Ridurile, petele de vârstă și pierderea fermității tind să apară mai devreme la persoanele care se expun la soare sau alte surse de bornzare precum solarul, într-un mod excesiv.
  • Studiile au dovedit faptul că expunerea la radiațiile UV din solar cauzează daune permanente structurii ADN, accelerând îmbătrânirea prematură, dar afectând și sănătatea ochilor, creând predispoziție pentru cataractă sau melanom ocular.
  • În cadrul departamentelor de urgență din spitalele americane, în perioada 2003-2012, s-au tratat peste 3.200 de afecțiuni provocate de solar, începând de la arsuri la nivelul pielii și până la pierderea cunoștinței sau afecțiuni la nivelul ochilor.
  • Prin expunerea la solar, corpul tău nu obține suficientă vitamina D. Becurile folosite în solar emit în mare parte lumină UVA, iar corpul tău are nevoie de lumină UVB pentru a produce vitamina D.
  • Atât radiațiile UVA, cât și radiațiile UVB interacționează cu modul în care funcționează sistemul imunitar, crescând riscul apariției unor boli.

În plus, a fost o practică obișnuită la saloanele de bronzare, ca personalul să ofere informații false despre efectele solarului. Un studiu condus de Comisia pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților din SUA a făcut o descoperire uluitoare. În timpul acestui studiu, personalului din saloanele de bronzat li sa adresat întrebări despre riscurile bronzării în interior. Anchetatorii au descoperit că 90% din personalul din saloanele de bronzat a spus că bronzarea în solar nu reprezintă un risc pentru sănătate, pentru o adolescentă cu pielea deschisă. Mulți angajați de la saloanele de bronzat chiar au spus că bronzarea are beneficii pentru sănătate.

Cum să îți protejezi pielea

Pentru a reduce riscul de îmbătrânire prematură, de apariție a petelor pigmentate ori de cancer de piele, ar trebui să respecți cu strictețe următoarele reguli, mai ales pe timp de vară:

  • Evită să mergi la solar pentru a limita expunerea la radiații UVA și UVB.
  • Acoperă-ți pielea cu loțiune cu factor de protecție cu 30 de minute înainte de expunerea la soare.
  • Limitează expunerea la soare între orele 10-16 în zilele de vară.
  • Dacă îți place să ai pielea bronzată, folosește un autobronzant. Această soluție îți oferă posibilitatea de a prezenta o piele bronzată pe întreg parcursul anului, dar fără riscul de a dezvolta riduri precoce, piele întărită și cancer de piele. Aplicat corect și în cantitate necesară, autobronzantul poate arăta foarte elegant pe piele.  

Bronzatul de orice fel nu este un bronz sigur. Bronzul este pur și simplu răspunsul corpului la rănile primite din partea radiațiilor UV. Un prim bronz, fie el direct de la soare sau în saloanele de bronzare, face foarte puține pentru a te proteja de daunele ulterioare ale expunerii UV și, de fapt, persoanele care se bronzează în interior au mai multe șanse să raporteze arsuri solare.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Various biological effects of solar radiation on skin and their mechanisms: implications for phototherapy - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473273/#:~:text=UV%20irradiation%20has%20primarily%20been,(Reichrath%20and%20Rass%202014) 
10 SURPRISING FACTS ABOUT INDOOR TANNING - https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/surprising-facts-about-indoor-tanning
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0