Sportul si vitamina D: o combinatie sanatoasa pentru inima

Potrivit unui nou studiu, combinatia dintre sport si un nivel optim de vitamina D ar putea reduce riscul de probleme cardiace grave.

O analiza a datelor colectate pe parcursul a 20 de ani a peste 10.000 de adulti americani a aratat ca cei care au urmat recomandarile in materie de sport si care aveau un nivel potrivit de vitamina D se confruntau cu un risc de atac de cord sau accident vascular cerebral mai mic cu 23%. Persoanele care au indeplinit obiectivele de activitate fizica, dar aveau o deficienta de „vitamina soarelui” nu au inregistrat o reducere a riscului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Beneficiul combinat al unui nivel potrivit de vitamina D si de activitate fizica a fost mai bun decat fiecare factor luat in considerare separat, potrivit studiului desfasurat de Universitatea Johns Hopkins. Studiul a fost publicat recent in revista Clinical Endocrinology & Metabolism.

Desi studiul observational nu a demonstrat o relatie de tip cauza-efect, sustine ideea conform careia sportul si vitamina D sunt semne ale unei stari de sanatate buna, au precizat cercetatorii. Vitamina D se produce atunci cand organismul este expus la lumina soarelui si se gaseste in anumite alimente.

 

 

In cadrul studiului nostru, atat nerespectarea nivelului de activitate fizica recomandat, cat si deficienta de vitamina D au fost des intalnite” a spus co-autorul studiului dr. Erin Michos, intr-un comunicat al universitatii. „Concluzia este ca trebuie sa-i incurajam pe oameni sa faca mai multa miscare pentru o inima sanatoasa” a mai adaugat Michos. Aceasta este director asociat al sectiei de cardiologie preventiva si profesor asociat de medicina la Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease din cadrul Universitatii Johns Hopkins.

Desi studiul a aratat ca nivelul de vitamina D creste cu cat nivelul de activitate fizica este mai mare, acest lucru a fost valabil pentru caucazieni, au mai precizat cercetatorii. Potrivit spuselor lui Michos, e posibil ca persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sa produca vitamina D mai putin eficient, deoarece pigmentii de piele actioneaza ca o crema de protectie solara naturala.

Majoritatea adultilor obtin un nivel optim de vitamina D daca stau cateva minute pe zi in lumina soarelui primavara, vara si toamna, preferabil ca atunci cand se fac bai de soare, pielea sa fie protejata cu o lotiune cu factor de protectie adecvat, dar  si daca au un regim alimentar echilibrat care include peste gras, precum somonul si alimente imbogatite precum cereale si lapte, potrivit spuselor lui Michos.

 

Vrei sa afli gratuit ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? de doar 2 minute.

 

Iti oferim gratuit o mostra Sun Meter, un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0