

Ulcerul peptic gastro-duodenal: cauze, simptome, complicatii
Ulcerul peptic gastro-duodenal: cauze, simptome, complicatii
Ulcerul peptic gastro-duodenal: cauze, simptome, complicatii
Ulcerul peptic reprezinta acele rani deschise care de dezvolta pe „captuseala“ interioara a stomacului si in partea superioara a intestinului subtire. Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea de stomac.
Ulcerul peptic include:
- ulcerele gastrice, care apar in interiorul stomacului;
- ulcerele duodenale, care apar in interiorul partii superioare a intestinului subtire (duoden).
Simptome in ulcerul peptic gastro-duodenal
Lista de simptome include:
- durere arzatoare de stomac
- senzatia de preaplin, balonare sau eructatie;
- intoleranta la alimentele grase;
- arsuri la stomac;
- greata.
Cel mai comun simptom al ulcerului peptic gastro-duodenal este durerea de stomac descrisa ca o arsura. Acidul din stomac face ca aceasta durere sa se inrautateasca, la fel si faptul ca un pacient are stomacul gol. Durerea poate fi adeseori ameliorata daca persoana mananca anumite alimente care „tamponeaza“ acidul gastric sau de administrarea unui medicament antiacid, dar apoi durerea poate sa revina.
In timpul noptii, precum si intre mesele principale, durerea de stomac se poate inrautati. De retinut: aproape trei sferturi dintre persoanele cu ulcer peptic gastro-duodenal nu au simptome.
Mai rar, ulcerul peptic poate provoca simptome si semne severe, cum ar fi:
- varsaturi sau varsaturi insotite de sange - care pot fi de culoare rosie sau neagra;
- sange de culoare inchisa prezent in scaun sau scaune negre, cu aspect de smoala;
- dificultati de respiratie;
- senzatie de lesin;
- greata sau varsaturi;
- scadere in greutate inexplicabila;
- modificari in ceea ce priveste apetitul.
Mergi imediat la doctor daca ai semnele sau simptomele severe enumerate mai sus. De asemenea, mergi la medic daca medicamentele antiacide prescrise iti calmeaza durerea, insa aceasta tot apare.
Cauzele ulcerului peptic gastro-duodenal
Ulcerul peptic gastro-duodenal se instaleaza atunci cand acidul din tractul digestiv erodeaza sau distruge suprafata interioara a stomacului sau intestinul subtire. Acidul gastric poate crea o rana dureroasa, care poate sangera.
Tractul digestiv este acoperit cu o membrana mucoasa care, in mod normal, te protejeaza impotriva acidului gastric. Dar daca cantitatea de acid creste sau daca cantitatea acestei mucoase scade, poti dezvolta un ulcer peptic.
Cele mai frecvente cauze ale ulcerului peptic sunt infectiile cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) si folosirea pe termen lung a aspirinei si a altor tipuri de analgezice, cum ar fi ibuprofenul si medicamentele care au ca substanta activa naproxenul sodic. Stresul si alimentele picante (iuti) nu produc ulcer peptic. Cu toate acestea, ele pot sa inrautateasca simptomele pacientului.
Complicatiile ulcerului peptic gastro-duodenal
Lasat netratat, ulcerul peptic sau ulcerul la stomac (fie ca este ulcer gastric, fie ca este ulcer duodenal) poate avea drept rezultat:
hemoragie interna - sangerarea poate aparea ca o pierdere lenta de sange, care duce la anemie, sau ca o pierdere severa de sange, care poate necesita spitalizare sau o transfuzie de sange. In cazul pierderilor severe de sange, pacientul poate avea varsaturi de culoare neagra sau scaune cu sange, inchise la culoare.
infectie - ulcerul peptic poate crea o gaura (poate perfora) prin peretele stomacului sau peretele intestinului subtire, iar astfel pacientul este supus unui risc mare de infectii grave ale cavitatii abdominale (peritonita).
obstructie - ulcerul peptic poate duce la umflaturi, inflamatii sau cicatrizari care pot impiedica trecerea alimentelor prin tractul digestiv. Un blocaj poate determina pacientul sa simta ca se satura mai repede, sa vomite sau sa scada in greutate.
Sursa foto: Shutterstock