Ești tot timpul obosit? Suplimente pentru un plus de energie

Pentru a-ți menține mereu "bateriile încărcate", este important să ai o dietă echilibrată, să faci mișcare în mod regulat și să dormi suficiente ore pe noapte. Însă respectarea cu strictețe a acestor reguli nu este întotdeauna posibilă, în special când ai un job solicitant sau când ești extrem de ocupat în viața de zi cu zi.

Din fericire, există multe suplimente nutritive la care poți apela pentru a avea mai multă energie. Desigur, cel mai important este să discuți mai întâi cu medicul tău și să nu iei suplimentele "după ureche", deoarece este posibil ca unele dintre ele să aibă interacțiuni cu anumite medicamente pe care le folosești în tratamentul unor afecțiuni cronice.

Iată câteva suplimente care îți pot da energie dacă te simți tot timpul obosit. Este important să nu ignori, totuși, oboseala, mai ales dacă simți că îți afectează multe aspecte ale vieții. Mergi la medic pentru un diagnostic corect!

Fierul

Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină din globulele roșii sangvine (eritrocite) care transportă oxigenul de la plămâni către organele și țesuturile din tot corpul. Fără un nivel optim de fier, eritrocitele nu pot transporta eficient oxigenul către țesuturile din corp. Acest lucru duce la anemia prin carență de fier, iar acesta este motivul pentru care te simți obosit și slăbit. Cauzele acestui tip de anemie pot fi multiple: o alimentație mult prea săracă în fier, pierderea sângelui și sarcina sunt câteva dintre ele.

Recomandările experților DOC.ro

Deoarece există multe riscuri asociate cu un consum excesiv de fier, întreabă-ți mai întâi medicul pentru a afla dacă suplimentele cu fier sunt indicate în cazul tău.

Coenzima Q10

CoQ10 sau coenzima Q10 este produsă în mod natural în organism. Toate celulele conțin coenzima Q10, iar inima, rinichii și ficatul au cele mai mari cantități. Celulele folosesc coenzima Q10 pentru a produce energie și pentru a se proteja împotriva stresului oxidativ, arată un studiu. Nivelul ei este mai mare în organele cu ratele cele mai mari ale metabolismului. Așa se explică de ce inima, rinichii și ficatul conțin atât de multă coenzima Q10, deoarece în aceste organe ea funcționează ca o moleculă pentru transferul energiei. Când nivelul de coenzima Q10 scade, celulele din corp nu mai pot produce energia de care au nevoie pentru a se dezvola și pentru a se menține sănătoase, lucru care poate contribui la oboseală. Un studiu din 2014 a subliniat că nivelurile scăzute de coenzima Q10 au fost constant asociate cu oboseală.

Ginsengul

Și ginsengul poate lupta împotriva oboselii și poate crește nivelul de energie.

S-a dovedit în timp că ginsengul poate lupta împotriva oboselii și poate încuraja organismul să aibă mai multă energie. Numeroase studii efectuate pe animale au asociat unele componente din ginseng, cum ar fi polizaharidele și oligopeptidele, cu scăderea stresului oxidativ și cu o producție mai mare de energie în interiorul celulelor, lucru care ar putea ajuta la combaterea oboselii.

Ginsengul asiatic (Panax ginseng) poate îmbunătăți starea de spirit și poate oferi mai multă energie. De exemplu, un studiu cu durata de 4 săptămâni a explorat efectele administrării a un gram sau a două grame de ginseng sau a unei substanțe placebo la 90 de persoane care sufereau de oboseală cronică. Cei care au luat suplimente cu ginseng au observat o reducere a oboselii mentale și fizice în comparație cu participanții care au luat capsule placebo.

Vitamina B12

Împreună cu celelalte vitamine din complexul B, vitamina B12 ajută la transformarea alimentelor în energie, pe care celulele noastre o pot folosi. De asemenea, ea menține celulele nervoase și globulele sangvine într-o stare optimă și ajută la prevenirea unui tip de anemie care te poate face să te simți slăbit și obosit.

Unele persoane pot avea un risc mai mare de a suferi de deficiență de vitamina B12, care apare când organismul nu primește suficientă vitamina B12 sau nu poate absorbi cantitatea de care are nevoie. Drept rezultat, la aceste persoane, rezervele de energie pot fi "reumplute" cu ajutorul suplimentelor cu vitamina B12.

L-carnitină

L-carnitina este un compus implicat în metabolismul energetic și transportul grăsimilor în celulele musculare pentru producerea de energie. Astfel, suplimentarea cu L-carnitină poate îmbunătăți performanța fizică și reduce oboseala la sportivi.

Vitamina D

Deficiența de vitamina D este asociată cu oboseală și scăderea energiei. Pe de altă parte, suplimentarea cu vitamina D la persoanele cu deficiență poate îmbunătăți nivelul de energie și starea de spirit.

Magneziul

Magneziul este un mineral esențial implicat în peste 300 de procese enzimatice din organism, inclusiv producția de energie. Un studiu a concluzionat că suplimentarea cu magneziu poate îmbunătăți nivelul de energie și reduce oboseala la persoanele care au deficiență de magneziu.

Acidul alfa-lipoic 

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic și joacă un rol important în producerea de energie în celulele noastre. Suplimentarea cu acid alfa-lipoic poate îmbunătăți nivelul de energie și poate reduce oboseala în cazul persoanelor cu boli cronice.

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea este o plantă adaptogenă folosită pentru a spori rezistența la stres și a îmbunătăți performanța fizică și mentală. Rhodiola Rosea poate reduce oboseala și poate îmbunătăți capacitatea cognitivă și mentală în situații de stres.

Pe lângă suplimentele enumerate mai sus, experții spun că guarana și cofeina sunt alte două modalități care te pot ajuta să-ți "reumpli" rezervele de energie.

Posibile cauze ale oboselii

Când te confrunți cu oboseală persistentă și simți că energia ta este constant la un nivel scăzut, poate fi frustrant și derutant. Există mai multe cauze posibile ale oboselii, iar în unele cazuri, ar putea fi necesar să consulți un medic pentru a identifica și trata cauza subiacentă.

Există numeroase motive pentru care te poți simți obosit constant. Printre cele mai frecvente cauze se numără:

Lipsa somnului sau somnul de proastă calitate:

Un somn insuficient sau un somn de slabă calitate poate duce la oboseală cronică. Este important să te asiguri că dormi suficient și să încerci să îmbunătățești calitatea somnului prin stabilirea unei rutine de culcare regulate și crearea unui mediu propice pentru odihnă.

Stresul cronic:

Stresul constant poate epuiza resursele tale de energie. În timp ce o anumită cantitate de stres poate fi normal, stresul cronic poate duce la oboseală persistentă și epuizare. Găsirea modalităților adecvate de gestionare a stresului, cum ar fi practicarea de tehnici de relaxare sau terapie, poate fi benefică.

Stilul de viață nesănătos:

Alimentația necorespunzătoare, consumul excesiv de alcool, sedentarismul și lipsa exercițiilor fizice regulate pot contribui la oboseală. Un stil de viață sănătos care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate poate crește nivelul de energie și reduce oboseala.

Tulburări de sănătate fizică și mentală:

O serie de afecțiuni medicale pot provoca oboseală cronică, cum ar fi anemia, hipotiroidismul, diabetul, depresia și anxietatea. Este important să consulți un medic pentru a evalua orice simptome asociate cu aceste tulburări și pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

Dacă te confrunți cu oboseală persistentă și aceasta îți afectează calitatea vieții, ar trebui să iei în considerare programarea unei vizite la medic. Iată câteva semne că ar trebui să consulți un medic:

  • Oboseala cronică persistă în ciuda odihnei adecvate și a unui stil de viață sănătos.
  • Prezența altor simptome preocupante, cum ar fi dureri, slăbiciune sau modificări inexplicabile ale greutății.
  • Dificultăți de concentrare sau memorie afectată.
  • Schimbări semnificative ale dispoziziției sau ale stării de spirit, cum ar fi tristețe sau iritabilitate.
  • Oboseala care interferează cu activitățile zilnice și performanța în muncă sau în școală.
  • Prezența altor factori de risc, cum ar fi o istorie familială de afecțiuni medicale sau utilizarea anumitor medicamente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shuterstock
Bibliografie: 
Coenzyme Q10: The essential nutrient, publicat in 2011, autor: Rajiv Saini - 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21966175/
Association of mitochondrial dysfunction and fatigue: A review of the literature, publicat in 2014, autori: Kristin Filler, Debra Lyon, James Bennett, Nancy McCain, Ronald Elswick, Nada Lukkahatai,Leorey N. Saligan. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25147756/ 
Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial., publicat in 2013 in PLoS One, autori: Kim HG, Cho JH, Yoo SR, Lee JS, Han JM, Lee NH, Ahn YC, Son CG. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23613825/ 
The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review. Nutrients., autori: Boyle NB, Lawton C, Dye L,  2017 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28445426/ 
Rhodiola rosea in stress induced fatigue—a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine., autori: Darbinyan V, Kteyan A, Panossian A, Gabrielian E, Wikman G, Wagner H. 2000 -
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11081987/ 
Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men. Hormone and Metabolic Research, autori: Pilz S, Frisch S, Koertke H, Kuhn J, Dreier J, Obermayer-Pietsch B, Wehr E, Zittermann A. 2011 -  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154195/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0