Ardeiul iute, secretul pentru o viață mai lungă? (studiu)

Dacă îți place să consumi ardei iute, iată câteva vești bune! Noile cercetări care vor fi prezentate la American Heart Association's Scientific Sessions 2020 sugerează că aceștia îți scad riscul de a muri din cauza bolilor de inimă sau a cancerului și te ajută să trăiești mai mult.

Ce anume face ardeii atât de iuți?

Principalul compus care le dă gustul intens ardeilor iuți este un fitonutrient numit capsaicină. „Capsaicina se atașează la receptorii de pe papilele gustative care detectează temperatura și trimit semnale de căldură către creier”, explică Wendy Bazilian, autorul cărții Eat Clean, Stay Lean.

Senzația de căldură intensă pe care o simți când consumi ardei are legătură cu nivelul de capsaicină pe care îl conține. Pentru a afla cât de picant este un anumit tip de ardei iute, consumatorii se pot folosi de scara Scoville, care clasifică soiurile de la cel mai puțin picant până la cel mai intens, pe baza concentrației lor de capsaicină.

Beneficii ale ardeiului iute pentru sănătate

Consumul de ardei iute poate aduce, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cercetările sugerează că anumite produse bogate în capsaicină, cum ar fi ardeiul de cayenne, pot ajuta consumatorii să slăbească prin reducerea poftei de mâncare și îmbunătățirea abilităților corpului de a arde calorii. Mai mult, s-a demonstrat că ardeiul de cayenne ajută la eliberarea sinusurilor, la calmarea durerii și la reducerea dezvoltării unor bacterii.

Pentru a profita de beneficiile ardeilor iuți, alege soiuri care nu sunt prea sus pe scara Scoville și integrează-le în mese gustoase, mai degrabă decât să le consumi direct. „În acest fel, impactul asupra limbii, esofagului și stomacului este și mai redus”, explică Bazilian.

Un nou studiu a descoperit că ardeii iuți reduc cu 23% riscul de a muri de boli de inimă

Noul studiu privind ardeiul iute a analizat mai mult de 4.729 de studii anterioare din cinci baze de date de sănătate internaționale, care au inclus înregistrările privind sănătatea și dieta a mai mult de 570.000 de persoane din SUA, China, Iran și Italia. Studiile au descoperit că persoanele care au mâncat ardei iute au avut un risc cu 26% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă, un risc cu 23% mai scăzut de a muri din cauza cancerului și un risc cu 25% mai mic de a muri din orice cauză, comparativ cu persoanele care l-au mâncat rar sau niciodată.

Într-un comunicat de presă al American Heart Association, autorul principal Bo Xu, cardiolog la Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute din Cleveland, a declarat că cercetătorii „au fost surprinși să constate că în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului tuturor cauzelor de boli de inimă și mortalității asociate cancerului”. Dr. Xu a adăugat că acest lucru evidențiază modul în care factorii dietetici pot juca un rol important în sănătatea generală.

Totuși, studiul a analizat doar legătura dintre consumul de ardei iute și mortalitate, și nu efectele singulare ale ardeiului iute în acest caz. „Este imposibil să afirmăm în mod concludent că consumul de ardei iute poate prelungi viața și reduce decesele, în special din cauza factorilor cardiovasculari sau a cancerului”, a spus dr. Xu. Sunt necesare mai multe cercetări, în special dovezi din studii controlate randomizate, pentru a confirma aceste descoperiri preliminare.

Cercetările anterioare au descoperit că ardeii iuți (dintre care există multe soiuri, inclusiv cayenne și jalapeño) pot avea efecte antiinflamatoare, antioxidante, anticanceroase și de reglare a glicemiei. Multe dintre beneficiile pentru sănătate au fost atribuite capsaicinei, spune Lauren Harris-Pincus, autorul The Protein-Packed Breakfast Club. „Acesta este compusul vegetal din ardei iute pe care îl recunoaștem ca fiind ceea ce îi face picant”, explică ea. 

Iată câteva alte beneficii potențiale ale ardeilor iuți pentru sănătate: 

1. Un sistem imunitar mai puternic

„Ardeii iuți roșii, inclusiv ardeii cayenne, sunt o sursă incredibilă de vitamina A”, spune dr. Tanya B. Freirich. Acest lucru este necesar pentru un sistem imunitar puternic și este, de asemenea, cunoscut pentru că ajută la sănătatea ochilor.

Ardeii iuți sunt, de asemenea, foarte bogați în vitamina C, care ajută la funcționarea sistemului imunitar și vindecarea rănilor. „O 1/4 ceașcă de ardei iuți tăiați conține vitamina C pentru o zi întreagă”, spune Harris-Pincus.

2. Protecție împotriva radicalilor liberi

Vitamina A este, de asemenea, un puternic antioxidant, la fel ca și flavonoidele precum betacarotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina, care sunt toate componente ale ardeiului iute. „Aceste substanțe ajută la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi generați în timpul stresului și al bolilor”, explică Harris-Pincus. Radicalii liberi pot contribui la deteriorarea celulelor.

3. Niveluri mai scăzute de colesterol „rău”

„Ardeiul Cayenne este cunoscut pentru scăderea colesterolului din sânge și a colesterolului LDL și a trigliceridelor, crește colesterolul HDL și previne coagularea, care toate pot ajuta la prevenirea infarctului și a accidentului vascular cerebral”, spune Freirich. Un studiu de cohortă bazat pe populație, publicat în revista PLoS One în 2017, a constatat că un consum de ardei iuți roșii este asociat cu o incidență cu 13% mai mică de deces din cauza bolilor de inimă și accident vascular cerebral.

4. Metabolism mai accelerat

Mai mult de două treimi dintre adulții din SUA sunt supraponderali sau obezi, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care poate crește riscul de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și boli coronariene.

Deși există mulți factori care contribuie la creșterea în greutate, modificările dietetice pot ajuta la intensificarea metabolismului. „Capsaicina poate accelera ușor metabolismul, ceea ce vă poate ajuta să ardeți mai multe calorii atât în repaus, cât și în timpul exercițiului și ar putea crește cantitatea de grăsime pe care o ardeți”, spune Harris-Pincus.

Pericolele consumului excesiv de ardei iute

„Este mai mult un mit că ardeii iuți pot crea de fapt daune fizice majore esofagului sau limbii”, explică Wendy Bazilian. Dar asta nu înseamnă că nu există pericole asociate cu excesul de alimente foarte picante. De ce? Atunci când mâncăm ardei iute, creierul primește semnale de „durere” care pot duce la stomac deranjat, greață sau vărsături. Stomacul reacționează ca și când ai fi consumat o substanță toxică și lucrează pentru a expulza tot ceea ce tocmai a fost ingerat.

„Dacă apar vărsăturile, acidul care iese din stomac poate irita esofagul”, explică Bazilian. Alte reacții potențiale la consumul de ardei super-condimentat includ amorțeală și dificultăți de respirație.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 

Studiul People who eat chili pepper may live longer?
https://www.health.com/nutrition/chili-pepper-study
https://www.health.com/food/dangers-eating-hot-peppers


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0