

Parestezia: cauze, simptome si tratament
Parestezia este senzatia de amorteala sau de furnicatura pe care o simti la nivelul pielii, fara o cauza evidenta. Parestezia poate fi temporara, insa poate fi si cronica.
Cu totii experimentan, la un moment dat, parestezia. In cele mai multe cazuri, furnicaturile apar atunci cand punem presiune pe un nerv, insa dispar odata ce ne schimbam pozitia corpului ori a partii din corp la nivelul careia se manifesta parestezia.
Cauzele paresteziei
Nu intotdeauna este identificata cauza paresteziei, insa de cele mai multe ori cea temporara este cauzata de presiunea pusa pe un nerv ori de circulatia sanguina problematica intr-o anumita zona. Spre exemplu, parestezia poate aparea atunci cand adormi stand pe o mana ori cand petreci mult timp stand picior peste picior. Parestezia cronica insa poate semnala o leziune la nivelul unor nervi. Radiculopatia si neuropatia sunt afectiuni ale terminatiilor nervoase care pot sta la baza paresteziei cronice.
Radiculopatia – apere atunci cand radacinile nervilor sunt iritate, inflamate sau presate. Aceasta poate aparea atunci cand un disc intervertebral pune presiune pe un nerv ori cand se ingusteaza un canal al unei radacini nervoase.
Radiculopatia poate aparea in zona lombara, si atunci parestezia apare la nivelul piciorului, ori in zona cervicala, iar atunci parestezia apare la nivelul bratelor si umerilor.
Neuropatia – aceasta apare in urma deteriorarii unor nervi, cel mai adesea deteriorarea fiind produsa din cauza hiperglicemiei.
Simptome parestezie
Parestezia se manifesta prin senzatia de furnicatura, amorteala, senzatia de arsura, senzatia de rece, lipsa sensibilitatii sau senzatia de gadilat, aparuta in orice zona a corpului.
Parestezia cronica poate cauza si dureri sub forma de junghiuri.
Factori de risc parestezie
Oricine poate dezvolta parestezie temporara. Urmatoarele situatii favorizeaza insa aceasta afectiune:
- Practicarea unor miscari repetate care pot comprima nervii precum practicarea unor sport precum tenisul ori cantatul la un instrument
- Deficitul de calciu
- Diabet de tip 1 sau de tip 2
- Bolile autoimune
- Afectiunile neurologice precum screloza multipla
Diagnosticare parestezie
Daca suferi de parestezie persistenta fara niciun motiv evident, este indicat sa apelezi la medicul tau pentru a descoperi cauza problemei, dar si pentru a o trata. Istoricul medical si examenul fizic, din care va face parte si un test neurologic, vor ajuta medicul sa puna diagnosticul. Se pot face si analize de sange, dar si punctie lombara, daca medicul suspecteaza ca este vorba despre o afectiune serioasa mascata de acest simptom aparent banal. De asemenea, medicul poate recomanda un RMN, un CT sau o radiografie daca suspecteaza probleme la nivelul coloanei vertebrale. In urma obtinerii rezultatelor, medicul tau te poate trimite catre specialist, adica catre un medic ortoped, neurolog sau endocrinolog.
Tratament parestezie
Tratamentul paresteziei este recomandat in functie de cauza acestei afectiuni. Spre exemplu, daca este vorba despre o cauza banala precum folosirea unor miscari repetitive care comprima un nerv, medicul iti va recomanda cateva zile de repaus, insa iti poate recomanda si fizioterapie.
Pe de alta parte, daca parestezia este cauzata de o alta afeciune, tratarea acelei afectiuni va ameliora situatia.
Din pacate insa, exista situatii in care nervul este atat de afectat incat parestezia devine ireversibila.
Sursa foto: Shutterstock