Matcha - pudra de ceai verde cu efect benefic asupra siluetei

Legenda spune că ceaiul matcha, cunoscut sub denumirea de aur verde, era băut de călugării japonezi cu un veac în urmă pentru că îi ajuta să rămână calmi în timpul meditațiilor. Asta deoarece se pare că matcha conține un aminoacid rar care generează o stare de relaxare, acționând direct asupra creierului. În același timp, pe lângă relaxare și stare de bine, aduce și un plus de energie și rezistență, pe care o recunoști drept folositoare.

Matcha este o pudră fină de ceai verde obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde de înaltă calitate, care au fost crescute în mod special și protejate de lumină solară pentru a produce o aromă și o compoziție nutrițională distinctă. Aceasta este originară din Japonia și este considerată una dintre cele mai valoroase și apreciate forme de ceai verde.

Are un conținut foarte mic de calorii și asta îl face potrivit și în lupta cu kilogramele în plus, având și proprietăți de ardere a grăsimilor. Clorofila pe care o conține este un puternic agent de detoxifiere, ea ajută la eliminarea substanțelor chimice și a metalelor grele din organism.

Prețul destul de piperat se datorează în primul rând faptului că pudra de matcha se obține printr-un procedeu destul de migălos. Frunzele uscate de ceai verde (Camellia sinensis) sunt măcinate cu pietre de moară până când se obține o pudră extrem de fină. Astfel, sunt consumați toți nutrienții existenți în frunze, lucru ce nu poate fi posibil când bem o infuzie a acestora. Sunt culese doar vârfurile plantei, după ce aceasta a stat la umbra unor rogojini de bambus timp de trei săptămâni.

Recomandările experților DOC.ro

Alimentele pe bază de ceai verde pe care le consumăm sunt făcute de fapt cu matcha de cele mai multe ori, mai ales că pudra poate fi amestecată atât în apă caldă sau rece, cât și direct în alimentele respective. Așa apar, de pildă, tiramisu cu ceai verde, rissotto cu ceai verde sau înghețată cu ceai verde, nu atât prin adaos de infuzie de plante, cât prin adaos de pudră matcha. De acolo rezultă, de altfel, și culoarea verde intens și vibrant.


Bine de știut despre Matcha!

  • O singură ceașcă de matcha echivalează din punct de vedere nutrițional cu 10 cești de ceai verde clasic infuzat
  • Când bei matcha ingerezi de fapt întreaga frunză de ceai verde, astfel că nu se pierde nimic din potențialul ei nutritiv
  • Pudra de matcha are de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde clasic infuzat
  • Are de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât fructele de pădure și decât rodiile
  • Conține catehine (în special EGCG, pe care le găsim și în cacao), compuși organici care contribuie la prevenirea apariției unor tipuri de cancer, diabetului și accidentelor cerebrale.

Super calitățile pudrei de ceai verde:

  • Crește metabolismul și arde caloriile. Acest efect se datorează conținutului de EGCG și a altor compuși bioactivi, care pot stimula termogeneza și pot contribui la reducerea grăsimii corporale.
  • Este un detoxifiant natural.
  • Calmează mintea și relaxează corpul. Matcha conține aminoacidul L-teanină, care promovează relaxarea și calmul mental. Acest aminoacid contrabalansează efectele stimulante ale cafeinei, oferind o senzație de liniște și concentrare fără sentimentul de agitație.
  • E bogată în fibre, clorofilă și vitamine.
  • Îmbunătățește starea de spirit, oferă energie și putere de concentrare. Matcha conține o cantitate semnificativă de cafeină naturală, care poate oferi un impuls de energie și poate spori starea de alertă. Totuși, spre deosebire de cafea, matcha eliberează cafeina într-o manieră mai lentă și uniformă, oferind o energie sustenabilă fără vârfuri sau scăderi bruște.
  • Este o bună sursă de vitamina C, zinc, magneziu, crom și seleniu.
  • Previne mai multe boli - boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, boli neurodegenerative și inflamatorii.
  • Scade nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
  • Conține mai mulți antioxidanți decât fructele goji, broccoli, spanacul, fructele de acai, rodia, vinul roșu sau ciocolata neagră. Antioxidanții sunt compuși chimici care previn îmbătrânirea și bolile cronice, stimulează organismul și contribuie la scăderea nivelului de colesterol.

Este important de menționat că matcha nu este un substitut pentru tratamentul medical și nu poate preveni sau trata bolile în mod independent. Este recomandat să consulți întotdeauna un medic înainte de a adopta orice modificări în dietă sau stil de viață pentru a preveni sau trata afecțiuni specifice.

Cum te ajută matcha să slăbești?

În primul rând, prin creșterea nivelului de energie, care va duce la creșterea activității. Apoi, prin creșterea metabolismului și prin stoparea dezvoltării celulelor adipoase

Poți înlocui cafeaua de dimineață cu o ceașcă de ceai matcha. Se prepară foarte ușor, asemănător cu nessul (cafeaua instant), doar că ai nevoie de un vas ceramic sau de porțelan și amestecul trebuie făcut nu cu o linguriță, ci cu un mini-tel sau o măturică din bambus sau alte fibre naturale. Dacă pentru crema de ness sau cafea instant executam mișcări circulare, în cazul ceaiului matcha mișcarea va fi una în Zig-Zag. Adăugând lichid (apă) vom obține o băutură de un verde crud, cu miros ușor înțepător, foarte energizant.

O ceașcă de mici dimensiuni sau un bol special pentru consumul de matcha (le găsești în special în ceainării, dar și online) poate asigura energia întregii zile, fără să mai simți nevoia de încă o cafea sau ceva dulce în timp ce lucrezi, sau pentru a combate oboseala sau starea de somn după multă muncă sau după o zi dificilă. Pentru slăbire, însă, mai ales dacă vorbim de mai multe kilograme în plus, poți bea o ceașcă de matcha între mese. Va contribui la instalarea senzației de sațietate. Presupunând că în procesul de slăbire sunt incluse și antrenamente sportive, matcha ar trebui consumată cu o jumătate de oră înainte de a merge la sala de sport.

Există trei tipuri de Matcha:

  • Kama Matcha Koicha, din plante mai vechi de 30 de ani,
  • Morning Matcha Usucha, din plante mai tinere de 30 de ani 
  • Gotcha Matcha, cel potrivit pentru combinații alimentare.

 

 

Rețete cu Matcha 

Înghețată vegană de ceai verde matcha

Ingrediente:

  • două măsuri de pudră de Matcha
  • o cană de lapte vegetal, de cocos sau migdale
  • zeamă și coajă rasă de lime
  • două linguri de miere sau 4 curmale fără sâmburi
  • opțional, mentă.

Mod de preparare:

Amesteci toate ingredientele în blender, apoi lași la congelator crema obținută timp de minimum o oră. Poate fi servită cu topping de alune sau nuci caramelizate, fulgi de migdale sau fistic ori caju.

Înghețată de ceai verde Matcha cu lapte și ouă

Ingrediente:

  • o linguriță de pudră de matcha
  • o ceașcă de zahăr
  • 2 cești de smântână dulce sau frișcă
  • o ceașcă de lapte integral
  • 2 ouă.

Mod de preparare:

Amestecă pudra de matcha cu laptele, turnând câte o lingură de lapte și amestecând cu instrumentul special creat în acest scop, mini-telul din bambus (pentru a nu oxida). Adaugă apoi și smântână și pune-le într-un vas care poate fi încălzit, la foc mic, timp de cinci minute, amestecând ocazional.

Amestecă într-un vas separat ouăle și zahărul, adăugând apoi jumătate din mixul de ceai matcha, omogenizând încet. Adaugă și restul de mix cu ceai verde, în același fel. Toarnă totul înapoi în oala de pe foc. Gătește la foc mic timp de trei minute, până se încălzește. Lasă crema obținută la temperatura camerei, apoi pune-o la congelator pentru minimum patru ore.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review”, autori: Joanna Kochman, Karolina Jakubczyk, Justyna Antoniewicz, Honorata Mruk and Katarzyna Janda - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
“Effects of Matcha Green Tea Powder on Cognitive Functions of Community-Dwelling Elderly Individuals”, autori: Keisuke Sakurai, Chutong Shen, Yuri Ezaki, Noriko Inamura, Yoichi Fukushima, Nobutaka Masuoka and Tatsuhiro Hisatsune - https://www.mdpi.com/2072-6643/12/12/3639
“Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea”, autori: Karolina Jakubczyk, Joanna Kochman, Aleksandra Kwiatkowska, Justyna Kałduńska, Karolina Dec, Dorota Kawczuga and Katarzyna Janda - https://www.mdpi.com/2304-8158/9/4/483


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0