Cele mai sănătoase alimente de post

Postul acționează asupra trupului, dar și asupra sufletului ca o „curățare generală”. Este recomandat să fie ținut de persoanele sănătoase, deoarece este un mod ideal de prevenire a bolilor, iar bolnavii sunt sfătuiți să ceară mai întâi sfatul medicului dacă vor să țină post.

Postul este un mod de a-ți prelungi viața, de a-ți consolida sistemul imunitar, de confort fizic și spiritual, de a evita bolile, de a întârzia îmbătrânirea și chiar de a pierde în greutate. Alimente de post sunt considerate legumele și fructele, leguminoasele, cerealele, nucile și semințele, uleiurile vegetale, zahărul, înlocuitorii de carne și de lactate.

Însă, pentru a nu te îngrășa în post și a nu-ți deteriora starea de sănătate, în loc să ți-o îmbunătățești, e recomandat să eviți zahărul în exces, produsele din făină albă și grăsimile vegetale hidrogenate (margarina și produsele de patiserie cu margarină).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ceea ce privește cantitatea, este mai bine pentru organism să nu mănânci niciodată până la saturație, ci cam până la 80%, deci întotdeauna să te ridici de la masă cu senzația că nu ești plin, ci că ai mai putea mânca puțin.Dacă îți vei planifica în mod corect mesele, cu alimente de post sănătoase și pregătite echilibrat, îți poți obține nutrienții esențiali și în această perioadă de restricții alimentare.

Alimente de post de care ai nevoie în meniu

Iată ce alimente e recomandat să consumi în perioada postului și ce înlocuiri poți face în meniul tău obișnuit:

Surse de vitamine și calciu

Dacă până acum la micul dejun obișnuiai să mănânci cereale cu lapte integral, acum poți să le mănânci cu lapte de soia, de migdale sau nucă de cocos. Aceste tipuri de lapte vegetal au mai puține calorii decât laptele de vacă și sunt o sursă importantă de vitamine A, E și D, dar și calciu. Surse vegetale de calciu sunt băuturile fortifiate din orez și ovăz, blocurile de tofu, leguminoasele, migdalele, varza Kale, pătrunjelul și smochinele uscate, dar și semințele de susan.

O importantă sursă de vitamina E sunt măslinele, care au rol antioxidant, antiinflamator, contribuind la protejarea organismului de infecții. În plus, conțin și numeroși fitonutrienți cu multe beneficii asupra sănătății (efect cardioprotector, efect anticancerigen). Bucură-te din plin de fructele precum portocale, grepfrut, mandarine, kiwi, lămâi, căpșuni, deoarece au un conținut ridicat de vitamina C care susține imunitatea. 

Surse de proteine și fibre

Surse importante de proteine vegetale sunt ciupercile și lintea, cu toate că există și alte alimente de post care conțin proteine, cum ar fi arahidele și tofu. Există multe rețete care folosesc ciuperci, așa că trebuie menționat că acestea sunt sărace în calorii și conțin nutrienți care te vor ajuta să ai o sănătate mai bună în această perioadă a anului. În plus, ciupercile sunt și o sursă de vitamina D.

Include în meniul tău și leguminoase precum năut, linte (verde, roșie, maro – e bine să știi că lintea roșie fierbe mai repede) și mazăre, deoarece conțin preponderent carbohidrați și fibre. Semințele (de chia, de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă) sunt o altă sursă de proteine și fibre care pot fi utilizate în diferite feluri de mâncare. Poți să le consumi ca gustare, contribuind la o digestie bună sau să le adaugi peste o salată de crudități. 

Surse de fier

Fasolea este un alt aliment recomandat în timpul postului. Conține glucide, iar conținutul de proteine este completat de cel de vitamina B și mai ales fier, o sursă de vitalitate crescută.

O altă sursă importantă de fier este sfecla roșie. Consumul ajută la combaterea oboselii care poate apărea în perioada postului, ajută la reînnoirea celulelor sangvine, previne anemia și stimulează sistemul imunitar. Sfecla nu are foarte multe proteine, dar le compensează cu un conținut mineral variat.

Quinoa este un alt aliment cu un conținut bogat în fier. Din punctul de vedere al metodei de preparare se face la fel ca orezul. Unul dintre avantajele acestui aliment este că timpul de preparare este jumătate din cel al orezului. Pe lângă conținutul de fier, quinoa este și o sursă importantă de proteine și calciu. Spanacul, broccoli-ul și varza de Bruxelles sunt alte alimente de post cu un aport important de fier.

Surse de acizi grași Omega 3

Surse vegetale de Omega 3 se găsesc în nuci, semințe (de chia, de dovleac, de cânepă, de in), conopidă, hummus și varză de Bruxelles. Avocadoul este un fruct extrem de bogat în vitamine, care conține și acizi grași esențiali și poate fi adăugat în orice tip de salată. Consumul regulat de avocado ajută de asemenea la combaterea oboselii specifice acestei perioade și la reînnoirea celulelor sangvine, previne anemia și susține imunitatea.

Este bine să știi că în timpul postului sunt zile în care sunt permise mâncărurile cu pește. În acele zile poți include în meniul tău pește gras, cum ar fi somonul (o sursă importantă de acizi grași Omega 3), dar și sardine, macrou, hering, ton, creveți și scoici, peștele și fructele de mare fiind și o sursă de vitamina B12 și vitamina D.

Ce alimente de post ar fi bine să eviți?

În perioada postului, una dintre erorile alimentare obișnuite este creșterea consumului de cartofi prăjiți, șnițele de soia prăjite, paste făinoase, produse de patiserie de post și alte produse cu zahăr și grăsimi vegetale hidrogenate. Toate acestea aduc multe calorii, așa că dacă nu vrei să te îngrași nu le consuma în mod regulat.

Încearcă mai degrabă pastele din făină integrală cu un sos bogat în legume, ierburi și condimente, de exemplu roșii, dovlecei, vinete, ciuperci, ceapă, usturoi, busuioc, boia, ulei de măsline, alături de o salată verde cu zeamă de lămâie. 

De asemenea, evită să mănânci zilnic cârnați, chiftele, burgeri vegetali din comerț, deoarece pot conține o mulțime de substanțe artificiale. Consumă-le doar de poftă, mai rar, alături de alimente de post mai sănătoase, precum humus sau fasole bătută și salată de crudități sau prepară-le tu acasă, din ingrediente sănătoase, și gătește-le la cuptor, nu le prăji.

Așadar, alege cu atenție alimentele care îți fac bine, concepe mese cât mai sănătoase pentru tine și familie și bucură-te de această perioadă de post, atât pentru curățare spirituală și gânduri bune, cât și pentru o revigorare nutrițională, întotdeauna benefică pentru organism. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UT Health Houston - Tips for religious fasting
https://www.utphysicians.com/tips-for-religious-fasting/
MedlinePlus - Protein in diet
https://medlineplus.gov/ency/article/002467.htm


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0