De la intentie la motivatie si disciplina pentru a atinge un scop

De câte ori ai dorit să faci ceva și ai întâmpinat bariere? Acest lucru se întâmplă la orice nivel, indiferent că îți dorești succes în carieră, succes în ce privește forma fizică, cumpărarea unei case sau a unei mașini noi și altele. Fiecare intenție are nevoie de o motivație, dar și de disciplină pentru a ajunge la îndeplinirea unui scop în viața fiecăruia dintre noi.

Primul aspect la care e bine să te gândești când ai intenția de a face un lucru este să te imaginezi la finalul drumului, la momentul când ai reușit. Acest lucru îți va da o privire de ansamblu, dar din altă perspectivă. Apoi, să desfaci acest scop în obiective mai mici, pe care să le îndeplinești pe rând. Ca să atingi un scop ai nevoie de motivație, deci un motiv pentru care vrei să-l atingi, dar, foarte important, ai nevoie și de disciplina de a face ce e necesar, zi de zi.

Cum ești cu stima de sine?

Cum poți dezvolta intenția de a atinge un scop util pentru tine?

Îți propunem 7 metode prin care să-ți dezvolți intenția de a face lucruri:

1. Să ai dorința de a-ți urmări visul, credința și convingerea că poți reuși, și intenția puternică de a depăși orice barieră.
2. Este bine să ai intenția, dar ce este intenția fără un scop principal? Întotdeauna fii foarte clar și sincer cu tine când vrei să faci ceva și nu uita să-ți reamintești zilnic de scopul principal.
3. Există momente când călătoria este foarte grea. Menține-ți inspirația vie, prin înconjurarea de oameni care par să aibă succes în orice își propun, de la care să înveți. Nu strică să citești și niște cărți despre oameni de succes, de unde au pornit în viață și cum au obținut ce și-au propus.
4. Amintește-ți că ceea ce faci trebuie să fie congruent cu visul tău și, chiar dacă e posibil să te mai rătăcești, nu devia de la scopul tău. 
5. Menține echilibrul. Este bine să te cunoști foarte bine, să știi care-ți sunt limitele și peste ce ești dispus să treci. Este posibil să ai nevoie de o pauză de o zi, o săptămână sau o lună atunci când urmezi un scop pe teremn lung. Nu este nici o problemă dacă te odihnești! Odihna îți va prinde bine per total și îți va da puteri noi.
6. Nu lăsa frica să intervină în calea ta. Frica este doar o emoție și este reală dacă o faci tu să fie reală. Pune-ți întrebarea: care este cel mai mare rău pe care îl pot întâlni? Cum spunea psihologul Susan Jeffers, „Feel the fear and do it anyway”, adică „Simte frica și totuși fă acel lucru!”
7. Momentul pentru a lua inițiativa este aici și acum! Nu te crampona de scuze. Poți face tot ce e bine pentru tine, dacă ai motivație, scop și disciplină. Drumul se termină când te oprești tu. Acceptă responsabilitatea pe care ți-o asumi și nu te plânge de alte persoane.

Dacă atitudinea ta este problema pentru care nu reușești, schimb-o și poți schimba orice.

Care este diferența dintre intenție și motivație?

În termeni simpli, intenția este dorința ta de a face ceva, pe când motivația este motivul pentru care ai acea dorință, ceea ce te mână înainte spre împlinirea dorinței.

Să luăm ca exemplu fraza: „Vreau cu disperare să slăbesc pentru a evita problemele cardiovasculare, precum infarctul miocardic”. Pierderea kilogramelor în plus este intenția ta, pe când „cu disperare” este măsura motivației tale, iar evitarea „problemelor cardiovasculare” este motivul care se află la baza dorinței tale de a slăbi.

Intenția este ideea că trebuie să faci ceva, chiar dacă pe moment poate că nu știi exact cum să faci acel lucru. De pildă, când spui „Vreau să fac sport", este o dorință. Dar motivația este lucrul care te împinge cu adevărat să faci ceva, indiferent de ce ar fi acel lucru: „Eu vreau să fac sport deoarece vreau să fiu în formă și vreau să fiu mai sănătos și mai puternic pe termen lung".

Deși de multe ori termenii aceștia sunt folosiți interschimbabil, nu trebuie să cazi în plasă, pentru că există, totuși, diferențe între intenție și motivație. Intenție înseamnă dorința de a face un lucru, pe când motivație este ceea ce te împinge să demarezi ce e necesar pentru a obține acel lucru.

Cum să dezvolți disciplina necesară pentru a atinge un scop?

Motivația este esențială pentru a începe un drum, dar disciplina este cheia care te menține pe acel drum, mai ales atunci când motivația scade.  

Începe prin a înțelege de ce vrei să atingi acel obiectiv. Scrie-l într-un mod specific și măsurabil. De exemplu: „Vreau să alerg la un maraton peste un an pentru a-mi îmbunătăți sănătatea și pentru a mă autodepăși.” E bine să ai obiectivul scris pentru a-l vedea în fața ochilor în momentele de îndoială.

Planificarea este fundamentul disciplinei. Împarte obiectivul în pași mici, realizabili, cu termene limită clare. Dacă scopul tău este să scrii o carte, începe cu un obiectiv zilnic: „Scriu cel puțin 500 de cuvinte pe zi.”

Disciplina se construiește prin obiceiuri, deci integrează pașii către scop în rutina ta zilnică, la aceeași oră, în același loc, pentru a-ți antrena creierul să le vadă ca pe o parte firească a zilei.

Fii consecvent, chiar și când nu ai chef - sau mai ales atunci! Disciplina înseamnă să acționezi indiferent de starea ta emoțională. Acceptă că vor fi zile dificile, dar amintește-ți că fiecare mic progres contează dacă ai un scop important de atins și o motivație puternic. Începe cu o activitate mică. Dacă scopul tău e să ai un corp mai tonifiat, dar nu ai chef să mergi la sală, fă măcar 10 minute de exerciții de forță acasă.

Foarte important, elimină tentațiile și distragerile. Creează un mediu care să te susțină în atingerea oricărui scop pe care ți l-ai stabilit. Dacă vrei să economisești bani, dezactivează notificările pentru oferte. Dacă lucrezi la un proiect, păstrează-ți spațiul de lucru curat și ordonat. Dacă vrei să slăbești, cumpără alimente cât mai naturale și mai puțin procesate, nu-ți mai umple cămara și frigiderul cu produse pline de zahăr, prăjeli, chipsuri și altele asemenea.

Ține evidența pașilor realizați. Progresul vizibil îți va da un sentiment de satisfacție și îți va oferi motivație să continui. Poți folosi un jurnal sau o aplicație pe telefon pentru a nota realizările zilnice sau săptămânale.

În drumul tău spre atingerea unui scop, stabilește mici recompense pentru atingerea etapelor intermediare, ca să ai o motivație suplimentară. După o lună în care ai urmat un program de antrenament, de exemplu, oferă-ți o zi de relaxare totală sau o experiență pe care ți-o doreai (o zi la spa, un bilet la teatru etc.).

Eșecurile sunt inevitabile, deci fii blând cu tine în fața lor. În loc să te critici aspru, analizează ce a mers greșit și ajustează-ți strategia. Disciplina nu înseamnă perfecțiune, ci perseverență. 

Unii oameni simt o motivație mai mare să facă ceva dacă împărtășesc și cu alții scopul lor. Dacă este și cazul tău, vorbește cu cineva de încredere despre ce îți propui: implicarea altora în proces îți poate crește disciplina, dar vei avea și susținere atunci când poate îți mai scade din motivație.

Disciplina vine din a înțelege că fiecare pas contează. Învață să apreciezi munca depusă, chiar dacă rezultatele nu vin imediat. Prin combinarea motivației inițiale cu o disciplină bine cultivată, poți transforma un vis într-o realizare concretă. 

Cum știi că un scop pe care îl ai este realist sau nu?

A determina dacă un scop este realist implică o evaluare atentă a resurselor, a timpului disponibil și a circumstanțelor. În primul rând, aplică principiul SMART:

  • Specific: Scopul tău este clar definit, știi exact ce vrei să obții? 
  • Măsurabil: Poți să îi evaluezi progresul?
  • De atins: Ai resursele necesare pentru a-l îndeplini?
  • Relevant: Este important pentru tine și aliniat cu valorile tale?
  • E încadrat în timp: Ai stabilit un termen limită realist?

Exemplu: Vreau să economisesc 10.000 RON în 12 luni, punând deoparte 850 lei pe lună. Scopul este clar definit, pot să văd lunar ce sumă am strâns, în aplicația din telefon, îmi intră banii necesari pentru a depune această sumă lunar, este important pentru mine să strâng această sumă pentru a-mi renova parțial baia și să fac asta până la finalul anului.

Când ai în minte un scop, trebuie să te întrebi dacă ai timpul necesar pentru a lucra la scopul tău, fără a afecta alte responsabilități importante, dacă ai cunoștințele sau abilitățile necesare (iar dacă nu le ai încă, poți învăța ceea ce este necesar?) și dacă ai resursele financiare sau materiale (poți susține logistic obiectivul tău?).

Discută cu oameni care au atins scopuri similare sau care au experiență în domeniu. Ei te pot ajuta să vezi dacă planurile tale sunt fezabile sau dacă e nevoie de ajustări. Întreabă-te ce ar putea merge greșit. Dacă obstacolele par insurmontabile, revizuiește-ți scopul - caută alternative sau ajustează termenii. Un scop realist trebuie să fie adaptabil. Dacă circumstanțele se schimbă, ajustează-ți planul fără să renunți complet la obiectiv.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
HealthDirect - Motivation: How to get started and staying motivated
https://www.healthdirect.gov.au/motivation-how-to-get-started-and-staying-motivated
Mindtools - Self-Discipline
https://www.mindtools.com/adjf7nz/self-discipline


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0