Obezitatea si riscul de diabet

Indicele de masă corporală se află în strânsă legătură cu rezistența la insulină și diabetul de tip 2. La pacienții care suferă de obezitate, cantitatea de acizi grași, hormoni, markeri inflamatori și alte substanțe care favorizează rezistența la insulină este mai mare decât la pacienții normoponderali.

Diabetul de tip 2 este diagnosticat atunci când nivelurile de glucoză din sânge sunt ridicate din cauza insulinei produse de pancreas care nu funcționează eficient și/sau celulele corpului nu răspund eficient la insulină (stare cunoscută sub numele de rezistență la insulină). De obicei, boala se dezvoltă la adulții cu vârste de peste 45 de ani, dar în ultimii ani apare din ce în ce mai mult la grupuri de vârstă mai mici, inclusiv adulți tineri, adolescenți și chiar copii.

Este mai probabil la persoanele cu antecedente familiale de diabet de tip 2 sau care provin din anumite medii etnice. Pentru unii oameni, primul semn poate fi o complicație a diabetului, cum ar fi un atac de cord, probleme de vedere sau o rană care nu se vindecă bine.

REOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Riscul de diabet este crescut mai ales de stilul de viață nesănătos

În timp ce oamenii pot avea o predispoziție genetică față de diabetul de tip 2, riscul este mult crescut de unii factori modificabili ai stilului de viață, inclusiv hipertensiunea arterială, supragreutatea și obezitatea, lipsa de activitate fizică, grăsimea depusă în zona abdominală.

Un risc mai mare de a face diabet tip 2 există când o persoană are antecedente familiale de diabet, are peste 45 de ani și este supraponderală sau are hipertensiune arterială, are peste 35 de ani și și este de origine indiană sau chineză, este femeie și a născut un copil de peste 4,5 kg sau a avut diabet gestațional în timpul sarcinii sau are o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul ovarului polichistic.

Supragreutatea și obezitatea sunt printre factorii principali care cresc riscul unei persoane de a dezvolta diabet tip 2. Oamenii de știință încă cercetează mecanismul prin care diabetul este declanșat pe fondul obezității. Studiile efectuate până în prezent au scos la iveală faptul că obezitatea cauzează stres la nivelul membranei celulare a reticulului endoplasmatic, care la rândul lui suprimă semnalele transmise receptorilor de insulină, cauzând astfel rezistență la insulină.

Persoanele care se supraalimentează consumă de regulă o serie de alimente ultra procesate, care conțin substanțe nesănătoase, care activează mecanismul de apărare al organismului, ceea ce duce la rezistența la insulină. Mai mult decât atât, obezitatea declanșează modificări la nivelul metabolismului, iar astfel țesutul adipos începe să elibereze molecule de grăsimi în sânge, reducând rezistența la insulină.

Obezitatea crește riscul de diabet tip 2

Statisticile arată că obezitatea crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu până la 80, chiar 85%. Depozitele de grăsime de la nivel abdominal sunt, de asemenea, un indicator important pentru rezistența la insulină.

Așadar, am stabilit că supragreutatea și obezitatea cresc riscul de diabet tip 2, însă ceea ce trebuie să știi este că acest risc este reversibil. Rezistența la insulină poate fi îmbunătățită prin reducerea greutății, chiar și cu 5 kilograme. Chiar dacă diabetul s-a instalat deja, scăderea în greutate și combaterea obezității tot sunt recomandate întrucât îmbunătățesc starea de sănătate a pacientului diabetic și reduc riscurile pe care boala metabolică le implică.

O serie de factori asociați cu obezitatea contribuie, la rândul lor, la rezistența la insulină. Printre aceștia se numără stilul de viață sedentar, fără activități fizice și lipsa de somn.

Obezitatea favorizează complicațiile diabetului

Diabetul de tip 2 poate avea o serie de complicații, de aceea este important să fie prevenit, iar dacă apare, să fie tratat urmând recomandările medicului. Pacientul cu obezitate trebuie să facă tot ce ii stă în puteri pentru a reduce greutatea corporală, astfel încât să nu creeze contextul ideal pentru complicații diabetice.

Pe termen scurt, diabetul poate avea complicații precum hipoglicemia (nivel scăzut de glucoză în sânge, care se manifestă prin palpitații, transpirații, paloare, anxietate, amorțirea degetelor și a buzelor, confuzie, stare de somnolență, durere de cap, discurs incoerent), însă pe termen lung pot apărea complicațiile renale, oculare, macrovasculare dar și la nivelul sistemului nervos. Diabetul este principala cauză de pierdere a vederii, dar și de insuficiență renală în rândul adulților.

Vestea bună este că 9 din 10 cazuri de diabet tip 2 pot fi prevenite prin menținerea greutății, adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate, precum și prin renunțarea la fumat.

Cum pot reduce riscul de diabet tip 2 pacienții care suferă de obezitate?

Chiar și persoanele care au moștenit genetic predispoziția pentru diabet de tip 2 pot preveni instalarea acestei afecțiuni.

Modificarea stilului de viață poate reduce considerabil riscul de a dezvolta diabet tip 2. Schimbările în stilul de viață vor reduce, totodată, și riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.

Scapă de kilogramele în plus

Pierderea kilogramelor în plus poate fi un proces dificil și de durată, mai ales dacă este vorba de un număr substanțial de kilograme. Având în vedere, însă, că obezitatea este principala cauza a diabetului de tip 2, e necesar ca această afecțiune să fie combătută. Slăbind și ajungând la un indice de masă corporală sănătos, vei reuși să scazi riscul de diabet de tip 2. Chiar dacă nu poți să scapi de toate kilogramele în plus, îți vei reduce riscul de diabet – pierderea a 7-10% din greutatea corporală actuală reduce la jumătate riscul de a dezvolta diabet. De aceea, e important să ai alături medicul de familie sau un medic nutriționist care să îți facă un plan alimentar prin care să slăbești sănătos.

Nu uita de mișcare

Și sedentarismul crește predispoziția pentru diabet tip 2. Mișcarea îmbunătățește capacitatea organismului de a folosi insulina, dar și de a absorbi glucoza, ceea ce înseamnă că riscul de diabet scade cu fiecare exercițiu fizic pe care îl practici. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă ai un serviciu la care stai mult pe scaun, este foarte important să îți găsești timp să te miști: fie să faci o plimbare de jumătate de oră în pauza de prânz, fie să mergi pe jos de la serviciu spre casă (sau măcar o parte din drum), fie să ieși seara în parc sau să faci câteva exerciții fizice în casă ori în curte.

Orice fel de mișcare este bună atâta vreme cât reușești să o practici regulat. Dacă n-ai mai făcut sport și mai ales dacă mai suferi de diverse afecțiuni, cum ar fi artroza, cere sfatul medicului legat de ce fel de activități fizice sunt mai potrivite pentru tine. Dacă ai dureri articulare, nu vei alege să faci sporturi care solicită și mai tare articulațiile, ci forme de mișcare mai blânde (plimbare, mers pe bicicletă sau înot, de exemplu).

Schimbă-ți dieta

  • Modificarea dietei nesănătoase este esențială atât pentru combaterea obezității, cât și pentru reducerea riscului de diabet. Adoptă o alimentație pe bază de legume, fructe și cereale integrale și evită alimentele procesate, zaharurile și prăjelile. 
  • Alimentele trebuie preparate cât mai simplu: legumele se vor consuma crude sau fierte ori la cuptor, fructele proaspete, carnea fiartă în supe ori tocănițe sau la cuptor, nu prăjită. 
  • Mănâncă zilnic o salată de legume crude diverse, cu dressing de zeamă de lămâie și ulei de măsline, un praf de sare și orice condimente îți plac. Dacă o mănânci pe lângă un fel principal, păstreaz-o simplă, dar dacă salata este fel principal, fă-o mai consistentă, adăugând cartofi fierți și tofu, de exemplu, sau boabe de fasole, ou fiert și avocado. 
  • Mănâncă zilnic o farfurie cu supă sau ciorbă cu mai multe legume și mai puțină carne.
  • Nu se vor face combinații care îngrașă, precum unt cu pâine, carne cu pâine sau carne cu cartofi (poți mânca pește cu cartof, de exemplu, alături de o salată de crudități la alegere). Când mănânci carne, pune alături doar legume neamidonoase (fasole verde, broccoli, conopidă, ciuperci, dovlecei, varză etc.). Poți folosi puțin unt la gătit, dar amestecat cu legume neamidoanoase, nu cu cartofi.
  • Când faci paste făinoase, alege sortimente integrale, pe care le pregătești nu cu carne, ci cu sosuri de legume (ciuperci, dovlecei, vinete etc.), sos de roșii, ierburi aromatice și condimente și o lingură de parmezan ras pe deasupra.
  • La gătit se vor folosi doar cantități mici de grăsime. Nu prăji nimic în baie de ulei, cel mult călește rapid legumele într-o lingură de ulei, apoi pune-le la fiert pentru ciorbă sau tocăniță.
  • Când vrei să iei o gustare între mese, nu te îndrepta spre alimente pline de sare, zahăr, grăsimi și făină albă, precum chipsurile, bomboanele sau produsele de patiserie, ci preferă opțiunile sănătoase: un iaurt simplu în care pui bucăți de fruct și nuci crude sau coapte, un măr și o lingură de unt de arahide fără zahăr sau două linguri de fasole bătută cu bețe de ardei gras.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes - Diabetes and Obesity 
https://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-obesity.html
Royal Colleg of Physicians - Managing obesity in people with type 2 diabetes
https://www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/21/4/e327
Studiul „Managing obesity in people with type 2 diabetes”, apărut în Clinical Medicine Journal, 2021, DOI: https://doi.org/10.7861/clinmed.2021-0370, autori: Bonnie Grant et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0