Totul despre parestezie: cauze, simptome și tratament

Parestezia este senzația de amorțeală sau de furnicătură pe care o simți la nivelul pielii, fără o cauză evidentă. Parestezia poate fi temporară, însă poate fi și cronică. Această afecțiune poate afecta orice regiune a corpului, dar apare mai frecvent în extremitățile superioare și inferioare.

Parestezia poate fi declanșată de o varietate de cauze, printre care se numără boli și afecțiuni medicale precum diabetul zaharat, neuropatia periferică, scleroza multiplă sau hernia de disc, dar și traume sau compresiuni ale nervilor și efectele secundare ale anumitor medicamente.

Cu toții experimentăn, la un moment dat, parestezia. În cele mai multe cazuri, furnicăturile apar atunci când punem presiune pe un nerv, însă dispar odată ce ne schimbăm poziția corpului ori a părții din corp la nivelul căreia se manifestă parestezia.

Cauzele paresteziei

Nu întotdeauna este identificată cauza paresteziei, însă de cele mai multe ori cea temporară este cauzată de presiunea pusă pe un nerv ori de circulația sanguină problematică într-o anumită zonă. Spre exemplu, parestezia poate apărea atunci când adormi stând pe o mână ori când petreci mult timp stând picior peste picior.

Parestezia cronică însă poate semnala o leziune la nivelul unor nervi. Radiculopatia și neuropatia sunt afecțiuni ale terminațiilor nervoase care pot sta la baza paresteziei cronice.

Radiculopatia 

Radiculopatia apare atunci când rădăcinile nervilor sunt iritate, inflamate sau presate. Aceasta poate apărea atunci când un disc intervertebral pune presiune pe un nerv ori când se îngustează un canal al unei rădăcini nervoase. Radiculopatia poate apărea în zona lombară, și atunci parestezia apare la nivelul piciorului, ori în zona cervicală, iar astfel parestezia apare la nivelul brațelor și umerilor.

Recomandările experților DOC.ro

Neuropatia 

Neuropatia apare în urma deteriorării unor nervi, cel mai adesea deteriorarea fiind produsă din cauza hiperglicemiei.

Alte afecțiuni

Alte cauze ale paresteziei care se numără printre afecțiunile medicale, sunt diabetul zaharat, scleroza multiplă sau hernia de disc. Aceste boli pot provoca deteriorarea nervilor și pot afecta semnificativ calitatea vieții persoanelor afectate.

Traumele și compresiunea nervilor sunt de asemenea o cauză frecventă a paresteziei. Acestea pot fi provocate de leziuni ale coloanei vertebrale sau de compresia nervilor de către tumori sau hernii de disc.

Efectele secundare ale anumitor medicamente pot, de asemenea, să declanșeze parestezia. Printre aceste medicamente se numără cele utilizate pentru chimioterapie sau pentru tratamentul infecțiilor virale.

În plus, parestezia poate fi provocată de deficiențe ale vitaminelor sau mineralelor, cum ar fi vitamina B12  sau magneziul. Consumul excesiv de alcool sau alte substanțe toxice poate, de asemenea, să provoace parestezie.

Simptome parestezie

Parestezia se manifestă prin senzația de furnicături, amorțeală, senzația de arsură, senzația de rece, lipsa sensibilității sau senzația de gâdilat, apărută în orice zonă a corpului.

Parestezia cronică poate cauza și dureri sub formă de junghiuri. Aceste simptome pot fi exacerbate de activități precum mersul pe jos sau utilizarea mâinilor sau picioarelor pentru perioade prelungite.

Alte simptome comune ale paresteziei includ senzația de greutate sau rigiditate în zonele afectate și dificultăți în controlul mișcărilor sau slăbiciune musculară. Aceste simptome pot fi accentuate în cazul afecțiunilor medicale subiacente, cum ar fi neuropatia periferică sau scleroza multiplă.

Persoanele afectate pot, de asemenea, să experimenteze schimbări ale temperaturii corpului, cum ar fi senzația de căldură sau frig în zonele afectate. Aceste simptome pot fi întâlnite și în cazul compresiunii nervilor, precum cea cauzată de herniile de disc.

În cazurile severe, parestezia poate afecta semnificativ capacitatea persoanei de a-și utiliza mâinile, picioarele sau alte zone ale corpului în activități cotidiene, cum ar fi mersul pe jos sau folosirea tastaturii. Această tulburare poate, de asemenea, să afecteze calitatea vieții persoanelor afectate, provocând anxietate sau depresie.

Factori de risc parestezie

Oricine poate dezvolta parestezie temporară. Următoarele situații favorizează însă această afecțiune:

  • Practicarea unor mișcări repetate care pot comprima nervii precum practicarea unui sport precum tenisul ori chiar cântatul la un instrument
  • Deficitul de calciu
  • Diabet de tip 1 sau de tip 2
  • Bolile autoimune
  • Afecțiunile neurologice precum screloza multiplă.

 

 

Diagnosticare parestezie

Dacă suferi de parestezie persistentă fără niciun motiv evident, este indicat să apelezi la medicul tău pentru a descoperi cauza problemei, dar și pentru a o trata.
În general, procesul de diagnosticare implică o serie de examinări fizice, teste de laborator și teste de imagistică medicală.

Primul pas în diagnosticarea paresteziei este evaluarea istoricului medical al pacientului și a simptomelor experimentate. Specialistul poate întreba pacientul despre momentul apariției simptomelor, zona afectată și alte detalii despre modul în care simptomele au afectat activitățile zilnice. Este posibil să se efectueze și un examen neurologic pentru a evalua funcția nervoasă și musculară.

Ce teste se fac pentru stabilirea disgnosticului?

Istoricul medical și examenul fizic, din care va face parte și un test neurologic, vor ajuta medicul să pună diagnosticul. De asemenea, se pot face și analize de sânge, dar și puncție lombară, dacă medicul suspectează că este vorba despre o afecțiune serioasă mascată de acest simptom aparent banal. De asemenea, medicul poate recomanda un RMN, un CT sau o radiografie dacă suspectează probleme la nivelul coloanei vertebrale. În urma obținerii rezultatelor, medicul tău te poate trimite către specialist, adică către un medic ortoped, neurolog sau endocrinolog.

Dacă se suspectează o afecțiune subiacentă, cum ar fi neuropatia periferică sau scleroza multiplă, specialistul poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Aceste teste pot include electromiografia, care măsoară activitatea electrică a mușchilor și nervilor, sau o analiză a lichidului spinal pentru a identifica semne de inflamație.

Tratament parestezie

Tratamentul paresteziei este recomandat în funcție de cauza acestei afecțiuni. Spre exemplu, dacă este vorba despre o cauză banală precum folosirea unor mișcări repetitive care comprimă un nerv, medicul îți va recomanda câteva zile de repaus, însă îți poate recomanda și fizioterapie.

Pe de altă parte, dacă parestezia este cauzată de o altă afecțiune, tratarea acelei afecțiuni va ameliora situația. În cazul în care parestezia este cauzată de o afecțiune medicală, cum ar fi diabetul sau neuropatia periferică, tratamentul trebuie să se concentreze pe tratarea acestei afecțiuni. În unele cazuri, parestezia poate fi reversibilă odată cu tratarea afecțiunii de bază.

Din păcate însă, există situații în care nervul este atât de afectat încât parestezia devine ireversibilă.

În cazurile în care cauza paresteziei nu poate fi identificată, tratamentul poate fi îndreptat spre ameliorarea simptomelor. Specialistul poate recomanda utilizarea de medicamente analgezice, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen, pentru a reduce durerea sau inflamația asociată cu parestezia.

Unele terapii alternative pot ajuta la reducerea simptomelor paresteziei. Acestea pot include acupunctura, masajul terapeutic sau terapia cu laser. Înainte de a încerca orice terapie alternativă, este important să discuți cu medicul tău.

În plus, stilul de viață poate juca un rol important în tratamentul paresteziei. O dietă echilibrată și exercițiile regulate pot ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și reducerea inflamației, ceea ce poate reduce simptomele paresteziei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Paresthesia” - https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/paresthesia#:~:text=What%20is%20paresthesia%3F,%2C%20skin%20crawling%2C%20or%20itching.
“Radiculopathy” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/radiculopathy
“Central post-stroke pain or paresthesia in lenticulo-capsular hemorrhages” - https://n.neurology.org/content/61/5/679.short
“Numbness” - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21015-numbness 
“What to know about paresthesia” - https://www.medicalnewstoday.com/articles/318845 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0