Cum îi convingi pe bunici să nu-și răsfețe nepoții de Sărbători

Ca părinte, te străduiești să îi explici copilului că spiritul Crăciunului înseamnă și a oferi și a primi cadouri materiale, însă, mai mult decât atât, înseamnă a dărui timp, atenție și iubire celor dragi. E posibil, însă, ca bunicii să îți submineze eforturile și să își răsfețe nepoții cu saci de jucării. Cum îi convingi politicos să își înfrâneze această pornire?

Privește și din perspectiva lor

Se spune că oamenii sunt mult mai grijulii și mai răbdători cu nepoții decât au fost cu propriii lor copii și tind să îi răsfețe mai mult. Când erau tineri, aveau și serviciul de care să se preocupe, și gospodăria și copii de crescut și educat, astfel încât resursele lor de răbdare și de calm ajungeau de multe ori la limită. În plus, poate că din punct de vedere financiar nu au avut posibilitatea să le cumpere copiilor prea multe cadouri la vremea respectivă sau poate că nu se găseau prea multe lucruri interesante prin magazine. Când ajung să aibă nepoți, însă, ritmul vieții lor deja s-a mai încetinit, astfel încât au mai mult timp și disponibilitate pentru cei mici decât au avut pentru voi când erați copii. Cât despre răsfățul nepoților, situația ajunge la exacerbare mai ales în cazul în care copilul tău este primul nepot din viața lor. Nu poți, deci, să-i învinovățești pe bunici că îi ia valul când e vorba de cadouri. Acoperirea copilului cu jucării este felul lor de a-i spune că îl iubesc și că vor să îl vadă mulțumit. 

Discută cu ei din timp

Nu aștepta ziua de Crăciun ca să le spui părinților sau socrilor că ai vrea ca anul acesta să nu le mai cumpere copiilor tăi munți de jucării. Nu vei face decât să creezi o situație neplăcută și pentru ei, și pentru cei mici și, nu în ultimul rând, pentru tine. E recomandat ca, înainte de Sărbători, voi, părinții, să aveți o conversație directă cu bunicii copiilor. Fie că e vorba de o convorbire telefonică, fie că discutați față în față, la o cafea, important e să le expuneți punctul vostru de vedere legat de cadouri, cu rugămintea de a vi-l respecta.

Nu depăși limitele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai ales dacă ai mai avut o discuție despre cadouri cu bunicii, iar aceștia nu au respectat rugămințile tale, e posibil ca, fiind nevoit să te repeți, să nu mai fii la fel de calm. Gândește-te, totuși, înainte să izbucnești într-o criză de nervi, că intențiile lor nu sunt rele, ci pur și simplu nu ați reușit să fiți pe aceeași lungime de undă. Așa că fii indulgent și nu ridica tonul, și roagă-i încă o dată, cu fermitate, să respecte felul tău de a-l educa pe cel mic. 

Vino cu exemple concrete de cadouri

Cu tact, le poți sugera bunicilor ce cadouri să le facă nepoților de Sărbători, ca să fie toată lumea mulțumită. În loc să vină cu o sacoșă întreagă de jucării, roagă-i să îi cumpere un singur obiect sau cel mult două, de preferat ceva ce copilul nu are. Explică-le faptul că toate acele jucării pe care le primește seamănă unele cu altele și, în plus, ocupă prea mult spațiu în casă și pur și simplu nu aveți unde să le mai depozitați. 

Fă-i părtași la educația copilului

Bunicilor le place să se implice în viața nepoților, să îi îndrume cu sfaturi și să le ofere exemple din experiența lor, iar perioada Crăciunului este numai bună pentru învățăminte legate de a dărui și a aduce bucurie celor din jur. Le poți spune, deci, că în ultima vreme încercați să îl învățați pe cel mic despre ce înseamnă să împarți bunurile tale cu alții mai puțin norocoși. În loc să-i cumpere nepotului 20 de jucării, propune-le să ia doar cel mult două pentru el, iar cu restul să meargă, împreună cu cel mic, să le doneze unor copii din orfelinate sau unora din familii defavorizate pe care le cunosc ei înșiși. În acest fel, bucuria va fi oferită nu doar nepotului lor, ci și altor copii, și, în plus, acesta va începe să învețe să fie empatic și să se preocupe și de alte persoane, nu doar de cele pe care le știe.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.huffpost.com/entry/politely-ask-relatives-not-to-spoil-kids-holidays_l_5defba4ae4b05d1e8a58a42e 
https://sleepingshouldbeeasy.com/stop-spoiling/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0