O proteină din salata verde ar putea accelera sudarea oaselor la diabetici [studiu]

Oasele se vindecă mai greu la persoanele care suferă de diabet, motiv pentru care cercetătorii lucrează la elaborarea unei noi terapii derivate din plante care ar putea să îi ajute pe diabetici în procesul de vindecare a posibilelor fracturi. Rezultatele experimentelor pe șoareci sunt promițătoare, susțin specialiștii.

În ceea ce privește persoanele diabetice și fracturile osoase există două probleme majore: riscul de fracturare este mai crescut, iar perioada de vindecare este mai lungă față de persoanele care nu suferă de această afecțiune. 

Un grup de cercetători de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia își propun să vină în ajutorul persoanelor diabetice cu o terapie orală care ar putea accelera sudarea oaselor. Potrivit studiului publicat în revista de specialitate Biomaterials, echipa de cercetători din Philadelphia lucrează la o soluție experimentală pentru această problemă, bazată pe o proteină implantată în salata verde. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Numai în Statele Unite se estimează aproximativ 30.3 milioane de persoane care suferă de diabet, alături de 84,1 persoane cu prediabet, care, netratat, se poate transforma în diabet de tip 2 în 5 ani, mai mult sau mai puțin.  

Având în vedere problemele impuse de această boală, persoanele diabetice trebuie să aibă o grijă crescută la accidente soldate cu fracturi. În cazul unui asemenea incident, se impun mai multe vizite la spital, tratament medicamentos și/sau injectabil, iar procesul de recuperare este lung și, adesea, sinuos. 

Proteina implantată în salata verde, posibil tratament pentru sudarea mai rapidă a oaselor

Echipa de cercetători a apelat la o procedură specifică, care presupune implantarea unui anumit tip de proteine în celulele plantei. Urmează ca planta, în cazul de față – salata verde – să încorporeze proteina în propriul comportamentul genetic, și să o reproducă. Odată ce salata verde începe să producă respectiva proteină, ea poate fi utilizată în terapia orală.  

Proteina utilizată, în acest studiu, de către cercetători, se numește factorul de creștere de tip insulinic 1(IGF-1), proteină cu rol esențial în creșterea și regenerarea mușchilor și a oaselor. Pe lângă IGF-1, celulele din salată verde au fost implantate și cu o formulă de peptide menite să stimuleze procesul de regenerare. Cercetătorii au elaborat un proces special de implantare a IGF-1, împreună cu încă o proteină, CTB, care susține asimilarea combinației proteice în circulația sangvină, din sistemul digestiv. Mai mult, aceștia au eliminat gena rezistenței la antibiotic din plantă. După ce planta de salată a crescut, cercetătorii au deshidratat-o , prin criogenizare, și au transformat frunzele într-o pulbere cu valabilitate de 3 ani. 

Tratamentul experimental stimulează regenerarea oaselor la șoareci

Soluția elaborată de cercetători a dat roade în experimentele cu șoareci, stimulând creșterea mai multori tipuri de celule, inclusiv cele responsabile pentru regenerarea osoasă. Studiul a fost realizat pe 2 grupe de șoareci : grupul de control – compus din șoareci cu parametri normali de sănătate, și grupul beta – compus din șoareci cu diabet. În urma consumului sistematic de pulbere de salată modificată genetic, șoarecii din grupul de control au manifestat o creștere a proteinei IGF-1 în organism, iar șoarecii din grupul beta au manifestat numeroase îmbunătățiri, precum ameliorarea volumului și densității osoase. 

 
 

Cercetătorii au optat pentru frunza de salată deoarece este foarte subțire, ușor de deshidratat și fără potențial alergenic. Odată ce frunzele sunt uscate, proteina implantată este stabilizată pentru câțiva ani, fără a trebui depozitată la rece. În prezent, tratamentele injectabile cu factorul de creștere de tip insulinic 1 sunt costisitoare, nu sunt îmbogățite cu peptide, ceea ce le face mai puțin eficiente față de formula propusă de cercetătorii americani. 

Aceștia speră să încheie noi parteneriate pentru a continua acest proiect, în așa fel încât să răspundă, în mod eficient, nevoii comunității diabetice. De asemenea, planul acestora este să continue procesul de implantare a IGF-1 în plante, cu scop terapeutic, atât pentru accelerarea regenerării osoase, cât și pentru tratarea altor afecțiuni, precum osteoporoza și recuperarea masei osoase după cancer.

 

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Could a protein grown in lettuce help heal broken bones faster?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/could-a-protein-grown-in-lettuce-help-heal-broken-bones-faster
Studiul Oral delivery of novel human IGF-1 bioencapsulated in lettuce cells promotes musculoskeletal cell proliferation, differentiation and diabetic fracture healing, publicat în Biomaterials, în martie 2020, autori: J.Park, G.Yan, K.-C. Kwon, M. Liu, P.A. Gonnella, S.Yangab, H.Daniell 
Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0142961219306908?via%3Dihub


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0