Ceaiul din pulbere de matcha poate atenua simptomele anxietății [studiu]
Ceaiul din pulbere de matcha poate atenua simptomele anxietății [studiu]
Ceaiul din pulbere de matcha poate atenua simptomele anxietății [studiu]
Ceaiul din pulbere de matcha a devenit foarte popular în Occident în ultima perioadă, deși este consumat în țările asiatice încă din Antichitate. Potrivit unui studiu recent, pulberea de matcha poate activa receptorii de dopamină și serotonină din creier, ceea ce reduce simptomele de anxietate.
Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto din Japonia au anunțat recent rezultatele unui studiu pe animale, care sugerează că aportul regulat de matcha ajută la reducerea stărilor de îngrijorare și panică asociate cu tulburarea anxioasă.
Oamenii de știință japonezi au supus un grup de șoareci de laborator la condiții de stres într-un labirint complicat, pentru a studia efectele ipotetic calmante ale acestui tip de ceai. În urma experimentului, aceștia au descoperit o serie de mecanisme la nivelul creierelor șoarecilor care activează receptorii D1 și pe cei de serotonină 5-HT1A care sunt strâns legați de comportamentul anxios. Studiul a fost ulterior publicat în Journal of Functional Foods.
Matcha – proprietăți și beneficii
Ce este matcha?
Matcha este o pulbere fină obținută din frunzele cele mai tinere, crescute la umbră, ale arbustului de ceai verde Camellia sinensis. Ceaiul din pulbere de matcha, precum și aroma de matcha, sunt apreciate peste tot în lume pentru conținutul de antioxidanți și pentru energia oferită de conținutul de cofeină.
În Japonia, ceaiul de pulbere din matcha este considerat panaceu și este folosit, chiar și în zilele noastre, în medicina tradițională pentru relaxare, prevenirea obezității și tratarea unor afecțiuni ale pielii. Așadar, în studiul amintit, scopul cercetătorilor japonezi a fost să verifice care dintre aceste beneficii pot fi demonstrate științific.
Ceaiul de matcha poate avea efecte anxiolitice
Deși se presupune că ceaiul de matcha are multiple beneficii pentru sănătatea cerebrală, există foarte puține studii științifice pe acest subiect, care să demonstreze efectele reale ale pulberii de matcha asupra stării de bine și a tulburărilor psihice. Rezultatele studiului de față sugerează faptul că ceaiul din pulbere de matcha poate avea efecte anxiolitice, prin activarea sistemelor dopaminergic și serotonergic.
Labirintul complex, utilizat în cadrul studiului, era un sistem în formă de plus, cu canale înguste, îngrădite de pereți capitonați, pentru a nu vătăma animalele. De obicei, labirintul de acest gen este folosit ca un test de anxietate pentru rozătoare, în ideea în care acestea pot resimți un nivel de anxietate mai crescut și se vor refugia în zonele îngrădite cu pereți ale labirintului.
Prin utilizarea acestui tip de test, oamenii de știință au descoperit că anxietatea în rândul șoarecilor a fost redusă semnificativ după consumul de extract din pulbere de matcha. În plus, atunci când activitatea anxiolitică a mai multor tipuri de extracte de pudră de matcha a fost evaluată, s-a remarcat un efect mai puternic la extractul obținut prin distilare cu 80% ethanol, în comparație cu extractul obținut prin infuzare în apă fierbinte. Cu alte cuvinte, pulberea de matcha mai puțin solubilă în apă este mult mai puternică, în efectele anxiolitice, față de cea ușor solubilă în apă.
Cum acționează pulberea de matcha?
O analiză farmacologică realizată în cadrul studiului a dezvăluit informații noi, și anume faptul că pulberea de matcha, precum și extractul din pulbere de matcha, pot reduce nivelul de anxietate prin activarea receptorilor de dopamine D1 și serotonină 5-HT1A.
Oamenii de știință japonezi sunt mulțumiți de aceste prime rezultate și sunt de părere că, deși este nevoie de o cercetare epidemiologică mai amănunțită, descoperirile studiului pun în lumină faptul că matcha, care a fot utilizată ca agent medicinal pentru atât de mult timp, poate avea beneficii demonstrate asupra organismului uman.
De asemenea, aceștia își pun speranța în faptul că munca lor de cercetare asupra proprietăților pulberii de matcha poate duce la îmbunătățirea calității vieții a oamenilor de pretutindeni, prin încurajarea consumului mai frecvent de matcha.
Matcha poate ajuta la protejarea ficatului
Alte cercetări științifice au descoperit că matcha poate ajuta la protejarea sănătății ficatului. Un studiu efectuat pe șobolani diabetici, cărora li s-a dat matcha timp de 16 săptămâni, a constatat că acest remediu a ajutat la prevenirea leziunilor rinichilor, dar și ale ficatului.
Un alt studiu, de data aceasta cu participanți umani, a inclus 80 de persoane cu boală hepatică (ficat gras non-alcoolic). Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, care au luat fie un placebo, fie 500 mg de extract de ceai verde zilnic, timp de 90 de zile. După 12 săptămâni, extractul de ceai verde a redus semnificativ nivelul enzimelor hepatice - nivelurile crescute ale acestor enzime sunt un marker al afectării ficatului.
Matcha ar putea contribui la prevenirea cancerului
Matcha este bogată în special în 3-galat de epigalocatechină (EGCG), un tip de catechină care s-a dovedit a avea proprietăți puternice împotriva cancerului. Un studiu în eprubetă a constatat că EGCG din matcha a ajutat la neutralizarea celulelor canceroase din prostată. Alte studii în eprubetă au arătat că EGCG poate fi eficient împotriva cancerului de piele, plămâni și ficat.
Trebuie precizat, însă, că aceste studii care au analizat compuși specifici găsiți în matcha au fost efectuate în eprubetă sau pe animale. Așadar, oamenii de știință subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili modul în care aceste rezultate se pot traduce la oameni.
Matcha ar putea susține sănătatea inimii
Unele studii au arătat că aportul de ceai verde, care are un profil nutritiv similar cu matcha, poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. S-a demonstrat că ceaiul verde reduce nivelul de colesterol rău LDL precum și trigliceridele mărite. Studiile observaționale au arătat, de asemenea, că aportul de ceai verde este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cum spuneam, însă, acestea nu sunt dovezi directe, deoarece se referă la ceaiul verde obișnuit, care este similar cu matcha, dar nu întru totul.
Cum se prepară ceaiul din pulbere de matcha?
Ceaiul din pulbere de matcha a intrat relativ recent pe piața din România și deocamdată nu se bucură de același nivel de apreciere ca în alte țări occidentale. Cu toate acestea, există comunități de consumatori de matcha și la noi, care cunosc modalitățile de preparare a ceaiului, dar și a diferitelor tipuri de desert pe bază de pulbere de matcha.
Așadar, ceaiul din pulbere de matcha are un gust plăcut, ușor, dar aromat și se distinge prin gulerul cremos de spumă de la suprafață.
De ce ai nevoie?
Pentru a obține un ceai din pulbere de matcha perfect vei avea nevoie de câteva ustensile, relativ ușor de găsit pe piață, și anume de:
- Un bol din bambus, sticlă sau porțelan (nu din plastic sau melamină)
- Pulbere de matcha (optează pentru un produs organic, de calitate, pentru a te bucura de cel mai rafinat și savuros gust - găsești în magazine naturiste)
- Un tel din bambus
- O linguriță de bambus specială pentru matcha (găsești de cumpărat pe internet)
Metodă de preparare
Vei avea nevoie de aproximativ 1 gram de pulbere de matcha pentru o cană de ceai cu 60-70 ml de apă. Pulberea de matcha este deosebit de concentrată și nu trebuie să pui mai multă, deoarece riști să obții o băutură mult prea puternică și cu un ușor gust amărui.
Primul pas constă în încălzirea apei, până aproape de clocotire. Așadar, apa trebuie să fie fierbinte, dar să nu dea în clocot. Vei pune, apoi, o linguriță de pulbere de matcha în bol, după care vei turna apa fierbinte peste.
Aici vine momentul în care trebuie să acționezi rapid, prin omogenizarea ceaiului cu ajutorul telului din bambus. Trebuie, mai întâi, să omogenizezi amestecul prin mișcări ușoare, până capătă consistență de pastă, după care să amesteci energic, cu mișcări în zig zag, în așa fel încât să se formeze o spumă fină la suprafața bolului iar eventualele cocoloașe să se dizolve în apă.
În acest moment, băutura este gata și o poți turna în pahar și servi ca atare sau poți adăuga lapte, rece sau încălzit, peste amestec, pentru un gust mai delicat. Recomandarea specialiștilor este de a turna puțină spumă de lapte, la final, peste băutura proaspăt pregătită.
Ce riscuri are consumul de ceai de matcha?
Consumul de matcha poate crește expunerea la contaminanți cum ar fi pesticidele și alte substanțe chimice și chiar arsenicul găsit în solul unde sunt cultivate plantele de ceai.
Ce efecte secundare poate acea ceaiul de matcha?
Când este consumat cu moderație, ceaiul de matcha nu ar trebui să aibă efecte neplăcute sau periculaose. Însă aportul maxim tolerabil de pudră de matcha nu este clar și depinde de la o persoană la alta. Pentru a fi în siguranță, e bine să consumi matcha cu moderație, nu mai mult de 1–2 căni pe zi. De asemenea, e bine să cauți soiuri ecologice certificate pentru a profita de numeroasele beneficii pentru sănătate ale matcha fără a risca efecte secundare.
La unele persoane care au băut zilnic ceai verde au fost raportate probleme hepatice. De asemenea, aportul exagerat de matcha poate provoca dureri de cap, diaree, insomnie și iritabilitate. Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a consuma ceai de matcha. Având în vedere că matcha are cofeină, persoanele care suferă de insomnii ar trebui să nu bea decât cel mult o cană de ceai de matcha în cursul dimineții, nu după-amiaza și nici seara.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Anxiolytic activities of Matcha tea powder, extracts, and fractions in mice: Contribution of dopamine D1 receptor- and serotonin 5-HT1A receptor-mediated mechanisms
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619303093
Studiul „Anxiolytic activities of Matcha tea powder, extracts, and fractions in mice: Contribution of dopamine D1 receptor- and serotonin 5-HT1A receptor-mediated mechanisms”, apărut în Journal of Functional Foods, august 2019, https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.05.046, autori Yuki Kurauchi et al.
NIH - The Effect of Green Tea Extract Supplementation on Liver Enzymes in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/
Studiul „The Effect of Green Tea Extract Supplementation on Liver Enzymes in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease”, apărut în Int. J. Prev Med. 2016; 7: 28, doi: 10.4103/2008-7802.173051, autori: Ali Pezeshki et al.
Pub Med - The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/
Studiul „The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet”, apărut în Food Funct. 2016 Jan;7(1):294-300. doi: 10.1039/c5fo00828j, autori: Ping Xu et al.
Te-ar mai putea interesa și...