Obezitatea de grad 3 sau obezitatea morbidă

Obezitatea de grad 3, denumită și obezitate morbidă, este o problemă de sănătate gravă, care apare în urma acumulării exagerate de kilograme în plus. Pacienții care suferă de obezitate morbidă întâmpină dificultăți la realizarea activităților banale precum mersul.
 
Obezitatea morbidă apare la pacienții care au un indice de masă corporală mai mare de 40. Îți poți calcula indicele de masă corporală aici. Acesta se face după următorul calcul: greutatea exprimată în kilograme se împarte la înălțimea exprimată în metri, la pătrat. Scala IMC nu este întotdeauna exactă, astfel încât furnizorii de servicii medicale pot utiliza alte teste și instrumente pentru a evalua obezitatea, cum ar fi măsurarea circumferinței taliei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Există multe opțiuni de tratament pentru obezitatea de clasa a III-a, inclusiv modificări ale stilului de viață într-un ritm sănătos, terapie comportamentală și psihologică, medicamente și proceduri chirurgicale.

Într-un cadru medical, "morbiditate" înseamnă boală sau afecțiune. De asemenea, profesioniștii din domeniul sănătății folosesc adesea termenul "comorbiditate", ceea ce înseamnă că o persoană are mai mult de o boală sau o afecțiune care apare în același timp. Sensul medical al cuvântului "morbid" este adecvat pentru a descrie acest tip de obezitate, deoarece obezitatea de clasa III este considerată o boală și este adesea asociată cu alte afecțiuni cronice.

Calitatea vieții pacienților care suferă de obezitate morbidă este afectată, iar acești pacienți sunt expuși unor riscuri precum diabetul, hipertensiunea, refluxul gastroesofagian, pietrele la vezica biliară, afecțiunile cardiace sau cancerul.

Afecțiunile care sunt frecvent asociate cu obezitatea morbidă:

Diabetul de tip 2 – persoanele obeze devin rezistente la insulină, iar astfel crește riscul de diabet.

Hipertensiune/ afecțiuni cardiace – inima nu poate funcționa așa cum trebuie atunci când corpul are o greutate foarte mare. Din această cauză, persoanele obeze fac în general hipertensiune, care poate conduce la infarct sau poate dauna rinichilor.

Osteoartrita – tot din cauza greutății mari, articulațiile au de suferit. În general, genunchii și șoldurile sunt cele mai afectate și astfel apar durerea și inflamația la nivelul acestora.

Probleme respiratorii –depozitele de grăsime de la nivelul gâtului pot bloca aerul, în special în timpul somnului. De aceea pacienții obezi suferă de apnee în somn și se plâng adesea de oboseală acută.

Boala de reflux gastroesofagian – greutatea excesivă pune presiune și pe stomac, permițând astfel acidului gastric să pornească către esofag. Apare astfel senzația de arsură, dar pot apărea și indigestiile repetate. Pacienții obezi prezintă risc crescut de cancer esofagian.

Depresia – pacienții obezi sunt predispuși depresiei atât din cauza stimei scăzute de sine și a încercărilor eșuate de a reduce greutatea, cât și din cauza marginalizării în societate.

Infertilitate – obezitatea afectează atât hormonii masculini, cât și pe cei feminini, îngreunând procesul de concepere a unui copil.

Incontinența urinară – grăsimea de pe abdomen pune presiune pe vezica urinară și astfel poate apărea incontinența urinară în timpul strănutului, tusei sau râsului.

Dacă o persoană obeză este predispusă la unele dintre aceste riscuri, pacientul care suferă de obezitate morbidă va dezvolta, în mod cert, cel puțin una dintre aceste complicații. Mai mult decât atât, obezitatea morbidă crește riscul de deces în urma unei complicații.

Care sunt cauzele obezității de grad 3?

Obezitatea de grad 3 este o boală complexă care are mai mulți factori care contribuie la aceasta. Principala cauză pentru care organismul tău depozitează grăsime este că există un dezechilibru între numărul de calorii (energie) pe care le consumați și numărul de calorii (energie) pe care le folosește corpul. Cu toate acestea, există mai mulți alți factori care contribuie la cantitatea de alimente pe care o consumăm, la tipul de alimente pe care le consumăm și la modul în care organismul nostru utilizează această energie.

Printre factorii care contribuie la dezvoltarea obezității, sunt:

  • Factori genetici: Mai multe studii au arătat că obezitatea poate fi întâlnită în familii și că mai multe gene sunt asociate cu creșterea în greutate.
  • Dezechilibre hormonale: Corpul tău produce sute de hormoni cu funcții unice și importante. De exemplu, cortizolul (adesea numit hormonul stresului) stimulează metabolismul grăsimilor și al carbohidraților, creând un val de energie în corpul tău. Dacă te confrunți cu stresul cronic, acesta îți poate crește nivelul de cortizol, iar odată cu el apetitul și pofta de alimente dulci, grase și sărate, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Un alt exemplu este nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni (hipotiroidism). Dacă ai niveluri mai scăzute decât cele normale de hormon tiroidian, acesta îți poate încetini metabolismul și poate cauza creșterea în greutate.
  • Factori socio-economici și geografici: Faptul de a avea un statut socio-economic scăzut și de a avea acces mai ușor din punct de vedere financiar și/sau geografic la alimentele nesănătoase de tip fast-food pot contribui la apariția obezității. În plus, faptul de a avea acces limitat la facilități de recreere sau parcuri și puține căi sigure de a merge pe jos în cartierul locuit poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea obezității.
  • Factori culturali: Marketingul pentru alimentele bogate în calorii și creșterea dimensiunilor porțiilor pot contribui la apariția obezității.
  • Factori de mediu: Expunerea la substanțe chimice cunoscute sub numele de obezogeni îți poate modifica hormonii și poate crește țesutul adipos din organism.

 

 

Complicații obezitate morbidă

Printre complicațiile grave ale obezității, care pot fi fatale pentru pacient, se numără:

Tratament obezitate morbidă

Pacientul care suferă de obezitate morbidă trebuie neaparat să își schimbe dieta și stilul de viață, însă acestea nu vor fi suficiente pentru remedierea situației. Din cauza mobilității reduse, acesta va întâmpina probleme la capitolul exerciții fizice, de aceea e indicat să se apeleze la un specialist în gimnastică medicală, care va știi ce exerciții ajută pacientul fără să îi creeze probleme cu articulațiile/ oasele.

Obezitatea morbidă poate fi tratată prin intervenție chirurgicală. Orice intervenție chirurgicală vine cu anumite riscuri, mai ales în cazul pacienților care suferă de obezitate morbidă, însă medicul poate considera că aceasta este singura variantă de tratament eficientă.

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, iar metoda folosită va fi aleasă de medic și de pacient.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum poate fi prevenită obezitatea morbidă

Cea mai sigură metodă prin care poți preveni obezitatea morbidă constă în adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate și practicarea unui sport. Imediat ce medicul te încadrează în categoria de obezitate de grad 1, ia atitudine și nu aștepta să ajungi într-un stadiu avansat.

Alimentația echilibrată are la bază fructe și legume proaspete, o cantitate limitată de zaharuri și un număr redus de calorii. Mesele mici și dese ar trebui să le înlocuiască pe cele copioase.

Se recomandă practicarea a cel puțin 30 de minute de sport de 5 ori pe săptămână. Printre activitățile sportive recomandate se numără și: alergatul, mersul în ritm alert, mersul pe bicicletă, înotul, yoga și fitness-ul.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Defining Adult Overweight & Obesity” - https://www.cdc.gov/obesity/basics/adult-defining.html
“Class 3 Obesity in a Multidisciplinary Metabolic Weight Management Program: The Effect of Preexisting Type 2 Diabetes on 6-Month Weight Loss” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7422012/ 
“Overview-Obesity” - https://www.nhs.uk/conditions/obesity/
“Class III Obesity (Formerly Known as Morbid Obesity)” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21989-class-iii-obesity-formerly-known-as-morbid-obesity#:~:text=III%20obesity)%3F-,Class%20III%20obesity%2C%20formerly%20known%20as%20morbid%20obesity%2C%20is%20a,experiencing%20obesity%2Drelated%20health%20conditions. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0