Complicatii ale durerii lombare

Durerea lombara este o durere des intalnita in randul adultilor. Aceasta poate fi cauzata de daune aduse vertebrelor, discurilor vertebrale, muschilor, ligamentelor ori terminatiilor nervoase din zona coloanei vertebrale.

Durerea lombara poate fi difuza, intensa, acuta, cronica sau severa – indiferent de modul in care se manifesta, in mod cert este o durere care poate da mari batai de cap daca persista.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe termen lung insa, durerea de spate poate avea si complicatii – iata despre ce complicatii poate fi vorba daca durerea lombara persista, ba chiar se agraveaza in timp.

Dizabilitate

Durerea de spate este cea mai comuna cauza pentru care oamenii devin incapabili sa mearga la serviciu, fie chiar si pentru cateva zile. Potrivit specialistilor, durerile lombare pot limita mobilitatea pacientului, facandu-l chiar sa fie incapabil sa se deplaseze.

Daune aduse terminatiilor nervoase

Daca durerea de spate e cauzata de hernia de disc, nervii spinali pot fi comprimati sau iritati de discul intervertebral deformat. Asa poate aparea sciatica, adica durerea severa, slabiciunea si chiar amortirea (si) la nivelul membrelor inferioare. Atunci cand este iritat, nervul sciatic cauzeaza durere care iradiaza catre picioare.

Depresie

Durerea lombara care se cronicizeaza afecteaza calitatea vietii individului, tulburandu-i somnul, impiedicandu-l sa se implice in activitati obisnuite, poate chiar limitandu-i mobilitatea. Afectarea calitatii vietii poate cauza stres emotional, anxietate si chiar si depresie. Depresia este favorizata si de incapacitatea de a practica sport in timpul episoadelor dureroase – se stie ca exercitiile fizice combat, de asemenea, gandurile depresive.

Mai mult decat atat, tratamentele indelungate administrate pentru calmarea durerilor lombare pot cauza dependenta.

 

 

Crestere in greutate

Durerea lombara, dar si cea din alta zona a spatelui, limiteaza capacitatea de miscare, favorizand astfel acumularea kilogramelor in plus. Musculatura este astfel slabita, postura corpului este si ea afectata, iar depozitele de grasime pot aparea in voie.

Rigiditate la nivelul articulatiilor

Intrucat episoadele dureroase pot limita activitatea fizica, articulatiile nu sunt nici ele folosite asa cum ar trebui. Astfel, acestea capata rigiditate, devenind inflexibile. Pot aparea astfel durerile articulare.

Slabiciune musculara

In urma unor perioade indelungate in care muschii nu sunt folositi asa cum ar trebui din cauza limitarii activitatilor fizice, se poate instala slabiciunea musculara. Daca durerile lombare sunt cronice si severe si determina pacientul sa stea la pat zile la rand, musculatura intregului corp va avea de suferit.

Cum reduci riscul de aparitie a complicatiilor in cazul durerilor lombare

Mergi la medic si trateaza-te – in primul rand, este esential sa mergi la medic daca durerile lombare persista cateva saptamani. Dupa ce vei primi diagnosticul, vei putea trata afectiunea de care suferi ori vei putea acorda spatelui ingrijirea necesara pentru recuperare.

Adopta o atitudine pozitiva – discuta cu medicul, cu familia si, daca simti ca e cazul, chiar si cu un psiholog, despre problemele pe care le ai. Incearca sa adopti o atitudine pozitiva si nu te concentra pe aspectele negative ale situatiei in care te afli. Cu cat privesti mai mult partea plina a paharului, cu atat mai bine te vei simti.

Adopta o atitudine preventiva – invata sa iti protejezi spatele atunci cand faci anumite miscari, nu ridica greutati si mentine-ti flexibilitatea practicand un sport.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0