Bunicii contribuie la obezitatea nepoților

Bunicii își iubesc necondiționat nepoții și ar face orice pentru a le aduce fericirea celor mici. Însă, intențiile bune pot avea uneori efecte devastatoare asupra sănătății copiilor.

Prevalența și gravitatea obezității au crescut în rândul copiilor și adolescenților. În ciuda atenției intense acordate reducerii epidemiei de obezitate infantilă în ultimele decenii, progresele rămân neclare. Cercetările care se concentrează asupra factorilor sociali determinanți ai obezității infantile sugerează că statutul socioeconomic inferior și factorii comportamentali și de mediu asociați sunt factori de risc importanți pentru excesul de greutate corporală și obezitate în timpul copilăriei și adolescenței. Creșterea anormală în greutate în timpul etapelor critice de dezvoltare poate provoca, de asemenea, probleme fizice și psihosociale majore, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Obezitatea infantilă rămâne o problemă importantă de sănătate publică. Deoarece comportamentele legate de stilul de viață și greutatea se stabilesc de timpuriu și sunt urmărite de-a lungul etapelor vieții, strategiile de prevenire trebuie să înceapă în primii ani de viață. În mod tradițional, astfel de strategii vizează părinții sau furnizorii de servicii formale de îngrijire a copiilor. Cu toate acestea, bunicii oferă din ce în ce mai mult îngrijire nepoților și, prin urmare, au un rol important în comportamentele alimentare și de activitate ale acestora.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Obezitatea în rândul copiilor aduce o serie de pericole pentru cei mici, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cercetările făcute în domeniu arată că bunicii joacă un rol important în instalarea obezității la copii, asta pentru că îi răsfață pe aceștia cu tot felul de deserturi și alimente nesănătoase, care conțin zaharuri, sare și grăsimi în exces.

Obezitatea infantilă la copiii cu vârsta <5 ani reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică, cu consecințe considerabile asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. În plus, printre acestea se numără hipertensiunea arterială, dezechilibrul colesterolului, rezistența la insulină, diabetul zaharat, creșterea și maturitatea accelerată, dificultăți ortopedice, probleme psihosociale, risc crescut de boli de inimă și mortalitate prematură. La nivel internațional, ratele de obezitate infantilă continuă să crească în unele țări. În plus, ele rămân ridicate la nivel global, cu un număr estimat de 42 de milioane de copii cu vârsta <5 ani supraponderali sau obezi în 2015. Există dovezi solide că, odată ce obezitatea se instalează în copilărie, este dificil de inversat și persistă la vârsta adultă. Astfel, strategiile de prevenire primară sunt esențiale pentru a reduce ratele de obezitate infantilă la nivel mondial.

Ce spun studiile

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, arată că obezitatea este mai des întâlnită în rândul copiilor care locuiesc aproape de bunici, în comparație cu copiii ale căror familii au emigrat și trăiesc departe de bunici și alte rude.

În cadrul acestui studiu, s-a demonstrat că în familiile de chinezi care locuiesc în țara lor, copiii sunt mai expuși riscului de obezitate, din cauză că în timpul zilei sau în weekenduri și vacanțe rămân în grija bunicilor. Pe de altă parte, copiii din familiile de chinezi care au emigrat în alte țări și sunt lăsați în grija bonelor în timpul în care părinții sunt la serviciu sunt mai puțin expuși riscului de îngrășare.

Un alt studiu, făcut de această dată de cercetătorii de la Universitatea Glasgow, sugerează faptul că bunicii au tendința de a hrăni în exces copiii. Cercetătorii au analizat datele a peste 56 de studii, făcute în 18 țări, și au constatat astfel că bunicii folosesc mâncarea pe post de unealtă emoțională, astfel încât să le câștige afecțiunea și respectul celor mici. Totodată, s-a ajuns la concluzia că bunicii sunt dezinformați, de aceea le oferă alimente nesănătoase celor mici, fiind convinși că nu fac niciun rău.

Mai mult decât atât, atunci când petrec timpul cu bunicii, copiii sunt și mai puțin activi din punct de vedere fizic, asta pentru că majoritatea bunicior sunt mai statici din cauza diverselor probleme de sănătate precum gonartroza ori durerile lombare sau chiar supraponderalitatea.

 

 

Tot mai mulți copii petrec timpul cu bunicii din cauza situației în care societatea se află: femeile se întorc tot mai devreme la serviciu pentru că nu își permit din punct de vedere financiar să stea cu cei mici acasă mai mult timp, grădinițele de stat nu acceptă copii foarte mici, iar cele particulare sunt destul de costisitoare și nu toate familiile își permit să suporte aceste costuri. Așadar, mulți părinți își lasă copiii în grija bunicilor pe timpul zilei.

Dacă cei mici s-ar vedea ocazional cu bunicii și s-ar bucura de răsfățul culinar oferit de aceștia o dată la câteva săptămâni, sănătatea celor mici nu ar fi pusă în pericol. Însă copiii care petrec zilnic timp cu un bunic care le oferă orice își doresc să mănânce, fie că vorbim despre fast-food, fie că vorbim despre prăjeli sau dulciuri, sunt predispuși supraponderalității.

Pentru a reduce riscurile la care sunt expuși copiii din cauza exceselor alimentare pe care le fac în prezența bunicilor, părinții celor mici trebuie să poarte o discuție serioasă cu bunicii, astfel încât să le explice exact ce se petrece în organismul copilului când acesta mănâncă nesănătos și mult. Informându-i pe bunici, părinții vor reuși să scadă riscurile la care sunt expuși cei mici.

Prevenția este cea mai importantă

Cercetările arată importanța includerii bunicilor în strategiile de prevenire a obezității. Pe lângă părinți, bunicii ar putea fi orientați pentru a oferi îndrumări cu privire la alimentația responsabilă, recunoașterea foamei și a sațietății, stabilirea de limite, oferirea de alimente sănătoase și utilizarea expunerii repetate pentru a promova acceptarea. Aceștia pot contribui la încurajarea exercițiilor fizice regulate și la descurajarea practicilor de hrănire coercitive asupra nepoților lor.

În timp ce diferite studii arată o legătură multigenerațională în transmiterea obezității. Majoritatea dovezilor disponibile provin din țările cu venituri ridicate - predominant din America și din țările europene.

De asemenea, este nevoie de investigații suplimentare privind efectul bunicilor asupra obezității nepoților la diferite rase și etnii. Bunicii au roluri sociale și culturale variate în educația nepoților lor în întreaga lume. Mai multe date ar putea ajuta la conceperea unor programe eficiente de prevenire a obezității care să recunoască importanța vitală a bunicilor.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul “Differences in perceived causes of childhood obesity between migrant and local communities in China: A qualitative study”, autori: Bai Li, Rong Li, Wei Li, Jingyi Chen, Weijia Liu, KarKeung Cheng, Miranda Pallan, Peymane Adab, Laura Jones - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435160/ 
Studiu “A systematic review of grandparents' influence on grandchildren's cancer risk factors” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29135979/ 
Studiu “Exploring Grandparents' Roles in Young Children's Lifestyle Behaviors and the Prevention of Childhood Obesity: An Australian Perspective” - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1499404617310436 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0