Miscarea dupa nastere: sfaturile Expertului DOC
Miscarea dupa nastere: sfaturile Expertului DOC
Miscarea dupa nastere: sfaturile Expertului DOC
Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei, dar, cu toate acestea, exista anumite modificari de care trebuie sa tinem seama, cum ar fi cresterea in greutate. Din acest motiv, multe femei sunt preocupate de cum pot da jos kilogramele acumulate in sarcina.
Cu totii stim ca exista doua optiuni de nasteri. In ultima perioada, sunt tot mai multe persoane care apeleaza la varianta de a naste prin cezariana. Aceasta este o nastere pe cale chirurgicala si se foloseste atunci cand apar anumite indicatii, precum incompatibilitatea intre dimensiunile fatului si dimensiunile bazinului mamei sau cand fatul este prea mare sau prea mic si este plasat in pozitii vicioase.
Sarcina produce multiple modificari anatomice, fiziologice, biochimice si psihologice, scopul acestor modificari fiind de a proteja mama pe parcursul sarcinii si a nasterii.
Pe masura ce sarcina creste, linia alba (punctul de minima rezistenta a muschilor) cedeaza, producandu-se separarea stanga-dreapta a musculaturii peretelui abdominal, rezultand diastazis. Printr-un program corect de exercitii, diastazis-ul se poate micsora in 6-8 saptamani, fara a necesita corectie chirurgicala.
Imediat dupa nastere, exista o perioada in care corpul trece prin anumite modificari pana sa ajunga in starea sa initiala de dinainte de sarcina. Aceasta poate dura maximum 12 saptamani si, in medie, 4-6 saptamani. In aceasta perioada, este indicata stimularea circulatiei sangvine si tonifierea musculaturii membrelor inferioare si a planseului pelvian.
Exercitiile postnatale debuteaza cu cele de respiratie, si anume antrenarea respiratiei abdominale. Asa am procedat si cu Maria Marinescu. In cazul ei, dupa operatia de cezariana, a fost nevoie sa se lucreze treptat, programul de exercitii contractand musculatura peretelui abdominal in expiratie si relaxand-o in inspiratie. Fara a pune presiune mare pe operatia de cezariana.
Programul de exercitii efectuat de Maria Marinescu este realizat individual cu instructor personal, deoarece este mai avantajos decat cel de grup. Programul este efectuat de 3 ori pe saptamana, cu o durata de 60 minute. Fiecare antrenament debuteaza cu o parte de pregatire a organismului pentru efort, o parte fundamentala si partea de final, unde folosim stretchingul static, cat si stretchingul dinamic.
Exercitiile de mai jos pun accentul pe: constientizarea posturii corporale normale, deoarece centrul de greutate s-a deplasat anterior, accentuand lordoza lombara; cresterea mobilitatii articulare; cresterea tonusului si a elasticitatii musculare; si nu in ultimul caz, suprevegherea greutatii corporale.
Incepe cu cateva exercitii usoare
Nu uita ca, de regula, sunt necesare cel putin 6 saptamani pentru a te vindeca dupa o interventie chirurgicala majora, asa cum este operatia de cezariana, deci abia dupa aceasta perioada poti sa reincepi sa faci sport. De aceea, este important sa ai rabdare si sa lasi organismul sa se refaca in tot acest timp.
Cand vine vorba de exercitiile pe care le poti face dupa nastere (mai ales cand vorbim de nasterea prin cezariana), retine ca exercitiile lente si constante te ajuta sa scapi de kilograme. Incepe revenirea la programul tau anterior de fitness cu plimbari si exercitii Kegel.
Poti incerca:
• Pozitia plugului: stai intinsa pe podea si ridica-ti picioarele deasupra capului, in timp ce bratele stau intinse pe podea.
• Pozitia sfinxului: In timp ce stai intinsa pe podea, pe burta, ridica-ti pieptul si capul la doar cateva zeci de centimetri de la podea.
• Pozitia podului: Stai intinsa pe spate cu mainile pe langa corp, indoaie-ti genunchii si impinge-te in calcaie, pentru a-ti ridica partea de jos a corpului si spatele de pe podea.
Toate aceste exercitii simple ajuta la stretchingul abdomenului si iti intaresc peretele pelvin, fara a fi insa prea agresive sau solicitante. Daca simti ca te doare ceva, opreste-te imediat din exercitiu.
Alege o dieta buna, cu alimente hranitoare
Alimentatia echilibrata este la fel de importanta acum, dupa ce ai nascut, la fel ca si in timpul sarcinii. Mananca o varietate de alimente, mai ales daca alaptezi.
Cercetarile arata ca un consum de legume, in perioada alaptarii, ofera arome laptelui mamar, ceea ce il va face pe copilul tau sa se bucure de acele legume atunci cand va creste. De asemenea, bea multe lichide, in special apa, mai ales daca faci exercitii fizice. Ai nevoie de hidratare si de lichide suplimentare pentru a spori productia de lapte si pentru a evita constipatia.
Retine!
Ca sa fii sigura cand poti sa incepi sa te antrenezi si sa faci miscare dupa o nastere prin cezariana, intreaba-ti mai intai medicul, astfel incat sa nu risti sa afectezi procesul de vindecare sau etapa de recuperare.
Unele femei dezvolta diastasis recti, o separare a muschilor abdominali in timpul sarcinii. Tesutul conjunctiv care face legatura intre partea dreapta si stanga a muschilor abdominali se subtiaza si se slabeste, iar in cele din urma cele doua jumatati se separa. Daca suferi de diastasis recti, discuta neaparat cu medicul tau curant sau cu un fizioterapeut despre masurile pe care trebuie sa le iei si despre exercitiile necesare pentru a ajuta vindecarea acestei zone.