Pana la 80-90% dintre semnele de imbatranire prematura apar din cauza soarelui

Spre deosebire de arsurile solare și de bronzul pielii, care se manifestă în decurs de câteva ore și, respectiv, zile după o expunere suficientă la radiațiile ultraviolete, fotoîmbătrânirea (sau îmbătrânirea prematură) se dezvoltă treptat, de-a lungul deceniilor. Oamenii de știință au descoperit ca mare parte dintre semnele de îmbătrânire prematură ale pielii sunt cauzate de soare, așa că este important să ne protejăm.

Fotoîmbătrânirea este îmbătrânirea prematură a pielii, cauzată de expunerea repetată la radiațiile ultraviolete (UV), în principal fiind vorba de expunerea la soare, însă și de expunerea la surse artificiale de UV. Ca să înțelegem mai bine acest concept, trebuie să reținem că fotoîmbătrânirea este diferită de îmbătrânirea cronologică a pielii: efectele dăunătoare și devastatoare ale radiațiilor UV, de la soare sau de la sursele artificiale cu ajutorul cărora unele persoane se bronzează, cum ar fi solarul, modifică structurile normale ale pielii, iar astfel aceasta îmbătrânește înainte de vreme.

Conform definiției, fotoîmbătrânirea (sau îmbătrânirea prematură) descrie acele modificări apărute în caracteristicile clinice, histologice și funcționale ale pielii îmbătrânite care pot fi observate pe zonele expuse la soare în mod continuu.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce indică statisticile despre îmbătrânire prematură?

Fotoîmbătrânirea este responsabilă, spun experții, de majoritatea problemelor cosmetice ale pielii asociate cu vârsta, la populațiile care au pielea deschisă la culoare. În cazul persoanelor adulte din Europa și din America de Nord care au fototipurile pielii I, II și III, prevalența fotoîmbătrânirii detectate clinic poate atinge un nivel ridicat, de până la 80‑90%, arată unele lucrări științifice.

Persoanele cu pielea albă și mai puțin pigmentată au un risc crescut de îmbătrânire prematură și de a dezvolta cancer de piele indus de expunerea la soare. În plus, timpul petrecut la soare, fără protecție solară, de-a lungul vieții, reprezintă și acesta un factor de risc important pentru îmbătrânirea prematură a pielii.

Așadar, ceea ce ar trebui să reținem este că, în unele cazuri, soarele ne poate fi dușman și poate contribui la apariția multor probleme. Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete și la radiațiile vizibile cauzează arsuri solare pe piele, iar expunerea pe termen lung la soare cauzează modificări cronice inflamatorii ale pielii. Așa că oamenii de știință care au analizat aceste aspecte subliniază că statul prea mult în soare poate fi răspunzător de până la 90% dintre problemele de natură cosmetică ale pielii asociate cu îmbătrânirea.

Semnele lăsate de soare pe piele

Numeroase studii au avut în vedere efectele radiațiilor ultraviolete asupra pielii noastre, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, atât radiațiile UVA, cât și cel UVB contribuie la trăsăturile specifice ale îmbătrânirii premature.

Care sunt, totuși, semnele fotoîmbătrânirii despre care se vorbește atât de mult în studii:

- telangiectazii sau vene în pânză de păianjen (vene păianjen) care apar pe nas, pe obraji și pe gât;
- diverse pete pigmentare, cum sunt pistruii, lentigo solar (semne numite și „pete de bătrânețe” sau „pete hepatice”) și o colorare inegală a pielii;
- pierderea nuanței pielii în zonele expuse la soare;
- din cauza expunerii continue la soare în decurs de mai mulți ani, ridurile din jurul ochilor și din jurul gurii se înmulțesc și devin ca niște șanțuri adânci
- tot din cauza expunerii la soare pe termen lung, ridurile de pe frunte se instalează și sunt vizibile chiar și atunci când persoana nu se încruntă;
- pot să apară pete numite și keratoză actinică - acestea sunt leziuni roșii, cu pielea cu textura modificată; să reținem că acestea pot fi formațiuni precanceroase și necesită tratament.

Semnele clinice ale îmbătrânirii pielii, ne atrag atenția cercetatorii, sunt, în esență, influențate de factori externi, în special de expunerea la soare. Într-adevăr, nu mai este un lucru surprinzător faptul că expunerea la radiațiile ultraviolete pare a fi responsabilă de până la 80% dintre semnele vizibile ale îmbătrânirii în zona facială.

Care sunt zonele cu riscul cel mai mare de îmbătrânire prematură a pielii?

Specialiștii subliniază că semnele fotoîmbătrânirii apar pe cele mai vizibile părți ale corpului, adică pe față, pe gât și pe spatele mâinilor. Aceste zone sunt expuse cel mai des la soare, un timp semnificativ. La femei, însă, o altă zonă expusă este partea superioară a pieptului și decolteului, iar semnele îmbătrânirii premature se văd și aici. Buzele, totodată, pot să prezinte semnele cauzate de expunerea excesivă la soare.

Cum te protejezi de îmbătrânirea prematură cauzată de soare?

Dacă te confrunți deja cu unele dintre semnele descrise mai sus ale îmbătrânirii premature, discută cu medicul tău dermatolog despre cum poți include produse de îngrijire a pielii în rutina ta zilnică, produse menite să restabilească echilibrul care a fost perturbat de daunele provocate de soare. 

Anumite ingrediente cum ar fi vitaminele C și E și ceaiul verde sunt antioxidanți care stabilizează pielea și ajută la estomparea petelor pigmentare. Cercetări recente arată că și suplimentele nutraceutice bogate în minerale, polifenoli și alți compuși antioxidanți sunt instrumente potențiale terapeutice împotriva fotoîmbătrânirii.

Desigur, cel mai important pas este prevenția: atunci când te expui la soare, este indicat să folosești o cremă cu spectru larg, care să îți protejeze pielea împotriva radiațiilor UVA și UVB și să o reaplici la fiecare două ore, mai ales dacă stai la plajă ori petreci multe ore în aer liber. Poartă pălării și haine lungi și subțiri dacă ai mult de mers prin soare sau de stat în soare.

Pentru a-ți fi și mai ușor, poți căuta și aplicații pe telefon pentru expunerea controlată la soare, care să te ajute să afli care este gradul de radiații ultraviolete în fiecare zi și mai ales când știi că o să stai mai mult în soare. 
Există, deci, soluții care te ajută să previi îmbătrânirea prematură a pielii. Poți să îți menții pielea sănătoasă și frumoasă decenii la rând, dacă înveți cum să ai grijă de ea atunci când te expui la soare.

Ce mai poți face pentru a încetini îmbătrânirea prematură a pielii?

Utilizează produse de curățare blânde care nu usucă pielea sau nu îndepărtează uleiurile naturale.

Exfolierea regulată, dar nu excesivă, poate ajuta la eliminarea celulelor moarte și la stimularea regenerării celulare. Folosești exfolianți chimici (cum ar fi acizii alfa-hidroxi) în locul celor abrazivi pentru a evita iritațiile.

Aplică creme hidratante care conțin ingrediente precum acid hialuronic, ceramide și glicerină pentru a menține pielea hidratată și elastică. Hidratantul ajută la menținerea barierii de protecție a pielii și la prevenirea uscării, care poate accentua liniile fine și ridurile.

Produsele care conțin retinoizi (vitamina A) pot stimula producția de colagen și pot reduce apariția ridurilor și petelor de vârstă. Seruri și creme care conțin antioxidanți precum vitamina C, vitamina E și niacinamidă ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea pielii de stresul oxidativ.

Consumă fructe și legume bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, citricele, roșiile și legumele cu frunze verzi, care ajută la protejarea pielii de deteriorarea celulară. Include des în meniu surse de acizi grași esențiali, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, sardine) și nucile, care ajută la menținerea hidratării pielii și a elasticității. Bea suficientă apă pentru a menține pielea hidratată din interior. Consumul adecvat de apă ajută la păstrarea elasticității și tinereții pielii pentru mai mult timp.

Fumatul contribuie la formarea ridurilor și la pierderea elasticității pielii prin reducerea fluxului sangvin și distrugerea colagenului, deci e bine să fie evitat.

Expunerea excesivă la soare crește și riscul de cancer de piele, nu doar de îmbătrânire prematură

Radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sunt principala cauză a cancerului de piele, iar daunele cauzate de aceste radiații se acumulează în timp. Radiațiile UV pot provoca leziuni directe ale ADN-ului în celulele pielii, Aceste leziuni pot duce la formarea de legături anormale între bazele ADN, ceea ce poate cauza mutații genetice. Daunele indirecte sunt cauzate de formarea radicalilor liberi care afectează ADN-ul celular.

Celulele pielii încearcă să repare leziunile ADN-ului, dar dacă reparațiile sunt incomplete sau incorecte, mutațiile genetice persistă. Aceste mutații pot duce la diviziunea celulară necontrolată și la formarea tumorilor. Expunerea repetată la radiațiile UV cauzează și inflamație cronică, care contribuie la deteriorarea suplimentară a ADN-ului și la dezvoltarea cancerului de piele. 

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele și apare în celulele bazale ale epidermei. Se prezintă adesea ca o leziune perlată, translucidă, care poate sângera sau forma o crustă. De obicei, crește lent și rar se răspândește la alte părți ale corpului, dar poate fi distructiv dacă nu este tratat. Carcinomul cu celule scuamoase se prezintă sub formă de leziuni roșii, scuamoase, care pot forma o crustă, sângera și ulcera. Acest tip de cancer poate crește rapid și se poate răspândi la alte părți ale corpului dacă nu este tratat prompt. Melanomul este cel mai grav tip de cancer de piele și se dezvoltă în melanocite, celulele care produc pigmentul pielii (melanina). Melanomul poate fi agresiv și se poate răspândi rapid la alte organe, dar are un prognostic mai bun dacă este detectat și tratat precoce. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Yale Medicine - Photoaging (Sun Damage)
https://www.yalemedicine.org/conditions/sun-damage
Cleveland Clinic - Signs of Premature Aging 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23105-premature-aging
MDPI - Antioxidants in Photoaging: From Molecular Insights to Clinical Applications
https://www.mdpi.com/1422-0067/25/4/2403
Studiul „Antioxidants in Photoaging: From Molecular Insights to Clinical Applications”, apărut în Int. J. Mol. Sci. 2024, 25(4), 2403; https://doi.org/10.3390/ijms25042403, autori: María José Calvo et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0