Gastrita: cauze, simptome si tratament

Gastrita este termenul folosit pentru a descrie o serie de simptome care au in comun inflamarea mucoasei stomacului. Inflamarea mucoasei gastrice apare, de cele mai multe ori, in urma unei infectii cu bacteria care cauzeaza adesea ulcerul, respectiv Helicobacter Pylori. Consumul excesiv de alcool sau de medicamente poate contribui, de asemenea, la aparitia gastritei.

 

Gatrita poate fi acuta, daca are un debut subit, sau cronica, atunci cand evolueaza treptat, in timp. Uneori, gastrita poate evolua in ulcer ori poate mari riscul de cancer la stomac. In cele mai multe cazuri insa, gastrita nu este o afectiune grava si se trateaza destul de repede, in urma unui tratament adecvat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Cauze gastrita

Gastrita poate fi cauzata de iritarea mucoasei gastrice  in urma infectiei cu H.Pylori, dar si a consumului de alcool, a varsaturilor cronicizate, a stresului sau a folosirii unor medicamente antiinflamatoare.

Simptomatologia gastrica specifica prezinta o recurenta accentuata primavara si toamna. De aceea, gastrite considerate ȚvindecateȚ de catre pacienti se pot reactiva in aceste perioade ale anului, necesitand reluarea investigatiilor si a terapiei adecvate, recomandate de medicul gastroenterolog, in special dupa efectuarea analizelor care urmaresc persistenta H.Pylori.

De asemenea, gastrita poate fi cauzata si de bacteria Helicobacter pylori, care traieste in mucoasa stomacului si care, netratata deloc sau incorect, situatie in care se instaleaza o infectie rezistenta la antibioticele specifice, poate cauza ulcer sau cancer la stomac.

Alte cauze ale aparitiei gastritei sunt si refluxul gastroesofagian ori infectiile cauzate de alte bacterii sau  virusuri.

Simptome gastrita

 • Greata sau dureri frecvente de stomac
 • Balonare
 • Crampe abdominale
 • Voma
 • Indigestie
 • Arsuri intre mese sau seara
 • Sughit
 • Pierderea apetitului
 • Disconfort dupa masa

Diagnosticare gastrita

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va pune o serie de intrebari pentru a afla cat mai multe informatii, apoi poate recomanda urmatoarele analize:

 • Endoscopie superioara – endoscopia detecteaza inflamatia mucoasei stomacului, dar si a esofagului.
 • Analiza de sange – aceasta analiza va depista daca este vorba despre infectie cu Helicobacter pylori, dar si o posibila anemie asociata.
 • Coprocultura – analiza materiilor fecale va descoperi prezenta sangelui in scaun, care poate fi semn de gastrita. Totodata, coprocultura poate descoperi si  existenta Helicobacter pylori.
 • Pentru testul respirației cu uree, un medic colectează un eșantion inițial de respirație in timp să respirați într-un recipient. Vi se administrează un lichid de băut care conține o substanță numită uree. O altă probă de respirație este colectată după ce a trecut un anumit timp.
  Pentru testul antigenului scaunului, o probă de scaun este colectată într-un recipient curat.

Pentru testul respirației, este posibil să vi se solicite să vă abțineți de la a lua anumite medicamente:

 • Cu patru săptămâni înainte de test, nu luați antibiotice sau subsalicilat de bismut oral (Pepto Bismol®).
 • Cu două săptămâni înainte de test, nu luați niciun fel de rețetă sau inhibitori ai pompei de protoni fără prescripție medicală, cum ar fi omeprazol, lansoprazol sau esomeprazol.
 • Cu o oră înainte de test, nu mâncați și nu beți nimic (inclusiv apă).

Dacă trimiteți o probă de scaun sau vi se colectează o biopsie tisulară, poate fi necesar să vă abțineți de la administrarea de antibiotice, antiacide sau tratamente cu bismut timp de 14 zile înainte de test.

Dacă sunteti  supus endoscopiei, poate fi necesar postul, de obicei peste noapte. Doar apa poate fi permisă.

 

 

Tratament gastrita

Medicul va prescrie un tratament, dar va recomanda si anumite schimbari in dieta si ale stilului de viata.

 • Medicamente antiacide pentru a reduce aciditatea de la stomac
 • Daca gastrita este cauzata de anemie, va fi prescris si un tratament pe baza de vitamina B12, fier, acid folic
 • Daca gastrita este cauzata de Helicobacter pylori, pe langa medicamentele antiacide vor fi recomandate si antibiotice pentru uciderea bacteriei
 • Eliminarea din dieta a alimentelor care irita mucoasa precum preparatele foarte picante, produsele lactate, alimentele bogate in gluten, alcool, dar mai ales a tutunului
 • Tratamentul ulcerelor induse de AINS precum diclofenac, aspirina, acesta implică întreruperea AINS, reducerea acidului stomacal cu blocante H2, de exemplu, cimetidină, famotidină  și nizatidină sau, mai eficient, cu inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi omeprazol sau prostaglandine sintetice, în special misoprostol. Deoarece bacteriile H. pylori sunt o cauză comună a ulcerelor, eradicarea bacteriilor cu o combinație de antibiotice poate, de asemenea, să favorizeze vindecarea ulcerului.

Vindecarea gastritei indusă de Helicobacter pylori se poate confirma clinic si paraclinic  la 4-5 săptămâni după eradicarea cu succes a infecției folosind un regim de terapie triplă cu inhibitori ai pompei de protoni(omeprazol sau pantoprazol,) si antibotice precum amoxicilină și claritromicină.
Eradicarea Helicobacter pylori determină ameliorarea atrofiei gastrice și a metaplaziei intestinale. Nivelurile de secreție de acid gastric în gastrita predominantă din corp cresc după eradicare
Unele persoane cu gastrită cronică cu H. pylori dezvoltă gastrită atrofică. Gastrita atrofică distruge celulele din mucoasa stomacului care produc acizi digestivi și enzime și pot duce și la cancer. După efectuarea unui examen fizic, medicul dumneavoastră vă poate testa respirația, sângele sau scaunul pentru a detectaposibile persisteneti ale  semnelor  de infecție.

Imediat ce se incepe tratamentul, dar si respectarea regulilor de igiena alimentara, pacientul va observa o imbunatatire a situatiei.

Factori de risc

 • Folosirea frecventa a medicamentelor calmante precum aspirina sau ibuprofenul crescte riscul de aparitie a gastritei intrucat aceste medicamente ataca mucoasa stomaacului.
 • Varsta inaintata reprezinta, de asemenea, un factor de risc pentru aparitia gastritei intrucat mucoasa stomacului se subtiaza odata cu varsta.
 • fumatul, in special fumatul si consumul de cafea, in cursul diminetii, pe stomacul gol, accentueaza durerile 
 • Consumul de alcool irita mucoasa stomacului si predispune la gastrita.
 • Afectiunile autoimune precum tiroidita Hashimoto sau diabetul de tip 1 cresc riscul aparitiei gastritei.
 • Si alte afectiuni precum boala Crohn, infectiile cu paraziti sau HIV cresc riscul de gastrita.

Complicatii gastrita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca nu este tratata la timp, gastrita poate cauza ulcer la stomac sau sangerari la nivelul stomacului.  Rareori, unele forme de gastrită cronică vă pot crește riscul de cancer de stomac, mai ales dacă aveți o subțiere extinsă a mucoasei stomacului și modificări ale celulelor mucoasei.

Complicațiile provocate de gastrita cronică includ pe langa ulcere peptice, ulcere sângerante, anemie, cancere gastrice si anumite boli mai grave sau sistemice, precum limfom MALT, probleme renale, stricturi, obstrucție intestinală sau chiar moarte.

Limfomul țesutului limfoid asociat mucoasei (MALT) este un limfom de zonă marginală cu celule B de grad scăzut și Helicobacter pylori a fost detectat la mai mult de 75% dintre pacienții cu limfom MALT.

Obstrucția de ieșire gastrică este cauzata de  edem,  care limitează un transfer adecvat de alimente din stomac în intestinul subțire.
Deshidratarea se poate instala de la vărsături, generand in timp insuficiență renală.

Dacă cauzele care stau la baza gastritei (de exemplu, consumul de alcool sau de medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene) sunt tratate sau nu  mai sunt utilizate, gastrita poate fi, de asemenea, prevenită.

S-a raportat că mai multe boli sunt asociate cu infecția cu Helicobacter pylori, inclusiv boli hematologice, cum ar fi ITP, anemie cu deficit de fier idiopatic și deficit de vitamina B12. Există o tendință pozitivă în asocierea dintre infecția cu Helicobacter pylori și tulburările neurodegenerative și noile date au arătat un risc mic  de deces din cauza accidentului vascular cerebral și a cancerului pulmonar, dar un risc crescut de preeclampsie la femeile infectate, care necesită investigații suplimentare.

 In cazul sangerarilor la stomac, poate aparea si anemia, cauzata de pierderea persistenta de mici cantitati de sange.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Helicobacter pylori infection: old and new, S Diaconu, A.Predescu, A.Moldoveanu, CS Pop, C.Fierbinteanu Braticevici, 2017
 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0