Cum să îți menții motivația dacă vrei să slăbești multe kilograme

Dacă ai de dat jos 5 kilograme, șansele de reușită sunt foarte mari și probabil că îți vei putea menține motivația cu ușurință pe perioada procesului de slăbire. Însă dacă ai de eliminat mai multe kilograme, poate chiar 20-30, va fi dificil de menținut motivația până la finalul luptei cu kilogramele în plus.
 
Persoanele care suferă de obezitate au de eliminat un număr mare de kilograme, ceea ce înseamnă că vor exista mai multe perioade de stagnare în care, în ciuda dietei și efortului fizic depus, greutatea nu va mai scădea. În aceste perioade este esențial să îți păstrezi motivația și să nu te lași descurajat. Numai așa vei reuși să câștigi, la final, lupta cu obezitatea.

Din ce motiv este greu procesul de slăbire

Lipsa de motivație este una dintre cele mai frecvent citate bariere în calea pierderii în greutate. Cât de motivat ești să slăbești depinde de numeroși factori, inclusiv de unde provine motivația ta:

  • Motivația extrinsecă provine din exterior, sub formă de recompense monetare sau alte recompense tangibile, presiune din partea altora, dorința de aprobare sau sentimente negative precum vinovăția sau rușinea.
  • Motivația intrinsecă vine din interior - sunteți motivat de satisfacția inerentă, personală, pe care o obțineți făcând o activitate sau văzând rezultatele acesteia. 

Cercetătorii au analizat modul în care aceste două tipuri de motivație au afectat modul în care participanții au aderat la un program de slăbire pe internet de 16 săptămâni - și cât de mult au slăbit. În timp ce majoritatea participanților au experimentat o motivație intrinsecă și extrinsecă crescută la începutul programului, cei care au obținut o reducere de cinci procente a greutății corporale la 16 săptămâni au fost cei care și-au menținut motivația intrinsecă între săptămâna 4 și săptămâna 16 a studiului. Grupul care a avut mai puțin succes a înregistrat o scădere semnificativă atât a motivației intrinseci, cât și a celei extrinseci pe măsură ce a trecut timpul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Lucrul cu adevărat interesant pe care cercetătorii l-au descoperit a fost că o creștere a autocontrolului în primele patru săptămâni ale programului părea să prezică o creștere a motivației intrinseci care a contribuit la succesul participanților.

Un studiu ulterior a fost de acord. Mai exact, cercetătorii au descoperit că frecvența, consecvența și nivelul de detaliu al automonitorizării și al raportării au îmbunătățit nivelul de motivație intrinsecă - și pierderea în greutate.

Pași simpli care te ajută să îți menții motivația atunci când trebuie să slăbești mult

Stabilește din ce motiv dorești să pierzi în greutate 

Definește în mod clar toate motivele pentru care dorești să slăbești și notează-le undeva. Acest lucru te va ajuta să rămâi motivat să atingi obiectivele de slăbire. Încearcă să le citești zilnic și folosește-le ca un memento atunci când ești tentat să te abați de la planurile de slăbire. Printre motivele tale se pot număra prevenirea diabetului, ținerea pasului cu nepoții, a arăta cât mai bine pentru un eveniment, îmbunătățirea încrederii în sine sau încadrarea într-o anumită pereche de blugi. Mulți oameni încep să slăbească pentru că medicul le-a sugerat acest lucru, dar cercetările arată că oamenii au mai mult succes dacă motivația lor de a pierde în greutate vine din interior.

Recompensează-te pentru a-ți menține motivația 

Recompensele funcționează, însă este foarte important să înveți să renunți la cele alimentare. O carte, ceva de îmbrăcat, un film sau o bijuterie pot deveni recompense cu care să te premiezi la finalul unei săptămâni sau luni de dietă. Stabilește-ți de la început anumite praguri și recompense pe măsura acestora – de exemplu, propune-ți să îți cumperi un lucru la care visezi de mult când reușești să slăbești 10 kilograme ori o vacanță mult visată când ajungi la pragul de 20 de kilograme în minus.

Combate nevoia de a mânca pe fond emoțional 

Pentru a obține rezultate de durată, e important să îți înțelegi nevoia de a mânca pe fond emoțional, dar și să o combați. Dacă mănânci atunci când ești supărat, obosit sau anxios, este clar că ai problema mâncatului pe fond emoțional. Un psihoterapeut te va ajuta să identifici rădăcinile acestei probleme, dar îți va preda și tehnici prin care o poți combate.

Folosește informațiile medicale pentru a-ți menține motivația de a slăbi 

Cu toate că mulți dintre noi slăbim pentru a arăta mai bine, e important să știm că slăbitul ne va face să ne simțim mai bine, kilogramele în plus cauzând o serie de probleme de sănătate. Folosește argumentul menținerii sănătății pentru a nu te abate de la drumul tău. Analizează riscurile la care te expune obezitatea (diabet de tip 2, hipertensiune, ateroscleroza, dureri lombare, depresie și nu numai) și gândește-te cât de important este să îți menții indicele de masă corporală în limitele sănătoase.

Folosește oglinda și pozele pentru a-ți menține motivația 

Chiar dacă, la un moment dat, procesul de eliminare a kilogramelor în plus stagnează, asta nu înseamnă că înainte de asta nu a dat roade. Uită-te la poze cu tine înainte să începi să slăbești, apoi admiră-te în oglindă și bucură-te de rezultatele pe care le-ai obținut. Imaginează-ți că acesta este doar începutul și vizualizează-te la finalul curei de slăbire – aceasta este cea mai puternică metodă de menținere a motivației.

Începe dieta împreună cu un prieten sau cu o rudă 

Statisticile arată că persoanele care încep dieta și programul de sport împreună cu altcineva ori într-un grup au șanse mai mari de reușită datorită competivității.

 

 

Nu te cântări zilnic 

Dacă vrei să îți menții greutatea, e recomandat să te cântărești zilnic. Pe de altă parte însă, dacă vrei să slăbești, cântăritul zilnic este contraindicat întrucât te poate sabota, făcându-te să îți pierzi motivația. Cântărește-te, mai degrabă, săptămânal sau o dată la două săptămâni.

Permite-ți un răsfăț culinar săptămânal 

O dietă foarte strictă te poate face să dezvolți frustrări, care în timp îți pot afecta motivația. În primele săptămâni de dietă, îți poți permite un mic răsfăț culinar o dată pe săptămână, de preferat într-o zi de weekend. Răsfățul culinar nu trebuie să fie exagerat de bogat în calorii, însă poate satisface o poftă avută pe timpul săptămânii – poți mânca 2 pătrățele de ciocolată sau îți poți răsfăța papilele gustative cu o ciocolată caldă (bineînțeles, fără frișcă sau siropuri).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În timp, dieta sănătoasă și sportul practicat zilnic vor deveni un stil de viață, ceea ce înseamnă că vei putea să îți menții greutatea și după încheierea dietei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
  
 
Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
“Goal setting as a health behavior change strategy in overweight and obese adults: a systematic literature review examining intervention components” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21852063/ 
“Weight maintenance: self-regulatory factors underpinning success and failure” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23767689/ 
“Psychological aspects of weight maintenance and relapse in obesity” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12445592/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0