Ce este mamoplastia de reducţie (reducerea sânilor)

Hipertrofia mamară, caracterizată prin creșterea excesivă în volum a țesutului mamar în raport cu structura generală a corpului, face ca unele femei să nu-și mai poată susține greutatea sânilor și să apeleze la mamoplastia de reducție. Din motive medicale, psihologice sau estetice, femeile pot simți nevoia să ia măsuri împotriva disproporției sânilor prin operația de reducere a acestora. Mamoplastia de reducție poate fi indicată oricărei femei care dorește o micșorare și o ridicare a sânilor, însă nu se poate face oricând, așa că trebuie programată din timp. Intervenția durează câteva ore și, în cele mai multe cazuri, nu există complicații postoperatorii. 

Hipertrofia mamară nu este o boală, ci o stare a sânilor, reprezentată de creșterea excesivă a acestora. Sunt femei care se bucură să aibă sânii mari și care au mușchii spatelui suficient de bine dezvoltați încât să-i poată susțină fără probleme, în timp ce altele se simt incomodate. Sânii prea grei pot provoca dureri de spate, gât și umeri, mai ales în perioada adolescenței, intertrigo (inflamație submamară apărută în pliurile pielii), iar dacă femeia face sport, va avea nevoie de sutiene speciale. 

Ce este mamoplastia de reducție

În cazurile în care femeia dorește micșorarea sânilor, poate să apeleze la o intervenție chirurgicală de reducție mamară. Mamoplastia de reducție este o procedură prin care se îndepărtează excesul de grăsime, țesut și piele la nivelul sânilor. Această operație ușurează disconfortul generat de greutatea unor sâni prea voluminoși și îmbunătățește stima de sine și abilitatea femeii de a participa la activități fizice pe care nu le putea face până la intervenție.

Când se poate face operația

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mamoplastia de reducție se poate face la orice vârstă, chiar și în adolescență. Condiția este ca sânii să își fi terminat dezvoltarea, pentru că, în caz contrar, femeia va avea nevoie de încă o operație în anii următori. 

Intervenția poate fi amânată până după formarea unei familii și până după ce femeia ajunge la o greutate corporală adecvată. Dacă femeia dorește copii, e posibil ca după o operație de reducere a sânilor alăptatul să devină oarecum problematic. De asemenea, dacă persoana are câteva kilograme în plus și dorește să slăbească, e posibil ca și volumul sânilor să mai scadă ulterior. Dacă, după regim, sânii au rămas la fel de mari și îi creează în continuare probleme, se poate îndrepta spre soluția operației.

Ce presupune pregătirea de operație

Intervenția trebuie programată din timp, deoarece va fi nevoie ca femeia să întrerupă anumite tratamente (cu anticoncepționale, antiinflamatorii etc.), să nu fie la menstruație, să își facă analize de sânge și o mamografie. De asemenea, operația nu va fi programată la scurt timp după o naștere. Prețul operației de reducere a sânilor diferă în funcție de particularitățile fiecărui caz și de clinica aleasă, ridicându-se la sume cuprinse între 2000 și 4000 de euro.

Cum se desfășoară operația de reducere a sânilor 

 • În majoritatea cazurilor, se recurge la anestezie generală;
 • Se fac incizii prin care excesul de grăsime și țesut mamar va fi îndepărtat;
 • Țesutul care rămâne va fi repoziționat și inciziile vor fi închise în așa fel încât sânul să capete un aspect normal.

Operația poate dura 2-6 ore, iar perioada de spitalizare va fi de 2-3 zile. Pentru a evita apariția hematoamelor, pacienta va avea montate tuburi de dren pentru cel mult 48 de ore, ceea ce îi va da o stare de disconfort moderat. Dacă apar dureri în această perioadă, i se vor recomanda antialgice. Vindecarea totală se va face în aproximativ o lună și jumătate, timp în care femeia trebuie să evite dormitul pe burtă, mișcarea intensă a brațelor, sportul de performanță și, în general, orice efort fizic prea mare.

Cui nu îi este recomandată mamoplastia de reducție

 • Femeilor care suferă de diabet sau de boli de inimă;
 • Celor care sunt obeze;
 • Fumătoarelor;
 • Femeilor care nu sunt de acord să aibă cicatrice pe corp
 • Ce riscuri are mamoplastia de reducție
 • Vor apărea vânătăi, care, însă, se vor retrage.
 • După operație vor rămâne cicatrice. Unele pot rămâne de culoare roșiatică, dar, dacă se vindecă bine, vor deveni fine și albe și nu se vor mai observa aproape deloc în timp.
 • Alăptatul va deveni dificil sau chiar imposibil.
 • Sensibilitatea mameloanelor se poate micșora.

Operația de reducere mamară face sânii mai mici și mai fermi, înlătură durerile de spate provocate de greutatea prea mare a sânilor în raport cu restul corpului și pemite o libertate de mișcare mai mare. Mamoplastia de reducție nu este o intervenție complicată, însă femeia va rămâne cu cicatrice pe piele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.santemagazine.fr/beaute-forme/chirurgie-esthetique/10-choses-a-savoir-sur-la-reduction-mammaire-428823
https://www.docteurclic.com/maladie/hypertrophie-mammaire.aspx
https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/breast-reduction/procedure
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-reduction-surgery/about/pac-20385246

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0