Cum se trateaza Sindromul de Apnee in Somn?

Sindromul de Apnee in Somn (SAS) reprezinta episoade de intrerupere a respiratiei ce apar in timpul somnului. Aceste intreruperi sunt cauzate de „prabusirea” tesuturilor moi din zona gatului, in timpul somnului, care obstrueaza complet caile respiratorii.

Cauzele acestui fenomen ca si efectele acestuia au fost discutate in articolul precedent Ce este sindromul de Apnee in Somn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul este eficient dar deoarece boala este cauzata de o problema „mecanica” si rezolvarea acesteia este tot ”mecanica”. Practic tratamentul consta in indepartarea acestui „obstacol” ce apare la nivelul cailor respiratorii.

Tratamentul cu CPAP

Cea mai eficienta solutie este aceea de a dormi cu o masca, prin intermediul careia, un aparat atasat, introduce aerul din camera la presiune crescuta, cu scopul de a mentine deschise caile aeriene.

Desi somnul in aceste conditii pare imposibil, tratamentul este foarte eficient in majoritatea cazurilor. Sa nu uitam ca pacientii ce sufera de SAS sunt privati de somn de calitate de o perioada foarte lunga de timp, iar faptul ca acest aparat le asigura un somn linistit il face mult mai usor de acceptat decat pare la prima vedere.

Primele nopti de tratament sunt cele mai dificile pentru acomodare, deoarece presiunea permanenta face ca respiratia sa se desfasoare intr-un mod diferit. Dar odata acceptat, problemele de toleranta dispar. Metoda de tratament are putine contraindicatii si poate fi aplicata in siguranta la multi pacienti. Aparatele pot fi inchiriate sau cumparate iar din pacate, momentan, costurile nu sunt decontate.

Pacientii tratati cu succes capata in schimb o noua viata, o viata lipsita de somnolenta, un somn odihnitor si fara sforait! Medicului curant ii este foarte usor sa urmareasca eficienta acestor aparate deoarece majoritatea au capacitati de inregistrare a datelor necesare medicului, in fiecare noapte si pentru perioade lungi de timp.

 

 

Ce alternative de tratament la CPAP sunt?

Alternativele de tratament nu sunt la fel de eficiente dar daca pacientii nu tolereaza tratamentul cu CPAP atunci acestea trebuie incercate.

  1. Tratament chirurgical

Unii pacienti prezinta cauze speciale de aparitie a obstructiei cailor respiratorii (particularitati anatomice, obstructii nazale), cauze ce pot fi rezolvate chirurgical.

Medicul ORL-ist stabileste, in urma unei evaluari, daca exista o rezolvare chirurgicala pentru fiecare pacient in parte, tratamentul chirurgical fiind individualizat.

  1. Purtarea unei gutiere nocturne

Gutierea reprezinta o proteza dentara asemanatoare cu cea purtata de sportivi, al carei scop este de a mentine caile aeriene deschise prin mentinerea unei pozitii avansate a mandibulei in timpul somnului.

Gutierele sunt fabricate individual si necesita consultul unui medic stomatolog cu cunostintele necesare in acest domeniu. Gutierele sunt mult mai comode decat mastile de CPAP si sunt usor de transportat. Eficienta acestora, in shimb, este mai mica decat a aparatelor de CPAP si trebuie verificata prin repetarea unui test diagnostic.

Cat timp dureaza acest tratament?

Indiferent de metoda de tratament aleasa, reducerea severitatii SAS se face prin scadere ponderala atunci cand este cazul. De multe ori pacientii nu mai au nevoie de tratament daca scad serios in greutate, dar exista situatii in care SAS necesita tratament pe termen foarte lung.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Razvan Lungu.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0