Copilul tau ascunde dulciuri prin camera si are probleme cu greutatea?

Supraponderabilitatea la copii este daunatoare, acestea crescand riscul de afectiuni fizice, precum si pe cel de tulburari psihice. Parintele este cel care trebuie sa ia atitudine daca observa ca cel mic are probleme cu greutatea.

Supraponderabilitatea, atat la adulti, cat si la copii, este cauzata de un raport incorect intre aportul caloric oferit organismului si nevoile acestuia. Asadar, atunci cand copilul consuma mai multe calorii decat are nevoie organismul sau pentru a desfasura activitatile zilnice, kilogramele in plus incep sa se acumuleze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai frecvente cauze ale kilogramelor in plus la copii sunt consumul de dulciuri, consumul de alimente de tip fast-food (care au o densitate calorica foarte mare), precum si sedentarismul (petrecerea timpului liber in fata televizorului, a calculatorului ori a tabletei).

Pentru ca cel mic sa ajunga la o greutate normala si sanatoasa pentru varsta si inaltimea sa, ar trebui sa se limiteze aportul caloric. Asadar, dulciurile si alte alimente cu densitate calorica foarte mare, care oricum nu sunt sanatoase (pizza, produse de tip fast-food, prajituri, ciocolata, sucuri) vor fi eliminate din dieta ori vor fi consumate in cantitati reduse, ocazional si numai cu acordul parintelui.

In prima faza, daca observi ca exista obiceiul de a manca dulciuri pe ascuns ori de a le ascunde in camera pentru mai tarziu, trebuie sa ai o discutie sincera cu copilul, in timpul careia sa il intrebi de ce procedeaza asa, dar si sa ii explici cat de daunator este acest obicei atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Apoi, copilul trebuie urmarit, astfel incat parintele sa stie daca obiceiul de a manca dulciuri pe ascuns persista sau nu.

Daca se dovedeste ca cel mic nu a incetat si continua sa manance dulciuri cand este singur, parintele trebuie sa ia masuri. In prima faza, acesta nu va mai tine dulciuri ori snacks-uri in casa. Copilul va avea la indemana numai fructe si legume ori alte gustari sanatoase precum migdalele, nucile sau arahidele. Daca va dori alt tip de gustare, copilul poate negocia cu parintele, astfel incat sa primeasca dreptul la o gustare pe zi pentru a-si satisface pofta de dulce. Aceasta va fi o gustare sanatoasa, de preferat preparata in casa – salam de biscuiti, iaurt cu fructe, placinta, clatite sau alte deserturi homemade.

 

 

Apoi, pentru a-i limita posibilitatea de a avea acces la dulciuri cand este nesupravegheat, parintele nu va mai oferi bani de buzunar celui mic. Discuta cu copilul si explica-i ca in fiecare dimineata iti poate cere alimentele pe care le doreste la pachet pentru la scoala sau la gradinita, cu conditia ca acestea sa fie sanatoase. Spune-i deschis ca nu ii mai oferi bani de buzunar pentru o perioada pentru ca stii ca isi cumpara dulciuri pe ascuns si ca, pana cand nu renunta la acest obicei, banii de buzunar se suspenda.

Un alt lucru pe care parintele ar trebui sa il faca intr-o asemenea situatie este sa apeleze la ajutorul unui specialist. Un psiholog il va ajuta pe cel mic sa inteleaga mai usor de ce nu e bine sa manance dulciuri in exces, dar nici pe ascuns, la fel cum ii va explica si care sunt consecintele faptelor sale. Psihologul ii va ajuta si pe parinti sa tina situatia sub control mai usor, explicandu-le cum ar trebui sa procedeze, astfel incat situatia sa fie remediata cat mai rapid.

Un nutritionist, de asemenea, poate fi de ajutor in aceasta situatie. Specialistul in nutritie va intocmi un plan alimentar care sa ajute copilul sa scape de kilogramele in plus, fara insa sa fie necesar sa se infometeze. Copiii trebuie sa se hraneasca in mod adecvat, intrucat sunt in crestere si exista risc crescut de deficit nutritional daca nu se alimenteaza corespunzator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0