Expunerea la soare in timpul sarcinii

Cu toate că soarele are o mulțime de beneficii, iar petrecerea timpului în aer liber este recomandată în timpul sarcinii, expunerea la soare pe timpul verii poate cauza probleme în rândul femeilor însărcinate. Iată ce să faci ca să ai o sarcină cât mai confortabilă vara și să nu te expui neplăcerilor.

Să ai grijă de tine corect în timp ce ești însărcinată poate fi o provocare chiar și în cele mai bune condiții. Dacă ultimele luni de sarcină, dar nu numai, te prind în perioada verii, mai ales dacă te afli în zone cu caniculă frecventă, poate fi greu să te simți confortabil, însă nu imposibil.

Temperatura internă a corpului crește în timpul sarcinii, astfel încât temperaturile externe ridicate pot avea un impact negativ asupra sănătății gravidei și fătului. Pentru a avea o sarcină cât mai sănătoasă și ușoară pe timpul verii, e bine ca gravida să poarte haine confortabile, să evite statul prea mult în soare, să înoate, dacă are ocazia, și să bea multă apă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sarcina și expunerea la soare: ce e bine să știi?

Dacă vara este un anotimp pe gustul tău și îți place să te plimbi prin soare sau să mergi la plajă de câte ori ai ocazia, e bine să știi că în timpul sarcinii trebuie luate unele precauții. Iată de ce e bine să ții cont pe timpul verii și înainte de a te expune la soare:

Acidul folic este distrus de radiații

Studii științifice recente au scos la iveală faptul că radiațiile UV distrug rezervele de acid folic din organism, iar acidul folic este extrem de important pentru dezvoltarea fătului, în special în primele 3 luni de sarcină. Deficitul de acid folic poate cauza malformații ori dezvoltare insuficientă a fătului.

Gravidele sunt mai expuse riscului de arsuri solare

De asemenea, femeile însărcinate au sensibilitatea crescută la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că se pot alege mai ușor cu arsuri solare ori cu pete la nivelul pielii pe parcursul celor 9 luni de sarcină.

Căldura excesivă, de evitat în sarcină

Nu numai radiațiile UV sunt dăunătoare femeilor gravide, ci și căldura la care acestea se expun atunci când fac plajă ori când stau la soare. Căldura excesivă este contraindicată pe parcursul celor 9 luni de sarcină, însă în primele 3 este cel mai important să se țină cont de această contraindicație întrucât atunci fătul se dezvoltă cel mai mult și trebuie să fie protejat în mod deosebit.

Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Obstetrică și Ginecologie a descoperit că expunerea la temperaturi extreme în primul trimestru al sarcinii poate duce la nașterea unui copil cu o greutate sub media recomandată. Copiii care se nasc foarte slabi sunt predispuși dezvoltării unor probleme comportamentale, dar pot avea și dificultăți la învățare.

Pericolul de insolație crește în sarcină

Și pericolul de insolație este mai mare în timpul lunilor de sarcină așa că gravida trebuie să se asigure că se hidratează corespunzător și că evită expunerea la soare în intervalul orar 10-16, atunci când radiațiile, dar și temperaturile, ating cote maxime.
Radiațiile solare sunt periculoase pentru oricine, chiar și pentru cea mai sănătoasă femeie însărcinată. Așadar, pentru a reduce riscurile, este recomandat să se evite statul la plajă excesiv pe parcursul celor 9 luni de sarcină.

Recomandări pentru gravidele care se expun razelor soarelui

Recomandările noastre pentru perioada verii în sarcină sunt următoarele:

Evită soarele în intervalul orar 10-16

Fă tot posibilul să nu stai în bătaia razelor de soare în intervalul orar 10-16, atunci când temperaturile sunt mai ridicate decât în orice altă perioadă a zilei, iar nivelul de radiații atinge cote maxime. De asemenea, adăpostește-te la umbră sau întră intr-un spațiu ventilat dacă te simți amețită, ai grețuri ori te simți foarte obosită.

Protejează-te cu creme

Loțiunea de plajă cu factor de protecție de cel puțin 30, precum și hainele din materiale naturale trebuie să fie indispensabile femeilor gravide dacă se expun la soare pe timp de vară. Reaplicarea cremei cu protecție solară trebuie să fie făcută o dată la 2 ore, dar și după fiecare sesiune de înot.

Hidratează-te

Căldura excesivă te va deshidrata și atât tu, cât și fătul, veți avea de suferit de pe urma acestei deshidratari. Consumă multă apă atunci când te expui razelor soarelui, dar și fructe bogate în conținutul de apă precum pepenele, nectarinele sau prunele.

Poți reduce complet riscurile expunerii la soare folosind un produs cosmetic autobronzant, care va oferi pielii tale culoarea pe care ți-o dorești fără să te pună pe tine ori fătul în pericol. Alege produsele autobronzate sub formă de cremă sau spumă, nu pe cele sub formă de spray, pentru a nu risca să inhalezi vaporii emanați de pulverizator.

Alte atenționări pentru perioada verii dacă ești însărcinată

Exercițiile fizice sunt extrem de indicate pentru o femeie însărcinată, însă, pe timpul verii, rutina de antrenament poate avea de suferit. Cel mai bun moment pentru a face mișcare este la primele ore ale dimineții sau după apusul soarelui, deoarece în aceste perioade temperatura ar trebui să fie mai mică și riscul de epuizare termică, mai scăzut. 

Dacă simți că, pe timpul verii, nu mai poți să-ți faci exercițiile cu care erai obișnuită, găsește alte modalități de a te mișca: de exemplu, o plimbare printr-un complex comercial mare, dotat cu aer condiționat sau un abonament la o sală unde este aer condiționat și unde te poți antrena la aparate (stepper, bandă de mers, aparat de vâslit) în ritmul tău.  

Nu mai puțin important, cu atâta transpirație și efort suplimentar pe care le faci vara în timpul sarcinii, consumul de alimente sănătoase (care oricum este indicat în sarcină) devine și mai important. Așadar, mănâncă suficiente alimente bogate în proteine (carne slabă, ouă, brânză slabă, iaurt) și în grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci), alături de legume și fructe.

Când mănânci în oraș sau ieși la un picnic cu mai multe persoane, evită felurile de mâncare care se pot altera cu ușurință dacă nu sunt păstrate corespunzător, cum ar fi cele cu maioneză sau alte sosuri care conțin ouă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RMC - Stay Safe at the Beach While Pregnant
https://rmccares.org/2020/06/04/stay-safe-at-the-beach-while-pregnant/
UTS - Hot, hot, hot! Tips to beat the summer heat during pregnancy
https://utswmed.org/medblog/summer-pregnancy-heat/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0