Ajuta-ti copilul sa depaseasca teama de prima zi de scoala sau de gradinita

Atunci cand patrunde intr-un mediu nou, cu persoane necunoscute si cu care nu este familiarizat, cel mic poate sa se confrunte cu anxietatea ori cu teama ce insoteste ideea de prima zi de scoala ori de gradinita.

Daca si tu te numeri printre parintii care au un copil care va merge prima data la scoala sau la gradinita, poti afla din acest articol cum puteti depasi impreuna anxietatea legata de separarea voastra temporara si cum il poti ajuta sa isi invinga teama.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii in parenting spun ca pregatirea copilului inainte de prima lui zi de scoala sau de gradinita poate reduce semnificativ orice urma de anxietate pe care micutul o poate simti atunci cand vine momentul sa va despartiti. Din fericire, exista cateva moduri prin care iti poti familiariza copilul cu acest nou mediu, cum este institutia de invatamant in care va pasi:

 • Fa-i cunostinta copilului, cu ceva timp inainte de inceperea anului scolar, cu activitatile care sunt frecvente la scoala sau la gradinita, cum ar fi sa deseneze, sa picteze, sa asculte povesti, sa faca diverse obiecte din hartie, etc.

 • Daca aveti posibilitatea aceasta, vizitati clasa sau scoala o data inainte de inceperea anului scolar, pentru ca cel mic sa se familiarizeze cu spatiul; sau macar treceti prin zona si arata-i cladirea, spunandu-i ca nu are de ce sa se teama.
 • Alege o zi in care ii vei face cunostinta copilului tau cu invatatoarea sau educatoarea sa.
 • Pastreaza-ti calmul. Daca te simti vinovat(a) sau ingrijorat(a) in legatura cu faptul ca iti vei lasa copilul la scoala sau la gradinita, cel mic cel mai probabil va simti asta. Cu cat esti mai calm(a) si mai sigur(a) pe tine, cu atat mai multa incredere va avea si copilul tau, spun specialistii in parenting.

Pentru a te pregati pentru urmatoarele dati cand va veti lua ramas bun si te astepti ca cel mic sa fie in lacrimi, tine cont de urmatoarele lucruri:

 • Intreaba educatoarea sau invatatoarea care este procedura ei atuncic and copiii plang dupa parinti. Asigura-te ca un angajat al scolii/gradinitei este gata sa te ajute cand il vei lasa pe cel mic in clasa;
 • Afla cum isi structureaza scoala sau gradinita programul sau zilnic; multe gradinite sau scoli incep cu un mic ritual, cum ar fi cand invatatoarea sau educatoarea si copiii discuta despre ce au facut cu o zi inainte, si care au fost activitatile acelei zile. Astfel, trecerea de la "acasa" la scoala va fi mai usoara.

Trucuri pentru cand va veti lua "La revedere" fara lacrimi

Sa ii spui la revedere in prima zi de scoala sau de gradinita poate fi cel mai greu moment pentru parinti, insa nici pentru cei mici nu este usoara despartirea. Iata cateva mici trucuri care te vor ajuta in momentul separarii:

 • Fa-i din nou cunostinta copilului cu invatatoarea/educatoarea si permite-le sa formeze o relatie de la bun inceput.
 • Cand este timpul sa pleci, asigura-te ca ii spui "La revedere" copilului tau. Nu te strecura si nu te ascunde cand pleci, chiar daca pare tentant.
 • O data ce i-ai spus "La revedere" si l-ai incurajat ca" totul va fi bine!", pleaca imediat. O scena lunga de ramas-bun poate avea dezavantaje, intarindu-i copilului sentimentul ca gradinita sau scoala este un loc rau.
 • Exprima-ti sentimentele cand pleci. Unii parinti fac cu mana de afara, iar cel mic poate vedea de pe fereastra clasei, alti parinti fac o fata amuzanta.
 • Nu trage de timp. Cu cat stai mai mult, cu atat este mai greu pentru ambele tabere. Asigura-ti copilul ca vei fi acolo, la finalul orelor, sa il iei de la scoala/gradinita si spune-i "Ne vedem mai tarziu".
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0