Sportul, "fântâna tinereții" celulare

Nu este niciun secret că exercițiile fizice regulate sunt sănătoase atât pentru tineri, cât și pentru vârstnici. Dar oamenii de știință au precizat că noile cercetări subliniază anumite beneficii ale „antrenamentelor pe intervale de intensitate ridicată” în cazul persoanelor înaintate în vârstă.

Beneficiile sportului asupra sănătății

Sportul a fost numit "fântâna tinereții" celulare, deoarece exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți sănătatea celulară și pot reduce riscul de îmbătrânire prematură.

Exercitiile fizice pot stimula producerea de antioxidanti care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora ADN-ul, proteinele și membranele celulare. Aceste deteriorări pot duce la îmbătrânirea prematură și la apariția bolilor cronice.

Recomandările experților DOC.ro

Studiile au arătat că exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți funcția mitocondrială, care este responsabilă pentru producerea de energie în celule. Funcția mitocondrială scăzută este asociată cu îmbătrânirea celulară și cu apariția bolilor cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Un alt beneficiu al sportului asupra sănătății celulare este stimularea producției de hormoni de creștere, care ajută la construirea și repararea țesuturilor musculare și osoase. Hormonii de creștere pot ajuta la menținerea tineretii celulare și la prevenirea pierderii de masă musculară asociată cu îmbătrânirea. Exercitiile fizice pot, de asemenea, să îmbunătățească regenerarea celulară prin creșterea producției de celule stem.

Antrenamentele pe intervale de intensitate ridicată

Antrenamentul pe intervale de intensitate ridicată, este tipul de antrenament care combină perioade scurte de exerciții intensive cu perioade de activitate fizică moderată. Spre exemplu, o persoană ar putea să pedaleze la intensitate ridicată pe o bicicletă staționară timp de câteva minute, să se relaxeze alte câteva minute și ulterior, să reia ciclul.

În cadrul acestui studiu, persoanele înaintate în vârstă care au efectuat acest tip de antrenament au înregistrat mai multe modificări la nivel celular decât cele care au făcut sport la un nivel moderat.

Mai exact, antrenamentul pe intervale a stimulat mai mult funcția mitocondrială a mușchilor. Mitocondriile sunt „motoarele de energie” ale celulelor organismului care descompun nutrienții ce vor fi folosiți pentru energie.

Antrenamentul respectiv a accelerat și activitatea mai multor gene asociate cu funcția mitocondrială și mărirea masei musculare.

Ce înseamnă toate acestea?

Rezultatele studiului sugerează că antrenamentul pe intervale poate încetini procesul de îmbătrânire diferit față de exercițiile de aerobic la nivel moderat și antrenamentele de forță, potrivit spuselor liderului echipei de cercetare, dr. K. Sreekumaran Nair. Dar acesta a ținut să precizeze că acest lucru nu înseamnă că persoanele înaintate în vârstă trebuie să se apuce de antrenamente de intensitate ridicată.

Dacă sunteți sedentar, ar trebui să discutați cu medicul înainte să începeți să faceți mișcare” a precizat Nair. „Ați putea începe cu mersul pe jos, până ajungeți la un ritm alert” a mai spus acesta.

Pentru persoanele care doresc să ajungă la antrenamente mai intense, cel mai bine ar fi să se antreneze sub supraveghere. Dar, a ținut să sublinieze că exercițiile fizice de intensitate ridicată nu sunt obligatorii. „Orice mișcare făcută în mod regulat are beneficii pentru sănătate” a adăugat acesta. Iar studiul a demonstrat acest lucru, susține el. Deși antrenamentele pe intervale au efecte mai ales asupra îmbătrânirii la nivel celular, alte tipuri de exerciții au îmbunătățit nivelul de fitness și masă musculară.

La studiu, publicat recent în revista Cell Metabolism, au participat 72 de adulți sedentari. Echipa condusă de Nair i-a repartizat aleatoriu în trei grupe de antrenamente supravegheate.

O grupă a realizat antrenamente pe intervale de intensitate ridicată trei zile pe săptămână. Aceștia au pedalat la viteză maximă timp de 4 minute, s-au relaxat 3 minute și au repetat procesul de patru ori. De asemenea, au făcut și exerciții fizice de nivel moderat, spre exemplu au mers pe banda de alergare, de două ori pe săptămână. A doua grupă a efectuat exerciții de aerobic la nivel moderat, folosind o bicicletă cu un ritm mai puțin ridicat, de cinci ori pe săptămână, timp de 30 de minute. De asemenea, au făcut și antrenament de forță ușoare, patru zile pe săptămână. A treia grupă a făcut doar exerciții de forță, de două ori pe săptămână.

După 12 săptămâni, toate grupele au înregistrat rezultate pozitive, atât participanții mai tineri, cât și cei mai în vârstă, după cum susțin cercetătorii.

Persoanele care au efectuat exerciții de aerobic la nivel moderat și-au îmbunătățit nivelul de fitness, capacitatea organismului de a furniza sânge și oxigen mușchilor. Iar rezultatele au fost și mai bune în rândul adulților înaintați în vârstă, care au pornit, în general, de la un nivel de fitness mai slab decât al persoanelor mai tinere.

Pe de altă parte, persoanele care au realizat antrenamente de forță, combinate sau nu cu aerobic, și-au mărit masa musculară.

Grupa cu antrenamente pe intervale a arătat puține semne de creștere a forței. Dar în special persoanele adulte mai înaintate în vârstă au înregistrat o îmbunătățire a funcției mitocondriale la nivelul mușchilor.

Dr. Chip Lavie este directorul secției de reabilitare și prevenție cardiacă în cadrul John Ochsner Heart and Vascular Institute (Institutului Cardiovascular John Ochsner) din New Orleans. Acesta a precizat că este un studiu „extraordinar” care demonstrează beneficiile diferitelor forme de exerciții fizice. Potrivit spuselor lui Lavie, studiul vine în sprijinul dovezilor conform cărora antrenamentele pe intervale de intensitate ridicată sunt „probabil cea mai bună formă de exerciții”.

Numeroase studii au arătat că antrenamentele pe intervale sunt mai benefice decât exercițiile de aerobic la nivel moderat în ceea ce privește îmbunătățirea formei fizice și structurii și funcționării inimii. „Ar fi ideal ca tot mai multe persoane să se apuce de antrenamente pe intervale de intensitate ridicată” a precizat Lavie „iar acest lucru este posibil în cazul persoanelor mai motivate.” Dar, a adăugat acesta, adevărul este că cele mai multe persoane nu au motivația și competențele necesare.

În acest caz, Lavie a recomandat mișcarea moderată, precum 30-40 de minute de mers pe jos sau bicicletă de interior sau bicicletă eliptică de mai multe ori pe săptămână.

În concluzie, sportul poate fi considerat "fântâna tinereții" celulare, deoarece poate îmbunătăți sănătatea celulelor prin stimularea producției de antioxidanți, creșterea funcției mitocondriale, stimularea producției de hormoni de creștere și celule stem. Este important să se mențină un program de exerciții fizice regulate pentru a maximiza beneficiile sportului asupra sănătății celulare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Increased mitochondrial biogenesis in muscle improves aging phenotypes in the mtDNA mutator mouse” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335313/
“Effects of Exercise on Inflammatory Cytokines in Patients with Type 2 Diabetes: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7785348/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0