Obezitatea la sugari – cum trebuie sa procedeze parintii

Bebelusi au nevoie de grasime pentru dezvoltarea in anumite stadii de crestere, insa daca tesuturile adipoase sunt in exces, sanatatea copilului poate fi pusa in pericol.

Sugarii care acumuleaza kilograme in plus rapid prezinta risc crescut de a dezvolta obezitate pana la varsta de 3 ani. Unele studii arata ca obiceiurile alimentare dobandite pana la varsta de 3 luni pot influenta riscul de obezitate la maturitate.

Cum este diagnosticata obezitatea la sugari

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Este destul de dificil ca parintele sa sesizeze problemele de greutate ale copilului, mai ales ca adultii au tendinta de a considera dragalase formele rotunjoare ale bebelusilor.

Medicul pediatru este cel care va verifica ce indice de masa corporala are cel mic, dupa ce il va masura si il va cantari. In functie de varsta si stadiul de evolutie, medicul isi va da seama daca sugarul are probleme cu greutatea.

 

Ce cauze are obezitatea la sugari

Atat factorul genetic, cat si cauzele hormonale pot contribui la declansarea obezitatii in randul sugarilor. Insa principala cauza a acumularii kilogramelor in plus o reprezinta, ca si in cazul adultilor, consumul prea mare de calorii, raportat la nevoile organismului.

Cum poate fi prevenita obezitatea la sugari

Alapteaza copilul – beneficiile alaptarii sunt nenumarate, insa printre acestea se numara si prevenirea obezitatii infantile. Alaptatul la cerere presupune hranirea copilului numai atunci cand acestuia ii este foame si previne hranirea in exces. Mai mult decat atat, alaptarea invata copilul de la o varsta foarte frageda sa isi asculte corpul si sa manance numai atunci cand ii este foame.

 

 

Nu iti supra-hrani copilul – bebelusul nu iti poate spune cand s-a saturat, de aceea e foarte important sa obervi semnalele pe care acesta le transmite in acest sens. Rezista tentatiei de a ii mai da putin lapte sau o lingurita de iaurt in plus, daca ai observat ca tine gurita inchisa sau intoarce capul cand vrei sa il hranesti.

Evita sa introduci alimentele solide prea devreme – daca observi ca bebelusul tau are tendinta de ingrasare, nu te grabi sa ii introduci alimentele solide in dieta. Un studiu facut de cercetatorii de la Harvard a aratat ca bebelusii care au fost hraniti cu hrana solida inainte de a implini varsta de 4 luni au avut risc crescut de a dezvolta obezitate pana la varsta de 3 ani. Specialistii din cadrul Academiei Americane de Pediatrie recomanda inceperea diversificarii dupa ce copilul implineste 6 luni, daca acesta este pregatit pentru hrana solida.

Nu hrani copilul cu calorii goale – dupa ce introduci alimentele solide in dieta copilului, evita produsele de tip fast-food, dulciurile si bauturile dulci. Acestea au o densitate calorica foarte mare, insa au foarte putini nutrienti, asa ca e indicat sa nu le oferi bebelusului.

Incurajeaza-ti bebelusul sa faca miscare – petrece timp jucandu-te cu bebelusul tau, astfel incat acesta sa faca cat mai multa miscare fizica, chiar daca momentan nu a invatat sa mearga.

Mentine-ti greutatea in timpul sarcinii – un prim pas pe care il poate face o mama pentru reducerea riscului de obezitate infantila a copilului consta in mentinerea unei greutati sanatoase pe perioada sarcinii. Studiile arata ca supraponderalitatea in sarcina contribuie la aparitia obezitatii infantile. Asadar, monitorizeaza-ti greutatea in sarcina si asigura-te ca nu acumulezi prea multe kilograme in plus.

Cum se poate trata obezitatea infantila

Medicii pediatrii recomanda parintilor sa faca tot posibilul pentru a mentine greutatea sugarilor, nu neaparat pentru a o reduce. Asta pentru ca bebelusii sunt intr-o continua crestere, iar depozitele de grasime pot fi eliminate pe masura ce copilul creste.

Asigurarea unei diete echilibrate, prevenirea hranirii in exces si incurajarea activitatilor fizice pot fi folosite de parinti pentru reducerea indicelui de masa corporala al bebelusului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0