De ce nu funcționează o cură de slăbire ținută după ureche

Cuvântul „dietă” provine din limba greacă și semnifică „stil de viață”. Se pare așadar că medicii și specialiștii din zilele noastre nu greșesc deloc atunci când susțin cu tărie că nu trebuie să ții o cură de slăbire pe termen scurt, ci să îți schimbi obiceiurile alimentare astfel încât să scazi în greutate, dar să fii și sănătos, transformând noul stil de alimentație într-un stil de viață. Aceasta ar fi regula de aur a dietelor.

Regula de argint, aproape la fel de prețioasă pentru starea ta de bine, este că niciodată nu ar trebui să urmezi o dietă doar pentru că o prietenă sau o rudă ți-a spus că funcționează, are rezultate uimitoare, rapide, este simplă și comodă. Așa cum o cană de ceai te poate ajuta pe tine să scapi de răceală, dar pentru prietena ta nu are niciun efect, sau cum ea poate să bea lapte fără probleme în timp ce tu ai intoleranță la lactoză, așa se întâmplă și în cazul dietelor. Efectele, rezultatele și complicațiile depind de la o persoană la alta.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vom vorbi despre câteva cazuri în care o dietă urmată după ureche, fără consilierea unui nutriționist, îți poate crea probleme. Trebuie să știi că uneori, aceste probleme pot fi foarte grave, în special în cazul persoanelor care suferă de boli cronice. Insuficiența renală, afecțiunile hepatice sau anemia sunt doar câteva dintre exemple.

De ce nu funcționează o cură de slăbire ținută după ureche

Nu ai suficiente informații

Ai ales să urmezi o dietă folosindu-te de crâmpeie de informație auzite din stânga și din dreapta? Poate că ai citit pe undeva că supa de varză e bună pentru slăbit și ai decis subit că vei mânca doar supă simplă de varză până vei da jos toate kilogramele? Greșit!

Majoritatea dietelor au o listă destul de lungă și strictă de reguli, care te ajută să păstrezi echilibrul nutrițional. Chiar și dietele care se bazează pe un singur aliment sau grupă de alimente, îți permit și chiar recomandă ca măcar 20% din alimentația ta să cuprindă și alte produse alimentare, specificate de către specialiști. Dieta cu supă de varză nu înseamnă că trebuie să mănânci doar asta, iar supa nu trebuie să fie doar varză fiartă în apă.

În plus, regulile privind numărul de mese, orele la care ar trebui să mănânci, cum ar trebui să gătești mâncarea și cum să combini ingredientele sunt și ele extrem de importante. Ca să te asiguri că dieta va funcționa cu siguranță și că nu va avea efecte neplăcute, informează-te complet în privința ei, din surse de încredere.

Un alt aspect important de care să ții cont este că dietele se concentrează doar pe alimente, nu pe sănătatea generală. Există atât de multe aspecte ale sănătății, iar ceea ce mănânci este doar unul dintre ele. Un stil de viață sănătos are de-a face cu mult mai mult decât cu dieta. Există, de fapt, alte șapte dimensiuni ale stării de bine în afară de aspectul fizic. Acestea includ sănătatea emoțională, socială, intelectuală, ocupațională, de mediu, spirituală și financiară.

Regimul nu ți se potrivește

Cum îți spuneam și mai sus, anumite diete sunt interzise persoanelor cu afecțiuni cronice, pentru că le pot agrava și pot duce la complicații. În loc să slăbești, te vei confrunta cu și mai multe neplăceri, multe dintre ele mai grave decât cele câteva kilograme în plus.

Când te informezi asupra unei diete, citește cu atenție și persoanele cărora nu le este recomandată. Dacă știi că suferi de boli cronice, dezechilibre hormonale sau nu ai mai ținut niciodată o dietă, vizitează obligatoriu medicul.

De exemplu, o persoană cu diabet ar putea fi grav afectată de o dietă ketogenă, de exemplu, deoarece reduce majoritatea carbohidraților. Persoanele cu diabet au nevoie de carbohidrați pentru a-și stabiliza zahărul din sânge.

Dieta nu se alege doar în funcție de numărul de kilograme pe care vrei să le pierzi, în funcție de preferințele alimentare sau de durată, ci și în funcție de starea ta de sănătate de la momentul respectiv.

Renunți la anumite mese

De altfel, un pericol al dietelor ținute după ureche este și restricționarea caloriilor, care poate duce la comportamente obsesive și dezordonate, cum ar fi săritul peste mese sau ignorarea semnelor de foame. Multe diete insistă pe privarea de alimente decât pe consumul echilibrat. 

Ca să reduci numărul caloriilor consumate, multe diete susțin renunțarea la anumite mese. Dacă sari peste mese toată ziua, mecanismele de protecție ale corpului se vor activa și riști altfel să te trezești mâncând rapid o pungă întreagă de fursecuri târziu în noapte. În plus, majoritatea celor care țin dietă sunt obsedați de kilogramele pe care le arată cântarul, permițând acelui număr să le dicteze starea de spirit în acea zi, ce mănâncă și, uneori, chiar valoarea lor în lume.

Este ușor să devii constant nemulțumit de corpul tău, obsedat de numărul kilogramelor de pe cântar și îngrijorat să mănânci hrană „corectă”. În general, dietele vă pot remodela și vă pot deteriora relația cu mâncarea și alimentația.

Cura de slăbire în timpul sarcinii

Îngrijorate că au început să se îngrașe din ce în ce mai mult în timpul sarcinii, foarte multe femei recurg la cure de slăbire înainte de a naște. Cu scuza că aleg diete mai simple, care nu impun măsuri drastice, ele pun în pericol atât sănătatea lor, cât și a copilului.

Dietele, indiferent de durata și forma lor, sunt complet interzise în timpul sarcinii. Excepție fac cazurile medicale, unde anumite caracteristici ale sarcinii impun acest lucru: femeia are probleme de digestie sau grețuri permanente, există complicații sau riscuri pentru sarcină etc.

Curele de slăbire din timpul sarcinii pot cauza dezvoltarea insuficientă a fătului, greutate mică la naștere, dificultăți de respirație și multe altele. Alimentația din timpul sarcinii trebuie să fie completă și complexă, să includă toate grupele alimentare și poate fi completată, la recomandarea medicului, cu suplimente cu vitamine și minerale.

Pastilele pentru slăbit

Pastilele care vă promit că vă vor ajuta să topiți kilogramele în plus nu au aproape niciodată aceste efecte miraculoase. Cele mai „fericite” compoziții vă pot diminua pofta de mâncare și vă pot ajuta să eliminați apa din organism, ducând la o slăbire „falsă”.

Nu este recomandat să combinați niciodată programul unei diete cu pastile pentru slăbit, pentru că acestea pot conține substanțe care să diminueze efectele dietei, sau invers. Dacă însă sunteți tentate să încercați astfel de metode, citiți întotdeauna prospectul integral, și renunțați la pastile la orice simptom care poate însemna o dereglare a funcțiilor normale ale corpului.

Înfometarea

Probabil ați auzit de foarte multe ori că înfometarea nu este o soluție bună pentru slăbit. Pentru că totuși există foarte multe cazuri de persoane care recurg la acest gest extrem și se lovesc ulterior de probleme de sănătate, vă explicăm de ce nu slăbim corect când ne înfometăm.

Să luăm exemplul unui animal care nu a fost hrănit de câteva zile, cum sunt un câine sau o pisică maidaneză. Ați observat cu siguranță că atunci când primește mâncare, animalul nu ține cont de cantitate, și mănâncă cât de repede și mult poate, umflându-și abdomenul până la refuz. Acesta este un gest disperat, pornit din convingerea că privarea de hrană se va repeta, iar el trebuie să își facă provizii. Iar ideea este susținută și de metabolism prin senzația de foame fără limite.

Așa funcționează și organismul nostru. Într-o săptămână de înfometare veți slăbi probabil un număr uimitor de kilograme. Însă de fiecare dată când îi veți oferi organismului hrană, acesta va face rezerve. O mică parte o va folosi pentru energie, iar restul va fi depus, pentru a fi consumat mai târziu, când nu va mai primi hrană. Efectele? Kilogramele se vor întoarce, în număr și mai mare decât erau inițial.

Practic, alimentația restrictivă încetinește metabolismul pentru a încerca să păstreze greutatea corporală. În plus, privarea de mâncare poate duce la un ciclu de alimentație excesivă.

Deshidratarea și sedentarismul

Un alt aspect omis voit sau nu de multe persoane care țin o dietă este combinația obligatorie de alimentație, apă și sport. O dietă nu va funcționa niciodată așa cum trebuie dacă nu bem cel puțin 1,5 litri de apă și nu facem cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.

Mișcarea poate însemna orice, de la mersul alert în drum spre serviciu, alergarea în parc, clase relaxante de yoga sau pilates sau activități mai antrenante, ca orele de aerobic. Indiferent de activitatea aleasă, ea nu trebuie omisă din programul de slăbire.

O cercetare publicată recent arată că strategiile de a slăbi sunt recomandate, întrucât pot îmbunătăți colesterolul, tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge, precum și stima de sine și unele afecțiuni de sănătate mintală1. Cu o singură condiție însă: cu ajutorul unui specialist. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Emerging insights in weight management and prevention: implications for practice and research”, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 21 October 2020, Eric Doucet, Kevin Hall, Andrea Miller, Valerie H. Taylor, Maria Ricupero, Jess Haines, Paula Brauer, Kimberly A. Gudzune, James D. House, and Rupinder Dhaliwal 
https://cdnsciencepub.com/doi/full/10.1139/apnm-2020-0585

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0