Elemente esentiale ale regimului pentru gastrita si ulcerul gastroduodenal

În caz de gastrită sau ulcer duodenal, regimul reprezintă o parte în sine a tratamentului, întrucât permite și susține refacerea mucoasei lezate de o aciditate prea mare. 

Anumite alimente și modul lor de preparare pot aduce pH-ul din interiorul sistemului digestiv de la nivelul stomacului și duodenului la valorile normale, prevenind agravarea simptomelor neplăcute, precum disconfortul, durerea, senzația de greață și vărsăturile.  

Regimul indicat în gastrită și ulcer, boli generate în special de prezența Helicobacter Pylori, se bazează pe salatele din frunze, unele legume și fructe, descojite și eventual ușor preparate termic (prin opărire, fierbere sau la cuptor), și pe carnea albă ori de vită, peștele fiert, preferabil slab, foarte ușor condimentate și fără sosuri. 

Studiul VITALISsCE

Trebuie să se evite alimentele prăjite și alimentele procesate, bogate în grăsimi, cum ar fi produsele alimentare gata preparate sau semipreparate, hamburgerii și hot-dogs, biscuiții sau prăjiturile cu cremă, frișcă, ciocolată, sosurile gata preparate de la magazin, pateurile și produsele de patiserie.  

Băuturile permise în gastrită și ulcer gastroduodenal

Laptele integral sau parțial degresat reprezintă unul dintre cele mai eficiente alimente care reușește să calmeze aciditatea stomacului, fiind, pe vremurile în care nu existau atât de multe medicamente antiacide eficiente, un tratament de elecție al ulcerului. În crizele hiperalgice gastrice era chiar recomandat un regim lactat integral pentru 1-3 zile, constând în consumul a 2 litri de lapte pe zi, repartizat în 5-6 porții. Laptele dulce neutralizează secreția clorhidrică, iar prin intermediul lipidelor conținute, se realizează inhibarea secreției gastrice. 

În prezent, însă, există foarte mulți adulți care nu tolerează laptele, fie din repulsie, fie din cauza deficitului sistemului lactazic. Sunt permise în cazul gastritei iaurtul de băut, degresat parțial, ceaiurile de plante (cu excepția ceaiul maté și a ceaiului negru), o cafea slabă dimineață, însă niciodată pe stomacul gol. 

Băuturi de evitat

Aici intră alcoolul, de orice fel, de la vin, bere până la tării, precum și sucurile de citrice, cum ar fi portocale, lime, mandarine sau de ananas; băuturi răcoritoare industriale. 

Care sunt cerealele recomandate în gastrită și ulcer gastroduodenal?

Recomandată este pâinea integrală și neagră, pâinea de secară, de asemenea, ca garnitură la mâncare, și mămăliga, budinca de tapioca, grișul și budinca de chia se pot consuma fără probleme. 

Pâinea care trebuie evitată 

Pâinea din făină albă, cum ar fi bagheta franțuzească sau franzela proaspătă, mai ales dacă produsele sunt calde și foarte proaspete, pâinea la tavă, blaturile cu mult praf de copt, pateurile, biscuiții, napolitanele și alte făinoase, fie gătite în margarină, fie conținând prafuri de copt și făină albă sunt de evitat, pentru că pot irita mucoasa gastrică.

Brânzeturi și lactate recomandate în regimul pentru gastrită și ulcer gastroduodenal

Se recomandă brânza albă, slabă, pentru că este o sursă bună de proteine și ajută la neutralizarea acidității gastrice. Cele mai recomandate sunt urda, ricotta, telemeaua proaspătă, slabă, cașul, cottage cheese-ul, brânza de vaci, smântâna, brânza Gruyere, untul. 
Iaurtul, kefirul și sana conțin probiotice benefice care pot contracara într-o oarecare măsură dezvoltarea H.pylori și a altor colonii de bacterii dăunătoare de la nivelul sistemului digestiv, care întrețin dezechilibrul flore intestinale. Ideeal ar fi ca iaurturile să fie consumate cu legume fierte la abur sau la cuptor, pentru a beneficia atât de surse pre- cât și probiotice.

Brânzeturi de evitat 

Se vor evita cașcavalul, Gouda, brânzeturile grase franțuzești - Camembert, Brie, Roquefort – care pot, în plus, să irite mucoasa sistemului digestiv superior.

Carnea indicată în regimul pentru gastrită și ulcer gastroduodenal

Carnea trebuie să fie cu cât mai puțină grăsime, gătită la cuptor, la grătar sau fiartă. Poate fi consumată carne de curcan, de pui, de vită slabă, cotlet de miel fără os, pulpă de miel, ficat, creier. 

Carnea de evitat

Se va evita carnea fibroasă și grasă, carnea de porc, carnea de oaie, gâscă, rață, carnea fezandată, vânat, căprioară, mistreț, iepure, organele (inimă, rinichi, limbă, burtă), untura, șoriciul, jumările, mezelurile și afumăturile. 

Peștele indicat în regimul pentru gastrită și ulcer gastroduodenal 

Peștele recomandat este cel slab - calcan, plătică, păstrăv, șalău, gătit preferabil la cuptor, în folie de copt. 

Peștii care trebuie evitați 

Se vor evita peștii cu carnea tare, precum tonul, sardinele, macroul, heringul, anghila, mreana. De asemenea, se vor evita supele și ciorbele de pește, moluștele și crustaceele și orice fel de pește prăjit. 

Ouăle

Recomandările Experților DOC

Oul fiert moale sau tare este un aliment recomandat în gastrită și ulcer. Se vor evita ouăle ochiuri prăjite și omleta. 

Condimente permise în regimul pentru gastrită și ulcer gastroduodenal 

Sunt permise plantele aromatice, preferabil proaspete, dar și uscate, mărar, rozmarin, mentă, foi de dafin, nucșoară, vanilie, sare, ghimbir. Ca ingredient atât antibacterian, cât și antiinflamator, ghimbirul este deosebit de bun în tratarea celei mai frecvente cauze de gastrită, care este bacteria H. Pylori. 

Condimente de evitat

Se vor evita următoarele condimente: piper, boia, oțet, muștar, ardei iute, castraveți murați. 

Fructele 

Fructele se vor consuma descojite sau fierte, în compot ori opărite. Cele permise sunt merele, perele, caisele, piersicile, bananele bine coapte. Merele conțin flavonoide, care au un efect antioxidant în organism și pot inhiba creșterea H. pylori, care provoacă în mod obișnuit gastrită și ulcer gastric. 

Merele sunt, de asemenea, bogate în fibre, iar o dietă bogată în fibre este benefică pentru persoanele cu gastrită. Deși sucul de lămâie este foarte acid, cantități mici amestecate cu apă pot avea un efect alcalinizant atunci când este digerat. Acest lucru poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac (o lingură de suc proaspăt de lămâie amestecat cu 250 ml de apă).

Fructele interzise

Sunt interzise fructe precum căpșune, zmeură, coacăze, portocale, grepfrut, smochine, castane, banane verzi, ananas. 

Legumele

Se recomandă legume proaspete sau preparate termic, ca de exemplu: sparanghel, sfeclă roșie (preferabil sub formă de suc), morcovi, dovlecei fără sâmburi, spanac, fasole verde păstăi, galbene și verzi, tulpină de praz, spanac. 

Deși produc gaze care pot accentua disconfortul digestiv din cauza balonării, la unele persoane, mai ales în cantități mari, între legumele permise se numără si broccoli-ul și legumele frunzoase, cum ar fi varza, spanacul și rucola. Broccoli-ul și germenii de broccoli conțin o substanță chimică numită sulforafan care poate neutraliza Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de ulcerul peptic și majoritatea cancerelor gastrice, potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. 

Însă, în afara gastritei propriu-zise, simptomele unui disconfort la consumul de  broccoli poate înseamna că ești sensibil la salicilați, care este o substanță chimică naturală care poate fi găsită în unele vegetale. Unii oameni pot fi sensibili chiar și la cantități mici de salicilați. Este posibil să ai simptome și atunci când mănânci alte alimente cu salicilați, cum ar fi merele.

Legumele care trebuie evitate

Se vor evita legume precum usturoi, andive, vinete, țelină, ciuperci, castraveți (tolerați în cantități mici, dacă sunt înlăturați total sâmburii), creson, napi, fasole boabe, mazăre, ridichi, hrean, ardei grași, legume uscate. 

Se va evita mâncarea prea rece sau prea caldă

Se vor evita înghețatele sau băuturile fierbinți, de exemplu, care produc contracția pilorului (orificiul de legătură între stomac și duoden) cu retenția crescută a alimentelor în stomac sau contracția veziculei biliare. 

Stilul de viață al pacientului trebuie să fie unul echilibrat 

Pacientul cu gastrită poate să observe o ameliorare a semnelor și simptomelor afecțiunii de care suferă dacă respectă câteva elemente esențiale: 

  • Ia mese mai dese, însă porțiile de mâncare sunt mai mici.
  • Nu consumă alimentele care irită mucoasa stomacului.
  • Evită alcoolul.
  • Ia în considerare alte opțiuni în ce privește medicamentele analgezice, cerând informații medicului curant.

Nutrienți și suplimente

Unele suplimente alimentare pot avea un rol în vindecarea gastritei. Acizii grași Omega 3 și probioticele sunt un bun punct de plecare. Acizii grași Omega-3, cum ar fi uleiul de pește, pot ajuta la scăderea inflamației. Uleiul de pește poate crește riscul de sângerare, însă, așa că trebuie utilizat cu precauție dacă ai un ulcer sever, cu risc de perforare. Dacă iei în considerare ideea de a administra orice fel de suplimente și vitamine, discută înainte de toate cu medicul tău curant, pentru că există posibilitatea ca unele suplimente să interacționeze cu tratamentele pe care le urmezi pentru alte afecțiuni de care suferi. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ceea ce privește pacienții cu ulcer gastroduodenal, nutrienții recomandați pot fi diferiți în faza acută și în faza de recuperare -  de exemplu, poate exista o nevoie mai mare de proteine și de anumiți micronutrienți, cum ar fi vitamina A, zincul, seleniul și vitamina C în perioada de recuperare.

În plus, unele studii au arătat că vitamina C are un efect benefic în eradicarea H. pylori. Fibrele și probioticele (iaurtul, brânzeturile maturate sau îmbătrânite, varza murată), totodată, joacă un rol important în tratamentul ulcerului peptic, deoarece ele reduc efectele adverse ale antibioticelor și ajută la reducerea perioadei de tratament. Și extractul de orez are potențialul de a prezenta un efect protector asupra bolilor mucoasei gastrice legate de H. pylori.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368216/
Studiul „Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2020; 2020: 5197201. Published online 2020 Jul 9. doi: 10.1155/2020/5197201, autori: Yuan Lin et al.
OPA - What are the best foods to eat with a stomach ulcer?
https://opa.org.uk/what-are-the-best-foods-to-eat-with-a-stomach-ulcer/

 


Te-ar mai putea interesa si...

 
 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3