Complicațiile diabetului, mai grave la pacienții tineri

Un studiu american apărut în New England Journal of Medicine a arătat că pe parcursul a 15 ani de la diagnosticarea diabetului de tip 2, 60% dintre participanți au dezvoltat cel puțin o complicație, iar o treime dintre aceștia au dezvoltat două sau mai multe.

Autorii studiului afirmă că rezultatele acestei cercetări dovedesc că diabetul de tip 2 la tineri este mult mai agresiv decât cel diagnosticat la persoanele de vârsta a treia și că diversele complicații care însoțesc această boală se pot instala cu rapiditate. Chiar și persoanele de 20 și ceva de ani se pot confrunta cu boli oculare sau renale asociate cu diabetul.

Studiul a subliniat și faptul că pentru pacienții sub 18 ani diagnosticați cu diabet nu există multe medicamente aprobate. Cercetătorii sunt de părere că trebuie extinse opțiunile de tratament la copii și că ar trebii să se testeze medicamente pentru diabetul de tip 2 care funcționează la adulți, deoarece modificările în stilul de viață nu sunt suficiente pentru mulți dintre pacienți.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În afară de insulină, mai sunt câteva medicamente aprobate de Administrația SUA pentru alimente și medicamente (FDA) - metformină, liraglutid și exenatidă - pentru tratamentul diabetului de tip 2 la copii și adolescenți de 10-17 ani și doar insulina și metformina sunt aprobate pentru copiii sub 10 ani.

Tinerii cu diabet pot să nu-și permită costurile tratamentului

Oamenii de știință au mai constatat că mulți pacienți nu au acces la un stil de viață sănătos și nici la medicamente. Unii copii, de exemplu, nu au locuri unde să se poată juca în siguranță, pentru a face activitate fizică suficientă sau părinții nu au educația necesară ori mijloacele de a le oferi o alimentație sănătoasă. De altfel, spun cercetătorii, lipsa necesităților este și unul dintre motivele pentru care copiii dezvoltă diabet de tip 2. Din păcate, numărul de cazuri de diabet de tip 2 este în creștere.

Participanții la studiu aveau între 10 și 17 ani la momentul înrolării, fuseseră diagnosticați cu diabet de tip 2 în cei doi ani premergători cercetării și erau supraponderali sau obezi. La momentul de urmărire, vârsta medie a participanților era de 26 de ani.

În acel moment, constatările au fost că 67% dintre participanți aveau tensiune mare, aproape 52% aveau dislipidemie, aproape 55% aveau boli renale, 32% aveau boli ale nervilor, iar 51% aveau boli oculare. Cohorta a fost una diversă, reprezentativă pentru tineretul american cu diabet. Participanții avuseseră acces la gestionarea intensivă a bolii, prin intermediul acestui studiu, fără a plăti, deci cercetătorii afirmă că, datorită acestui aspect, este posibil ca rata complicațiilor să fi fost chiar mai mică decât la populația generală.

În ultima fază a cercetării, participanții la studiu au fost consultați anual de echipa de cercetare și medicii curanți le-au prescris medicamente pentru diabetul de tip 2. Cei mai mulți au rămas pe insulină și metformină din cauza costurilor ridicate ale tratamentului. Aceste costuri, concluzionează oamenii de știință, i-au împiedicat pe tineri să apeleze la medicamente mai scumpe care să le trateze mai agresiv boala.

Cum se prezintă diabetul de tip 2 la copii?

Deși diabetul de tip 2 este mai frecvent diagnosticat la persoane de vârsta a doua și a treia, se poate dezvolta și la copii și adolescenți, mai ales din cauza obezității infantile tot mai răspândite. Uneori, diabetul de tip 2 la copii se poate dezvolta treptat și poate fi diagnosticat întâmplător la un control de rutină, alteori copiii se confruntă cu simptome precum:

  • Senzație crescută de sete și urinare frecventă (excesul de glucoză din fluxul sangvin extrage fluide din țesuturi, iar ca rezultat copilul se simte mai însetat, bea mai multă apă și urinează mai des);
  • Oboseală (lipsa zahărului din celule ar putea face copilul să se simtă obosit);
  • Tulburări de vedere (dacă nivelul de glucoză din sânge este prea mare, fluidele pot fi extrase de la nivelul ochiului, ceea ce poate duce la vedere încețoșată);
  • Zone închise la culoare pe piele (înainte să se dezvolte diabetul de tip 2, anumite zone ale pielii încep să se închidă la culoare, de obicei în jurul gâtului sau al axilelor);
  • Pierdere în greutate (fără energia pe care o oferă glucoza, depozitele de grăsime și țesutul muscular încep să se reducă; totuși, pierderea în greutate este mai puțin obișnuită la copiii cu diabet de tip 2 decât la cei cu diabet de tip 1).

Cum se poate preveni diabetul de tip 2 la persoanele tinere?

La fel ca în cazul adulților, alegerile de viață sănătoase pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la copii și adolescenți. În cazul în care copilul a fost deja diagnosticat cu această boală, schimbările în stilul de viață pot reduce nevoia de medicamente și riscul de complicații.

Aceste complicații pot afecta absolut orice organ din corp, inclusiv vasele de sânge și nervii și se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. Complicațiile includ tensiune arterială mare, colesterol mărit, boli de inimă și ale vaselor de sânge, accident vascular cerebral, boala ficatului gras, boli de rinichi, orbire sau amputații. Păstrarea nivelului glicemiei în limitele normale reduce semnificativ riscul de complicații.

În primul rând, părinții trebuie să-și încurajeze copiii să mănânce alimente sănătoase, sărace în grăsimi trans (margarină) sau animale (unt, untură etc.). Mesele trebuie să se bazeze pe legume, leguminoase, cereale integrale, carne slabă și fructe. 

În al doilea rând, copiii trebuie încurajați să facă mișcare zi de zi. Mulți copii tind ca, după orele de școală și lecții, să stea pe tabletă sau să joace diverse jocuri online pe calculator, de aceea părinții trebuie să îi îndrume spre a avea activitate fizică împreună cu prietenii și colegii de școală (alergare, fotbal, mers pe bicicletă etc.). Eventual, copiii pot fi înscriși la o activitate sportivă: dacă sunt mai prietenoși, s-ar putea să le placă un sport de echipă, dacă sunt mai retrași, ar putea aprecia un sport individual, precum înotul.

Nu mai puțin important, părinții trebuie să fie ei înșiși modele pentru copii în ceea ce privește alimentația și sportul, pentru ca aceștia să aibă în familie exemple de cum se trăiește sănătos.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The New England Journal of Medicine - Long-Term Complications in Youth-Onset Type 2 Diabetes
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2100165
1. Studiul „Long-Term Complications in Youth-Onset Type 2 Diabetes”, apărut în New England Journal of Medicine (2021). DOI: 10.1056/NEJMoa2100165, autori: Jane Lynch et al.    
Mayo Clinic - Type 2 Diabetes in Children
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355318


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0