Sportul si vitamina D: o combinatie sanatoasa pentru inima
Sportul si vitamina D: o combinatie sanatoasa pentru inima
Sportul si vitamina D: o combinatie sanatoasa pentru inima
Potrivit unui studiu mai vechi, combinația dintre sport și un nivel optim de vitamina D ar putea reduce riscul de probleme cardiace grave.
O analiză mai veche a datelor colectate pe parcursul a 20 de ani a peste 10.000 de adulți americani a arătat că persoanele care au urmat recomandările în materie de sport și care aveau un nivel potrivit de vitamina D se confruntau cu un risc de atac de cord sau accident vascular cerebral mai mic cu 23%.
Persoanele care au îndeplinit aceste obiective, dar aveau o deficiența de „vitamina soarelui” nu au înregistrat o reducere a riscului de a se confrunta cu probleme cardiace.
Combinația dintre un nivel potrivit de vitamina D și de activitate fizică a fost mai bun decât fiecare factor luat în considerare separat, potrivit unui studiu mai vechi desfășurat de Universitatea Johns Hopkins. Studiul a fost publicat recent în revista Clinical Endocrinology & Metabolism.
Deși studiul observațional nu a demonstrat o relație de tip cauză-efect, susține ideea conform căreia sportul și vitamina D sunt necesare pentru o stare bună de sănătate, au precizat cercetătorii acestui studiu.
Despre vitamina D
Vitamina D3 se produce atunci când organismul este expus la lumina soarelui. Acesta se găsește și în anumite alimente. Suplimentele alimentare sunt produse prin expunerea unui sterol vegetal la energie ultravioletă, obținându-se astfel vitamina D2. Deoarece funcția lor este aproape identică, D2 și D3 sunt cunoscute sub denumirea de vitamina D.
Cum funcționează vitamina D
Unul dintre cele mai importante roluri pe care vitamina D o are este de a menține oasele sănătoase prin creșterea absorbției intestinale a calciului. Reglarea acestei vitamine în corpul uman este capabilă să influențeze reglarea imună și performanța atletică. Mai exact, vitamina D reglează expresia genică a peptidelor antimicrobiene cu spectru larg (AMP), regulatori importanți ai imunității înnăscute și, de asemenea, reglează expresia citokinelor inflamatorii, cum ar fi factorul de nevroză tumorală-alfa (TNF-alfa) și interleukina-6.
Societatea de Endocrinologie a estimat că 600-800 UI nu sunt suficiente pentru a asigura niveluri adecvate de vitamina D, motiv pentru care acum recomandările sunt de 1500-2200 UI/zi pentru persoanele care nu obișnuiesc să se expună frecvent la soare. În ceea ce privește sportivii, nu există dovezi care să sugereze că cerințele acestora sunt diferite de cele ale populației generale.
Carența vitaminei D la copii poate să provoace rahitism, iar la adulți duce la apariția osteomalaciei, atrag atenția specialiștii. Un alt lucru important de știut este că nivelurile scăzute de vitamina D pot să ducă la scăderea rezervelor osoase de calciu, crescând riscul de fracturi.
Deficiențele de vitamina sunt frecvente și la pacienții cu tulburări intestinale care limitează absorbția grăsimilor și la cei cu afecțiuni renale sau hepatice care reduc conversia vitaminei D în forma sa activă, calcitriol (1,25(OH)2D).
Ar mai trebui menționat și că anumite medicamente reduc disponibilitatea sau activitatea vitaminei D. Și chiar și la persoanele sănătoase, înaintarea în vârstă este legată de un risc crescut de deficiență de vitamina D.
Hipervitaminoza D este cauzată de absorbția intestinală crescută și resorbția osoasă a calciului, cu hipercalcemie consecutivă, care este ușor de identificat prin creșterea nevoia de urinare și a senzației de sete.
Dacă este lăsată netratată, hipercalcemia are ca rezultat depunerea în exces de calciu în țesuturile moi și organe precum rinichii, ficatul și inima, provocând durere și leziuni ale organelor. Aceasta este asociată cu o scădere a hormonului paratiroidian seric (PTH) și, în final, cu o pierdere a homeostaziei calciului cu manifestări severe cum ar fi anorexie, greață, vărsături, diaree, hipercalcemie și hipercalciurie, nefrocalcinoză, cardiocalcinoză și calcifiere a țesuturilor moi.
Acestea pot fi urmate de alte probleme de sănătate, precum poliurie (eliminare crescută de urină), polidipsie (sete excesivă), slăbiciune, insomnie, nervozitate, mâncărime și, eventual, insuficiență renală.
În plus, există riscul să apară și proteinurie (prezența proteinelor în urină), calculi urinari și calcificare metastatică (în special la rinichi). Alte simptome ale toxicității vitaminei D includ retardul mental la copiii mici, creșterea și formarea anormală a oaselor, diareea, iritabilitatea, pierderea în greutate și depresia severă.
Mulți experți sunt de acord că nivelurile de 25(OH)D sub 20 ng/ml (nanograme per mililitru) reflectă o deficiență clară a vitaminei D, în timp ce nivelurile între 20 și 30 ng/ml sunt la limită.
Sunt mai mulți factori care duc la carența de vitamina D. Expunerea limitată la lumina soarelui este principalul vinovat de lipsa acestei vitamine.
Obișnuim să stăm prea mult în interior și prea puțin timp în aer liber. Mai este și faptul că pentru a evita efectele nocive ale soarelui, obișnuim să folosim creme de protecție solară. Acesta este un exemplu de consecință neprevăzută a unui comportament înțelept.
Ce spun studiile despre combinația dintre sport și vitamina D
Potrivit unui studiu mai vechi, combinația dintre sport și un nivel optim de vitamina D ar putea reduce riscul de probleme cardiace grave.
„În cadrul studiului nostru, atât nerespectarea nivelului de activitate fizică recomandat, cât și deficienta de vitamina D au fost des întâlnite” a spus co-autorul studiului dr. Erin Michos, într-un comunicat al universității.
„Concluzia este că trebuie să-i încurajăm pe oameni să facă mai multă mișcare pentru o inimă sănătoasă”, a mai adăugat dr. Erin Michos. Aceasta este director asociat al secției de cardiologie preventivă și profesor asociat de medicina la Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease din cadrul Universității Johns Hopkins.
Deși studiul a arătat că nivelul de vitamina D crește cu cât nivelul de activitate fizică este mai mare, acest lucru a fost valabil pentru caucazieni, au mai precizat cercetătorii. Potrivit spuselor lui Michos, e posibil ca persoanele cu pielea mai închisă la culoare să producă vitamina D mai puțin eficient, deoarece pigmenții pielii acționează ca o crema de protecție solară naturală.
Și sportivii de mare performanță duc lipsă de vitamina D
Așa cum am precizat mai sus, în prezent populația se confruntă cu deficiența de vitamina D. Sportivii au aceeași predispoziție și anume să se confrunte cu o carență de vitamina D, majoritatea concentrațiilor acesteia fiind sub 20 ng/mL într-o gamă largă de sporturi, în special în lunile de iarnă.
Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor, dar cercetările recente subliniază și rolul său esențial în funcțiile extrascheletale, inclusiv creșterea mușchilor scheletici, funcțiile imune și cardiopulmonare și modularea inflamatorie, care influențează performanța atletică, așa cum arată un studiu recent1.
Vitamina D poate interacționa și cu țesuturile extrascheletice pentru a modula recuperarea în urma leziunilor și, de asemenea, pentru a influența riscul de infecție.
Carența vitaminei D ar putea avea un impact negativ asupra sănătății și eficienței antrenamentului sportivilor. Cercetările până în prezent sugerează că anumiți sportivi sunt expuși riscului de a avea un statut suboptim de vitamina D, ceea ce poate crește riscul de fracturi de stres, boli acute și funcție musculară suboptimă.
Majoritatea adulților obțin un nivel optim de vitamina D dacă stau câteva minute pe zi în lumina soarelui primăvara, vara și toamna.
În ceea ce privește prevenirea deficitului de vitamina D, trebuie să fim conștienți de faptul că expunerea la soare este sursa principală. Pe de o parte, din păcate, există dovezi îngrijorate cu privire la posibilitatea ca expunerea la soare, dacă este necontrolată, să ducă la dezvoltarea cancerului de piele. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de regimul alimentar pe care-l adoptăm, dar și de aportul de vitamina D.
În rest, atunci când se fac băi de soare, pielea trebuie să fie protejată cu o loțiune cu factor de protecție adecvată. De altfel este important să adoptăm un regim alimentar echilibrat care include un consum de pește gras, precum somonul și alimente îmbogățite precum cereale și lapte.
[{newsletter-dedicat-hipertensiune-avc-angina}]
Dieta este foarte importantă pentru a obține o cantitate adecvată de vitamina D, dar este foarte greu să obții această vitamină consumând doar alimente care au în compoziție această vitamină. Peștele și crustaceele oferă vitamina D, așa cum am menționat deja, dar ar trebui să mănânci aproximativ 200 g de ton, de exemplu, pentru a obține doar 400 de UI de vitamina D.
Un gălbenuș poate să furnizeze organismului aproximativ 20 UI, dar din moment ce conține și colesterol, nu este indicat să consumi foarte multe ouă pe zi. Alte alimente au în compoziție și mai puțină vitamina D, motiv pentru care producătorii fortifică laptele, iaurtul, sucul de portocale și cerealele cu vitamina D. În general, o porție va oferi aproximativ 100 UI; asta înseamnă să bei un litru de lapte fortificat pentru a obține 400 UI.
Majoritatea oamenilor au nevoie de suplimente pentru a obține vitamina D de care au nevoie. Este principalul beneficiu al unei multivitamine zilnice; majoritatea oferă 400 UI.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Role of Vitamin D in Athletes and Their Performance: Current Concepts and New Trends”, Nutrients. 2020 Feb; Mirian de la Puente Yagüe, Luis Collado Yurrita, Maria J. Ciudad Cabañas, Marioa A. Cuadrado Cenzual
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071499/
Endocrine Society - Vitamin D for the Prevention of Disease Guideline Resources
https://www.endocrine.org/clinical-practice-guidelines/vitamin-d-for-prevention-of-disease
Te-ar mai putea interesa și...